Chistul pilonidal este un saculet plin cu fire de par, celule moarte ale pielii, impuritati. Aflati mai multe despre cauzele chistului pilonidal si metodele de tratament.

Cuprins:

  1. Ce este chistul pilonidal?
  2. Chist pilonidal – cauze
  3. Simptome
  4. Chistul pilonidal la bebelusi
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Complicatii
  8. Chist pilonidal prevenire

Ce este chistul pilonidal?

Chistul pilonidal, cunoscut si sub denumirea de boala pilonidala, este un ”buzunar” anormal aparut in piele. Acesta contine de obicei par si resturi de piele. Chistul pilonidal apare aproape intotdeauna in zona coccisului (cunoscut popular drept noada), in partea de sus a santului interfesier.

Chisturile pilonidale apar de obicei atunci cand firul de par strapunge pielea si apoi devine incorporat. Daca un chist pilonidal se infecteaza, apare un abces pilonidal, care de cele mai multe ori provoaca dureri extrem de puternice. Chistul poate fi drenat printr-o incizie mica sau poate fi indepartat chirurgical.

Chisturile pilonidale apar cel mai frecvent la barbatii tineri, iar problema are tendinta sa reapara. Persoanele care stau in pozitia sezut pentru mult timp, cum ar fi soferii de camioane, prezinta un risc mai mare de a dezvolta un chist pilonidal.

Sinus pilonidal

Un sinus pilonidal este o gaura mica sau un tunel care apare in piele. Acesta se poate umple cu lichid sau puroi, determinand formarea unui chist sau abces.

Chist pilonidal – cauze

Nu este clara cauza exacta a chisturilor pilonidale. Dar majoritatea acestor chisturi par a fi cauzate de firele de par care patrund prin piele. Frecarea si presiunea aplicata – frecarea piele pe piele, purtarea unor haine stranse/mulate, mersul pe bicicleta, perioadele lungi de stat pe scaun sau factori similari – forteaza firul de par sa ramana sub piele. In aceasta situatie, organismul trateaza firul de par ca pe un corp strain si creeaza un abces in jurul lui.

Exista si cazuri rare de chisturi pilonidale care apar in alte parti ale corpului, altele decat in apropiere de santul interfesier. De exemplu, barbierii sau cei care tund si ingrijesc cainii si oile au dezvoltat chisturi pilonidale in pielea dintre degete.

Factori de risc

Anumiti factori ii pot face pe oameni mai predispusi la dezvoltarea chisturilor pilonidale, cum ar fi:

  • Sexul masculin
  • Varsta mai tanara (chisturile pilonidale sunt mai frecvente la persoanele de 20 de ani)
  • Obezitatea
  • Stilul de viata sedentar
  • O ocupatie care necesita statul pe scaun prelungit
  • Parul in exces
  • Parul rigid sau aspru

Simptome

Printre semnele si simptomele unui chist pilonidal se pot numara:

  • umflaturi sub piele
  • durere insotita de inrosirea si umflarea zonei afectate
  • fir de par sub piele cu puroi sau sange care se scurge din chist
  • un miros urat cauzat de formarea puroiului
  • durere la atingere
  • febra.

Chistul pilonidal variaza ca marime si poate fi de marimea unui cos mic sau poate acoperi o suprafata mult mai mare.

Chistul pilonidal la bebelusi

Multi poate se intreaba: ”Copiii pot dezvolta chisturi pilonidale?”. Raspunsul este da! Unii bebelusi se nasc cu o mica gaura chiar deasupra santului interfesier, numita gropita sacrala. Aceste gropite sacrale se pot infecta si pot forma un abces pilonidal.

Chistul si sinusul pilonidal reprezinta fisuri aparute in pielea dintre fese. In multe cazuri, apare un chist la baza sinusului. Acesta provoaca dezvoltarea unui abces, care este o acumulare de puroi.

Majoritatea sinusurilor pilonidale se infecteaza atunci cand firele de par si resturile de piele se acumuleaza in aceste chisturi. Parul si transpiratia – precum si frictiunea si presiunea – pot impinge parul inapoi in piele atunci cand copilul sta pe scaun. Primul semn al unui chist pilonidal poate fi un abces. Printre simptomele care apar se numara umflarea, caldura, roseata si sensibilitatea in zona respectiva. Cu toate acestea, chisturile pot fi, de asemenea, prezente fara sa dea nastere unor simptome pana la adolescenta sau la varsta adulta timpurie.

Cum poate fi tratat chistul pilonidal la copii?

Daca micutul a avut mai multe infectii sau dureri puternice, interventia chirurgicala reprezinta un mod eficient de a calma durerea data de chistul pilonidal si de a preveni raspandirea infectiei. In timpul acestei operatii, chirurgul elimina lichidul din abces si, daca este necesar, elimina si chisturile. Daca micutul are un chist infectat, chirurgul poate lasa plaga deschisa pentru ca infectia sa fie eliminata dupa operatie.

Planul de ingrijire de dupa operatie

Copilul poate ramane in spital peste noapte pentru a fi tinut sub observatie si pentru a i se ameliora durerea. Cel mai probabil, va primi medicamente pentru durere, fie pe cale orala, fie intravenos. Pe timpul sederii, echipa medicala ii va verifica rana si ii va administra antibiotice intravenos.

Copilul poate pleca acasa imediat ce durerea a fost pusa sub control cu ajutorul ​​medicamentelor (pe cale orala). Iata la ce sa va asteptati acasa dupa operatia copilului:

Vindecarea dupa operatia de chist pilonidal

Vindecarea poate fi lenta si poate dura cateva saptamani dupa drenarea abcesului sau dupa efectuarea unei interventii chirurgicale de eliminare a sinusului. De multe ori, chistul pilonidal reapare la copii in aceeasi zona sau intr-o zona aflata in apropiere, la cateva luni sau maxim un an de la vindecare. Nimeni nu stie motivul pentru care se intampla acest lucru.

Schimbare pansament abces pilonidal

Inainte de externarea copilului, personalul spitalului ii va invata pe parinti cum sa-i schimbe pansamentul. Acesta trebuie schimbat in fiecare zi.

Mentinerea tubului de drenaj

Copilul ar putea fi nevoit sa mentina un tub de drenaj in rana timp de aproximativ o saptamana. Acesta va fi inlaturat in timpul urmatoarei vizite la doctor de dupa operatie. Exista posibilitatea ca tubul de drenaj sa iasa in timp ce copilul este acasa. Daca se intampla acest lucru, parintii trebuie sa sune la clinica sau spital si sa anunte echipa medicala.

Cel mic se poate scalda sau poate face dus dupa doua zile de la operatie, chiar daca i s-a montat un tub de drenaj.

Diagnostic

Diagnosticarea unui chist pilonidal poate fi facuta de catre medic in urma unui examen fizic si a intrebarilor puse persoanei in cauze. Printre aceste intrebari se pot numara urmatoarele:

  • Cand au aparut prima data simptomele?
  • V-ati mai confruntat cu aceasta problema inainte?
  • Ati avut febra?
  • Ce medicamente luati in mod regulat?

Tratament

Chist pilonidal vindecat fara operatie

Singura modalitate de a scapa de un chist pilonidal este printr-o procedura chirurgicala minora. Exista, insa, cateva lucruri pe care le puteti face acasa pentru a ameliora durerea si disconfortul intre timp.

Incercati sa aplicati o compresa calda si umeda pe chist de cateva ori pe zi. Caldura va ajuta la eliminarea puroiului, permitand golirea abcesului. Acest lucru poate ameliora durerea si mancarimea.

De asemenea, puteti incerca sa introduceti zona afectata in apa calda si putin adanca. Puteti incerca, de asemenea, sa faceti o baie de sezut. Daca simtiti dureri si disconfort, puteti lua un antiinflamator nesteroidian, cum ar fi ibuprofenul.

Chistul pilonidal poate fi spart?

Un chist pilonidal poate arata la fel ca un cos, facandu-i pe unii dintre oameni sa-l stoarca si sa incerce sa-l elimine cu degetele. Dar stoarcerea unui chist pilonidal nu va rezolva problema. Motivul este simplu! Chistul pilonidal este plin cu fire de par si alte resturi ale pielii, pe langa puroi, si nu veti putea scoate totul prin stoarcere.

In plus, din cauza localizarii chistului pilonidal, va va fi foarte greu sa vedeti ce faceti. De asemenea, exista riscul sa dezvoltati o infectie sau sa ramaneti cu o cicatrice daca incercati sa rezolvati problema in acest fel.

Remedii chist pilonidal

Antibioticele par sa nu fie utile in vindecarea unui chist pilonidal. Cu toate acestea, exista multe alte variante de tratament.

Operatie chist pilonidal – incizia si drenajul

In cazul in care chistul pilonidal a aparut pentru prima oara, cea mai buna metoda de tratament este incizia si drenajul. In cadrul acestei proceduri, medicul face o taietura in chist si elimina lichidul.

Parul este indepartat, inclusiv toti foliculii de par. Apoi, rana este lasata deschisa, iar in spatiul rezultat sunt introduse bucati de pansament. Aceasta procedura este benefica prin simplitatea ei si prin faptul ca se efectueaza sub anestezie locala. Un dezavantaj este ca pansamentul trebuie schimbat regulat in timp ce chistul se vindeca, iar acest lucru poate dura pana la 3 saptamani.

Boala pilonidala operatie prin marsupializare

Aceasta procedura incepe intr-un mod similar, cu medicul facand o incizie, drenand chistul si indepartand puroiul si orice fir de par din interior. Diferenta este ca medicul nu lasa, apoi, plaga larg deschisa, ci coase marginile taiate pana spre fundul chistului, formand un mic saculet.

Cu toate ca si aceasta este o interventie chirurgicala, marsupializarea chisturilor pilonidale se face in regim ambulatoriu, folosind anestezie locala. Acest lucru inseamna ca medicul poate face o taietura mai mica si mai putin adanca, astfel incat plaga sa nu fie acoperita cu pansament. Avantajul este ca pansamentul nu trebuie inlocuit zilnic.

Pe de alta parte, aceasta procedura dureaza mai mult pentru a vindeca, aproximativ 6 saptamani, mai exact. Prezenta unui medic special pregatit in aceasta tehnica este, de asemenea, necesara pentru realizarea interventiei.

Incizia, drenarea, inchiderea plagii

In cadrul acestei proceduri, medicul elimina lichidul din chist, insa nu lasa rana deschisa. Si in aceasta situatie nu este necesara folosirea pansamentului, deoarece medicul inchide rana la sfarsitul operatiei.

Principalul dezavantaj al acestei operatii este ca problemele pot reaparea. Una dintre ele este ca intregul chist poate fi eliminat mai greu.

Si aceasta procedura este de obicei efectuata intr-o sala de operatie de catre un chirurg special instruit si presupune anestezierea generala a pacientului.

Recuperarea in urma operatiei

La fel ca in cazul oricarei alte interventii chirurgicale, indiferent daca este facuta in ambulatoriu sau prin internare, este important sa se tina seama de toate instructiunile referitoare la ingrijirea la domiciliu, mai ales daca pansamentul trebuie schimbat la o anumita perioada.

Recomandarile generale pentru recuperare sunt urmatoarele:

  • Mentinerea zonei curate.
  • Verificarea semnelor de infectie. Infectia este caracterizata de inrosirea zonei afectate, aparitia puroiului sau a durerii.
  • Asigurati-va ca efectuati toate vizitele la doctor de dupa operatie pentru ca medicul sa poata vedea cum se vindeca plaga.
  • De asemenea, medicul ii poate solicita pacientului sa elimine parul din acea zona.

Complicatii

Un chist pilonidal poate fi urmat, de asemenea, de anumite complicatii, cum ar fi:

  • dezvoltarea unui abces (chist pilonidal infectat)
  • reaparitia chistului
  • infectie sistemica care se raspandeste in corp.

Foarte rar, o forma de cancer de piele se poate dezvolta in chist.

In general, perspectivele pacientilor sunt excelente, o vindecare completa fiind posibila in toate cazurile. Trebuie retinut, insa, faptul ca un chist pilonidal poate sa reapara la persoanele care au apelat la interventia chirurgicala.

O astfel de recurenta este frecventa si se estimeaza ca va avea loc la pana la 40-50 la suta dintre indivizi.

Chist pilonidal prevenire

Pentru a preveni chistul pilonidal, in primul rand este foarte important sa mentineti o buna igiena in zona aflata la baza coloanei vertebrale. Acest lucru ajuta la prevenirea dezvoltarii bolii pilonidale, precum si la reaparitia acesteia in cazul in care apare.

Masurile pe care oamenii le pot lua pentru a-si reduce riscul de dezvoltare a chisturilor pilonidale sunt urmatoarele:

  • mentinerea zonei curate si uscate
  • eliminarea parului din zona respectiv, prin epilare sau prin folosirea cremelor depilatoare
  • evitarea statului prelungit pe scaun.

Persoanele supraponderale pot constata, de asemenea, ca pierderea in greutate reduce riscul de aparitie a chisturilor, precum si a recidivelor.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pilonidal-cyst/symptoms-causes/syc-20376329
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/317996.php
  3. https://www.healthline.com/health/pilonidal-cyst-home-treatment
  4. https://www.healthline.com/health/pilonidal-cyst
  5. https://www.chop.edu/conditions-diseases/pilonidal-sinus-and-cysts
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma