Celulita este una dintre cele mai raspandite probleme de piele cu care se confrunta femeile. Afla din urmatorul articol ce tip de celulita ai si cum poti si care este tratamentul adecvat impotriva acestei afectiuni!

Cuprins:

1. Ce este celulita?

2. Tipuri de celulita

3. Cauze

4. Simptome

5. Tratamente si remedii anticelulitice

6. Sfaturi pentru prevenirea celulitei

Ce este celulita?

Celulita este o acumulare de tesut adipos subcutanat, cel mai adesea localizat la nivelul soldurilor, a coapselor si a feselor, uneori extinzandu-se la unele persoane chiar si pe partea superioasa a mainilor, la nivelul abdomenului si a sanilor. Celulita este cea mai frecvent intalnita in randul fetelor adolescente si adulte. Aceasta afectiune mai poarta numele de coaja de portocala, care poate fi frecventa atat la barbati, cat si la femei, dar este mult mai frecventa la femei datorita distributiilor diferite de grasime, tesut adipos, muschi si tesut conjunctiv.

Uneori, celulita le face pe femei sa nu se simta in largul lor, fiind chiar o sursa de la care pleaca multe complexe, chiar un disconfort emotional atunci cand ies din casa, fie merg la piscina sau la plaja. Insa, aceasta afectiune nu trebuie tratata ca pe o provocare a vietii, caci aceasta poate fi combatuta cu succes daca aplicati metodele corespunzatoare. Ceea ce aveti de facut prima data, este sa identificati tipul de celulita pe care il aveti, iar apoi sa actionati impotriva diminuarii acesteia.

Tipuri de celulita

Exista 3 tipuri de celulita si fiecare dintre ele are un tratament specific de reducere a aspectului inestetic de coaja de portocala.

Celulita adipoasa

Acest tip de celulita este caracteristica persoanelor care sunt supraponderale si sendatare. Celulita adipoasa se acumuleaza atat pe solduri, cat si pe fese si in jurul taliei formand un colacel plin de tesut adipos. Aceasta celulita poate fi identificata rapid, printr-un truc foarte simplu: luati pielea de pe o regiune anume a corpului si ciupiti-o usor. Daca aceasta capata acel aspect de coaja de portocala, avand mici adancituri in piele, atunci va confruntati cu celulita adipoasa.

Celulita edematoasa

Acest tip de celulita apare de cele mau multe ori cand o persoana se lupta cu retentia de apa din organism. De cele mai multe ori, celulita edematoasa nu are legatura cu excesul de greutate. Spre exemplu, chiar o femeie slaba, poate sa aiba celulita, iar cu siguranta ati vazut si acest tip de caz.

Celulita edematoasa seamana cu un buretel care este umplu cu apa si care se clatina atunci cand mergeti. Persoanele care sufera de acest tip de celulita sunt acele femei care au diferite tulburari de circulatie, care iau pastile contraceptive si care au o senzatia permanenta de picioare grele.

Celulita fibroasa

Acest tip de celulita este dispusa pe solduri, coapse si pe partea superioara a picioarelor. Celulita fibroasa se vede cu ochiul liber atunci cand stati in picioare. In comparatie cu celulita edematoasa, aceasta este mai compacta si mai solida, ceea ce inseamna ca nu se misca si nu tremura atunci cand sunteti in miscare. Uneori aceasta celulita poate fi dureroasa si se poate complica atunci cand apar inflamatiile la nivel local. Asadar, celulita fibroasa doare si este usor de depistat.

Cauze

Exista multiple cauze pentru care femeile fac celulita, insa principala problema este cea legata de variatii ce tin de stilul de viata, factorii genetici, alimentatie, lipsa sportului, variatii de greutate, perioada de alaptare (postsarcina).

Cercetarile din domeniul medical spun ca peste 80% dintre femei se confrunta cu celulita, iar cauzele acestei sunt variate. Iata ce anume mai poate determina aparitia de celulita:

  • Factorul genetic
  • Oscilatii de greutate corporala
  • Obiceiuri alimentare nesanatoase
  • Stresul
  • Sedentarismul
  • Obezitatea
  • Probleme de circulatia sangelui
  • Acumularea de toxine
  • Acumularea de exces de lichid in tesuturile adipoase
  • Hormonii si varsta
  • Deshidratarea
  • Sarcina
  • Excesul de grasime

Estrogen

Excesul de estrogen in organism favorizeaza depozitarea grasimilor pe solduri, fese, coapse si abdomen si poate agrava aparitia de celulita datorita nivelurilor de hormoni, care au rolul de creste retentia de apa in organism si balonarea. Cercetatorii au asociat cresterea nivelului de estrogen cu cresterea in greutate.

Factori de risc

Celulita este mult mai frecventa la femei decat la barbati. De fapt, majoritatea femeilor dezvolta un anumit tip de celulita dupa perioada de pubertate. Aceste lucru se datoreaza faptului ca grasimea la femei este distribuita, de obicei, in coapse, solduri si fese, care sunt zonele comune pentru celulita. Totodata, celulita poate sa mai apara si odata cu imbatranirea, atunci cand pielea isi pierde din elasticitate, dar nu este un fapt concret, caci exista femei tinere care se confrunta cu aceasta afectiune.

In plus mai exista riscul de aparitia a celulitei la persoanele care au in istoricul medical urmatoarele:

  • Afectiuni dermatologice (datorita hormonilor – acneea)
  • Boli infectioase (varicela)
  • Diabet zaharat
  • Hepatita cronica
  • Ciroza hepatica
  • Circulatie periferica afectata
  • Diferite tratamente hormonale sau cu corticosteroizi

Simptome

Semnele de celulita sunt relativ usor de recunoscut, deoarece afectiunea este caracterizata de depuneri de grasime sub piele, care cauzeaza un aspect neuniform, in forma de coaja de portocala, gauri adancite in piele.

Zonele corpului afectate de celulita sunt adesea descrise ca fiind asemanatoare la aspect cu branza de vaci sau o coaja de portocala. In cazuri usoare, diminuarea acesteia este observata numai atunci cand pielea este ciupita. Alte simptome ale celulitei includ: pielea ingrosata, senzatia rece la nivelul pielii si vasele sanguine sparte.

In cazurile severe, celulita poate provoca pielea din zona afectata sa devina mai sensibila si sa faca vanatai mai usor decat in ​​mod obisnuit. Sensibilitatea sporita, vanatai excesive si alte simptome (de exemplu, inrosirea, umflarea, mancarimea) pot indica o afectiune mai grava. Celulita se poate dezvolta la persoanele cu o greutate normala si care sunt slabe, precum si la persoanele supraponderale sau obeze.

Tratamente si remedii anticelulitice

Nu exista un tratament exact care sa ajuta la imbunatatirea aspectului pielii si reducerea celulitei. Insa, de-a lungul timpului s-au descoperit diferite tipuri de proceduri, care realizate in mod frecvent reduc considerent aspectul inestetic de coaja de portocala.

Criolipoliza

Criolipoliza este o procedura invaziva care promite imbunatatirea aspectului pielii, prin inghetarea lipidelor din celulele grase. Aceasta este o metoda de slabire la rece, care va scapa de excesul de grasime si va ajuta sa va remodelati silueta.

Vacuum

Tratamentul cu vacuum este printre cele mai eficiente metode pentru eliminarea oricarui tip de celulita. Vacuum-ul presupune un masaj cu un aparat pe zonele problemetice. Dispozitivul are puterea de a absorbi celulita si straturile adipoase prin puterea si viteza sa.  In plus, tratamentul cu vacuum stimuleaza circulatia sanguina si limfatica, arde grasimile, iar rezultatele sunt vizibile de la primele sedinte.

Masajul anticelulitic

Acesta reprezinta o tehnica care are ca scrop netezirea, indreptarea pielii pentru tratarea celulitei. In plus, prin masajul celulitic micsoreaza circumferinta corporala si accelereaza disparitia grasimilor stocate in tesuturile pielii.

Metode naturiste

  • Periajul uscat

Aceasta tehnica se spune ca stimuleaza fluxul sanguin si limfatic, elimina celulele moarte ale pielii si stimuleaza cresterea celulelor noi. In plus, periajul pe piele stimuleaza sistemul limfactic si ajuta la eliminarea tuturor toinelor. Folositi o perie de piele si faceti miscari circulare mici la coapse, fese si alte zone care sunt afectate cu celulita. Faceti acest masaj cateva minunte de cateva ori pe saptamana pentru a scapa de aspectul nedorit de coaja de portocala.

  • Zat de cafea

Utilizarea cafelei ca exfoliat este o modalitate populara de a elimina celulele moarte, de a incuraja cresterea celulelor noi si de a strange pielea. Puteti folosi zat de cafea simplu, fie  se amesteca cu ulei de nuca de cocos, ulei de masline sau zahar. Masati usor in mod circular compozitia cu zat de cafea dupa care clatiti cu apa calduta. De asemenea, puteti incerca sa lasati amestecul pe piele timp de 10 minute inainte de clatire.

  • Otet de mere

Consumarea otetului de mere ajuta la scaderea in greutate. Beti o lingura de otet de mere diluat cu apa inainte de fiecare masa. Fie puteti utiliza aceasta solutie local, dar diluata cu apa.

  • Dusurile scotiene

Faceti dusuri fierbinti doar pe zona afectata cu ceulita, alternand dupa cateva 1 minut cu apa rece.

Apa fierbinte va dilata vasele sanguine, inducand in acelasi timp relaxarea muschilor si a articulatiilor. Pe cealalta parte, apa rece provoaca constrictia vaselor sanguine, reducand inflamatiile si prevenind lasarea tesuturilor. Dusul scotian reduce si previne celulita, imbunatateste circulatia sanguina si aspectul pielii si ajuta la stimularea metabolismului.

Solutii alternative

  • Creme anticelulitica

Cremele care contin o varietate de ingrediente, cum ar fi vitaminele, mineralele, extractele din plante si antioxidantii, sunt adesea comercializate ca un remediu pentru celulita. Dar nici un studiu nu arata ca aceste creme in sine ofera imbunatatiri. Unele dintre aceste produse contin ingrediente care pot provoca reactii cutanate sau eruptii cutanate.

Cremele anticelulitice contin in compozitia lor extract de ardei iute, scortisoara, cofeina si retinol, care pot redue aspectul celulitei.

Terapiile alternative sau suplimentare includ cofeina, extract de seminte de struguri sau gingko biloba. Acesti agenti au fost aplicati local, oral si prin injectare, dar niciuna dintre ele nu s-a dovedit eficienta pentru combaterea celulitei.

Bauturi si alimente care combat celulita

Ceaiul verde

Ceaiul verde  a ajuta la scaderea in greutate prin accelerarea metabolismului, inhibarea absorbtiei de grasimi si reglarea glucozei, facandu-l o alegere excelenta pentru oricine doreste  sa-si imbunatateasca stilul de viata. Cu toate acestea, ceaiul verde, este, de asemenea, bun pentru diminuarea celulitei. Acesta contine un ingredient numit theobromine, care stimuleaza eliberarea de grasimi stocate in organism, ca si cafeina pe care o contine. Incearcati sa beti trei cesti cu ceai verde pe zi si veti vedea diferenta in timp.

Apa

Una dintre cele mai frecvente cauze ale celulitei sunt toxinele pe care le consumam din anumite alimente nesanatoase. Acestea reduc elasticitatea pielii si incetinesc circulatia sangelui. Astfel, este nevoie sa ajutam organismul in procesul de detoxiere si sa hidratam corpul cu apa. Pentru combaterea celulitei, este ncesar sa evitati consumul de alcool si de bauturi racoritoare.

Portocale

Portocalele contin vitamina C, dar si bioflavonoide metoxilate, care imbunatatesc circulatia sangelui si corecteaza dezechilibrele celulare care pot duce la celulita.

Sparanghel

Sparanghelul are proprietati antiinflamatorii, care reduc balonarea. In plus, este ideala aceasta leguma pentru eliminarea toxinelor care duc la aparitia de celulita, deoarece stimuleaza circulatia sangelui.

Fructe de padure

Consumarea fructelor bogate in antioxidanti, cum ar fi zmeura, afinele sau murele, este o modalitate deosebit de buna de a va ajuta corpul sa scape de toxine.

Piperul

Pe langa stimularea metabolismului, piperul arde caloriile si ajuta la imbunatatirea circulatiei.

Rosiile

Rosiile sunt bogate in vitamina C, care ajuta la mentinerea fermitatii pielii, ajutand totodata la producerea de colagen.

Banane

Bananele sunt o mare sursa de energie si sunt bogate in minerale, cum ar fi zincul, care imbunatatesc aspectul pielii. Sunt, de asemenea, renumiti pentru cresterea fluxului sanguin datorita continutului de potasiu pe care il contin, ceea ce poate ajuta la prevenirea celulitei.

Sfaturi pentru prevenirea celulitei

Pentru a preveni formarea celulitei trebuie sa:

  • Consumati apa des
  • Sa aveti o dieta sanatoasa, bogata in vitamine si minerale
  • Sa nu fumati. Fumatul poate provoca celulita, prin deshidratarea si imbatranirea pielii, care duce la distrugerea tesuturilor conjunctive. Astfel, rezulta celulita.
  • Faceti exercitii anticelulitice

Inotul impotriva celulitei

Inotul este sportul care va scapa de coaja de portocala, deoarece este un exercitiu cardiovascular, care tonifiaza pielii.

Inotul este cea mai eficienta optiune de ardere a caloriilor cand vine vorba de a mentine celulita sub control. Doar o ora de inot si puteti arde cel putin 800 de calorii in timp ce va tonifiati si bratele si picioarele. Pe langa faptul ca ajuta la reducerea aspectului celulitei, inotul construieste muschii intregului corp. Astfel, nu veti reduce numai celulita, ci veti spori gradul de fitness si increderea stimei de sine. Cum? Cateva sedinte de inot pe saptamana vor face instantaneu sa va simti mai bine in corpul vostru. Combinati inotul cu alte antrenamente cardio, inclusiv alergarea si ciclismul si veti obtine cele mai bune rezultate intr-un timp relativ scurt. Veti vedea pe propria piele cum se schimba lucrurile si va veti simti in cea mai buna forma fizica.

Asadar, optati pentru o dieta si un stil de viata sanatos, activ, mergeti de cateva ori pe saptamana la saloane pentru a face anumite tratamente speciale pentru combaterea celulitei, iar acasa optati pentru remediile naturiste.

 

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/149465.php

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cellulite/diagnosis-treatment/drc-20354949

https://www.healthline.com/health/cellulite

https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-cellulite-on-thighs#1

https://www.mindbodygreen.com/0-5479/7-Tips-to-Naturally-Reduce-Cellulite.html

https://www.onlinepoolchemicals.com/blog/how-swimming-can-help-you-get-rid-of-your-cellulite/

Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma