Cardul de sanatate – tot ce trebuie sa stii

Cardul de sanatate este unicul instrument de decontare si validare a serviciilor medicale in sistemul public de sanatate. Afla tot ce trebuie sa stii despre cardul de sanatate din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre cardul de sanatate
  2. Ce contine cardul?
  3. Reguli privind eliberarea cardului de sanatate
  4. Activarea cardului
  5. Cand si cum se foloseste?
  6. Probleme de utilizare
  7. Cardul european de sanatate

Informatii generale despre cardul de sanatate

Ministerul Sanatatii a incercat sa revolutioneze, la scara mica, sistemul medical prin introducerea cardului de sanatate in urma cu cinci ani. Rezultatul a fost, insa, in mare parte dezamagitor, sistemul confruntandu-se cu probleme mari de-a lungul timpului. Precis oamenii au auzit si au folosit nu de putine ori propozitia: ”S-a blocat cardul de sanatate!”. Subiectul a fost exploatat la maximum si de presa cu fiecare ocazie, aceste stiri fiind printre cele mai urmarite de catre romani (majoritatea furiosi).

Cu toate acestea, introducerea cardului de sanatate a fost salutata de catre medicii de familie. Acestia au fost primii care au inteles necesitatea informatizarii in sistemul de sanatate romanesc. Reprezentantii Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) au considerat benefica aparitia cardului de asigurat. In plus, acestia au sustinut ca il vor utiliza cu mare incredere.

Scopul cardului de sanatate

Cardul de sanatate este un important proiect de interes national care are ca scop principal transparentizarea si eficientizarea fondurilor utilizate in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Cardul national de asigurari de sanatate este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Cine trebuie sa aiba card de sanatate?

Persoanele care intra in posesia cardului de sanatate sunt cele care beneficiaza de asigurare si care au varsta de peste 18 ani. Potrivit legii, copiii care n-au implinit inca varsta de 18 ani beneficiaza de servicii medicale gratuite.

Ce contine cardul?

Cardul national de sanatate primit de asigurat contine doar datele de identificare ale asiguratului. Informatiile inscriptionate pe card si in memoria electronica a acestuia sunt urmatoarele:

  • Numele si prenumele asiguratului
  • Codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate
  • Numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de sanatate (CID)
  • Data nasterii
  • Termenul de valabilitate al cardului

Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscriptiona pe cardul de sanatate date medicale.

Perioada de valabilitate

Potrivit CASMB, in urma cu aproape un an, conducerea executiva a tarii a modificat perioada de valabilitate a cardului. Astfel, prin hotararea de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018, termenul de valabilitate a cardurilor nationale de sanatate emise pana la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit de la 5 la 7 ani.

Astfel, aceste carduri sunt recunoscute drept valabile de Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate timp de doi ani dupa data de expirare a valabilitatii inscriptionata pe suprafata din material plastic, deoarece certificatele digitale inscrise in cipurile electronice au o valabilitate de 7 ani.

In cazul cardurilor emise anterior datei de 31 decembrie 2012, termenul de valabilitate este 31 decembrie 2019.

Totodata, cardurile nationale de sanatate noi care se emit incepand cu data de 1 august 2018 au de la inceput durata de valabilitate de 7 ani, conform aceleiasi Hotarari de Guvern.

Reguli privind eliberarea cardului de sanatate

Procesul de distribuire a cardului national de sanatate a inceput in urma cu aproape cinci ani, mai exact pe 19 septembrie 2014. Distribuirea a fost facuta dupa graficul stabilit in contractul-cadru si in contractele subsecvente incheiate de CNAS si casele de asigurari cu Posta Romana.

Cum au fost distribuite cardurile?

Astfel, cardul de sanatate a fost distribuit personal de catre angajatii postei in baza unui act de identitate si a semnaturii de primire. Cardurile de sanatate au intrat in posesia a milioane de romani prin intermediul serviciilor postale.

Procesul de tiparire si distribuire a cardului national de sanatate va continua pentru persoanele care implinesc varsta de 18 ani si/sau dobandesc calitatea de asigurat ulterior momentului distribuirii initiale.

Activarea cardului

Cardul de sanatate este activat de catre orice furnizor de servicii medicale (cabinet de medicina primara, spital, ambulatoriu, laborator) la care asiguratul apeleaza prima data dupa primirea cardului. Asiguratii nu sunt nevoiti sa se deplaseze in mod special la medic pentru a-si activa cardurile de sanatate.

Cum decurge operatiunea de activare

Operatiunea de activare dureaza maxim 30 de secunde. Aceasta presupune inlocuirea codului pin initial al cardului (000) cu un cod pin din patru cifre ales de asigurat. Codul trebuie sa ramana confidential. Codul pin ramane in proprietatea asiguratului, la fel ca si cel de la cardul bancar.

„Activarea cardului de sanatate se va face odata cu primul serviciu medical, nefiind necesar ca o persoana sa mearga special la medic pentru initializarea cardului, care poate sa ramana neactivat si un an sau doi. Nimeni nu trebuie sa mearga la medic special pentru a-si activa cardul. Initializarea cardului se face odata cu acordarea primului serviciu medical. Altfel spus, asiguratii pot pastra cardul neactivat si un an, si doi, daca nu au nevoie sa mearga la medic”, preciza in urma cu patru ani presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), in cadrul conferintei „Drepturile pacientilor – intre teorie si practica”.

Cand si cum se foloseste?

Dupa ce si-au activat cardul de sanatate, persoanele care au nevoie de ajutor medical trebuie sa prezinte cardul de sanatate de fiecare data cand apeleaza la furnizorii aflati in contract cu casa de asigurari de sanatate pentru servicii medicale sau farmaceutice.

Furnizorul va introduce cardul in cititor, iar asiguratul va tasta codul pin. Astfel, furnizorul va afla imediat daca posesorul cardului este asigurat sau nu.

In plus, prin utilizarea cardului, asiguratul poate dovedi ca s-a prezentat in cabinetul furnizorului de servicii medicale. In acest fel se valideaza serviciul de care a beneficiat asiguratul, in vederea decontarii din fondul de asigurari sociale de sanatate.

Cand nu este obligatoriu cardul de sanatate?

Persoanele care solicita servicii medicale de urgenta nu sunt obligate sa prezinte si sa utilizeze cardul de sanatate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acorda atat persoanelor asigurate cat si celor neasigurate.

Probleme de utilizare

Anuntat cu mare fast de mai-marii vremii de la Ministerul Sanatatii, cardul de sanatate a prezentat malformatii inca de la nastere. In loc sa aduca ”ordine si discplina” si sa le asigure o oarecare liniste pacientilor, mai rau a provocat probleme, starnind furie printre romani si medici.

Cu toate ca acesta ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 februarie 2015, iar introducerea lui a inceput sa fie pregatita in urma cu nu mai putin de 12 ani, mult asteptatul card a debutat cu numeroase erori in sistem.

Ideea cardului de sanatate s-a nascut in 2007, in vremea mandatului lui Eugen Nicolaescu. De atunci la conducerea Sanatatii s-au perindat vreo cinci ministri si o armata de functionari, au urmat nesfarsite dezbateri, tergiversari, declaratii, critici, amanari si resemnari. De-abia in 2014, in prag de campanie electorala, a fost anuntata cu surle si trambite punerea in practica a cardului de sanatate. Dupa ce s-a zbatut intre viata si moarte atata amar de vreme, bietul card a fost resuscitat si a prins viata, dar cu numeroase disfunctii si sechele.

Care era situatia in momentul lansarii cardului?

In acea perioada au existat multi romani – aproximativ 1 milion, care nu au primit cardurile prin posta. Au fost familii in care, paradoxal, unul dintre soti a primit cardul, iar celalalt nu. Medicii de familie au refuzat sa distribuie sutele de mii de carduri care nu au ajuns la asigurati. Poate pe buna dreptate, medicii de familie – oricum sufocati de birocratie – nu au fost dispusi sa rezolve esecurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Postei Romane.

Situatia incredibila din cabinete

Problema nu este catusi de putin rezolvata nici pentru cetatenii care si-au primit cardurile. Unii au alergat repede la medicul de familie. Dar surpriza! Medicii nu aveau cititoare, deci nu au putut sa valideze cardurile si nici sa inscriptioneze datele medicale ale pacientilor. In plus, nici spitalele nu erau pregatite din punct de vedere informatic pentru implementarea sistemului cu carduri de sanatate.

Parca toti fugeau de implementarea dosarelor medicale electronice. Fiindca, la drept vorbind, cardul de sanatate nu este altceva decat un dosar medical al pacientului. Acesta, odata accesat, arata clar serviciile medicale de care a beneficiat asiguratul, prescriptiile medicale, fondurile alocate etc. Internarile medicale se fac doar cu cardul. In plus, medicamentele compensate se dau tot cu cardul la purtator.

Blocarea cardului de sanatate

Desi parea la un moment dat ca situatia intrase pe un fagas normal, au aparut din nou probleme cu cardurile. Acestea au inceput sa se blocheze, inflamand spiritele printre pacienti. Reprezentantii CNAS au primit mii de cereri de deblocare a cardurilor, desi acestea ar fi putut fi reactivate la orice vizita la medicul de familie sau specialist.

Autoritatile din Sanatate au emis, pe site-ul CNAS, un ghid cu informatii pentru cei care nu au intrat inca in posesia cardului de sanatate, pentru cei care l-au pierdut sau deteriorat sau care vor sa-l schimbe din diverse motive.

Card de sanatate neemis

Daca nu ai intrat inca in posesia cardului, poti verifica situatia acestuia pe site-ul CNAS. De asemenea, te poti adresa caselor de asigurari de sanatate in evidenta carora te afli pentru verificare si  eliberarea cardului de sanatate.

Daca nu ai primit cardul de sanatate,  poti beneficia, totusi, de servicii medicale fara prezentarea acestuia.

Card de sanatate pierdut

In cazul in care ai pierdut sau deteriorat cardul de sanatate, poti solicita eliberarea unui card duplicat la casele de asigurari. Aici vei fi nevoit sa depui o cerere si sa platesti contravaloarea noului card si a cheltuielilor de distribuire prin servicii postale, in valoare de 15,5 lei. Pana la primirea noului card de sanatate, asiguratii vor avea acces la servcii medicale in baza unei adeverinte de inlocuire a cardului de sanatate ce li se va inmana in momentul in care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.

Schimbare card de sanatate

Daca ai primit un card de sanatate cu date personale gresite sau ai pierdut/distrus acest document, poti solicita eliberarea unui nou card la casa de asigurari de sanatate de care apartii.

In cazul in care contine date eronate, vei primi in mod gratuit un nou card. In schimb, daca l-ai pierdut sau deteriorat, vei fi nevoit sa achiti suma de 15,50 Ron. Plata se va face la sediul casei de asigurari in evidenta careia te afli.

Cardul european de sanatate

Cei care calatoresc in strainatate si vor sa beneficieze de servicii medicale gratuite sau la un pret avantajos, pot opta pentru cardul european de sanatate. Asigurarea europeana de sanatate le confera asiguratilor dreptul la asistenta medicala necesara in timpul unei calatorii temporare intr-un stat membru al UE. Cardul international de sanatate nu este valabil, insa, in situatia in care asiguratul se deplaseaza intr-un stat membru UE in scopul de a beneficia de tratament medical pentru afectiuni preexistente deplasarii.

Serviciile medicale acordate in statele membre UE, in baza cardului, sunt cele prevazute de legislatia fiecarui stat si nu trebuie sa depaseasca ceea ce este necesar din punct de vedere medical in timpul sederii temporare.

In plus, cardul este gratuit incepand cu 1 ianuarie 2008. Cardul este valabil 24 luni de la data eliberarii. Cu maxim o luna inainte de expirarea lui, se poate obtine unul nou urmand procedura normala.

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma