Chimioterapia este un tip de tratament folosit pentru reducerea cancerului, ce distruge celulele tumorale care se divid rapid si necontrolat.
1. Ce este chimioterapia?
2. Cum actioneaza chimioterapia?
3. Mod de administrare
4. Tipuri de chimioterapie
5. Efecte adverse
6. Cum te pregatesti pentru chimioterapie?
7. Viata dupa chimioterapie
Chimioterapia este o forma de tratament medicamentos ce distruge celulele cu crestere rapida din organism. Este de obicei folosita pentru a trata cancerul, pentru ca celulele canceroase cresc si se divid mai repede decat alte celule. Chimioterapia este adesea utilizata in combinatie cu alte terapii, cum ar fi chirurgia, radioterapia sau terapia hormonala.
Este considerata un tratament sistemic, ceea ce inseamna ca afecteaza intregul corp. In timp ce chimioterapia s-a dovedit ca ataca eficient celulele canceroase, aceasta poate cauza efecte secundare grave ce pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii.
Chimioterapia este folosita in principal in urmatoarele scopuri:
Dupa o interventie chirurgicala pentru a elimina o tumora canceroasa, cum ar fi o lumpectomie pentru cancerul de san, medicul poate recomanda chimioterapie pentru a se asigura ca orice celule canceroase din corp care au ramas, sunt distruse.
Chimioterapia este, de asemenea, folosita pentru a pregati organismul pentru alte tratamente. Ar putea fi folosita pentru a micsora o tumora, astfel incat sa poata fi indepartata chirurgical sau sa pregateasca organismul pentru radioterapie. In cazul cancerului in stadiu avansat, chimioterapia poate ajuta la ameliorarea durerii.
Pe langa tratamentul cancerului, chimioterapia poate fi utilizata pentru a pregati persoanele cu boli ale maduvei osoase pentru tratamentul cu celule stem din maduva osoasa si poate fi utilizata pentru boli ale sistemului imunitar. Dozele folosite sunt, insa, mult mai mici decat cele utilizate pentru tratarea cancerului.
Corpul este format din miliarde de celule, care mor si se divid ca parte a unui ciclu normal de crestere. Cancerul se dezvolta atunci cand celulele anormale din organism se inmultesc la o rata rapida, necontrolata. Uneori, aceste celule devin tumori sau mase de tesut. Diferitele tipuri de cancer afecteaza diferite organe si diferite parti ale corpului. Daca este lasat netratat, cancerul se poate raspandi.
Medicamentele chimioterapice (numite si citotoxice sau citostatice) sunt concepute special pentru a opri celulele canceroase de la diviziune si le incetineste cresterea.
Chimioterapia poate fi folosita pentru a micsora un cancer, pentru a ajuta alte tratamente sa functioneze bine sau pentru a reduce riscul de recidiva a cancerului. De asemenea, poate face parte din ingrijirea paliativa.
Chimioterapia poate fi administrata intr-o varietate de moduri, in functie de tipul de cancer si de locul in care se afla cancerul. Aceste medicamente pot fi administrate in urmatoarele moduri:
Exista modalitati diferite de injectare a chimioterapicelor in sange:
Cele mai multe medicamente pentru chimioterapie sunt medicamente puternice care au un interval destul de restrans pentru siguranta si eficacitatea dozei. Utilizarea unei doze prea mici nu va prezenta eficienta necesara pentru reducerea cancerului, iar dozele prea mari pot cauza efecte secundare grave ce pot pune viata in pericol. Din acest motiv, medicii trebuie sa calculeze cu precizie dozele de chimioterapie.
In functie de medicamentul (medicamentele) care trebuie administrat, exista diferite moduri de a determina dozele. Majoritatea medicamentelor sunt masurate in miligrame (mg).
Doza generala se poate calcula in functie de greutatea corporala a unei persoane in kilograme. Unele doze sunt determinate in functie de suprafata corporala (BSA), care este calculata in functie de inaltime si greutate. Deoarece corpul copiilor proceseaza medicamentele in mod diferit, dozele pentru copii si adulti difera, chiar si dupa luarea in considerare a suprafetei corporale.
Chimioterapia este frecvent administrata la intervale regulate de timp, numite cicluri. Un ciclu poate fi o doza de unul sau mai multe medicamente urmate de cateva zile sau saptamani de pauza, fara tratament. Acest lucru le ofera celulelor normale timp sa se regenereze si sa se reduca din efectele secundare ale medicamentului.
Numarul de cicluri poate fi decis inainte de inceperea tratamentului, pe baza tipului si stadiului cancerului. In unele cazuri, numarul este flexibil si va lua in considerare modul in care tratamentul afecteaza tumora si sanatatea generala a persoanei.
Tipul de tratament pe care il va primi un pacient va varia si in functie de tipul de cancer si de starea de sanatate:
Medicamentele pentru chimioterapie sunt impartite in mai multe grupuri diferite. Fiecare functioneaza in moduri diferite si cunoasterea modului in care functioneaza un medicament este importanta in prezicerea efectelor secundare.
Aceste medicamente sunt uneori utilizate in combinatie, in functie de tipul de cancer si severitatea acestuia. Unele interfera cu ADN-ul din interiorul celulelor sau enzimelor implicate in replicarea ADN-ului, iar unele opresc diviziunea celulara. Efectele secundare depind de tratamentul cu chimioterapie.
Chimioterapia poate afecta si celulele normale si poate cauza astfel reactii adverse. Diferitele tipuri de chimioterapie cauzeaza efecte secundare diferite, dar cele mai frecvente sunt greata si varsaturile, caderea parului, letargia si mucozita orala.
Ca si in cazul altor tipuri de tratament, efectele secundare variaza de la o persoana la alta. Spre deosebire de celulele canceroase, celulele normale se pot regenera mai usor, astfel incat cele mai multe efecte secundare sunt temporare.
In general, chimioterapia afecteaza celulele care se dezvolta rapid. Acestea includ:
Efectele pe termen scurt ale chimioterapiei pot include:
Multe dintre aceste reactii adverse pot fi prevenite sau tratate. Cele mai multe efecte secundare se diminueaza dupa terminarea tratamentului. Cu toate acestea, pot exista efecte secundare persistente, cum ar fi leziuni pulmonare, probleme cardiace, infertilitate, probleme la rinichi, leziuni ale nervilor si riscul unui al doilea cancer.
Trebuie sa evitati sa ramaneti insarcinata sau sa aveti un copil in timpul tratamentului, deoarece medicamentele din chimioterapie ar putea afecta copilul. Utilizati o metoda de contraceptie, cum ar fi prezervativul.
Iata cateva sfaturi si indicatii:
Alegerea chimioterapicelor depinde de:
Chimioterapia nu trebuie sa produca durere, in ciuda faptului ca vorbim de un un ac introdus intr-o vena – un disconfort este normal. Injectarea initiala pentru plasarea unui cateter poate fi inconfortabila. Daca in orice moment al injectarii de chimioterapice apare durere sau senzatie de arsura, spuneti-i medicului. De asemenea, adresati-va medicului daca dupa tratament observati sensibilitate specifica la locul injectarii.
In urma tratamentului, sunt indicate vizite regulate la medic pentru monitorizarea sanatarii si a eventualelor semne de reaparitie a cancerului. Se vor examina efectele secundare.
De asemenea, se vor efectua teste si investigatii pentru a analiza eficienta terapiei. Astfel de proceduri includ teste de sange si investigatii imagistice.
Chimioterapia distruge celulele canceroase. Cu toate acestea, unele celule sanatoase sunt, de asemenea, afectate, si aceste daune care cauza multe dintre cele mai frecvente efecte secundare ale chimioterapiei. Efectele secundare variaza in functie de medicamentele utilizate. Numarul si tipul efectelor secundare pe care le intampina un pacient variaza. Unii experimenteaza putine sau nu au efecte secundare deloc, in timp ce altii se confrunta cu o multitudine de efecte adverse. Cele mai multe efecte secundare sunt temporare si pot fi tratate sau gestionate.
Uneori, chimioterapia poate provoca efecte pe termen lung. Efectele tarzii care pot fi observate dupa luni sau ani de la tratament includ leziuni ale organelor, cum ar fi afectarea inimii, a rinichilor, ficatului, plamanilor sau creierului, infertilitate etc.
Referinte:
(1) Chemotherapy, link: https://www.webmd.com/cancer/chemotherapy-what-to-expect
(2) Side effects of chemotherapy, link: https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/chemotherapy/side-effects-chemotherapy
(3) Chemotherapy, link: http://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/chemotherapy-and-other-drug-therapies/chemotherapy/?region=on
(4) Chemotherapy, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/chemotherapy/about/pac-20385033
(5) Chemotherapy: effects and side effects, link: https://www.royalmarsden.nhs.uk/your-care/treatments/chemotherapy/chemotherapy-effects-and-side-effects
(6) Chemotherapy, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/chemotherapy
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…