Candidoza bucala este o afectiune in care ciuperca numita Candida albicans se acumuleaza pe mucoasa gurii. Aflati care sunt cauzele, simptomele si tratamentul pentru candidoza bucala din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Ce este candidoza bucala?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Candidoza bucala copii
  5. Diagnostic
  6. Tratament candidoza bucala
  7. Masuri de preventie

Ce este candidoza bucala?

Candidoza este o infectie fungica produsa de ciuperci care fac parte din genul candida. Exista peste 20 de specii de candida care pot provoca infectii la om, cea mai frecvent intalnita fiind infectia cu Candida albicans. Candidoza bucofaringiana sau orala reprezinta o afectiune in care Candida albicans se acumuleaza pe mucoasa gurii. Infectia cu ciuperca bucala sau a zonei gatului determina leziuni care mai sunt cunoscute sub denumirea de afte.

Desi aftele pot afecta pe oricine, este mult mai probabil sa apara la copii si la persoanele care poarta proteza dentara, la cei care utilizeaza inhalatori cu steroizi sau cu sistemul imunitar slabit. Aftele reprezinta o problema minora, daca starea de sanatate este buna, dar in cazul unui sistem imunitar deficitar, simptomele determinate de aftele bucale pot fi severe si dificil de tratat.

Cauze

Aftele si alte infectii cu candida pot aparea atunci cand sistemul imunitar este slabit de o boala sau de medicamente sau atunci cand echilibrul natural al microorganismelor din corp este perturbat.

In mod normal, sistemul imunitar respinge si lupta impotriva microorganismelor daunatoare invadatoare, cum ar fi virusuri, bacterii sau ciuperci, mentinand in acelasi timp un echilibru intre microorganismele „benefice”, care traiesc in mod normal in corpul uman si cele „daunatoare”. Dar, uneori, aceste mecanisme de protectie nu mai functioneaza, ceea ce permite aparitia unor infectii.

Urmatoarele afectiuni pot determina o crestere a sensibilitatii la infectiile cu candida albicans la nivelul gurii:

HIV sau SIDA

Virusul imunodeficientei umane (HIV) – virusul care provoaca SIDA – distruge celulele sistemului imunitar, ducand la o predispozitie marita la infectii la care, in mod normal, corpul ar rezista fara probleme.

Cancer

Daca aveti cancer, sistemul imunitar este probabil slabit de boala si de tratamente, cum ar fi chimioterapia si radiatiile. Atat boala cat si tratamentul pot creste riscul de infectii cu candida albicans.

Diabetul

Daca aveti diabet zaharat netratat sau boala nu este bine tinuta sub control, saliva poate contine cantitati mari de zahar, care creeaza un mediu prielnic dezvoltarii infectiilor de acest gen.

Candidoza vaginala

Infectiile vaginale de acest tip sunt cauzate practic de candida albicans, cea care provoaca si aftele bucale. Desi o infectie vaginala nu este ceva grav, in caz de sarcina, ciuperca poate fi luata de copil in timpul nasterii. Ca urmare, nou-nascutul, se poate imbolnavi, la randul lui de candidoza bucala.

Impact

Orice persoana, adult sau copil, poate face candidoza orala, dar mai expuse infectiei sunt:

  • persoanele cu proteza dentara
  • cei care au un sistem imunitar slabit sau afectat de alte afectiuni cum ar fi diabetul sau anemia
  • copiii mici sau bebelusii
  • pacientii care urmeaza diferite tratamente medicamentoase cum ar fi cu antibiotice sau corticosteroizi administrati oral sau inhalati
  • bolnavii de cancer care sunt sub chimioterapie sau radioterapie
  • fumatorii
  • persoanele cu unele afectiuni care cauzeaza uscarea gurii (xerostomie)

Simptome

Initial, simptomele nu vor putea fi observate in mod clar. In functie de cauza care sta la baza, simptomele pot evolua brusc si pot persista pentru o perioada mare de timp. Dintre acestea, enumeram:

  • candidoza pe limba, manifestata prin leziuni albe cremoase pe limba, pe partea interioara a obrajilor si uneori, pe cerul gurii, pe gingii sau amigdale
  • depozite cu aspect branzos
  • durere
  • sangerare usoara, daca leziunile sunt frecate
  • candidoza in gura are ca simptome crapaturi si roseata la colturile gurii (mai ales la cei care poarta proteze dentare)
  • pierderea gustului
  • senzatie de corp strain in gura

In cazurile severe, leziunile date de candidoza se pot raspandi in gat sau chiar mai jos, pe esofag (tub muscular lung care se intinde de la partea din spate a gurii pana la stomac), provocand ceea ce se cheama Candida esofagita. Daca acest lucru se intampla, este posibil sa existe dificultati la inghitire sau sa se simta faptul ca parti din hrana inghitita sunt blocate in gat.

Candidoza bucala copii

In plus fata de leziunile din cavitatea bucala, bebelusii pot deveni iritati si agitati si pot avea probleme cu hranirea. Ei pot transmite infectia la mama lor in timpul alaptarii, infectia putand ajunge din nou in gurita copilului de la sanii mamei. Femeile ale caror sani sunt infectati cu candida pot avea urmatoarele simptome:

  • sfarcurile, cu o senzatie intensa de mancarime, sensibili si avand culoare rosie neobisnuita
  • durere intensa in timpul alaptarii
  • dureri la sfarcuri intre alaptari
  • dureri profunde in piept
  • piele intinsa, stralucitoare la nivelul mamelonului

Diagnostic

Daca afectiunea este limitata doar la nivelul gurii, diagnosticul se poate pune de catre medic, doar uitandu-se la leziuni, iar, uneori, prelevand un mic esantion, care apoi este examinat la microscop pentru a se confirma cu certitudine diagnosticul.

La copiii mai mari sau adolescenti, care nu au factori de risc identificati anterior, o afectiune medicala care sta la baza ar putea fi cauza aftelor bucale. In cazul in care medicul suspecteaza o astfel de cauza, va efectua un examen fizic si va recomanda anumite analize de sange pentru a gasi sursa problemei.

In cazul in care candidoza a cuprins esofagul, situatie care este destul de grava, medicul poate cere efectuarea unora dintre urmatoarele teste:

Cultura din exudat faringian

In aceasta procedura, partea din spate a gatului este tamponata cu bumbac steril si mostra de tesut cultivata, apoi, intr-un mediu special, pentru a determina ce fel de bacterii sau ciuperci cauzeaza simptomele.

Endoscopia

In aceasta procedura, medicul examineaza esofagul, stomacul si partea superioara a intestinului subtire (duodenul), folosind un tub luminat, flexibil, cu un aparat de fotografiat in varful (endoscop)

Examinarea fizica

Daca este necesar, se pot efectua examinari fizice si anumite analize de sange pentru a identifica posibilele afectiuni medicale care pot provoca afte la nivelul esofagului.

Tratament candidoza bucala

Obiectivul oricarui tratament pentru afte bucale este de a opri raspandirea rapida a ciupercii, dar cea mai buna abordare depinde de varsta, starea generala de sanatate si cauza infectiei.

Pentru copiii si mamele care alapteaza

Daca micutul alaptat are afte bucale, atunci, cel mai bine va fi daca mama si copilul vor fi tratati de candidoza bucala. In caz contrar, probabil infectia va fi retransmisa de la unul la celalalt.

Unul dintre remedii prevede recomandarea de catre medic a unui medicament usor pentru candidoza pentru bebelus si o crema antifungica pentru sani.

In cazul in care copilul utilizeaza o suzeta sau tetina de la o sticla, se spala tetinele si suzetele intr-o solutie formata din parti egale de apa si otet si apoi se usuca, pentru a preveni cresterea ciupercilor.

Daca se utilizeaza o pompa de san, se va clati oricare dintre partile detasabile care vin in contact cu laptele intr-o solutie de otet si apa.

Pentru adultii sanatosi si copii

Adulti sau copiii care au afte bucale, dar sunt sanatosi pot incerca unul dintre tratamentele urmatoare:

  • consumul de iaurt neindulcit
  • administrarea de capsule acidophilus si lichide

Iaurtul si acidofilusul nu distrug ciuperca, dar ele pot ajuta la refacerea florei bacteriene normale din organism. Daca infectia persista, medicul va va prescrie un medicament antifungic.

Pentru pacientii cu un sistem imunitar slabit

Cel mai adesea, medicul va recomanda urmatoarele:

Medicamente antifungice

Aceste antifungice bucale sunt in mai multe forme, inclusiv pastile, tablete sau sub forma lichida.

Amfotericina B

Candida albicans poate deveni rezistenta la medicamente antifungice, mai ales la persoanele cu infectate cu HIV in stadiu avansat . Acest medicament poate fi folosit atunci cand alte medicamente nu sunt eficiente.

Unele medicamente antifungice pot provoca leziuni hepatice. Din acest motiv, medicul va efectua probabil analize de sange pentru monitorizarea functiei hepatice, mai ales daca aveti nevoie de un tratament prelungit sau aveti un istoric de boli hepatice.

In cat timp trece candida?

Tratamentul dureaza, de obicei, intre 3 si 7 zile sau pana la doua saptamani, in cazurile mai grele.

Tratamente alternative

Apiterapia

Propolis, solutie 30%, plus apa si miere, in parti egale. Se tamponeaza locul afectat, de trei ori pe zi cu aceasta solutie, iar la sugari inainte de supt.

Fitoterapia

Frunze de salvie – se va face gargara cu infuzie din doua lingurite la 100 ml de apa, de mai multe ori pe zi

Busuioc – gargara si mestecare in gura cu infuzie din doua linguri la 100 ml de mai multe ori pe zi

Sulfina – gargara si mestecare in gura cu infuzie din doua linguri la 100 ml de mai multe ori pe zi

Muguri de plop – infuzie cu o lingurita la o cana de 250 ml de apa clocotita, care se bea, in acelasi timp facandu-se si gargara

Tratament naturist pentru candidoza bucala

Folosirea excesiva a tratamentului cu antibiotice, dar si prezenta in alimente a multor substante chimice (conservanti, aromatizanti, modificatori de gust etc.) determina modificari importante ale florei digestive a organismului. Pentru ca procesul de digestie sa aiba loc in mod eficient si intreg organismul sa beneficieze de nutrientii din alimente, este necesara mentinerea unui echilibru al florei microbiene locale. Aceasta se regaseste la suprafata mucoaselor digestive, din cavitatea bucala si pana la celalalt capat al intestinului, la rect.

Digestia bucala este o parte importanta a procesului de digestie. Aici are loc primul contact cu alimentul, aici se savureaza gustul si aroma produselor. Maruntirea alimentelor si amestecul acestora cu saliva ajuta ulterior stomacul in initierea procesului de digestie.

Ce complicatii poate da candidoza bucala?

Daca exista modificari ale chimismului local al salivei (prea acida), se poate dezvolta in exces o flora locala tip Candida sau alte ciuperci. Acestea invadeaza atat limba, cat si peretii cavitatii bucale. Simptomele locale tip dureri locale, usturimi, gust neplacut, secretii neplacute, miros neplacut al gurii, dar si dificultatile digestiei bucale (persoana mesteca repede si inghite nemestecat, pentru a nu mai simti durerea) determina afectarea si a restului digestiei. In timp, sunt afectate si functia gingiei si a danturii, astfel ca se pot declansa si alte afectiuni neplacute. Acestea pot fi paradontopatii sau inceputuri de carii ale smaltului dentar.

Cel mai eficient tratament pentru candidoza bucala

Cel mai bun tratament al candidozei bucale il reprezinta reechilibrarea pH-ului local al cavitatii bucale si al salivei si refacerea mecanismului de aparare al mucoasei bucale. Orice alt preparat care incearca sa elimine Candida determina ulterior o si mai intensa multiplicare a sa (ciupercile care se simt amenintate secreta abundent spori, pentru a putea supravietui). Puteti vindeca aceasta ciuperca doar daca schimbati calitatea mediului din zona respectiva, care sa nu-i mai ofere ciupercii factori de crestere si inmultire.

Medicina naturala propune pentru tratamentul candidozei bucale o combinatie de trei extracte gemoterapice, care se administreaza in putina apa si se tin un minut in cavitatea bucala, inainte de a fi inghitite.

Extractul din mladite de Lemn cainesc

Ligustrum vulgare MG=D1 are un efect astringent si cicatrizant asupra mucoasei bucale. Se administreaza 2 ml in putina apa, dimineata.

Extractul din mladite de Cimisir

Buxus sempervirens MG=D1 are o actiune anti-inflamatorie importanta, in special la nivelul mucoaselor. In acelasi timp, are abilitatea de a vindeca tendinta spre fibro-hialinoza tisulara care apare in afectiunile cronice. Aceasta reprezinta tendinta de imbatranire si modificare a structurii tesuturilor. Se administreaza 2 ml in putina apa, la pranz.

Extractul din mladite de Mur

Rubus fructicosus MG=D1 este un remediu important anti-imbatranire tisulara, cu efect anti-inflamator si cicatrizant. Se administreaza 2 ml in apa, seara.

Ce alimente sunt interzise in cadrul acestui tratament?

Tratamentul cu cele trei preparate va dura 1-2 pana la 3 luni de zile, in functie de intensitatea simptomatologiei. In acelasi timp, se recomanda o dieta saraca in alimente acide, cum ar fi rosiile, vinetele, otetul, sucurile acidulate etc.

In paralel cu schema de extracte gemoterapice, pacientul va face spalaturi locale, de 2-3 ori pe zi, cu Mira (Plantextrakt), o solutie cu actiune dezinfectata, anti-inflamatorie si cicatrizanta a mucoasei.

Aceeasi schema de mai sus, foarte utila in tratamentul candidozelor la adulti, poate fi adaptata pentru tratamentul zabalutei la copii (sau muguet). Aceasta este o alta afectiune produsa de fungi, manifestata prin crapaturi aparute in coltul gurii (uneori fisuri mari, care produc usturime si sangerare).

Care este dozajul in cazul copiilor?

Pentru copii, dozele preparatelor vor fi mult mai mici, de circa 5-10 picaturi din fiecare preparat. Pentru spalaturi locale, in loc de Mira se utilizeaza preparatul Plantagingival (Plantextrakt), care se pensuleaza la nivelul leziunilor. La copii, tratamentul dureaza 3-4 saptamani, in functie de intensitatea simptomelor, avand grija sa se respecte aceeasi dieta saraca in produse acide.

Masuri de preventie

Pentru prevenirea sau pentru o vindecare rapida si sigura in caz de candidoza bucala, urmatoarele sugestii pot fi de ajutor:

  • Practicarea unei bune igiene orale care implica faptul ca dintii sa fie periati de cel putin doua ori pe zi si ata dentara folosita cel putin o data pe zi. Periuta trebuie inlocuita frecvent pana cand infectia este complet vindecata. Trebuie evitate apa de gura sau spray-urile deoarece acestea pot modifica flora normala din gura. Periutile de dinti nu trebuie sa fie “imprumutate” de la o persoana la alta.
  • Clatirea gurii cu apa sarata calda. Se dizolva 1/2 lingurite de sare bruta, nerafinata, la 1 pahar de apa calduta cu care se va clati gura. Apa nu trebuie inghitita.
  • Folosirea tampoanelor de catre mamele care alapteaza. Daca mama care alapteaza are candidoza, tampoanele din bumbac o vor ajuta la prevenirea raspandirii fungilor pe haine.

Referinte:

  1. https://www.medicinenet.com/thrush/article.htm
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/oral-thrush/diagnosis-treatment/drc-20353539
  3. https://www.healthline.com/health/thrush
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/178864.php
  5. https://www.webmd.com/oral-health/guide/what-is-thrush
  6. https://www.nhs.uk/conditions/oral-thrush-mouth-thrush/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma