Ceai de ghimbir – o bautura antiinflamatoare care este ideala pentru tratarea racelilor, a problemelor digestive si ajuta in lupta cu kilogramele in plus. Aflati cum se prepara corect ceaiul de ghimbir si ce alte beneficii are in urmatorul articol!

Cuprins:

1. Informatii generale despre ceaiul de ghimbir

2. Cum se prepara?

3. Beneficiile ceaiului de ghimbir

4. Recomandari privind consumul de ceai de ghimbir

5. Retete ceai de ghimbir

6. Ceai de ghimbir in sarcina si alaptare

7. Ceai de ghimbir la copii

8. Contraindicatii

Informatii generale despre ceaiul de ghimbir

Ghimbirul (Zingiber) sau radacina de ghimbir este una dintre cele mai vechi plante cultivate in prezent. Istoricii cred ca ghimbirul a fost cultivat de peste 5.000 de ani, de cand indienii stravechi si chinezii au descoperit aceasta planta si au folosit-o ca radacina tonica pentru ca ajuta la tratarea unei varietati de afectiuni. Planta a fost introdusa in lumea occidentala cand a fost exportata din India in Imperiul Roman. Pe atunci, ghimbirul era considerat unul dintre cele mai speciale mirodenii si era dificil de procurat. Cu toate acestea, in timpul secolului al XIII-lea si al XIV-lea d.Hr., comerciantii arabi au plantat radacini de ghimbir pe tot parcursul calatoriei lor in Africa, cauzand raspandirea plantelor si scaderea preturilor. Astazi, ghimbirul poate fi cumparat cu usurinta aproape oriunde, comparativ cu sute de ani in urma.

Ceaiul de ghimbir are numeroase proprietati si actioneaza in mod eficient asupra depozitelor de grasime stocate in organism. Daca acest ceai este consumat cu regularitate, poate sa accelereze metabolismul si totodata sa topeasca celulele adipoase. Mai multe beneficii ale ceaiului de ghimbir le veti descoperi in randurile ce urmeaza!

O modalitate usoara de a obtine avantajele ghimbirului este de a face ceai direct din radacina de  ghimbir. In plus, ceaiul de ghimbir si este una dintre cele mai des folosite forme ale acestei radacini. O alta metoda de preparare a ceaiului de ghimbir este utilizarea pudrei sau a ceaiului gata cumparat din magazine.

Valoare nutritionala

Valorile nutritionale ale radacinei de ghimbir pentru 100 de g sunt:

  • Calorii (kcal): 79
  • Lipide totale: 0,8 g
  • Colesterol: 0 mg
  • Sodiu: 13 mg
  • Potasiu: 415 mg
  • Carbohidrati: 18 g
  • Zahar: 1,7 g
  • Proteine: 1,8 g
  • Calciu: 16 mg
  • Vitamina C: 5 mg
  • Fier: 0,6 mg
  • Vitamina B6: 0,2 mg
  • Magneziu: 43 mg

Cum se prepara?

Ceaiul de ghimbir are numeroase proprietati si actioneaza in mod eficient asupra depozitelor de grasime stocate in organism. Daca acest ceai este consumat cu regularitate, poate sa accelereze metabolismul si totodata sa topeasca celulele adipoase. Mai multe beneficii ale ceaiului de ghimbir le veti descoperi in randurile ce urmeaza! Ceaiului de ghimbir calmeaza durerile de cap prin efectul unor principii cu efect antiinflamator din ghimbir. Oamenii de stiinta sustin ca ceaiul de ghimbir scade riscul de cancer de colon si ovarian si slabeste rezistenta celulelor canceroase la tratamentele specifice, in special la chimioterapie.

Ceaiul de ghimbir este un tonic general pentru organism, imbunatateste circulatia sangelui si previne aparitia bolilor cardiace, iar peste toate acestea se adauga si recunoascuta capacitate a ghimbirului de a combate senzatia de greata, inclusiv a greturilor din timpul sarcinii.

Ceai de ghimbir – prepararea corecta

Spalati foarte bine o radacina proaspat cumparata de ghimbir. Dati radacina prin razatoarea cu gauri mari sau puteti taia feliute subtiri. La o cana de ceai aveti nevoie de aproximativ doua lingurite de ghimbir sau in jur de 10 feliute subtire. Puneti cantitatea specificata anterior (oricare varianta alegeti) intr-un vas, adaugati o cana si jumatate de apa si pune compozitia la fiert. Dupa ce apa incepe sa clocoteasca, acoperiti-o cu un capac si lasati sa mai fiarba la foc mic pentru inca alte 10 minute.

La final, ceaiul va avea un gust aromat, usor iute. Pentru un gust si mai placut, puteti sa adaugati o lingurita sau doua de miere si / sau putin suc de lamaie. Daca a mai ramas ghimbir il puteti impacheta intr-o folie de staniol si-l puteti pastra in congelator pana data viitoare.

Beneficiile ceaiului de ghimbir

Rau de miscare

Medicina populara sugereaza ca ceaiul de ghimbir poate ajuta la calmarea simptomelor bolii de miscare precum ameteli, varsaturi si transpiratii reci.

Tratarea gretei

Una dintre cele mai frecvente utilizari ale ceaiului de ghimb este pentru tratarea starilor de greata si a „bolii de dimineata” la femeile insarcinate. Ghimbirul este adesea recomandat pentru tratarea bolilor de dimineata, deoarece condimentul nu are multe efecte secundare adverse si se poate lua in timpul sarcinii. Un alt beneficiu al ceaiului de ghimbir poate fi pentru pacientii care fac chimioterapie si au greturi.

Imbunatateste sanatatea inimii

Mai multe cercetari au aratat faptul ca ceaiul de ghimbir daca este consumat cu regularitate poate fi un bun protector impotriva bolilor de inima. Ceaiul de ghimbir ajuta la:

  • prevenirea atacurilor de inima
  • prevenirea formarii cheagurilor de sange
  • ameliorarea arsurilor la stomac
  • scaderea colesterolului
  • imbunatatirea circulatiei sanguine

Proprietati antiinflamatorii

Efectele antiinflamatorii ale ghimbirului se datoreaza reducerii productiei de prostaglandine si inhibarii productiei de leucotriena. Acestea sunt substante care joaca un rol principal in inflamatiile cronice. De asemenea, ceaiul de ghimbir are efecte analgezice, deoarece poate ameliora umflaturile si durererile, in special in articulatii. Totodata, ceaiul de ghimbir contine unele dintre cele mai puternice substante antiinflamatoare de combatere cunoscute si este un analgezic natural puternic. Cercetatorii sustine ca radacina de ghimbir poate reduce inflamatiile intr-un mod similar ca aspirina si ibuprofenul.

Reglarea glicemiei

Valoarea indicelui glicemic normal este important din atat de multe motive. Mentinerea glicemiei sub control va va oferi mai multa energie, va reduce poftele de mancare, poate ajuta la scaderea in greutate si va va ajuta sa dormiti mai bine. In plus, ceaiul de ghimbir poate fi o arma secreta in mentinerea stabilitatii zaharului din sange. Adaugarea unei doze zilnice de ghimbir in dieta obisnuita s-a dovedit a avea beneficii pe termen lung in ceea ce priveste controlul zaharului din sange. Chiar si pentru persoanele diabetice, consumul de ghimbir in mod regulat poate imbunatati glicemia si rezistenta la insulina.

Scaderea colesterolului

Una dintre cele mai bune metode pentru mentinerea sanatatii inimii este mentinerea controlului colesterolului. Ceaiul de ghimbir va poate ajuta sa mentineti colesterolul bun si chiar sa va puteti reduce nivelul de colesterol rau.

Bun digestiv

Daca suferiti de indigestie, arsuri la stomac sau balonare, ceaiul de ghimbir poate ajuta in ameliorarea simptomelor acestor stari de disconfort. Ghimbirul stimuleaza muschii intestinelor. Acest lucru este, de asemenea, cunoscut sub numele de motilitatea digestiva, care ajuta corpul sa sparga particulele de hrana si sa transfere alimente si alte substante din tractul digestiv. Rezultatul va fi o digestie mai rapida, confortabila si ameliorarea simptomelor de balonare si gaze.

 

Trateaza raceala

Ceaiul de ghimbir contine multe vitamine si minerale, inclusiv crom, care poate ajuta la prevenirea frisoanelor si a febrei. Radacina de ghimbir poate fi, de asemenea, foarte utila pentru reducerea tusei si a durerilor in gat. In general, ghimbirul poate ajuta la descompunerea tuturor toxinelor si la curatarea corpului.

Ceaiul de ghimbir ajuta, de asemenea, la combaterea durerilor de cap care insotesc adesea racelile.

Imbunatatirea vietii sexuale

Ceaiul de ghimbir are puterea de a stimula energia in organism si poate creste performanta actului sexual in sine. In plus, acest ceai este un tratament puternic si benefic pentru barbatii care se confrunta cu impotenta.

Reducerea riscul de accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral este un cheag de sange care impiedica curgerea sangelui in creier. Efectele unui accident vascular cerebral pot fi mortale. Dar ceaiul de ghimbir poate reduce riscul formarii cheagurilor de sange asociate atat cu infarct miocardic, cat si cu accidente vasculare cerebrale. Acest lucru este datorat faptului ca radacina de ghimbir contine rizom, care la randul sau contine salicilat. Salicilatul este cunoscut pentru capacitatea sa de a preveni formarea cheagurilor de sange intr-un mod similar cu aspirina, care contine acid acetilsalicilic. Insa, spre deosebire de aspirina, ghimbirul are mai putine efecte secundare si este mai sigur de luat chiar si de persoanele care au probleme cardiace sau de coagulare a sangelui.

Alte beneficii

Alte beneficii importante ale ceaiului de ghimbir:

Recomandari privind consumul de ceai de ghimbir

Ceaiul de ghimbir se poate consuma oricand doriti sau simtiti nevoia, insa este recomandat sa se bea dupa fiecare masa sau inainte de micul dejun pentru o buna functionare a sistemului digestiv. In plus, daca ceaiul de ghimbir este consumat seara, acesta va poate da un boost de energie necesar pentru a alunga senzatia de somn de dimineata. Astfel, puteti inlocui orice bautura cu cafeina, cu un ceai natural de ghimbir care are numeroase proprietati si beneficii pentru sanatate si pentru functionarea normala a organismului.

Specialistii in domeniu recomanda sa nu se consume mai mult de doua cani de ceai pe zi, deoarece pot sa apara diverse reactii adverse mai ales la persoanele care au diabet zaharat. Consumat peste masura, ceaiul de ghimbir poate scadea glicemia si tensiunea arteriala. In plus, persoanele care sufera de ulcer sau alte boli inflamatorii intestinale pot sa se confrunte drept reactie adversa cu un disconfort local sau cu blocaje intestinale.

Retete ceai de ghimbir

Ceai de ghimbir cu scortisoara

Scortisoara este considerata a fi unul dintre ingredientele care accelereaza procesul de detoxifiere si slabire. Acest lucru se datoreaza tuturor substantelor care sunt responsabile pentru reducerea nivelului de zahar din sange pe care le contine scortisoara.

Mod de preparare:

Pentru prepararea ceaiului de ghimbir cu scortisoara, aveti nevoie de doua linguri de miere, o jumatate de lingurita de scortisoara si o jumatate de lingurita de pudra de ghimbir sau de ghimbir proaspat ras. Tot ce aveti de facut este sa puneti la fiert o cana si jumatate de apa, adaugati scortisoara si ghimbirul, iar dupa ce apa s-a fiert, adaugati imediat si cele doua linguri de miere. Lasati ceaiul sa se raceasca singur, iar apoi puneti-l la frigider peste noapte. Apoi puteti bea din acest ceai dimineata inainte de a manca micul dejun si / sau seara, insa la doua ore dupa ce ati luat masa de seara.

Este posibil ca in primele zile ale „tratamentului” sa va confruntati cu o stare de slabiciune si anumite simptome neplacute, dar acestea sunt consecinte firesti ale procesului de detoxifiere.

Ceai de ghimbir cu lamaie

Ghimbirul impreuna cu lamaie si cateva lingurite de miere formeaza o bautura antibacteriana si benefica pentru tratarea racelilor, a tusei, a durerilor de cap si ajuta la pierderea kilogramelor nedorite.

Mod de preparare:

Pentru prepararea ceaiului de ghimbir cu lamaie, aveti nevoie de doua linguri de miere, o lamaie proaspata si o jumatate de lingurita de pudra de ghimbir sau de ghimbir proaspat ras. Separat, puneti la foc mic apa pentru a fierbe. Dupa ce apa a dat intr-un clocot, adaugati treptat toate cele trei ingrediente mentionate anterior si acoperiti repede compozitia cu un capac. Inchideti focul si lasati ceaiul la infuzat pentru aproximativ 10 – 15 minute. Asemenea ceaiului cu scortisoara si ghimbir, ceaiul cu lamaie si ghimbir este recomandat sa se bea in orice moment al zilei, in special dimineata. Specialistii nu recomanda sa fie baut acest ceai inainte de culcare, deoarece va poate da insomnii, datorita proprietatilor energizante ale radacinei de ghimbir.

Ceai de ghimbir in sarcina si alaptare

Ceaiul de ghimbir este ideal pentru femeile care sunt gravide, deoarece aceasta bautura calmeaza greturile matinale si reprezinta cel mai bun si natural remediu pentru combaterea starilor de greata. Medicii recomanda ca femeile gravide sa nu consume mult ceai de ghimbir si sa se limiteze la o cana de ceai o data la doua zile.

Totodata, ceaiul de ghimbir ajuta la absortia tuturor nutrientilor in corp si colecteaza numai acele substantele care sunt necesare pentru cresterea frumoasa, sanatoasa si armonioasa a bebelusului. Ceaiul de ghimbir este recomandat sa fie consumat atat in perioada de sarcina, cat si in perioada in care mamicile alapteaza, insa cantitati moderate.

Ceai de ghimbir la copii

Nu dati ghimbir proaspat copiilor care au varsta de cel putin un an. In schimb puteti sa-i dati copilului sa bea ceai cu foarte putin ghimbir si cu miere pentru a ameliora simptomele de:

  • Gaze stomacale (frecvent intalnite la copii, in special la bebelusi)
  • Problemele respiratorii legate de gripa sau raceala
  • Bronsita acuta sau cronica
  • Tuse convulsiva
  • Ulcer gastric
  • Boala de miscare
  • Dureri de stomac

Contraindicatii

Consumul de ceai de ghimbir este contraindicat persoanelor care sufera de afectiuni renale. Daca consumati acest ceai puteti sa agravati problemele de sanatate deja existente.

In plus, consumul acestui ceai in exces poate afecta sistemul si functionarea normala a sistemului digestiv si puteti avea simptome foarte neplacute, precum gura uscata, diaree, greata sau arsuri stomacale.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-ginger-tea
  2. https://drhealthbenefits.com/herbal/herbal-spices/ginger-benefits-for-mens-health
  3. https://www.livin3.com/ginger-tea-benefits
  4. https://steemit.com/food/@ahmedabokandeel/benefits-of-ginger-for-sex
  5. https://parenting.firstcry.com/articles/ginger-for-babies-health-benefits-and-safety-measures/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma