Cervicita este o inflamatie a colului uterin (cervix), partea de jos, ingusta si subtire, a uterului, care se deschide in vagin. Aflati care este tratamentul pentru a vindeca cervicita, dar si multe alte informatii in articolul urmator!
8. Sfaturi pentru prevenirea cervicitei
De cele mai multe ori cervicita este asimptomatica, cand, mai ales in stadiul incipient, nu exista semne si simptome, trecand practic neobservata. Ea are multe asemanari cu uretrita la barbati deoarece, in majoritatea cazurilor, imbolnavirile se datoreaza infectiilor transmise pe cale sexuala.
Principalele semne si simptome prezente la femei sunt sangerari intre perioadele menstruale si modificari ale secretiei vaginale. De multe ori, cervicitele provin de la bolile cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia sau gonoreea. Cervicita, de asemenea, se poate dezvolta si din cauze neinfectioase. Tratarea cu succes a cervicitei implica tratarea cauzei principale a inflamatiei.
Colul uterin (cervixul) reprezinta partea inferioara a uterului care asigura continuitatea acestuia spre vagin. Partea colului uterin situata in vecinatatea uterului poarta denumirea de endocervix, iar cea care se deschide la nivelul vaginului, exocervix. Colul uterin este tapetat cu doua tipuri diferite de celule: celulele glandulare (epiteliu glandular producator de mucus) pe suprafata endocervixului si celulele scuamoase (epiteliu scuamos) la nivelul exocervixului.
Cervixul actioneaza ca o bariera, mentinand bacteriile si virusii la intrarea uterului . Atunci cand cervixul este infectat, exista un risc crescut ca infectia sa se deplaseze in uter.
Cervicita in timpul sarcinii poate afecta nivelul hormonilor si poate duce la cervicita cronica, deoarece in perioada sarcinii colul uterin este mult mai sensibil. Daca este lasata netratata in timpul sarcinii, cervicita care este cauzata de o boala cu transmitere sexuala poate duce la o nastere prematura a bebelulusui, ba chiar poate cauza un avort spontan. Totodata, poate provoca diferite infectii la nivelul ochilor si plamanilor nou-nascutului.
Toate femeile care sunt gravide trebuie sa fie testate pentru bolile cu transmitere sexuala, inclusiv HIV, cat mai curand posibil in timpul perioadei de sarcina. Cel mai indicat ar fi sa va protejati atat pe voi, cat si pe copil impotriva HIV si a altor boli cu transmitere sexuala folosind prezervativele in timpului actului sexual.
Cel mai adesea, cervicita nu produce semne si simptome, astfel ca prezenta ei ar putea fi pusa in evidenta cu ocazia efectuarii unui test Papanicolau sau a unei biopsii pentru o alta afectiune. Daca aveti semne si simptome, acestea pot include:
In cazul in care sunt prezente urmatoarele simptome se recomanda sa va adresati medicului specialist pentru consultatie.
De multe ori, cervicita nu produce semne si simptome si poate fi descoperita doar cu ocazia efectuarii unui test Papanicolau de rutina. Acesta poate fi si un bun motiv pentru efectuarea unor examene pelvice regulate si teste Papanicolau.
Aparitia cervicitelor la femei sunt influentate de urmatorii factori :
Pentru stabilirea diagnosticului, medicul va combina informatiile din istoricul medical al pacientei cu cele din efectuarea unei examinari fizice, care includ:
Pentru cervicitele care nu sunt cauzate de o infectie cu transmitere sexuala (BTS) nu este nevoie de tratament. In situatia in care cauza este o infectie cu transmitere sexuala, atat pacienta cat si partenerul ei sunt susceptibili de a avea nevoie de tratament.
Medicamentele prescrise elimina adesea inflamarea colului uterin.Tratamentul pentru infectia bacteriana se face cu antibiotice. Daca cauzele sunt virale, cum ar fi herpesul genital, tratamentul este un medicament antiviral. Cu toate acestea, medicamentele antivirale nu vindeca herpesul, care este o afectiune cronica si poate fi transmis partenerului in orice moment.
Pentru evitarea retransmiterii infectiei bacteriene, se recomanda, atat pentru pacienta cat si pentru partenerul ei, abtinerea de la relatii sexuale pana la terminarea tratamentului recomandat de catre medic.
Cervicita, care este cauzata de gonoree sau chlamydia, se poate raspandi la mucoasa uterina (endometrita) sau trompele uterine (salpingita), ducand la boala inflamatorie pelvina (BIP), o infectie a organelor reproductive feminine. Femeile care dezvolta BIP pot avea dureri pelvine, febra si scurgeri vaginale. Chiar daca nu exista semne si simptome, BIP netratata poate provoca infertilitate.
Una dintre cele mai bune metode de a reduce riscul de cervicita este:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…