Cistoscopia este o investigatie medicala prin care se verifica starea de sanatate a uretrei si vezicii urinare. Aflati mai multe despre cistoscopie din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este cistoscopia?
  2. Cand este indicata o cistoscopie?
  3. Cum se realizeaza investigatia?
  4. Recomandari inainte si dupa cistoscopie
  5. Complicatii si contraindicatii
  6. Rezultatele cistoscopiei
  7. Informatii utile

Ce este cistoscopia?

Cistoscopia este o procedura care ii ajuta pe medici sa examineze mucoasa vezicii urinare si a tubului care transporta urina in afara corpului (uretra). Procedura presupune introducerea in uretra a unui tub gol (cistoscop) care este echipat cu un obiectiv foto si care este impins incet in vezica.

Cistoscopie in ce consta

Cistoscopia poate fi efectuata intr-o camera de testare, iar inainte de procedura, medicul foloseste un anestezic local pentru a amorti uretra. In alte situatii, o cistoscopie poate fi efectuata in regim ambulatoriu, iar pacientul este sedat. De asemenea, procedura se poate face si in spital in timpul anesteziei generale.

Specialistul alege tipul de cistoscopie pe care urmeaza sa-l utilizeze in functie de motivul pentru care este efectuata procedura.

Tipuri de cistoscopie si modul in care sunt efectuate

Exista doua tipuri de cistoscopie:

Cistoscopie flexibila

In cadrul acesteia, se foloseste un cistoscop subtire (aproximativ de latimea unui creion). Pacientul este treaz in timpul interventiei.

Cistoscopie rigida

In timpul cistoscopiei rigide, doctorul foloseste un cistoscop putin mai larg, care nu se indoaie. Pentru a fi realizata procedura, pacientul este anesteziat general sau este supus unei rahianestezii, in care jumatatea inferioara a corpului este amortita.

De cele mai multe ori, cistoscopiile flexibile sunt solicitate daca doctorul doreste doar sa priveasca in interiorul vezicii urinare. O cistoscopie rigida este efectuata daca pacientul are nevoie de tratament pentru o problema aparuta la nivelul vezicii urinare.

Barbatii si femeile pot trece prin orice tip de cistoscopie. Intrebati-va medicul sau asistenta medicala care tip de procedura o sa fie folosit.

Cand este indicata o cistoscopie?

Cistoscopia este folosita pentru diagnosticarea, monitorizarea si tratarea bolilor care afecteaza vezica si uretra. Medicul poate recomanda o cistoscopie pentru:

Simptome: sange in urina, incontinenta urinara, urinare dureroasa

Printre aceste semne si simptome se numara prezenta sangelui in urina (hematurie), incontinenta urinara, vezica hiperactiva si urinare dureroasa. Cistoscopia poate ajuta si la determinarea cauzelor infectiilor frecvente ale tractului urinar. Cu toate acestea, in general, cistoscopia nu este efectuata in timpul unei infectii urinare active.

Diagnostic: infectii urinare, calculi, cancer vezica urinara

Printre aceste afectiuni se numara cancerul vezicii urinare, pietrele vezicii urinare si inflamatia vezicii urinare (cistitacistoscopie la femei).

Tratament: cancer de vezica urinara

In cadrul interventiei, specialistul poate introduce prin cistoscop instrumente speciale pentru a trata anumite afectiuni. De exemplu, in timpul cistoscopiei pot fi indepartate tumorile foarte mici ale vezicii urinare.

Cistoscopie la barbati

Cistoscopia la barbati se realizeaza pentru a diagnostica adenomul de prostata (hiperplazia benigna de prostata sau prostata marita). Cu ajutorul cistoscopiei, doctorul poate descoperi daca uretra este ingustata in zona in care trece prin prostata, acest lucru indicand o prostata marita (hiperplazie benigna de prostata).

Medicul poate efectua o a doua procedura, numita ureteroscopie, in acelasi timp cu o cistoscopie. Ureteroscopia foloseste un aparat optic mai mic pentru a examina tuburile care transporta urina de la rinichi la vezica (uretere).

Cum se realizeaza investigatia?

Tipuri de anestezii in timpul unei cistoscopii

Procedura poate fi efectuata intr-un spital sau in cabinetul medicului. Veti avea nevoie de o anumita forma de anestezie, de aceea este recomandat sa discutati cu doctorul despre varianta potrivita inainte de procedura. Printre tipurile de anestezii care pot fi efectuate se numara:

Anestezia locala

In general, procedurile in ambulatoriu sunt efectuate sub anestezie locala. Acest lucru inseamna ca veti fi treaz pe durata interventiei. Nu exista restrictii privind consumul de alimente si bauturi in ziua programarii si, in plus, puteti merge acasa imediat dupa procedura.

Anestezia generala (cistoscopie cu sedare)

Daca doctorul hotaraste acest lucru, inseamna ca veti fi inconstienti in timpul cistoscopiei. In caz de anestezie generala, poate fi nevoie sa nu consumati alimente sau bauturi cu cateva ore inainte.

Anestezia regionala (anestezia epidurala sau spinala)

Anestezia regionala implica efectuarea unei injectii in spate. In urma acestei anestezii, pacientul nu-si va simti partea corpului aflata de la mijloc in jos (sub talie). In plus, ar putea sa simti o mica intepatura in urma injectiei.

In caz de anestezie regionala sau generala, cel mai probabil, pacientul va fi nevoit sa ramana in spital timp de cateva ore dupa procedura.

In timpul cistoscopiei

Durata cistoscopie

O cistoscopie simpla, efectuata in ambulatoriu, poate dura 5 pana la 15 minute. Cand se realizeaza intr-un spital, sub anestezie generala, cistoscopia dureaza aproximativ 15-30 de minute.

Procedura poate presupune urmarea acestor pasi:

Vi se va solicita sa urinati pentru a goli vezica

Apoi, veti fi culcati pe spate, pe o masa. Cel mai probabil veti fi pozitionati cu picioarele in etrieri si cu genunchii indoiti.

Este posibil sau nu sa aveti nevoie de un sedativ sau un anestezic

Daca primiti un sedativ, va veti simti somnolenti si relaxati in timpul cistoscopiei, insa veti fi in continuare constienti. In schimb, daca primiti un anestezic general, nu veti fi constienti in timpul procedurii. Ambele tipuri de medicamente pot fi administrate prin vena unui brat.

Medicul va introduce cistoscopul

Specialistul va aplica un unguent cu anestezic pe uretra pentru a preveni durerea in momentul introducerii cistoscopului. Dupa ce va astepta cateva minute pana cand zona va fi amortita, medicul va impinge cu atentie cistoscopul in uretra, folosind cel mai mic aparat optic posibil. Aparatele mai mari ar putea fi necesare pentru a preleva probe de tesut sau pentru a permite introducerea instrumentelor chirurgicale in vezica.

Specialistul va examina apoi uretra si vezica urinara

Cistoscopul are un aparat optic in capat, care functioneaza ca un telescop pentru a mari suprafetele interioare ale uretrei si vezicii. Este posibil ca medicul sa ataseze o camera video speciala peste obiectiv pentru a proiecta imaginile surprinse pe un ecran video.

Vezica va fi umpluta cu o solutie sterila

Aceasta solutie umfla vezica si ii permite medicului sa observe mai bine interiorul organului. Pe masura ce vezica se umple, puteti simti nevoia sa urinati. Veti fi incurajati sa faceti acest lucru odata ce procedura va fi finalizata.

Pot fi prelevate probe de tesut

Este posibil ca doctorul sa ia probe de tesut pentru a fi testate in laborator sau sa efectueze alte proceduri in timpul cistoscopiei.

Cistoscopia e dureroasa?

Puteti simti disconfort atunci cand cistoscopul este introdus in uretra si vezica. Probabil ca veti simti o nevoie puternica de a urina atunci cand vezica va fi umpluta. De asemenea, puteti simti o usoara intepatura daca medicul efectueaza o biopsie.

Dupa procedura, puteti avea unele dureri pe uretra si arsuri la urinare timp de o zi sau doua.

Recomandari inainte si dupa cistoscopie

Cum va puteti pregati de procedura

Vi se poate cere sa:

  • Luati antibiotice. Este posibil ca specialistul sa va prescrie antibiotice care trebuie administrate inainte si dupa cistoscopie, mai ales daca va luptati des cu infectiile.
  • Asteptati pana veti urina pentru a goli vezica. Doctorul ar putea comanda o analiza de urina inainte de cistoscopie. Asteptati sa va goliti vezica urinara pana ajungeti la programare in cazul in care trebuie sa efectuati o proba de urina.

Pregatiti-va pentru sedare sau anestezie

Daca in timpul cistoscopiei veti primi un sedativ intravenos (IV) sau veti fi anesteziati general, planificati-va din timp o perioada de recuperare. Va trebui sa rugati o persoana apropiata sa va conduca acasa dupa procedura.

Dupa cistoscopie

Ati putea primi unda verde pentru a va relua activitatile zilnice. In schimb, daca ati fost sedati sau anesteziati general, medicii v-ar putea cere sa ramaneti intr-o zona de recuperare (terapie intensiva) pentru ca efectele medicamentului sa se epuizeze inainte de a pleca.

Posibile reactii adverse al interventiei

Este posibil sa apara reactii adverse dupa cistoscopie, cum ar fi:

  • O hemoragie din uretra. Sangele poate fi roz stralucitor in urina sau poate fi observat pe hartia igienica
  • O senzatie de arsura in timpul urinarii
  • Urinare mai frecventa timp de o zi sau doua

Recomandari pentru a reduce disconfortul

  • Tineti un material (o carpa) umed si cald peste orificiul uretrei pentru ca acest lucru ajuta la ameliorarea durerii. Repetati ori de cate ori este nevoie.
  • Faceti o baie calda. Cu toate acestea, medicul va poate cere sa evitati baile pentru o anumita perioada. Intrebati-va medicul daca intampinati probleme.
  • Beti apa. Umplerea si, implicit, clatirea vezicii urinare poate reduce iritatia. Incercati sa beti o jumatate de litru de apa in fiecare ora pentru primele doua ore dupa cistoscopie.

Luati legatura cu medicul daca va confruntati cu anumite probleme dupa cistoscopie.

Complicatii si contraindicatii

In majoritatea cazurilor, cistoscopia este o procedura foarte sigura, iar complicatiile grave apar foarte rar.

Principalele riscuri

  • O infectie a tractului urinar (ITU). In rare cazuri, cistoscopia poate introduce germeni in tractul urinar, provocand o infectie. Pentru a preveni infectia, medicul va poate prescrie antibiotice care trebuie administrate inainte si dupa cistoscopie. Riscul este si mai mare daca pacientul supus unei cistoscopii prezinta si alti factori, cum ar fi varsta inaintata, fumatul si anatomia neobisnuita a tractului urinar.
  • Imposibilitatea de a urina dupa plecarea acasa – din cauza acestui lucru, pacientului i se va introduce temporar un tub subtire in vezica, astfel incat acesta sa-si poata goli vezica urinara
  • Sangerare din zona de biopsie – sangele va fi observat in urina
  • Ruperea peretelui vezicii urinare
  • Hiponatremie – o modificare aparuta in echilibrul natural al sodiului din organism

Exista, de asemenea, riscul ca vezica sa fie deteriorata de cistoscop, insa acest lucru se intampla foarte rar. Discutati cu medicul sau asistenta medicala despre posibilele riscuri ale procedurii inainte de a o efectua.

De asemenea, luati legatura cu specialistul daca observati una dintre urmatoarele situatii dupa cistoscopie:

  • durere severa in locul in care a fost introdus citoscopul
  • frisoane
  • febra
  • mai putine urinari decat de obicei,

Rezultatele cistoscopiei

Rezultatele testului sunt oferite dupa ce medicul observa vezica urinara si anatomia uretrala in timpul testului. De asemenea, diagnosticul si tratamentul sunt stabilite si pe baza rezultatelor biopsiei (daca este cazul). Medicul poate discuta despre rezultate in timpul testului in sine sau imediat dupa aceea. In alte cazuri, poate programa mai tarziu o vizita pentru a discuta in detaliu despre rezultate si pasii urmatori.

Plan de urmarire

Planul de urmarire este stabilit pe baza rezultatelor. In cazul in care pacientul prezinta o strictura uretrala, de exemplu, doctorul poate propune repararea acesteia prin intermediul unei interventii chirurgicale. In caz de prostata marita, problema poate fi tratata cu ajutorul medicatiei sau a interventiei chirurgicale. In plus, daca este descoperita o formatiune benigna, poate fi necesara eliminarea acesteia daca provoaca simptome. Daca medicul observa un cancer de vezica, pacientul va primi chimioterapie, radioterapie, va fi supus unei interventii chirurgicale sau poate fi recomandata o combinatie intre toate aceste tratamente.

Informatii utile

La fel ca in cazul altor teste, pretul unei cistoscopii poate fi decontat prin asigurarea medicala. Cu toate acestea, este nevoie sa aflati cu exactitate daca pretul pentru o astfel de procedura este acoperit de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Cistoscopie pret

Daca platiti procedura complet din buzunarul propriu, ar trebui sa va asteptati sa platiti cateva sute de euro pentru o simpla procedura de diagnostic, mai precis intre 400 si 600, in functie de complexitatea interventiei.

Unde se face cistoscopie

Exista clinici private unde pentru o astfel de procedura trebuie sa platiti doar 550 de lei. In spitalele de stat cu sectii de urologie se fac in mod curent cistoscopii.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cystoscopy/about/pac-20393694
  2. https://www.healthline.com/health/cystoscopy
  3. https://www.webmd.com/prostate-cancer/guide/cystoscopy#1
  4. https://www.nhs.uk/conditions/cystoscopy/
  5. https://www.verywellhealth.com/what-is-cystoscopy-513557
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma