Cataracta reprezinta pierderea transparentei cristalinului, lentila ochiului care este responsabila de focalizarea razelor luminoase pe retina. Boala determina scaderea progresiva a vederii, in special la varstnici.
4. Simptome
7. Operatii cataracta, informatii utile
8. Sfaturi pentru prevenirea cataractei
Cataracta provoaca mai multe probleme de vedere la nivel global decat orice alta afectiune oculara sau boala, iar numarul de cazurilor de cataracta creste odata cu imbatranirea populatiei.
In Statele Unite, in 2010, au existat 20,48 milioane de cazuri, ajungand la 24,41 milioane in 2015. Pana in 2050, aproape 50 de milioane de americani ar trebui sa aiba cataracta.
O cataracta determina o parte a lentilei sa devina opaca sau tulbure. In acest fel, lumina nu trece usor si vederea devine incetosata, ca si cum ai privi printr-o fereastra incetosata sau murdara.
Exista diferite tipuri de cataracta. Acestea sunt clasificate in functie de cum se dezvolta la nivel ocular.
Cataracta senila sau cataracta de varsta este printre cele mai raspandite forme de cataracta si apare odata cu inaintarea in varsta a persoanelor. Ochiul, ca orice alt organ al corpului uman, imbatraneste, iar structurile sale isi modifica structura, pierzandu-si din functiile principale.
Cataracta senila afecteaza ambii ochi, dar nu in egala masura.
Cataracta congenitala este o afectiune a ochilor care se caracterizeaza prin opacifierea cristalinului, insa de data aceasta la copii. Cataracta congenitala este una din principalele cauze de cecitate sau vedere scazuta la copii. Exista statistici, conform carora in medie 0,4% dintre nou-nascuti au cataracta congenitala.
Cataracta congenitala poate fi opacitatea alba densa, alba, in lentila ochiului (ochilor) unui copil, care impiedica dezvoltarea normala a vederii, daca nu este corectata. Medicii spun ca timpul optim in care trebuie intervenit pentru a elimina cataracta congenitala este intre varsta de 6 saptamani si 3 luni.
Cataracta traumatica este o consecinta a unui traumatism ocular. In urma atingerii si patrunderii unui obiect la nivelul globului ocular, se poate produce perforarea capsulei cristaline, ceea ce duce la cataracta traumatica. Acest tip de cataracta poate fi insotita de anumite leziuni endoculare concomitente precum, iris, coroida sau retina.
Cataracta corticala apare in marginea cristalinului sau pe cortex. Acest tip de cataracta este asociat in majoritatea cazurilor cu diabetul si se intalneste cel mai des la persoanele tinere.
O cataracta corticala este caracterizata de opacitati de culoare alba, asemanatoare unei pene, care pornesc de la periferia lentilei si se indreapta spre centru intr-un mod asemanator spitelor. Acest tip de cataracta apare in cortexul lentilei, care este o parte a lentilei care inconjoara nucleul central.
O cataracta nucleara se formeaza adanc in zona centrala (nucleul) lentilei. Cataracta nucleara este, de obicei, asociata cu imbatranirea.
Nimeni nu stie sigur de ce se modifica lentilele ochiului pe masura ce imbatranim, formand aceasta afectiune oculara. Dar cercetatorii din intreaga lume au identificat cativa factori care pot favoriza cataracta sau se asociaza cu dezvoltarea bolii oculare. Pe langa varsta inaintata, factorii de risc pot include urmatoarele:
Simptomele obisnuite ale cataractei sunt: incetosare nedureroasa a vederii, sensibilitate speciala la stralucire sau lumina intensa, vedere de noapte deficitara, vedere dubla cu un singur ochi, nevoia unei lumini mai puternice la citire sau ingalbenirea culorilor. Suprafata si forma zonei mate a cristalinului poate varia. Daca opacifierea nu este in zona centrala a cristalinului, este posibil sa nu fie sesizata.
Medicul oftamolog va poate efectua un examen complet de ochi pentru a verifica afectiunea de la nivelul ochiului si pentru a evalua cum aveti vederea. Acest lucru va include un examen fund de ochi pentru a va verifica vederea la diferite distante si masurarea presiunii intraoculare.
Pentru examinarea cu oftalmoscopul, se pun picaturi pentru dilatarea pupilei, dupa care se testeaza reflexul rosu pe pupila dilatata, la o distanta de 30 cm departare. Acest test releva si opacitatile mici. Examinarea cu lampa cu fanta ingusta ofera mai multe detalii despre caracterul, localizarea si extinderea opacifierii. Rareori pot fi necesare investigatii suplimentare, cum ar fi tomografia computerizata la nivel ocular.
Se recomanda prezentarea la medicul oftalmolog pentru detectarea prezentei cataractei. Chirurgia este singura cale prin care cataracta poate fi indepartata. Daca simptomele ei nu deranjeaza foarte mult, interventia chirurgicala poate sa nu fie considerata necesara. Uneori o simpla schimbare a prescriptiei ochelarilor folositi poate fi de ajutor. Nu exista medicamente, suplimente alimentare sau exercitii fizice care sa fi demonstrat ca pot preveni sau vindeca cataracta. Protectia la lumina solara excesiva poate diminua viteza de dezvoltare a cataractei. Ochelarii de soare cu protectie UV sau ochelarii de vedere cu strat anti-UV ofera aceasta protectie necesara.
Chirurgia este recomandata atunci cand cataracta va impiedica sa va desfasurati activitatile zilnice, precum lectura sau condusul autovehiculului vostru. De asemenea, operatia chirurgicala se efectueaza atunci cand aceasta afectiune oculara interfereaza cu tratamentul altor probleme de ochi.
O metoda chirurgicala, cunoscuta sub denumirea de facoemulsificare (printr-o mica incizie), implica utilizarea de unde ultrasunete.
Operatia chirurgicala extracapsulara implica indepartarea partii tulbure a lentilei printr-o incizie lunga in cornee. Dupa operatie, o lentila intraoculara artificiala este plasata acolo unde este lentila naturala.
Chirurgia pentru a inlatura o cataracta este, in general, foarte sigura si are o rata de succes ridicata. Majoritatea oamenilor pot merge acasa imediat la cateva ore dupa efectuarea operatiei chirurgicale.
Exista studii conform carora, daca mancati mai putina carne puteti reduce riscul de a face cataracta. Cat la suta este adevarata acest rezultat?
Cercetatorii de la Universitatea din Oxford au publicat un studiu in martie 2011 care a comparat incidenta cataractei cu aportul alimentar.
Studiul, raportat in Jurnalul American de Nutritie Clinica , a examinat studiile privind dieta completate de 27.670 de persoane non-diabetice cu varsta de peste 40 de ani si au monitorizat dosarele medicale pentru a vedea daca si cand a aparut cataracta. Au aparut corelatii puternice intre riscul de cataracta si tipul de dieta.
Riscul de cataracta a fost cel mai mare pentru consumatorii mari de carne (care au mancat carne in fiecare zi) si a scazut de la un grup la altul, in aceasta ordine: consumatori moderati de carne, consumatorii care au redus consumul de carne, oameni care consuma peste, dar niciun alt tip de carne), vegetarieni si veganii. De fapt, riscul pentru vegani a fost cu aproximativ 40% mai mic decat pentru cei care mananca carne.
Acest lucru inseamna ca trebuie sa nu mai consumati carne? Poate. Studiul nu raspunde la toate intrebarile. Poate ca motivul pentru riscul mai scazut este ca, daca mancati mai putina carne, probabil ca veti manca mai multe legume. Si, poate, aceste legume furnizeaza nutrienti care reduc riscul de cataracta.
De asemenea, vegetarienii si veganii pot avea tendinta de a duce un stil de viata sanatos, evitand orice de risc care poate duce la diagnosticarea cu cataracta, cum ar fi fumatul, statul prea mult la soare si diabetul. Poate fi adevarat ca, aceasta afectiune oculara este inevitabila daca traiesti destul de mult, dar o viata sanatoasa ar putea sa intarzie aparitia bolii pentru o perioada lunga de timp.
Investigatii necesare pentru operatia de cataracta: biometrie, microscopie speculara- numarare de celule endoteliale, ecografie oculara are pretul de 100 de lei.
In ceea ce priveste operatie de cataracta, pretul acesteia incepe cu suma de 1.950 lei pe ochi si difera, insa pretul interventiei chirurgicale poate ajunge chiar si la 7.000 lei.
In presa de specialitate, autoritatile au declarat ca: „In Romania, se fac anual circa 55.000 de operatii de cataracta. Potrivit legislatiei, orice persoana care este asigurata la sanatate poate solicita casei de asigurari de sanatate de care apartine o decizie de procurare a dispozitivului medical: „lentila intraoculara” (cristalinul). Suma decontata, in prezent, de sistemul de asigurari de sanatate pentru cristalin este de 299,10 lei. Aceasta suma acopera costurile celui mai ieftin cristalin de pe piata. Daca doriti un cristalin mai de calitate, va trebui sa suportati dumneavoastra costurile, un cristalin de calitate mai buna, costand in jur de 1.000 de lei, dar poate ajunge si la cateva mii. Pentru a beneficia, trebuie sa intocmiti un dosar medical, pe care il veti depune la casa de asigurari de sanatate de care apartineti. Pe langa cererea tipizata, dosarul trebuie sa contina prescriptia medicala pentru protezarea vizuala (valabila 30 de zile de la emitere), precum si biometria, eliberata de un furnizor de servicii medicale, in contract cu casa de asigurari de sanatate”.
Pentru mai multe informatii, adresati-va medicului specialist.
Desi exista controverse semnificative cu privire la posibilitatea de prevenire a cataractei, o serie de studii sugereaza ca anumite substante nutritive si suplimente nutritive pot reduce riscul de cataracta.
Un studiu de anvergura de 10 ani al profesionistilor din domeniul sanatatii feminine a constatat ca aporturile mai mari de vitamina E si carotenoidele luteina si zeaxantina din alimente si suplimente au fost asociate cu riscuri reduse de cataracta.
Surse de vitaminei E sunt semintele de floarea soarelui, migdalele si spanacul. Sursele bune de luteina si zeaxantina includ spanacul, salata si alte legume cu frunze verzi.
Alte studii au aratat ca vitaminele antioxidante, cum ar fi vitamina C, si alimentele care contin acizi grasi Omega-3 pot reduce riscul de cataracta.
Un alt lucru important pe care trebuie sa-l stiti in ceea ce priveste prevenirea cataractei este sa purtati ochelari de soare de protectie, care blocheaza 100% din razele UV ale soarelui atunci cand va aflati in aer liber.
De fapt, exista mai multe cazuri de cataracta la nivel mondial decat exista alte boli grave ale ochilor, cum ar fi glaucomul, degenerescenta maculara si retinopatia diabetica combinata.
In Singapore, cataracta afecteaza aproximativ 80% dintre persoanele de peste 60 de ani si 95% dintre persoanele de peste 70 de ani.
Daca va confruntati cu o vedere tulbure sau incetosata si banuiti ca ati putea avea o cataracta, consultati un medic oftamolog.
S-ar putea sa nu stiti ca aveti cataracta. Primul simptom este, de obicei, o vedere incetosata, facand tot ceea ce priviti in jur sa fie mai neclar.
Puteti dezvolta sensibilitatea la lumini puternice. Unii oameni vad si halouri (inele de lumina colorate) in jurul luminilor stralucitoare. Alte simptome posibile includ dubla vedere (diplopie). In cele din urma, cataracta poate duce la orbire.
Este usor sa respingem unele dintre simptomele cataractei, deoarece putem crede ca aveam nevoie doar de o noua pereche de ochelari de lectura. De aceea, este important sa mergeti la medicul oftamolog daca observati anumite modificari ale vederii.
De obicei, asociam cataracta cu imbatranirea. In timp ce imbatranirea este cu siguranta un factor de risc, puteti dezvolta cataracta la orice varsta. Alti factori de risc includ miopie inalta, istoricul traumei oculare, diabetul zaharat, utilizarea pe termen lung a medicamentelor cu steroizi, fumatul, obezitatea, abuzul de alcool, tensiunea arteriala crescuta si expunerea la soare prea mult. Si daca aveti un istoric familial de cataracta, puteti fi, de asemenea, in pericol.
Persoanele cu diabet zaharat au un risc de 60% mai mare de a dezvolta aceasta afectiune.
Aceasta afectiune este tratata eficient si in conditii de siguranta prin interventie chirurgicala. In timp ce puteti gestiona simptomele de cataracta usoara cu ochelari mai puternici sau ochelari de soare cu prescriptie medicala, tratamentul definitiv este o interventie chirurgicala.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…