Cand sa mergi la nutritionist – beneficii consultatie nutritionala

Cand sa mergi la nutritionist? Nutritia este parte esentiala a vietii si influenteaza sanatatea noastra fizica si mentala. Iata cum iti poate fi de folos o consultatie nutritionala si ce presupune aceasta.

Cuprins:

1. Ce este nutritia?
2. Alimentatia si sanatatea
3. Motive pentru care sa mergi la nutritionist
4. Care este diferenta dintre un dietetician si un nutritionist?
5. Ce este un consult nutritional?
6. Cum decurge consultatia?

Ce este nutritia?

Nutritia este definita ca aportul de alimente, in functie de nevoile alimentare ale organismului. Inseamna alimentele consumate, in functie de disponibilitate, procesare si palatabilitate. O alimentatie corecta este una adecvata, bine echilibrata, combinata cu activitate fizica regulata, fiind o piatra de temelie a sanatatii. Nutritia deficitara poate duce la probleme de imunitate, sensibilitate crescuta la boli, afectarea dezvoltarii fizice si psihice si afectarea productivitatii.

Sfaturile pentru o nutritie sanatoasa includ recomandari despre alegerea alimentelor, metodele pentru prepararea alimentelor, metodele de pastrare, consum, portii si asocierea alimentelor.

O dieta echilibrata, variata si sanatoasa!

O nutritie corecta inseamna ca organismul primeste toti nutrientii, toate vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a functiona cel mai bine. Este esential sa consumati TOTI nutrientii necesari pentru ca organismul sa functioneze corect. Suntem unici, astfel ca si o dieta echilibrata nu este la fel pentru toata lumea. Cu totii suntem diferiti si, deseori, indivizii necesita cantitati si tipuri diferite de nutrienti. Ceea ce aveti nevoie va depinde de varsta, sex, stil de viata, sanatate si ritmul dupa care functioneaza corpul vostru.

Alegerile alimentare din fiecare zi iti afecteaza sanatatea – cum te simti azi, maine si in viitor. O nutritie corecta este o parte importanta a unui stil de viata sanatos. In combinatie cu activitatea fizica, dieta te poate ajuta sa ajungi si sa te mentii la o greutate sanatoasa, sa reduci riscul de boli cronice (precum boli de inima si cancer) si sustine sanatatea in general.

Citeste si care sunt Top 10 carti de nutritie si alimentatie sanatoasa pe care e bine sa le citesti!

Alimentatia si sanatatea

Chiar si pentru persoanele cu o greutate sanatoasa, o dieta deficitara este asociata cu riscuri majore pentru sanatate care pot provoca imbolnaviri si chiar deces. Acestea includ bolile de inima, hipertensiunea arteriala, diabetul de tip 2, osteoporoza si anumite tipuri de cancer. Facand alegeri alimentare sanatoase, puteti sa va protejati de aceste probleme de sanatate.

Factorii de risc pentru bolile cronice la adulti, cum ar fi hipertensiunea arteriala si diabetul de tip 2, sunt observati din ce in ce mai mult de la varste tinere. Sunt adesea rezultatul obiceiurilor alimentare nesanatoase si a cresterii in greutate. Obiceiurile dietetice stabilite in copilarie se mentin adesea la varsta adulta, astfel incat a invata copiii cum  sa manance sanatos la o varsta frageda ii va ajuta sa se mentina sanatosi pe parcursul vietii.

Motive pentru care sa mergi la nutritionist

Indiferent daca vrei sa iti imbunatatesti stilul alimentar si starea de bine – wellness, ca esti un sportiv profesionist sau ca ai o anumita problema de sanatate ce necesita alimentatie specifica, un consult nutritional poate fi benefic. Este usor sa te informezi din carti sau mass-media, dar ceea ce functioneaza pentru o persoana poate sa nu fie potrivit pentru tine. Daca ai un obiectiv, fie ca vrei sa fii mai sanatos, sa slabesti, sa te ingrasi etc. – vor exista anumite alimente de care corpul tau are nevoie.

Nutritionstul iti poate oferi sprijinul de care ai nevoie, te sustine sa iesi din zona ta de confort si te mentine motivat. In acelasi timp, te educa pentru a intelege ce inseamna pentru tine o dieta echilibrata.

Cum te poate ajuta un profesionist in nutritie?

Iata cum te poate ajuta nutritionistul:

  • sa concepi un plan alimentar echilibrat, adaptat nevoilor tale;
  • sa poti citi etichetele produselor alimentare si sa intelegi ce semnificatie au;
  • metode sanatoase de a gati;
  • sa gestionezi anumite probleme gastrointestinale si sa le previi prin alimentatie – constipatie, diaree, reflux, aciditate etc.;
  • daca te simti lipsit de energie, stresat sau obosit permanent;
  • ce alimente sunt beneficle pentru tine si ce ar trebui sa limitezi;
  • ce inseamna stil de viata sanatos;
  • daca te confrunti cu probleme de fertilitate;
  • dieta pentru o anumita patologie sau intoleranta;
  • cum sa ai o dieta sanatoasa in sarcina;
  • daca vrei sa adopti o anumita dieta – dieta mediteraneana, dieta Paleo, dieta ketogenica, dieta vegetariana, dieta FODMAP etc.
  • cum sa slabesti sau cum sa te ingrasi sanatos.

Vrei sa slabesti?

Greutatea in exces – supraponderalitate si obezitate –este un pericol pentru sanatatea generala si creste riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inima si diabetul. Specialistul in nutritie te poate ajuta sa dezvolti un plan de masa, astfel incat sa slabesti sanatos, obtinand in acelasi timp toti nutrientii esentiali.

Schimbarea obiceiurilor este dificila, astfel ca ajutorul este bine-venit. Dietele foate restrictive nu sunt in general recomandate, din cauza riscului de efect yo-yo.

Dieta daca esti insarcinata sau vrei sa ramani insarcinata

O sarcina sanatoasa inseamna mult mai mult decat sa iei vitamine prenatale. Nutritionistul te poate ajuta cu un plan de masa din care sa primesti toti nutrientii potriviti si sa previi probleme medicale care pot afecta starea copilului, precum diabetul gestational. Este important sa consumi nutrientii potriviti si in momentele potrivite in timpul sarcinii.

Dieta daca ai o afectiune digestiva sau sensibilitate alimentara

Diagnosticele precum sindromul intestinului iritabil, boala Chrohn sau diverticulita inseamna ca trebuie sa faceti unele schimbari in dieta pentru a evita disconfortul si pentru a ramane sanatos. Consultul nutritional este util si daca esti sensibil la anumite ingrediente, cum ar fi glutenul sau lactatele. Nutritionistul te poate ajuta sa faci schimbarea mai putin dificila.

Suport pentru schimbarea stilului de viata

Alimentatia este parte esentiala a stilului de viata, si e important sa cunoastem principiile unei alimentatii sanatoase, cum sa alegem alimentele potrivite pentru noi, ce inseamna portii de alimente, cum putem gati sanatos alimentele pentru a beneficia de toti nutrientii etc. E bine sa fii informat, si cele mai bune informatii vin de la un specialist in domeniu. Dieteticienii iti pot oferi informatii precise despre nutrienti, calorii, portii de servire, grupuri alimentare, etichete, tactici de marketing, ingrediente alimentare, alergii, interactiuni si multe altele.

Deoarece fiecare persoana este un individ unic, nu exista un singur plan de nutritie care sa functioneze pentru fiecare. Varsta, inaltimea, greutatea si sexul sunt doar cativa factori care determina nevoile de nutrienti. Alte aspecte personale, cum ar fi activitatea fizica, nevoile speciale, istoricul sanatatii in familie si conditiile actuale de sanatate necesita o analiza suplimentara. Dieteticienii iau in considerare toate aceste lucruri si sunt capabili sa creeze un plan alimentar personalizat care sa se plieze pe nevoile si obiectivelor specifice de sanatate.

Modificari alimentare pentru probleme emotionale

Dieteticienii nu numai ca iau in considerare aspectele fizice din alimentatie, dar lucreaza si cu aspecte personale si emotionale. Daca descoperiti ca a manca sanatos este dificil din cauza anumitor factori sau blocaje, un dietetician poate lucra cu tine pentru a gasi solutii la probleme. In plus, acestia pot oferi sfaturi, trucuri si resurse care pot ajuta orice persoana sa isi atinga potentialul maxim. Multe probleme emotionale se transpun in alimentatie – de aceea de multe ori mancam cand suntem suparati sau tristi – mancatul pe fond emotional. Un dietetician te poate ajuta sa rezolvi aceste probleme – desi de multe ori trebuie facuta in asociere cu psihoterapia in acest sens.

De asemenea, vizita la nutritionist-dietetician poate ajuta pacientii si in alte cazuri:

  • nutritia persoanelor cu boli cronice – diabet, cancer (nutritie oncologica) etc., unde nevoile nutritionale sunt diferite si trebuie adaptate pentru pacient;
  • nutritie sportiva – pentru sportivii de performanta, dar nu numai – daca incepi un anumit program de antrenament poate fi util sa afli ce alimente e bine sa consumi, ce sa mananci inainte si dupa antrenament etc.;
  • persoanele vegetariene sau raw-vegane – pentru a nu prezenta deficiente nutritionale si pentru a consuma toate alimentele de care au nevoie;
  • daca ai probleme de memorie sau stari depresive – ceea ce mancam ne afecteaza nu doar corpul, dar si mintea, astfel ca modificarile alimentare pot fi eficiente in reducerea acestor simptome;
  • mancat compulsiv;
  • dependenta de dulciuri sau alte dependente alimentare etc.

Cum alegi un nutritionist:

  • Puteti merge pe recomandari – din partea unor medici sau a unor persoane apropiate.
  • E cel mai bine sa alegeti un nutritionist din acelasi oras, pentru a putea beneficia de o consultatie fata in fata.
  • Tineti cont de pregatirea profesionala a nutritionistului, care trebuie sa vina in intampinarea nevoilor voastre.
  • Informati-va despre calificarile, educatia, experienta, filozofia nutritiei personale, precum si posibilele domenii de specializare.

Care este diferenta dintre un dietetician si un nutritionist?

Desi, uneori, termenii sunt folositi in mod interschimbabil, exista diferente majore intre dieteticieni si nutritionisti. In cazul dieteticienilor, pregatirea profesionala este mult mai riguroasa si de durata. Dietetica este o specializare medicala. Vorbim astfel de absolventi ai Facultatilor de Medicina si Farmacie din tara, unde sunt sectii de nutritie – retineti ca desi aceasta specializare este in cadrul Facultatilor de Medicina, dieteticienii nu sunt neaparat medici – sunt medici daca au absolvit Facultatea de Medicina si in plus au facut si specializarea de Nutritie si Dietetica.

Una dintre diferentele majore este ca un dietetician poate ajuta la diagnosticarea tulburarilor alimentare sau poate ajuta la planificarea meselor pentru gestionarea simptomelor problemelor de sanatate. De cealalta parte, nutritionistii pot oferi sprijin in aceste domenii, dar cea mai mare parte a muncii lor e legata de comportamentul alimentar.

Profesia de nutritionist-dietetician

Activitatea profesionala a unui dietetician include si activitatea de nutritionist (acestia au calificarea de nutritionist-dietetician), dar activitatea de nutritionist NU o inglobeaza pe cea de dietetician. In timp ce un dietetician are competenta de a lucra cu persoane cu diverse afectiuni, unele chiar severe (cancer, diabet etc.), un nutritionist poate lucra doar cu persoane in general sanatoase, pentru ca nu are cunostintele necesare pentru a interveni in cazul bolii respective. Dieteticienii fac practica in spitale, laboratoare, centre medicale, lucrand cu medici si alte cadre medicale.

Profesia de dietetician – reglementata prin lege

Profesia de dietetician a fost reglementata prin Legea nr. 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum si infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Dieteticienilor din Romania. Astfel, profesia de dietetician devine o profesie liberata in domeniul sanatatii umane.

De cealalta parte, notiunea de nutritionist nu este reglementata legal si poate fi obtinuta dupa absolvirea unui curs de nutritie. Titlul nu este protejat in general, ceea ce inseamna ca poate fi folosit de oricine, spre deosebire de „medic”, de exemplu, care necesita dovada calificarilor. Nutritionistii nu au in mod obisnuit o pregatire profesionala de specialitate si, prin urmare, nu ar trebui sa fie implicati in diagnosticul si tratamentul vreunei boli. Mai exista si notiunea de „coach in nutritie”, unde desi intentiile nu sunt rele, de obicei acestea nu sunt sustinute de pregatirea adecvata pentru a oferi sfaturi pentru anumite probleme medicale severe.

Ce este un consult nutritional?

O nutritie buna este vitala pentru o sanatate buna, prevenirea bolilor si esentiala pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copiilor si adolescentilor. Obiectivul principal al nutritionistului este de a va pune la dispozitie cunostintele si abilitatile pentru a putea face cele mai bune alegeri alimentare si pentru a avea grija de sanatate.

Consultatia nutritionala se refera la vizita la un nutritionist-dietetician in scopul imbunatatirii calitatii vietii unei persoane, a sanatatii si a starii de bine in general.

Exista mai multe modalitati de a desfasura consilierea in nutritie. Doua dintre acestea sunt online si fata in fata. Sigur ca se recomanda consultatii fata in fata, mai ales daca vorbim de boli cronice. In caz de boli cronice nici nu se recomanda altfel de consultatii, pentru ca e nevoie de analize, masuratori si examinare fizica. Consultatiile online pot fi facute prin mesagerie instant sau aplicatii, cum ar fi Skype.

Cum decurge consultatia?

Consultatia initiala poate dura aproximativ 45 de minute pana la o ora. Presupune masuratori antropometrice, recomandarea unor analize medicale, consult clinic, cantarire cu un cantar cu impedanta electrica si examinarea comportamentului alimentar. Nutritionistul va pune intrebari detaliate despre dieta curenta, obiceiurile de miscare, sanatatea generala si stilul de viata. Aceste intrebari ii permit dieteticianului sa adapteze un plan alimentar individual adaptat la nevoile tale.

Este posibil sa vi se solicite sa completati un jurnal alimentar inainte de sesiune, precum si sa raspundeti la cateva intrebari pentru a ajuta specialistul sa inteleaga clar locurile in care apar probleme. Impreuna, veti putea stabili un plan de dieta personalizat, adaptat nevoilor, in functie de obiectiv, de stilul de viata sau de sanatate.

Daca ai o afectiune medicala si ai fost trimis la un nutritionist de catre medic, acesta va colabora strans cu medicul. Se pot face teste de sange pentru a stabili mai bine cerintele nutritionale. Dupa stabilirea planului nutritional, se fac o serie de consultatii de monitorizare care ii permit nutritionistului sa tina evidenta progresului, sa ofere sprijin si sa regleze periodic planul alimentar.

Alte resurse pe care nutritionistul ti le poate oferi includ retete, sfaturi pentru cumparaturi alimentare si alte orientari privind alimentatia / stilul de viata.

Sfaturi pentru o nutritie corecta:

  • Consumati cat mai multe fructe si legume – alegeti in principal verdeturi, legume crude (rosii, castraveti, ceapa, morcov, telina etc.) si fructe proaspete – evitati consumul de sucuri care sunt concentrate in zaharuri si sarace in fibre.
  • Adoptati o dieta variata – legume si fructe de toate culorile si toate tipurile.
  • Consumati cereale integrale.
  • Consumati lapte si lactate pentru a beneficia de calciu si vitamina D pentru oase puternice.
  • Alegeti carne slabe cu putina grasime.
  • Includeti in dieta si proteine vegetale – o varietate de leguminoase.
  • Incercati retete noi sau folositi diferite ierburi si condimente.
  • Discutati cu medicul pentru a afla ce alimente trebuie evitate, mentinand in continuare o dieta echilibrata.
  • Incercati sa luati masa cu familia, prietenii sau cu cei dragi.
  • Beti multa apa pentru a preveni deshidratarea.
  • Atentie la dimensiunea portiilor – multe alimente, oricat de sanatoase ar fi, pot deveni nocive daca sunt consumate in exces.
  • Incercati sa includeti cel putin doua portii de peste in fiecare saptamana.

Referinte:
(1) Healthy diet, link: https://www.who.int/behealthy/healthy-diet
(2) Healthy Eating, link: https://www.helpguide.org/articles/healthy-eating/healthy-eating.htm
(3) 10 Reasons to Visit an RDN, link: https://www.eatright.org/food/resources/learn-more-about-rdns/10-reasons-to-visit-an-rdn
(4) 15 Signs You Should See a Nutritionist, link: https://www.eatthis.com/when-to-see-a-nutritionist/
(5) Do I Need a Nutritionist or Dietitian?, link: https://www.webmd.com/diabetes/nutritionist-dietitian-choose#1
(6) What’s the Difference Between a Dietitian and a Nutritionist?, link: https://www.healthline.com/nutrition/dietitian-vs-nutritionist

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma