Chistul Bartholin inseamna inflamarea si infectarea glandelor Bartholin. Aflati din ce cauza se formeaza chistul glandelor Bartholin, ce simptome trebuie sa va atraga atentia si ce metode de tratament si preventie sunt indicate in caz de bartholinita.
Glandele Bartholin sunt situate de fiecare parte a deschiderii vaginului (vulva). Aceste glande secreta un lichid care ajuta la lubrifierea vaginului. Uneori, deschiderile acestor glande se blocheaza, ceea ce face ca lichidul sa revina in glande. Astfel apar umflaturi relativ nedureroase care poarta denumirea de chisturi Bartholin. Daca lichidul din chist se infecteaza, in interiorul acestuia se poate acumula puroi inconjurat de tesut inflamat (abces Bartholin).
Chistul glandelor Bartholin sau abcesul Bartholin este o problema destul de intalnita. Tratamentul pentru chistul Bartholin depinde de marimea chistului, de cat de dureros este chistul si daca acesta s-a infectat.
Uneori, aceasta problema este tratata fara probleme la domiciliu. In alte cazuri, chistul Bartholin (sau chist labial) trebuie drenat chirurgical. Daca acesta se infecteaza, medicii prescriu antibiotice pentru a trata problema.
Glandele Bartholin, cunoscute si sub numele de glandele vestibulare mari, reprezinta o pereche de glande aflate intre vagin si vulva. Acestea produc un lichid lubrifiant atunci cand sunt stimulate. Impreuna cu glandele vestibulare mai mici, glandele Bartholin sustin actul sexual prin stimularea lubrefierii. Lichidul lubrifiant porneste din glandele Bartholin in jos catre conducte minuscule, care sunt de aproximativ 2 cm lungime si care se afla in partea inferioara a intrarii in vagin.
Daca se produce un blocaj la nivelul acestor conducte, lubrifiantul se acumuleaza in interior. Conductele se maresc astfel si se formeaza un chist. Acesta este chistul Bartholin (sau bartholinita). Dupa formarea chistului, creste si riscul de infectie in zona si de formare a unui abces ulterior.
Exista mai multe riscuri ca femeile sa dezvolte un chist al glandei Bartholin atunci cand:
Chisturile pot varia ca marime. Acestea pot fi de marimea unei boabe de linte si pot ajunge pana la dimensiunea unei mingi de golf. Desi chistul Bartholin nu poate fi transmis sexual, gonoreea (o boala cu transmitere sexuala) este una dintre cele mai intalnite cauze.
Chistul este o structura inchisa, asemanatoare unui saculet, plina cu lichid. De asemenea, acesta poate fi semisolid sau poate contine si gaz.
O infectie bacteriana poate provoca blocarea glandelor si formarea ulterioara a chistului. Printre exemplele de bacterii care pot produce blocarea glandelor Bartholin se numara:
Se intampla foarte des ca o femeie sa aiba un chist Bartholin si sa nu stie acest lucru pana cand nu este examinata de un medic. In mod obisnuit, chistul Bartholin nu produce simptome grave. Cu toate acestea, printre semnele care apar se numara:
Abcesul se poate dezvolta foarte repede. Pielea din zona afectata poate deveni rosie, sensibila si calda la atingere. De asemenea, pacienta poate avea febra.
In cazul femeilor insarcinate care au descoperit ca au un chist Bartholin, doctorii recomanda abordarea problemei in functie de simptome si daca exista sau nu infectie.
In cazuri ideale, drenajul chistului nu este administrat pana la nasterea copilului, deoarece zona genitala este bine alimentata cu sange in timpul sarcinii, iar riscul de hemoragie este mare. Totusi, ar putea fi nevoie de drenaj in cazul unui chist mare, pentru a nu pune probleme in timpul nasterii.
Din cauza faptului ca o infectie poate cauza precipitarea nasterii, un abces este drenat si tratat cu antibiotice. In timpul sarcinii, unele antibiotice si anestezia locala pot fi administrate in siguranta.
Contactati medicul daca aveti o umflatura dureroasa in apropierea deschiderii vaginului, mai ales daca nu se amelioreaza dupa doua sau trei zile de tratamente la domiciliu – cum ar fi, mentinerea zonei afectate in apa calda (baie de sezut). Faceti o programare imediata la doctor daca durerea este puternica.
De asemenea, luati imediat legatura cu medicul daca descoperiti un alt nodul langa deschiderea vaginala si aveti mai mult de 40 de ani. Cu toate ca se intampla rar, o astfel de umflatura poate fi un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi cancerul.
Pentru a diagnostica un chist Bartholin, medicul:
Daca specialistul banuieste ca ar putea fi vorba de cancer, o poate trimite pe pacienta catre un medic ginecolog specializat in cancerul sistemului reproducator feminin.
De multe ori, chistul Bartholin nu trebuie tratat medical – mai ales daca nu provoaca semne sau simptome. In cazul in care este necesar, tratamentul este acordat in functie de marimea chistului, de nivelul de disconfort si daca este infectat, ceea ce poate duce la un abces.
Tipurile de tratament pe care medicul le poate recomanda sunt:
Persoanele care au chisturi mici si infectate pot intra intr-o cada umpluta cu cativa centimetri de apa calda (baie de sezut). Aceste bai pot fi facute de mai multe ori pe zi, timp de trei sau patru zile, pentru a elimina un chist mic si infectat.
Pentru a elimina un chist infectat sau unul de dimeniuni mari, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala. Drenarea unui chist se poate face folosind anestezie locala sau sedare. In cadrul procedurii, medicul face o incizie mica in chist, elimina lichidul acumulat in acesta, apoi monteaza un mic tub de plastic (cateter) in incizie. Cateterul ramane in acel loc timp de sase saptamani pentru a mentine incizia deschisa si pentru a permite scurgerea completa a lichidului.
Doctorul poate prescrie un tratament cu antibiotice in cazul in care chistul este infectat sau daca in urma testarii s-a dovedit ca pacienta are o boala cu transmitere sexuala. Cu toate acestea, daca abcesul este drenat corect, este posibil sa nu mai fie nevoie de antibiotice.
In unele cazuri, medicul prescrie fluomizin ovule pentru prevenirea infectiilor.
In cazul in care chistul Bartholin reapare sau este deranjant, specialistul poate recomanda o procedura de marsupializare. Marsupializarea se realizeaza de obicei sub anestezie generala. Aceasta procedura presupune incizia abcesului si sutura in 4 puncte a locului de incizie, astfel ca acesta sa ramana deschis pentru drenearea puroiului. Se foloseste si in acest caz un dren temporar pentru a preveni reaparitia.
Rareori, daca problema persista si nu este tratata in mod eficient prin procedurile enumerate mai sus, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala de indepartare a glandei Bartholin. Indepartarea chirurgicala se face de obicei intr-un spital sub anestezie generala. Indepartarea chirurgicala a glandei prezinta un risc mai mare de hemoragie sau complicatii dupa procedura.
Chistul sau abcesul Bartholin infectat poate fi tratat foarte usor prin baile zilnice cu apa calda, de cateva ori pe zi. De asemenea, aceste bai calde sunt necesare si dupa o procedura chirurgicala de indepartare a unui chist sau abces infectat. Baile de sezut ajuta la mentinerea zonei curate, usureaza disconfortul si sustin o drenare eficienta a chistului. De asemenea, poate fi utila administrarea de calmante.
Uneori, un chist se poate infecta, iar acest lucru poate duce la un abces. De asemenea, chistul Bartholin poate reaparea si poate fi nevoie din nou de tratament.
In cele mai multe cazuri, femeile nu pot face prea multe pentru a preveni aparitia unui chist Bartholin.
Persoanele active sexual trebuie sa utilizeze o metoda contraceptiva de bariera, cum ar fi prezervativul.
Unii specialisti sustin ca prin efectuarea de bai calde, chistul Bartholin se poate sparge, lucru care impiedica formarea unui abces.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…