Castravetele este apreciat pentru gustul proaspat si racoritor, fiind inclus in salate asortate sau consumat ca atare in diverse forme. Continutul de apa si nutrientii unici din castravete ajuta la hidratarea si detoxifierea organismului, combaterea inflamatiei. Iar in uz extern este de ajutor pentru infrumusetarea si vindecarea pielii. Aflati toate beneficiile castravetelui pentru sanatate si cum il puteti consuma in mod sanatos. 

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Ce contine castravetele?
  3. Beneficii si proprietati ale castravetelui
  4. Cum poate fi consumat castravetele?
  5. Efecte adverse si contraindicatii

Informatii generale

Cu toate ca majoritatea oamenilor cred ca este o leguma, castravetele este de fapt un fruct.

Castravetii au un gust usor, racoritor si un continut ridicat de apa. Ei pot combate deshidratarea si pot fi extrem de deliciosi in timpul sezonului cald. De asemenea, castravetele este inclus in unele produse de infrumusetare.

Castravetele (Cucumis sativus) este un membru al familiei Cucurbitaceae. Alti membri ai acestei familii sunt dovleceii si diferitele tipuri de pepene, printre care si castravetele sau pepenele amar (cunoscut si sub denumirea de momordica). Castravetii contin diverse substante nutritive, vitamine, minerale, fitonutrienti si putine calorii.

Locuitorii Indiei au cultivat castraveti in scopuri alimentare si medicinale inca din cele mai vechi timpuri. De asemenea, aceste fructe sunt o componenta de baza a dietei mediteraneene.

Tipuri de castraveti

Exista sute de soiuri de castraveti si vin in zeci de culori, dar felurile comestibile sunt consumate fie taiate, fie murate. Unele tipuri de castraveti sunt cultivati pentru a fi consumati proaspeti, in timp ce castravetii pentru murat sunt pusi in borcane cu saramura. Castravetii pentru feliere sunt, de obicei, mai mari si au o coaja mai groasa decat cei murati. Cel mai frecvent fel de castravete este cel englezesc. Acesta este mare, are coaja de culoare verde inchis, si contine putine seminte sau deloc.

Tipuri mai putin intalnite de castraveti

Alte soiuri de castraveti:

  • Castravetele armenesc sau castravetele-sarpe: acesta este lung si rasucit, cu coaja subtire, verde inchis. Oamenii il folosesc de obicei la murat.
  • Castravetele japonez: Acesta are o culoare verde inchis. Coaja este subtire cu mici denivelari pe ea. In plus, pot fi mancati intregi.
  • Castraveti Kirby: Oamenii ii folosesc adesea pentru muraturi. Sunt crocanti, cu coaja subtire si seminte mici.
  • Castraveti-lamaie: Acestia sunt de dimensiunea unei lamai. Gustul este dulce si delicat.
  • Castraveti persani: Sunt mai scurti si mai grasi decat castravetele englezesc. In plus, sunt crocanti si pot fi mancati cruzi.

Ce contine castravetele?

Conform specialistilor, o cana de 142 g de castravete crud contine urmatoarele substante nutritive:

  • apa: 137 g
  • calorii castravete: 17
  • proteine: 0,8 g
  • grasime: 0,2 g
  • glucide: 3,1 g, inclusiv 2,0 g zahar
  • fibre: 1,0 g
  • calciu: 19,9 g
  • fier: 0,3 mg
  • magneziu: 17 mg
  • fosfor: 29,8 mg
  • potasiu: 193 mg
  • sodiu: 2,8 mg
  • vitamina C: 4,5 mg
  • folat: 19,9 mcg
  • beta caroten: 44 mcg
  • luteina + zeaxantina 22,7 mcg
  • vitamina K: 10,2 mcg

Vitamine si minerale castravete

Castravetele contine, de asemenea, o serie de vitamine B, vitamina A, minerale si antioxidanti, inclusiv un tip cunoscut sub numele de lignani si un fitonutrient numit cucurbitacina.

Antioxidantii ajuta la eliminarea din organism a substantelor cunoscute sub numele de radicali liberi. Unii radicali liberi apar in urma proceselor naturale, iar altii sunt produsi de factorii externi, cum ar fi poluarea. Daca acestia se acumuleaza in cantitati prea mari in corp, pot deteriora celulele si pot provoca diverse tipuri de boli.

Studiile au sugerat ca lignanii din castraveti si alte alimente pot ajuta la scaderea riscului de boli cardiovasculare si mai multe tipuri de cancer.

Coaja – sursa de fibre si beta-caroten

”Cu siguranta, ar trebui sa cautam alimente bogate in nutrienti”, a declarat Angela Lemond, nutritionista autorizata din Plano, Texas si purtator de cuvant al Academiei de nutritie si dieta din SUA. Coaja si semintele sunt partile cele mai nutritive ale castravetelui. Contin fibre si beta-caroten. „Beta carotenul este un antioxidant bun pentru imunitate, piele, ochi si prevenirea cancerului”, a spus Lemond. Un studiu publicat in Pakistan Journal of Nutrition a descoperit ca semintele de castravete sunt o sursa buna de minerale si calciu.

Beneficii si proprietati ale castravetelui

Castravete proprietati

Hidrateaza

Apa este esentiala pentru functionarea organismului, jucand numeroase roluri importante. Este implicata in procese precum reglarea temperaturii si transportul deseurilor si substantelor nutritive.

De fapt, o hidratare corespunzatoare poate influenta totul, de la performanta fizica la metabolism. Hidratarea suficienta poate fi obtinuta din apa potabila sau alte lichide, insa unele persoane isi pot asigura 40% din aportul total de apa din alimente.

Fructele si legumele, in special, pot fi o sursa buna de apa. In cadrul unui studiu, s-a descoperit ca aportul crescut de fructe si legume a imbunatatit nivelul de hidratare. Deoarece sunt compusi din aproximativ 96% apa, castravetii pot imbunatati hidratarea si pot satisface aportul zilnic de lichide.

Sanatatea oaselor

Vitamina K ajuta la coagularea sangelui si poate sustine sanatatea oaselor. O cana de 142 grame de castraveti cruzi asigura 10,2 micrograme de vitamina K.

Specialistii recomanda un aport de:

  • 90 mcg pe zi pentru femeile de peste 19 ani
  • 120 mcg pentru barbatii de aceeasi varsta.

Castravetele contine, de asemenea, 19,9 miligrame de calciu. Adultii au nevoie de 1.000-1.200 mg de calciu pe zi, in functie de sex si varsta. Vitamina K ajuta la imbunatatirea absorbtiei calciului. Impreuna, acesti nutrienti pot imbunatati sanatatea oaselor.

Cancer

Ca membru al familiei de plante Cucurbitaceae, castravetele contine niveluri ridicate de substante nutritive cu gust amar cunoscute sub numele de cucurbitacine.

Potrivit specialistilor, cucurbitacinele pot ajuta la prevenirea cancerului prin stoparea reproducerii celulelor canceroase.

O cana de 133 g felii de castraveti cu coaja furnizeaza, de asemenea, aproximativ 1 g de fibre. Fibrele pot proteja impotriva cancerului colorectal.

Sanatatea cardiovasculara

Cercetatorii sustin ca fibrele pot ajuta la gestionarea nivelului colesterolului si la prevenirea problemelor cardiovasculare aferente.

O cana de 142 g de castravete asigura, de asemenea, 193 mg de potasiu si 17 mg de magneziu. Specialistii le recomanda adultilor sa consume 4.700 mg de potasiu in fiecare zi si 310–410 mg de magneziu, in functie de sex si varsta.

Reducerea aportului de sodiu si cresterea aportului de potasiu pot ajuta la prevenirea tensiunii arteriale ridicate. Cucurbitacinele din castraveti pot ajuta, de asemenea, la prevenirea aterosclerozei.

Poate scadea nivelul zaharului din sange

In urma mai multor studii efectuate pe animale s-a descoperit ca aceste alimente pot reduce nivelul de zahar din sange si pot preveni unele complicatii ale diabetului. Un studiu realizat pe animale a analizat efectele diferitelor plante asupra glicemiei. Castravetele poate reduce si controla in mod eficient nivelul glicemiei.

In plus, potrivit unui studiu pe eprubeta, castravetele poate fi eficient in procesul de reducere a stresului oxidativ si de prevenire a complicatiilor legate de diabet.

Cu toate acestea, dovezile actuale sunt limitate la studii pe eprubeta si animale. Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a determina felul in care castravetii pot influenta glicemia la om.

Combaterea inflamatiei

Castravetii pot avea efecte antiinflamatorii. Inflamatia reprezinta o functie a sistemului imunitar. Expertii cred ca inflamatia poate ajuta la declansarea dezvoltarii diverselor afectiuni de sanatate, cum ar fi:

  • boli cardiovasculare
  • diabet
  • afectiuni autoimune
  • depresie
  • cancer

Poate fi de ajutor in procesul de slabire

Castravetele poate fi de ajutor in acest proces in mai multe feluri diferite. In primul rand, contine putine calorii. O portie de 104 grame contine doar 16 calorii, in timp ce un castravete intreg de 300 de grame contine doar 45 de calorii.

Acest lucru inseamna ca puteti manca o multime de castraveti fara sa consumati prea multe calorii care pot ingrasa. Castravetii pot adauga prospetime si aroma salatelor, sendvisurilor si altor preparate. In plus, puteti scapa de kilogramele in plus si datorita continutului ridicat de apa al castravetilor.

In urma a 13 studii la care au participat 3.628 de persoane, s-a constatat ca alimentele cu continut ridicat de apa si continut scazut de calorii pot reduce semnificativ greutatea corporala.

Reglarea tranzitului intestinal

Consumul de castraveti poate sustine reglarea miscarilor intestinale. Deshidratarea duce la constipatie, deoarece poate modifica echilibrul de apa si poate ingreuna eliminarea scaunelor.

Castravetii au un continut ridicat de apa si stimuleaza hidratarea. Hidratarea poate imbunatati consistenta scaunelor si poate preveni constipatia. Mai mult, castravetii contin fibre, care ajuta la reglarea miscarilor intestinale. In mod special, pectina, fibra solubila care se gaseste in castraveti, poate ajuta la cresterea frecventei scaunelor. S-a descoperit ca pectina accelereaza miscarea muschilor intestinali in timp ce alimenteaza bacteriile benefice din intestin care imbunatatesc sanatatea digestiva.

Cum poate fi consumat castravetele?

Avand o consistenta usoara si o aroma deosebit de revigoranta, castravetele poate fi savurat proaspat sau murat si adaugat in mai multe tipuri de preparate, de la salate pana la sendvisuri.

Castravetii sunt, de asemenea, consumati de multe ori cruzi, ca o gustare cu continut scazut de calorii sau pot fi combinati cu hummus, ulei de masline, sare. De asemenea, poate fi facut un dressing pentru salata pentru a adauga un pic de aroma.

Cu un pic de creativitate, castravetii pot fi savurati in multe feluri.

Utilizarea castravetelui in ingrijirea pielii

Unele cercetari au sugerat ca nutrientii din castraveti pot oferi beneficii pentru sanatatea pielii.

Aplicarea de felii de castraveti direct pe piele poate ajuta la racorirea si calmarea pielii si poate reduce umflaturile si iritatiile. De asemenea, poate ameliora arsurile solare. Castravetii pot fi pusi direct pe ochi, acestia reducand umflaturile vizibile dimineata.

Alte sfaturi de folosire a castravetilor pentru infrumusetare

  • Tonifiere: Taiati si strecurati castravetii pentru a colecta sucul. Acesta se lasa pe piele timp de 30 de minute, apoi se clateste. Castravetele poate avea proprietati astringente si poate ajuta la curatarea porilor.
  • Impachetari faciale: Amestecati cantitati egale de suc de castraveti si iaurt pentru a face o impachetare pentru fata. Aceste impachetari reduc uscaciunea pielii si punctele negre.

Castravetele poate fi aplicat in siguranta pe piele de catre majoritatea oamenilor. Ar trebui, insa, la inceput, sa aplice doar cantitati mici. Daca nu apar reactii adverse, castravetele poate fi fie utilizat in siguranta.

Efecte adverse si contraindicatii

Unele tipuri de castraveti pot fi greu de digerat de catre unii oameni. Potrivit specialistilor, insa, castravetele conventional, mare, disponibil in majoritatea tarilor si magazinelor este usor de digerat, mai ales daca se indeparteaza coaja inainte de consum.

Coagularea sangelui

Castravetele este relativ bogat in vitamina K. Consumul de prea mult castravete ar putea afecta coagularea sangelui la anumite persoane. Persoanele care consuma warfarina sau medicamente anticoagulante similare nu trebuie sa consume cantitati mari de castraveti, fara sa consulte un medic.

Alergie

Unii oameni au raportat o reactie alergica la castraveti. Cei care au o alergie cunoscuta ar trebui sa evite orice contact cu castravetii. Printre simptomele unei reactii alergice se numara:

  • urticarie
  • umflaturi
  • respiratie dificila

Daca o persoana are probleme de respiratie, are nevoie de asistenta medicala imediata. Anafilaxia este o reactie alergica severa care poate pune viata in pericol.

Toxicitate

Unele cucurbitacine pot fi toxice. Oamenii ar trebui sa evite consumul plantei pe care cresc castravetii si sa consume doar castravetii despre care stiu ca sunt comestibili. Cu toate acestea, o concentratie normala de cucurbitacine dintr-o portie de castraveti consumata zilnic nu produce toxicitate.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-of-cucumber
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/283006
  3. https://www.huffpost.com/entry/health-benefits-of-cucumbers_b_8231704?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAANzD0hqKD8-EPV6-iNN25n05A6xIYdG3afMvqLqwl12eurZINE5bcvySKC8-1bFOfeHaBe1_qwBZwGPfbq_63eRRcXRg5kkLb4wM85jg_sAzcmQ3bI6qRGQNqGaI2Mp82Hx7_VFzJAmR8Vj6QAFQE6uDyshgXtm50taGGzZBrl-P
  4. https://www.livescience.com/51000-cucumber-nutrition.html
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma