Bromelaina este o enzima digestiva care se gaseste in ananas proaspat. Ea are proprietati antiinflamatoare deosebite, fiind utilizata intr-o varietate de probleme: de la tulburari digestive pana la reducerea durerilor si vindecarea ranilor. Afla totul despre beneficiile bromelainei si modul de utilizare.
Bromelaina este o enzima care ajuta la descompunerea proteinelor. Aceasta enzima proteolitica este renumita pentru ca faciliteaza digestia si combate inflamatia. De asemenea, ea are capacitatea de a coagula laptele. Se gaseste in ananas, atat in fruct, cat si in tulpina. Bromelaina sub forma de supliment alimentar se extrage de obicei din tulpina sau miezul ananasului, fiind usor diferita fata de enzima din fructul proaspat.
Aceasta enzima are si proprietatea de a fragezi carnea, motiv pentru care ananasul este folosit in bucatarie la marinarea fripturilor.
Suplimentele cu bromelaina se produc cu precadere in Japonia, Taiwan si Hawaii. Potrivit Enciclopediei Medicinei Alternative, „bromelaina a fost izolata pentru prima data din ananas in anul 1891 si a fost introdusa ca supliment alimentar abia in 1957”.
Utilizata pe scara larga ca enzima proteolitica pentru digestie, bromelaina si-a dovedit eficienta si ca un puternic agent antiinflamator. Cercetarile au aratat, de asemenea, ca bromelaina are proprietati fibrinolitice, antiedematoase si antitrombotice, ceea ce inseamna ca ajuta la prevenirea cheagurilor de sange, edemelor si umflaturilor. Studiile au mai aratat ca bromelaina favorizeaza refacerea tesuturilor in cazul unor rani, rupturi musculare sau dupa operatii.
Specialistii sustin ca eficienta bromelainei este data de interactiunea sa cu prostaglandinele, substante de tip hormon din corpul nostru cu rol in inflamatie. Bromelaina are capacitatea de a inhiba actiunea prostaglandinelor care produc durere si inflamatie, favorizand formarea altor prostaglandine antiinflamatoare. Bromelaina stimuleaza si descompunerea fibrinei, o proteina insolubila care poate fi asociata cu retentia de lichid si umflarea tesuturilor.
Bromelaina este o enzima cu proprietati unice de digerare a proteinelor, deoarece ea trece prin tractul digestiv si este absorbita intacta.
O trecere in revista a literaturii de specialitate, care include peste 1.600 de articole ce evalueaza actiunea medicala a bromelainei, arata ca aceasta enzima poate fi utilizata in:
Bromelaina este una dintre cele mai bune solutii naturale atunci cand suferi de indigestie sau alte probleme digestive. Aceasta enzima naturala descompune in mod eficient proteinele si totodata ajuta organismul sa absoarba nutrientii si unele medicamente. Studiile sugereaza ca reduce inflamatia la nivelul colonului si secretia de citokine proinflamatorii care afecteaza mucoasa intestinala. Bromelaina este benefica pentru aproape orice problema gastrointestinala:
Remarcabila proprietate antiinflamatoare a bromelainei o face extrem de folositoare in tratamentul durerilor din artrita si artroza, cat si in durerile si umflaturile cauzate de luxatii, entorse si leziuni musculare. Un studiu publicat in Alternative Therapies in Health and Medicine a evaluat efectul bromelainei in cazul a 42 de pacienti cu osteoartrita. Cercetatorii au constatat reducerea cu 60% a durerilor acute si cu 50% a durerilor cronice. „Bromelaina si-a demonstrat proprietatile antiinflamatoare si analgezice si ar putea fi o alternativa sigura sau un adjuvant in tratamentul osteoartritei”, este concluzia studiului.
Bromelaina poate fi folosita si in poliartrita reumatoida. Intr-un studiu preliminar, 73% dintre pacientii carora li s-a dat suplimentul timp de 3 saptamani-11 luni au semnalat rezultate de la bune la excelente.
Bromelaina ajuta la reducerea vanatailor si durerile pricinuite de operatii, inclusiv la femeile care au avut o operatie cezariana. Un studiu la care au participat 80 de persoane care au suferit diferite interventii chirurgicale a aratat reducerea semnificativa a durerilor post-operatorii dupa administrarea de bromelaina. De asemenea, umflaturile si inrosirile au fost reduse in grupul care a primit bromelaina comparativ cu grupul de control care a primit medicamente generice pentru calmarea durerii.
Bromelaina poate reduce umflaturile si vanataile post-operatorii, neafectand procesul de coagulare a sangelui, motiv pentru care poate fi administrata si pacientilor supusi unei operatii de liposuctie (lipoaspiratie).
Bromelaina ajuta si la vindecarea ranilor provocate de arsuri. Intr-un studiu pe 700 de pompieri cu arsuri, cei care au luat bromelaina au constatat ca ranile lor s-au vindecat de doua ori mai repede decat ale celorlalti.
Un studiu publicat in Evidenced-Based Complementary and Alternative Medicine descrie efectul bromelainei in caz de astm. Enzima ajuta la reducerea sensibilitatii alergice si impiedica dezvoltarea inflamatiei la nivelul cailor respiratorii.
Alte studii sugereaza ca enzima este capabila sa moduleze raspunsul sistemului imunitar. Cu alte cuvinte, se adreseaza cauzei reactiei alergice – hiperactivitatea sistemului imunitar.
Bromelaina poate reduce vascozitatea mucusului si congestia nazala, ceea ce poate fi de folos in prevenirea sau tratarea racelilor comune, sinuzitei, bronsitei. Un studiu realizat la Universitatea din Koln (Germania), la care au participat 12 pacienti operati de sinuzita, a demonstrat ca terapia adjuvanta cu bromelaina a dus la reducerea spectaculoasa a simptomelor.
Ca enzima care descompune proteinele, bromelaina poate avea efect anticancerigen, dar este nevoie de mai multe dovezi in acest sens. Studii preliminare au stabilit insa ca, administrata sub forma de supliment alimentar, bromelaina favorizeaza sinteza unor compusi anticancerigeni. De asemenea, ea poate sa mareasca eficienta chimioterapiei si eventual sa inhibe dezvoltarea celulelor canceroase.
In studii pe animale s-a demonstrat ca poate reduce producerea de citokine, avand efect antimetastatic. Studii recente au atribuit bromelainei proprietatea de a proteja impotriva cancerului de colon, de san si de plamani. Revista Anticancer Drugs a publicat rezultatele unui studiu clinic care sugereaza ca bromelaina este eficienta in reducerea celulelor canceroase din mezoteliom peritoneal malign, un cancer pulmonar rar cauzat de expunerea la azbest.
Enzima ajuta la fluidifierea sangelui si prevenirea acumularii de trombocite in sange, reducand riscul de tromboza si constrictie arteriala. Astfel se explica actiunea de protejare impotriva bolilor cardiovasculare. In cadrul unui studiu, pacientii cu cardiopatie ischemica care au luat bromelaina au raportat ameliorarea sau disparitia simptomelor intr-un interval de 4-90 de zile.
Cercetarile din Germania au evidentiat ca terapia cu bromelaina, asociata cu magneziu si potasiu, poate reduce cu 95% riscul unui al doilea infarct. Efectul se datoreaza faptului ca magneziul si potasiul intaresc inima, iar enzima previne vascozitatea sangelui si dizolva fibrina, o proteina care contribuie la formarea cheagurilor de sange.
Bromelaina este un bun aliat in procesul de slabire. Argumentele? Imbunatateste digestia, descompune eficient proteinele si grasimile. Consumat ca atare, ananasul confera senzatia de satietate si are putine calorii. Potrivit unui articol publicat in revista PLOS One (2017), „bromelaina poate fi utilizata in tratamentul obezitatii”.
Pentru a beneficia de proprietatile bromelainei exista trei surse principale de a include aceasta enzima intr-un stil de viata sanatos:
In mod obisnuit, doza de bromelaina recomandata este intre 250 mg si 500 mg de 3 ori pe zi sau conform recomandarilor specialistului, in functie de problemele pentru care este indicata.
In general, bromelaina ar trebui luata pe stomacul gol, dar cand este folosita pentru imbunatatirea digestiei, este preferabil sa se ia la masa, mai cu seama pentru a ajuta la digerarea mancarurilor grase sau bogate in proteine.
Bromelaina imbunatateste eficienta anumitor antibiotice, cum ar fi amoxicilina si penicilina, crescand absorbtia acestora.
Quercitina, un antioxidant gasit in struguri, fructe de padure, varza kale, ceai verde, in combinatie cu bromelaina sprijina sistemul imunitar. Au proprietati antivirale, antibacteriene, antiinflamatoare si antialergice.
Administrata impreuna cu tripsina, o alta enzima proteolitica (ce descompune proteinele), bromelaina poate fi eficienta in cazul infectiilor urinare.
Luata impreuna cu papaina, bromelaina poate calma durerile menstruale, avand efect antispastic.
Bromelaina ajuta la absorbtia curcuminei, ingredientul activ din turmeric (curcuma), aceasta combinatie fiind eficienta pentru calmarea durerilor articulare.
Pentru sanatatea inimii, bromelaina se administreaza in asociere cu magneziu si potasiu.
Suplimentele pe baza de bromelaina sunt sigure. Chiar daca bromelaina se administreaza in doze relativ mari, efectele secundare sunt extrem de rare. Studii preliminare au semnalat in cazuri rare tahicardie asociata cu folosirea enzimei. Altfel, unele persoane cu o sensibilitate speciala pot face reactii alergice si iritatii ale pielii.
Alte efecte adverse raportate foarte rar includ simptome gastrointestinale: greata, balonare, modificari ale scaunului.
Consultati medicul inainte de a lua orice suplimente care contin enzime digestive.
Nu luati suplimente cu bromelaina daca sunteti alergic la ananas.
Deoarece bromelaina subtiaza sangele, nu trebuie luata cu medicamente anticoagulante. Enzima este contraindicata persoanelor predispuse la hemoragii din cauza unor boli care afecteaza coagularea sangelui.
Referinte:
www.draxe.com – 7 Bromelain Benefits, Uses and Best Food Source
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…