Noul coronavirus se transmite prin aer si prin contactul cu suprafete contaminate. De aceea, pentru limitarea raspandirii infectiei, se recomanda purtarea mastilor, evitarea atingerii unor suprafete, dezinfectarea frecventa a mainilor, purtarea de manusi. Insa este necesar sa stergeti inclusiv alimentele sau cutia postala pentru a va feri de infectia COVID-19? Aflati cat rezista coronavirusul pe suprafete.
Puteti contracta coronavirusul de pe cutia postala, mancarea livrata acasa sau alimentele din magazin? Care este probabilitatea sa va infectati daca atingeti un anumit lucru? Si ce produse de curatare ar trebui sa folositi? Acestea sunt intrebari care au fost puse inca de la inceputul pandemiei.
In ultimele luni au fost efectuate numeroase studii pentru a masura cat timp poate trai virusul pe suprafete. Specialistii au analizat durata de viata a acestuia pe diferite materiale si cat de infectios ramane pentru perioade mai lungi de timp. Unele studii au descoperit ca rata de supravietuire este de cateva ore, in timp ce altele au descoperit ca virusul, in anumite circumstante, poate supravietui zile intregi pe suprafete.
Emanuel Goldman, profesor de microbiologie, biochimie si genetica moleculara la Scoala de Medicina din New Jersey, a scris intr-un comentariu publicat in revista stiintifica The Lancet, ca este de parere ca riscul transmiterii virusului prin suprafetele infectate a fost ”exagerat”.
Goldman considera ca rezultatele tuturor studiilor asupra duratei de viata a virusului pe suprafete au fost folosite pentru a influenta actiunile publicului larg.
Potrivit unui studiu publicat in New England Journal of Medicine, plasticul este suprafata pe care virusul ramane activ cel mai mult timp – pana la 72 de ore. Pe otel inoxidabil, virusul a fost detectat pana la 48 de ore de la aplicare. Pe carton, coronavirusul a fost activ timp de 24 de ore si pe cupru doar 4 ore.
Dar dr. Bharat Pankhania, lector la Universitatea din Exeter, spune ca, in loc sa incercati sa pastrati o lista cu durata de viata a virusului pe diverse suprafete, ”trebuie sa va ganditi ca toate lucrurile, toti oamenii si toate locurile sunt contaminate. Si orice lucru pe care il manevrati si atingeti este un potential factor de risc.”
Dar asta nu inseamna ca trebuie sa va fie frica de tot ceea ce atingeti, ci inseamna ca trebuie sa continuati sa va spalati pe maini. ”Faceti acest lucru minutios, la fiecare doua ore, cu atentie”, spune dr. Pankhania.
Nu exista inca nicio cercetare cu privire la perioada in care coronavirusul poate trai pe piele sau par. Ca o comparatie, rinovirusurile, care provoaca raceli, supravietuiesc ore intregi. Acesta este motivul pentru care este important sa va spalati sau sa va dezinfectati mainile, care, cel mai probabil, vor intra in contact cu suprafetele contaminate.
Pentru a reduce riscurile de a lua sau de a raspandi noul coronavirus, curatati si dezinfectati suprafetele si obiectele din locuinta si birou in fiecare zi. Acestea sunt:
Folositi un spray sau o carpa de curatare. Daca suprafetele sunt murdare, curatati-le mai intai cu apa si sapun si apoi dezinfectati-le. Puteti face, de asemenea, o solutie cu inalbitor care poate rezista chiar si 24 de ore. Se amesteca 5 linguri (o treime de ceasca) de inalbitor casnic la 4 l de apa. Nu amestecati niciodata inalbitorul cu amoniac sau cu un alt produs de curatare. Lasati substantele de curatare sau solutiile cu inalbitor pe suprafete cel putin un minut.
Pastrati suprafetele curate, chiar daca toti locuitorii casei sunt sanatosi. Este posibil ca persoanele infectate sa nu prezinte simptome, dar sa poata inca sa transmita mai departe virusul.
Spalati-va pe maini cu sapun si apa calda timp de cel putin 20 de secunde dupa ce mergeti la farmacie sau supermarket sau aduceti mancare de afara.
In prezent, nu exista dovezi ca noul coronavirus poate fi transmis prin tesaturi. Acestea fiind spuse, specialistii recomanda sa va spalati hainele daca cineva a tusit pe ele in afara gospodariei in care locuiti.
Dr. Pankhania recomanda sa pastrati o cutie pentru haine in aer liber, la intrarea in casa. ”Trebuie sa va scoateti pantofii, geanta, telefonul mobil, hainele, sa le puneti pe toate intr-o cutie si sa mergeti apoi la chiuveta, sa va spalati pe maini si sa va intoarceti de la chiuveta. De asemenea, trebuie sa aveti langa acea cutie cateva servetele. Luati din acea cutie toate obiectele exterioare pe care doriti sa le aduceti in interior, cum ar fi telefonul mobil, si sa le stergeti. Lasati restul de lucruri acolo.”
Specialistii de la Sistemul National de Sanatate din Marea Britanie (NHS) sustin ca: ”Este foarte putin probabil ca virusul sa se raspandeasca prin lucruri precum pachete sau alimente.” Cu toate acestea, este recomandat sa aruncati toate ambalajele si sa va spalati bine pe maini dupa ce manevrati alimentele. De asemenea, ar trebui sa reduceti contactul cu alti oameni, comandand mancare care sa fie livrata si lasata la usa, mai degraba decat sa mergeti la supermarket.
Coronavirusul pe suprafete poate supravietui ore sau chiar zile, lucru care i-a determinat pe unii oameni sa se intrebe daca ar trebui sa ia masuri de precautie suplimentare la spalarea fructelor si legumelor, precum utilizarea sapunului, pentru a preveni contractarea acestei infectii mortale.
Dar, in ciuda duratei de supravietuire a COVID-19, expertii spun ca in prezent nu exista dovezi ca boala se transmite prin alimente. Prin urmare, spalarea fructelor si a legumelor cu sapun este inutila.
Pana in prezent, nu exista nicio dovada ca boala a fost transmisa pe cale alimentara. Cu toate acestea, oamenii care manevreaza fructe si legume ar trebui sa se spele pe maini ca metode de precautie”, a spus dr. Maher Balkis, medic de boli infectioase la Clinica Cleveland Abu Dhabi.
Balkis a adaugat ca este important sa spalati mereu fructele si legumele pentru a va proteja de o lista larga de boli transmise de produsele alimentare, cum ar fi infectiile cu E.coli, salmonella sau listeria.
”Inainte de a spala legumele, este important sa va spalati mainile cu apa calda si sapun pentru a preveni transferul microorganismelor catre legume”, a spus el.
Chiar daca decojiti produsul, acesta trebuie clatit pentru a preveni raspandirea bacteriilor de pe coaja pe interiorul fructelor. Puteti folosi o perie pentru a curata produsele cu coaja dura, precum pepenii sau castravetii.
”Nu trebuie sa folositi sapun. Pur si simplu frecati usor produsul sub apa”, a spus Balkis.
Dupa ce ati spalat corespunzator fructele si legumele, uscati-le cu un prosop sau o hartie pentru a indeparta contaminantii ramasi. In cazul legumelor cu frunze precum salata verde sau varza, indepartati mai intai frunzele din exterior.
In timp ce oamenii pot pastra distanta sociala, proprietarii de caini stiu ca este mai greu sa impiedice un caine sa socializeze cu prietenii sai patrupezi atunci cand ies cu ei la plimbare. De aceea, se ridica intrebarea: cainele ar putea lua virusul in timp ce se atinge de animalul de companie al altei persoane si sa i-l transmita stapanului?
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ”nu exista dovezi ca animalele de companie, cum ar fi cainii sau pisicile, pot fi infectate cu noul coronavirus”.
Potrivit CDC, unele coronavirusuri care infecteaza animalele pot fi raspandite la oameni si apoi raspandite catre alti oameni, insa acest lucru este rar. Acest lucru s-a intamplat cu virusul care a provocat focarul actual de COVID-19, virusul fiind probabil transmis de lilieci.
Virusul care provoaca COVID-19 se raspandeste in principal de la o persoana la alta prin picaturile eliberate prin tuse, stranut si vorbit. Studii recente arata ca persoanele infectate, dar care nu prezinta simptome, joaca un rol important si in raspandirea COVID-19. In acest moment, nu exista dovezi ca animalele joaca un rol semnificativ in raspandirea virusului care provoaca COVID-19. Pe baza informatiilor limitate disponibile pana in prezent, riscul ca animalele sa raspandeasca coronavirusul la oameni este considerat a fi scazut. Sunt necesare mai multe studii pentru a intelege daca si cum ar putea fi animalele afectate de COVID-19.
Restaurantele care livreaza mancare au functionat si in perioada de izolare – insa cum puteti fi siguri ca nu contractati virusul din cutia de mancare chinezeasca?
Cand vine vorba despre alimente in sine, profesorul Bill Keevil de la Universitatea din Southampton, spune ca ”riscul este foarte scazut”, adaugand ca ”daca mancarea este incalzita si gatita, nu exista absolut niciun pericol”. Intre timp, site-ul web al Agentiei de Standarde Alimentare afirma in prezent ca ”este foarte putin probabil sa luati coronavirusul din alimente”.
Cand vine vorba de ambalaj, ”daca cei care pregatesc mancarea respecta toate indrumarile privind o igiena alimentara buna, acest lucru ar trebui sa fie suficient”, spune prof. Keevil. Daca sunteti cu adevarat ingrijorat, recomandarea prof. Keevil este ”sa aruncati ambalajul in siguranta, sa nu intrati in contact inutil cu acesta si sa va spalati imediat pe maini”.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…