Ceai verde – bautura naturala cu rol diuretic si detoxifiant, care ajuta la arderea kilogramelor in plus si poate preveni o serie de afectiuni, inclusiv cancerul. Aflati mai multe informatii despre cea mai sanatoasa bautura de pe planeta din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Ce este ceaiul verde?

2. Ceaiul verde beneficii

3. Ceai verde pentru slabit

4. Cum se prepara corect ceaiul verde?

5. Retete si remedii pe baza de ceai verde

6. Contraindicatii si posibile riscuri

Ce este ceaiul verde?

Ceaiul verde este bogat in antioxidanti si substante nutritive care au efecte puternice asupra organismului. Acestea includ functia creierului imbunatatita, arderea grasimilor, prin urmare pierderea kilogramelor in plus. Consumul de ceai verde mai ajuta si la prevenirea de cancer si are multe alte beneficii impresionante pentru sanatate pe care le veti afla in acest articol.

Ceai verde – istorie straveche

Ceaiul verde are o istorie straveche, precum mituri si si diferite legende orientale. Din aceasta istorie va puteti da seama de calitatile si beneficiile pe care le are ceaiul verde si puteti intelege care este contextul in care s-a descoperit aceasta planta. Chinezii au fost cei care au descoperit planta din care se prepara ceaiul verde si a fost considerat inca de la inceptul descoperii un remediu natural benefic organismului. O legenda spune ca in anul 2737 i.d.Hr., imparatul chinez pe nume, Shen Nung a descoperit intamplator care sunt proprietatile ceaiului verde. Se spune ca, intr-o zi, pe cand acesta se odihnea sub un arbore de ceai salbatic, cateva frunze au cazut in vasul cu apa ce fierbea pe foc langa el, iar bautura creata la intamplare s-a dovedit a nu avea doar un gust placut, ci parea a fi un bun energizant. Shen Nung sau „Doctorul Divin” este un personaj mitologic, al doilea imparat al Chinei si lui i se datoreaza cunoasterea plantelor medicinale si a proprietatilor lor. Predecesorul imparatului oferise oamenilor focul, iar al treilea imparat va releva taina fericirii prin descoperirea secretelor astronomiei.

Ceai verde chinezesc

Astfel, in urma cu 5000 de ani in Asia au fost descoperite primele beneficii ale ceaiului verde in, iar acesta bautura era consumata inca din acele vremuri stravechi cu scopul de a anima spiritul participantilor la diversele ritualuri de relaxare si meditatie. Chinezii numeau ceaiul verde ca fiind un „elixir al vietii” si apare mentionat in diverse documente, care dateaza inca din secolul al III-lea i.d.Hr. Ceaiul verde era recomandat pentru a creste nivelul de concentrare si atentie, dar se folosea si pentru a combate starile depresive. Un calugar japonez pe nume, Eisai se datoreaza introducerea cultivarii ceaiului verde in Japonia. Calugarul redacta in anul 1211, faptul ca: „Ceaiul verde este un medicament miraculos pentru mentinerea sanatatii. Ceaiul verde are extraordinara capacitate de a prelungi viata. Oricine va cultiva ceai verde, lunga viata va avea”.

Ceaiul verde beneficii

Ceai verde proprietati

Compusi bioactivi care imbunatesc sanatatea

Ceaiul verde contine compusi bioactivi care imbunatatesc sanatatea omului. Acest ceai este mai multe decat o bautura, ci un adevarat superaliment, deoarece multi dintre compusii frunzelor de ceai contin o multime de nutrienti importanti. Ceaiul este bogat in polifenoli care au efecte importante, cum ar fi reducerea inflamatiilor si lupta impotriva cancerului.

Ceaiul verde contine aproximativ 30% polifenoli in compozitia sa, incluzand cantitati mari de catechina numita EGCG. Catechinele sunt antioxidanti naturali care ajuta la prevenirea leziunilor celulare si ofera si multe alte beneficii importante. Aceste substante pot reduce formarea radicalilor liberi in organism, protejand celulele si moleculele care pot deteriora organismul atat pe interior, cat si pe exterior. Este cunoscut faptul ca acesti radicali liberi joaca un rol in incetinirea procesului de imbatranire.

EGCG (Epigallocatechin Gallate) este unul dintre cei mai puternici compusi care se gasesc in ceaiul verde. In plus, EGCG fost studiat pentru tratarea diferitelor boli si poate fi unul dintre principalele motive pentru care ceaiul verde are proprietati medicinale atat de puternice. Ceaiul verde are, de asemenea, cantitati mici de minerale importante pentru sanatate.

Imbunatatirea functiei cognitive

Compusii din ceaiul verde pot imbunatati semnificativ functia creierului si va dau mai multa energie. Principalul ingredient care se gaseste in ceaiul verde este cofeina, care un bun stimulent cunoscut al ceaiului. Astfel, cofeina prezenta ajunge in creier, blocheaza neurotransmitarii inhibitori si cresc puterea de concentratie prin producerea de dopamina si norepinefrina. Norepinefrina este un hormon adrenergic, neurotransmitator care apartine sistemului nervos simpatic.

Cofeina din ceaiul verde a fost intens studiata si s-a constat faptul ca:

  • imbunatateste functia cerebrala
  • imbunatateste starea de spirit
  • imbunatateste vigilenta
  • imbunatateste timpul de reactie
  • stimuleaza puterea de concentratie si memorare

Participantii unui studiu (privind reactia la consumul de ceai verde), au spus ca simt o energie aparte si ca se simt mult mai productivi atunci cand beau ceai verde in comparatie cu cafeaua.

Arderea grasimilor

Ceaiul verde mareste puterea de ardere a grasimilor din organism si imbunatateste performanta exercitiilor fizice. Astfel, ceaiul verde este considerat a fi un bun supliment care contribuie la arderea grasimilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca stimuleaza rata metabolica in organism. In plus, prezenta cofeinei a dovedit faptul ca ajuta si imbunatateste performantele fizice. Imbunatatind performantele fizice acizii grasi din organism se transforma in energie. Ceaiul verde se afla in topul celor mai bune ceaiuri pentru slabit.

Scaderea riscului de cancer

Antioxidantii care se regasesc in bautura de ceai verde pot contribui semnificativ la scaderea riscului de producere a anumitor tipuri de cancer.

Cancerul este cauzat de cresterea necontrolata a celulelor si este una dintre cauzele principale ale deceselor din intreaga lume. Astfel, s-a descoperit ca ceaiul verde este o sursa excelenta de antioxidanti puternici, care pot reduce riscul de apararitia a cancerului:

  • Cancerul mamar: O meta-analiza a studiilor observationale a constatat ca femeile care au baut cel mai verde ceai au avut un risc de 20-30% mai mic de a dezvolta cancer de san, cel mai frecvent tip de cancer care apare la femei.
  • Cancerul de prostata: Un studiu a constatat ca barbatii care au consumat ceai verde au avut un risc de 48% mai scazut de a dezvolta cancer de prostata, cel mai frecvent tip de cancer care apare la barbati.

Scaderea riscului de Alzheimer si Parkinson

Ceaiul verde imbunatateste nu numai functia cognitiva creierului pe termen scurt, ci si protejeaza creierului de anumite boli care pot aparea odata cu inaintarea in varsta, precum:

  • Boala Alzheimer este cea mai comuna boala neurodegenerativa la om si o cauza principala de dementa.
  • Boala Parkinson este a doua boala neurodegenerativa cea mai comuna si implica moartea neuronilor producatoare de dopamina in creier.

Multe studii arata ca unii compusii din ceaiul verde pot avea diferite efecte protectoare asupra neuronilor putand reduce riscul aparitie de Alzheimer si Parkinson.

Reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 este o boala care a atins proportii epidemice in ultimele decenii si afecteaza acum aproximativ 400 de milioane de oameni din intreaga lume. Aceasta boala implica cresterea concentratiilor de zahar din sange in contextul rezistentei la insulina sau a incapacitatii de a produce insulina. Studiile arata ca ceaiul verde poate imbunatati sensibilitatea la insulina si poate reduce nivelul de zahar din sange

Reducerea riscului de boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare, inclusiv bolile cardiace si accidentul vascular cerebral, sunt printre cele mai mari cauze ale decesului din lume. Studiile arata ca ceaiul verde poate imbunatati unii dintre principalii factori de risc ale acestor boli.

Ceai verde pentru slabit

Frunzele de ceai verde contin multe compusi de cofeina, care este un stimulent bine cunoscut ce s-a dovedit a fi un bun remediu pentru arderea grasimilor si care imbunatateste performantele in timpul exercitiilor fizice.  Ceaiul verde poate mobiliza grasimile care sunt stocate in celulele grase din organism prin mutarea lor in sange pentru a fi utilizata ca energie. Astfel va avea loc topirea si eliminarea nivelului de grasime din organism.

Ceai verde antiadipos

Ceaiul verde este un ceai antiadipos care face parte din gama de ceaiuri folosite pentru topirea de grasimi si eliminarea surplusului de greutate corporala.

Ceaiul verde antiadipos aduce urmatoarele beneficii pentru organism:

  • Echilibreaza sistemul metabolic
  • Echilibreaza sistemul digestiv
  • Este recomandat tuturor persoanelor care au o greutate supraponderala
  • Imbunatateste tranzitul intestinal
  • Continutul de polifenoli din frunzele de ceai ajuta la arderea numarului de calorii
  • Compusii si ingredientele active din ceaiul verde ajuta la imbunatatirea functiilor creierului si este un bun stimulent care ajuta memoria
  • Este un ceai care contine catechinele si flavonoide, care sunt antioxodanti naturali si puternici ce au rolul de a inhiba radicalii chimici
  • Este un ceai antiadipos are efecte antialergice, neuroprotectoare, antibacteriene
  • Ajuta la ameliorarea durerilor de cap, a migrenelor si trateaza depresiile
  • Regleaza metabolismul si reduce poftele alimentare
  • Are efect diuretic

Ceaiul antiadipos se poate gasi in orice farmacie si este un produs realizat dupa o formula traditionala chinezeasca, care contribuie la metabolismul lipidic normal si la mentinerea greutatii normale. Fata de beneficiile ceaiului mentionate anterior, ceaiul verde antiadipos este indicat pentru persoanele cu tendinta de constipatie. Astfel, ceaiul contribuie la mentinerea concentratiilor normale ale grasimilor si glucozei din sange. In plus, ceaiul verde ajuta la protejarea celulelor organismului impotriva stresului oxidativ,tonifica si revigoreaza intregul organism.

Ingredientele din ceaiul verde antiadipos sunt: frunze de ceai verde, frunze de senna, frunze de lotus, frunze de dus, seminte de senna.

Mod de administrare ceai verde antiadipos

O cana cu ceai pe zi, de preferat seara deoarece are efect laxativ. Se fierbe un plic de ceai in 200 de ml de apa pentru aproximativ 4 – 10 minute dupa care se consuma.

Ceaiul verde antiadipos ajuta la scaderea in greutate si este recomandat sa fie consuma alaturi de un regim alimentar bazat pe legume, fructe, proteine si carbohidrati naturali, exercitii fizice efectuate regulat de cel putin 3 ori pe saptamana.

Ceai verde capsule

Ceaiul verde este cel mai eficient antioxidant natural, utilizat inca din timpuri stravechi in China si Japonia. Acesta contine epigalocatechin-gallate, un antioxidant mai puternic de 100 de ori mai puternic decat vitamina C si de 25 de ori mai puternic decat vitamina E. Datorita caracterului sau puternic antioxidant, consumul regulat de ceai verde sub forma de capsule ajuta la:

  • mentinerea sanatatii colonului, pancreasului, rectului, stomacului, esofagului si a vezicii urinare
  • dizoliva grasimile, stopeaza absorbtia acizilor grasi si a colesterolului, mentinand astfel sanatatea sistemului cardiovascular
  • creste metabolismul si este folosit in curele de slabire
  • incetineste procesul de imbatranire si protejeaza eficient impotriva infectiilor respiratorii si digestive
  • protejeaza ficatul impotriva substantelor toxice

Mod de administare

Pulberea din frunze de ceai verde este mult mai eficienta decat ceaiul consumat. Este recomandat sa se administreze 1 – 2 pe zi de capsule de ceai verde dupa mese.

Nu este recomandat sa fie luate aceste capsule in timpul tratamentelor cu medicamente antivirale, efectul lor putand fi diminuat.

Cum se prepara corect ceaiul verde?

Ceai verde preparare

Ingrediente:

  • 250 ml de apa
  • o lingura de 10 g de ceai verde
  • ½ lingura de 25 g de miere

Mod de preparare:

  • Se incalzeste apa pana cand atinge punctul de fierbere, dupa care se adauga ceaiul verde
  • Se lasa la infuzat pentru 15 minunte, apoi se strecoara lichidul, iar daca vreti sa-l indulciti, adaugati ½ lingura de miere

Cand se bea ceaiul verde?

Ceaiul verde de bea de 2 ori pe zi, de cel putin 3 ori pe saptamana dimineata sau in dieta cu ceai verde este recomandat sa se bea o cana cu ceai verde cu o jumatate de ora inainte de masa. In acest fel, nu veti mai putea manca foarte mult si va veti satura mai rapid. Astfel, mai putine calorii consumate, mai multe kilograme topite.

Retete si remedii pe baza de ceai verde

Ceai verde cu lamaie

Ceaiul verde cu lamaie contine nutrienti si antioxidanti puternici care stimuleaza pierderea din greutate. Aceasta bautura are efect detoxifiant, este bun antiinflamator si digestiv care ajuta la combaterea obezitatii.

Ingrediente:

  • 250 ml de apa
  • o lingura de 10 g de ceai verde
  • zeama de la ½ lamaie
  • ½ lingura de 25 g de miere

Mod de preparare:

  • Se incalzeste apa pana cand atinge punctul de fierbere, dupa care se adauga ceaiul verde
  • Se lasa ceaiul la infuzat timp de 15 minunte dupa care se strecoara ceaiul si se adauga zeama de lamaie si mierea

Aceast ceai este recomandat sa fie consumat dimineata pe stomacul gol cu 30 de minunte inainte de micul dejun.

Ceai verde cu menta

Ceaiul verde cu menta este o bautura saraca in numarul de calorii, insa este extrem de bogata in compusi antioxidanti. Aceasta bautura cu cei verde are un efect antiiinflamtor, antioxidant si este un bun detofixiant care ajuta la combaterea obezitatii si a tulburarilor de metabloism. In plus, menta are un efect calmant care ajuta la reducrea poftelor de mancare si calmeaza durerule de burta si stomac.

Ingrediente:

  • 250 ml de apa
  • o lingura de 10 g de ceai verde
  • o lingura de 10 g de menta
  • ½ lingura de 25 g de miere

Mod de preparare:

  • Se incalzeste apa pana cand atinge punctul de fierbere, dupa care se adauga ceaiul verde si menta
  • Lasati focul mic si apoi lasati sa mai fiarba timp de 5 minute, apoi inchideti focul si lasati ceaiul la infuzat
  • Dupa ce s-a mai racit, strecurati ceaiul si indulciti-l cu o ½ lingura de miere

Acest ceai verde cu menta este recomandat sa fie consumat in fiecare zi pe stomacul gol timp de cel putin 2 saptamani.

Contraindicatii si posibile riscuri

Ceaiul verde in sarcina

Ceaiul verde este recomandat a se consuma cu moderatie si este contraindicat femeilor care sunt insarcinate sau care alapteaza, deoarece contine cofeina.

Alte contraindicatii

De asemenea, nu ar trebui sa consume ceai verde persoanele care sufera de afectiuni renale, cardiovasculare, hepatice sau copiii.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea
  2. https://www.healthline.com/nutrition/green-tea-and-weight-loss
  3. https://www.healthline.com/nutrition/how-much-green-tea-per-day
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/269538.php
  5. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-green-tea
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma