Cancerul oral este un tip de cancer care poate aparea oriunde la nivelul gurii. Aflati din materialul urmator mai multe despre cauzele, simptomele si tratamentul pentru cancerul bucal.

Cuprins:

  1. Ce este cancerul oral?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Cum se manifesta cancerul oral?
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Prevenire

Ce este cancerul oral?

Cancerul oral este un tip de malignitate care se dezvolta in oricare dintre partile componente ale gurii (cavitatea bucala). Cancerul bucal poate aparea pe:

  • buze
  • gingii
  • limba (cancerul la limba)
  • membrana interioara a obrajilor
  • cerul gurii (cancer in cerul gurii)
  • baza gurii (sub limba).

Cancerul care apare in interiorul gurii este uneori numit cancer oral sau cancer al cavitatii bucale.

Cancerul la gura este unul dintre mai multele tipuri de cancere grupate intr-o categorie numita cancer de cap si gat. Cancerul oral si alte tipuri de cancer la nivelul capului si gatului sunt de multe ori tratate in acelasi fel.

Cancerul bucal apare in special dupa varsta de 40 de ani, iar riscul este de doua ori mai mare la barbati decat la femei.

Cauze si factori de risc

Cancerul apare atunci cand o mutatie genetica le transmite celulelor sa se dezvolte necontrolat. Netratat, cancerul oral va aparea intr-o anumita zona a gurii, apoi se va raspandi catre alte parti ale gurii, spre cap si gat si, mai departe, catre restul corpului. Cancerele bucale isi fac aparitia de obicei in celulele scuamoase aflate la nivelul buzelor si interiorului gurii. Acest tip de malignitate poarta denumirea de carcinom cu celule scuamoase.

Nu este cunoscuta cauza exacta a mutatiilor, insa exista dovezi ca anumiti factori de risc cresc riscul dezvoltarii cancerului bucal.

Factori de risc

Consumul de tutun si alcool sunt principalii factori de risc pentru cancerul oral.

Fumatorii au de trei ori mai multe riscuri decat nefumatorii sa dezvolte cancer la gura, iar persoanele care fumeaza si consuma alcool au un risc de pana la 30 de ori mai mare decat cei care nu fumeaza si nu beau.

Alti factori de risc

  • Expunerea la ultraviolete a buzelor, de la soare sau lampi
  • O dieta bogata in carne rosie, carne procesata si alimente prajite
  • Boala de reflux gastroesofagian (BRGE), o afectiune digestiva in care acidul din stomac urca si ajunge pana in esofag
  • Infectia cu papilomavirusul uman (HPV)
  • Tratamentul anterior cu radiatii sau radioterapia la nivelul capului, gatului sau ambelor
  • Mestecarea regulata a nucilor de betel (fructul palmierului areca), un obicei popular in unele parti din sud-estul Asiei
  • Expunerea la anumite substante chimice, in special azbest, acid sulfuric si formaldehida

Serviciul National de Sanatate (NHS) din Marea Britanie observa ca exista un ”mic risc” ca dintii rupti sau zimtati sa creasca riscul de cancer oral. Specialistii ii incurajeaza pe oameni sa mentina o buna igiena orala si dentara, care cuprinde periajul zilnic, pentru a reduce riscul de cancer bucal.

Cum se manifesta cancerul oral?

In stadiile incipiente, de obicei, nu exista semne sau simptome. Cu toate acestea, fumatorii si consumatorii de alcool inraiti ar trebui sa efectueze controale periodice la dentist, deoarece acesti specialisti pot identifica semnele precoce.

Cancerul oral simptome

  • pete care apar pe mucoasa gurii sau a limbii, de obicei de culoare rosie sau rosu cu alb
  • ulceratii bucale sau rani care nu se vindeca
  • umflaturi care persista de mai bine de 3 saptamani
  • o umflatura sau ingrosarea pielii sau a mucoasei gurii (afta cancer bucal)
  • durere la inghitire
  • pierderea dintilor, care apare fara niciun motiv aparent
  • proteze dentare care nu se mai potrivesc
  • durere sau rigiditate la nivelul maxilarului
  • durere in gat
  • rana pe limba
  • senzatia ca ceva a ramas blocat in gat
  • dureri la nivelul limbii
  • voce ragusita (disfonie)
  • dureri care nu dispar, la nivelul gatului sau al urechii

Cand trebuie sa faceti o programare la doctor

Faceti o programare la medic sau stomatolog daca prezentati semne si simptome persistente care va deranjeaza si care dureaza mai mult de doua saptamani. Exista posibilitatea ca medicul sa investigheze alte cauze mai frecvente ale semnelor si simptomelor, cum ar fi o infectie.

Diagnostic

Testele si procedurile utilizate pentru diagnosticarea cancerului bucal sunt:

Examenul fizic

Medicul sau stomatologul ii vor examina buzele si gura pacientului pentru a cauta eventualele anomalii – zone de iritatie, cum ar fi ranile si petele albe (leucoplachie).

Indepartarea unei parti de tesut pentru testare (biopsie)

Daca descopera o zona suspecta, doctorul poate elimina un esantion de celule care urmeaza sa fie testat in laborator in cadrul unei proceduri numite biopsie. Pentru a extrage proba, medicul poate folosi un instrument de taiere sau un ac. In laborator, celulele sunt analizate pentru a se descoperi eventualele celule canceroase sau modificari precanceroase care indica un risc de cancer in viitor.

Determinarea raspandirii cancerului

Dupa ce a stabilit diagnosticul de cancer bucal, medicul urmeaza sa foloseasca anumite teste pentru a determina gradul (stadiul) cancerului. Printre analizele si testele de stadializare a cancerului gurii se numara:

Folosirea unei mici camere pentru verificarea gatului

In timpul unei proceduri numite endoscopie, medicul poate introduce in gat o camera mica, flexibila, echipata cu o lumina, pentru a cauta potentialele semne ale raspandirii cancerului dincolo de gura.

Teste de imagistica

Exista o multime de teste imagistice care il pot ajuta pe doctor sa afle daca maladia s-a extins dincolo de gura. Printre aceste teste imagistice se numara radiografia, tomografia computerizata (CT), rezonanta magnetica (RMN) si tomografia cu emisie de pozitron (PET), printre altele. Nu toti pacientii au nevoie de fiecare test in parte. Medicul este cel care va stabili care sunt testele adecvate in functie de starea pacientului.

Stadializare

In majoritatea cazurilor, cancerele sunt clasificate in felul urmator:

  1. Etapa 1: Tumora are sub 2,5 centimetri si nu a patruns in ganglionii limfatici din apropiere
  2. Etapa 2: Tumora masoara 2,5 – 5 centimetri si nu a ajuns in ganglionii limfatici din apropiere
  3. Etapa 3: Exista doua posibilitati. Tumora ori are peste 5 centimetri si nu s-a raspandit, ori s-a raspandit aproape de un ganglion limfatic aflat pe aceeasi parte a gatului ca tumora, iar ganglionul limfatic nu se afla la mai mult de 2,5 centrimetri distanta
  4. Etapa 4: Cancerul afecteaza tesuturile din jurul gurii, buzelor si, eventual, ganglionii limfatici din apropiere. In cele mai grave cazuri, s-a raspandit in restul corpului

Stadiul in cae se afla cancerul dicteaza felul in care urmeaza sa fie tratat pacientul, precum si probabilitatea de recuperare.

Tratament

Tratamentul pentru cancerul oral este ales in functie de locatia si stadiul cancerului, precum si de starea generala de sanatate si de preferintele pacientului. Doctorul poate recomanda administrarea unui singur tip de tratament sau a unei combinatii de terapii pentru cancer. Printre variantele de tratament se numara chirurgia, radioterapia si chimioterapia. Se recomanda o discutie cu medicul despre cea mai buna optiune de tratament.

Interventie chirurgicala

Principalele operatii de tratare a cancerului bucal sunt:

Chirurgia de indepartare a tumorii

Chirurgul poate taia tumora si o bucata de tesut sanatos care o inconjoara pentru a se asigura ca toate celulele canceroase au fost eliminate. Cancerele mai mici pot fi indepartate prin interventii chirurgicale minore. Tumorile mai mari pot necesita proceduri mai extinse. De exemplu, inlaturarea unei tumori mai mari poate implica indepartarea unei sectiuni a maxilarului sau a unei portiuni din limba.

Chirurgie de eliminare a cancerului care s-a raspandit la gat

Daca celulele canceroase s-au raspandit catre ganglionii limfatici din gat sau daca exista un risc ridicat ca acest lucru sa se intample, in functie de marimea sau profunzimea cancerului, chirurgul poate recomanda efectuarea unei proceduri de eliminare a ganglionilor limfatici si a tesutului aferent din gat (disectia gatului). Disectia gatului elimina celulele canceroase care s-ar fi putut raspandi la nivelul ganglionilor limfatici. De asemenea, procedura este extrem de utila pentru ca medicul poate determina astfel daca pacientul va avea nevoie de tratament suplimentar dupa operatie.

Operatie de reconstructie a gurii

Dupa o operatie de indepartare a cancerului, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala de reconstructie a gurii. Aceasta operatie este necesara pentru recapatarea capacitatii de a vorbi si a manca a pacientului. Chirurgul poate transplanta grefe de piele, muschi sau os din alte parti ale corpului pentru a reconstrui gura. Implanturile dentare pot fi de asemenea folosite pentru a inlocui dintii naturali.

Riscuri ale operatiei

Operatia prezinta un risc de sangerare si infectie. Chirurgia pentru cancerul oral afecteaza adesea aspectul fizic, precum si capacitatea ta de a vorbi, manca si inghiti a pacientului.

In plus, persoana in cauza poate avea nevoie de un tub prin care sa se hraneasca, sa bea si sa-si ia medicamentele. Pentru o utilizare pe termen scurt, tubul poate fi introdus prin nas pana in stomac. Pe termen mai lung, tubul poate fi introdus prin piele pana in stomac.

Radioterapia

Radioterapia foloseste fascicule cu energie mare, precum razele X si protonii, pentru a ucide celulele canceroase. Radioterapia este cel mai adesea distribuita de catre un aparat special din afara corpului (radiatie cu fascicul extern), insa poate fi aplicata si cu ajutorul unor fire plasate in apropierea cancerului (brahiterapie).

De obicei, radioterapia este utilizata dupa operatie. Uneori, insa, poate fi administrata daca malignitatea se afla intr-un stadiu incipient, fara sa mai fie nevoie de operatie. In alte situatii, radioterapia poate fi combinata cu chimioterapia. Aceasta combinatie creste eficacitatea radioterapiei, insa creste, de asemenea, riscul de efecte secundare cu care se poate confrunta pacientului. In cazurile de cancer oral avansat, radioterapia poate ajuta la ameliorarea semnelor si simptomelor cauzate de cancer, cum ar fi durerea.

Efecte secundare ale terapiei cu radiatii

Efectele secundare ale radioterapiei la nivelul gurii pot include xerostomia (gura uscata), cariile dentare si deteriorarea maxilarului.

Medicul ii poate recomanda pacientului sa viziteze un stomatolog inainte de a incepe radioterapia pentru a se asigura ca dintii sunt sanatosi. Daca sunt nesanatosi, dintii pot avea nevoie de tratament sau indepartare. Dentistul ii poate explica, de asemenea, pacientului cum sa-si ingrijeasca dantura in timpul si dupa radioterapie pentru a reduce riscul de complicatii.

Chimioterapia

Chimioterapia este un tratament care foloseste substante chimice pentru a ucide celulele canceroase. Medicamentele chimioterapice pot fi administrate singure, in combinatie cu alte chimioterapice sau in combinatie cu alte tratamente pentru cancer. Chimioterapia poate creste eficacitatea radioterapiei. De aceea, aceste doua tipuri de terapii sunt adesea combinate.

Efectele secundare ale chimioterapiei depind de medicamentele administrate. Reactiile adverse frecvente sunt greata, varsaturile si caderea parului.

Terapie medicamentoasa tintita

Terapia tintita trateaza cancerul oral modificand aspectele specifice ale celulelor canceroase care le alimenteaza dezvoltarea. Medicamentele tintite pot fi utilizate de unele singure sau in combinatie cu chimioterapia sau radioterapia.

Cetuximab reprezinta o terapie tintita frecvent utilizata pentru tratarea cancerului oral in anumite situatii. Cetuximab opreste actiunea unei proteine ​​care se gaseste in multe tipuri de celule sanatoase, insa este mai raspandita in anumite tipuri de celule canceroase. Printre efectele secundare care pot aparea se numara eruptiile cutanate, mancarimile, durerile de cap, diareea si infectiile.

Alte medicamente tintite ar putea fi o optiune daca tratamentele standard nu functioneaza.

Imunoterapia

Imunoterapia foloseste sistemul imunitar pentru a lupta impotriva cancerului. Sistemul imunitar care combate alte boli si maladii nu poate distruge cancerul, deoarece celulele canceroase produc proteine ​​care orbesc celulele sistemului imunitar. Imunoterapia functioneaza prin interferarea cu acest proces.

Imunoterapia este destinata in general persoanelor cu cancer bucal avansat, in cazul carora alte terapii nu dau roade.

Cancerul bucal se vindeca?

Cancerul oral este destul de frecvent si vindecabil daca este descoperit si tratat intr-un stadiu incipient. Medicul descopera, de obicei, cancerul oral in primele etape, deoarece gura poate fi examinata cu usurinta.

Rata de supravietuire in cancerul bucal

Rata totala de supravietuire la 5 ani a persoanelor cu cancer oral sau orofaringian este de 65%. Rata de supravietuire la 5 ani pentru persoanele albe este de 66%, iar pentru cele de culoare este de 48%. Cercetarile arata ca ratele de supravietuire sunt mai mari la persoanele care au HPV.

Cancer limba evolutie

Daca maladia este diagnosticata intr-un stadiu incipient, rata de supravietuire la 5 ani este de 84%. Pentru persoanele albe diagnosticate intr-un stadiu incipient, rata este de 83%. Pentru persoanele negre diagnosticate intr-un stadiu incipient, rata de supravietuire este de 79%. Aproximativ 29% din cancerele orale si orofaringiane sunt diagnosticate in acest stadiu. Daca boala s-a raspandit la tesuturile sau organele inconjuratoare si/sau ganglionii din apropiere, rata de supravietuire la 5 ani este de 65%. Daca maladia s-a raspandit intr-o alta parte mai indepartata a corpului, rata totala de supravietuire la 5 ani este de 39%.

Prevenire

Nu exista o modalitate dovedita de a preveni cancerul oral. Cu toate acestea, puteti reduce riscul de cancer bucal daca:

Renuntati la fumat sau nu incepeti sa fumati

Daca fumati, renuntati la acest viciu. Daca nu fumati, nu incepeti. Fumatul expune celulele din gura la substante chimice periculoase care produc cancer.

Consumati alcool cu moderatie sau chiar deloc

Consumul excesiv si cronic de alcool poate irita celulele din gura, facandu-le vulnerabile la cancerul oral. Daca alegeti sa beti alcool, faceti acest lucru cu moderatie. Pentru adultii sanatosi, acest lucru inseamna o bautura pe zi pentru femeile de toate varstele si barbatii mai mari de 65 de ani si pana la doua bauturi pe zi pentru barbatii mai tineri de 65 de ani.

Evitati expunerea excesiva la soare a buzelor

Protejati pielea buzelor de soare, ramanand la umbra atunci cand este posibil. Purtati o palarie care sa acopere efectiv intreaga fata, inclusiv gura. Aplicati un produs pentru buze cu protectie solara.

Consultati in mod regulat dentistul

Rugati-l pe dentist sa va inspecteze intreaga gura pentru a descoperi eventualele zone anormale care pot indica o malignitate orala sau modificari precanceroase.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mouth-cancer/symptoms-causes/syc-20350997
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/165331.php#10
  3. https://www.healthline.com/health/oral-cancer
  4. https://www.cancer.net/cancer-types/oral-and-oropharyngeal-cancer/statistics
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma