Botulismul la copii poate avea cauze diferite fata de botulismul la adulti. Iata care sunt simptomele, de ce apare aceasta problema medicala, ce includ metodele de tratament.

Cuprins:

1. Ce este botulismul?
2. Semne si simptome botulismul la copii
3. Cauze
4. Cum se face diagnosticul?
5. Tratament botulismul la copii
6. Prognostic
7. Prevenire botulismul la copii

Ce este botulismul?

Botulismul este o afectiune grava cauzata de o toxina ce e produsa de Clostridium botulunum – o bacterie. Apare atunci cand sunt ingerate bacteriile care produc toxina in interiorul corpului. Poate provoca slabiciune musculara si probleme de respiratie. Sunt mai multe forme de botulism – botulism alimentar, botulism intestinal, botulism cauzat de rani. Forma intestinala este cea mai comuna si apare mai ales la cei mici (botulismul la copii) – in special copiii sub 12 luni care sunt mai susceptibili – botulism infantil.

Aceasta boala afecteaza, de obicei, bebelusii cu varste cuprinse intre 3 saptamani si 6 luni, dar toti bebelusii sunt expusi riscului in primele zile de nastere. Dupa varsta de 1 an, intestinele sunt de obicei suficient de mature pentru a impiedica sporii sa creasca, iar botulismul este rar. Dupa aceasta varsta, botulismul apare atunci cand oamenii consuma alimente care au fost pastrate intr-un mediu in care bacteriile pot creste si produc neurotoxina. Acest lucru apare cel mai frecvent la legume, carne si peste -toate in conserva.

Botulism infantil

Botulismul infantil este o afectiune gastrointestinala rara, dar grava, cauzata de expunerea la sporii Clostridium botulinum (C. botulinum). Bacteriile din spori pot creste si se pot multiplica in intestinele unui bebelus, producand o toxina periculoasa. Problema poate sa apara la sugari pana la varsta de 12 luni.

Sporii de bacterii Clostridium botulinum, care se gasesc in murdarie si praf, pot contamina mierea. Aceste bacterii sunt inofensive pentru copiii si adultii mai in varsta, deoarece sistemele lor digestive mature pot indeparta sporii din corp inainte de a provoca simptome si daune. In schimb, bebelusii foarte mici nu au dezvoltat pana la acest moment al varstei capacitatea de a manipula sporii. Astfel, daca un sugar va ingera sporii, bacteriile germineaza, se inmultesc si produc toxina.

Semne si simptome botulismul la copii

Simptome botulism infantil

Simptomele botulismului incep intre 3 si 30 de zile dupa ce un copil ingereaza sporii. Constipatia este adesea primul semn de botulism pe care il observa parintii (desi exista multe alte cauze ale constipatiei). Alte simptome ale botulismului pot include:

  • letargie;
  • lipsa expresiei faciale;
  • copilul nu suge;
  • strigat slab;
  • afectarea miscarii.

Simptomele ulterioare includ:

  • probleme cu inghitirea salivei, care provoaca salivatie excesiva;
  • probleme respiratorii;
  • slabiciune generalizata a muschilor.

Simptome la copii mai mari si adulti

In cazul botulismului alimentar, dat de ingestia de alimente care au dezvoltat bacteria – cum ar fi conserve – simptomele se dezvolta la 12–36 ore dupa consumul alimentelor contaminate. Primele simptome sunt greata, varsaturile si diareea. Simptomele ulterioare sunt paralizia ochilor, gurii si gatului, si apoi progresiv paralizia altor muschi.

Botulismul se poate dezvolta si atunci cand o rana este infectata cu bacteriile. Bacteriile din rana produc toxina, care este absorbita de la locul plagii.

Cand apar simptomele?

Simptomele botulismului alimentar apar de obicei la 12 – 36 de ore dupa consumul alimentului care contine toxina. Cu toate acestea, este posibil ca simptomele sa apara dupa cateva zile. Perioada de incubatie pentru botulismul infantil nu este cunoscuta, deoarece timpul exact de la ingestie nu poate fi de multe ori determinat.

Cauze botulismul la copii

Cum se raspandesc aceste bacterii?

Sporii de Clostridium botulinum, care se gasesc in mod obisnuit in mediu (sol si praf) pot fi adunati de albine si adusi in stup.

Botulismul alimentar apare atunci cand persoana consuma toxina prezenta in alimentele contaminate. Adesea implica alimente procesate in mod necorespunzator in casa. Botulismul infantil apare atunci cand copiii vor ingera spori care cresc si produc bacterii. Aceste bacterii se reproduc apoi in intestin si elibereaza toxina. Botulismul infantil a fost asociat cu un consum de miere care contine sporii bacterieni.

Sugarii, copiii mai mari si adultii pot deveni infectati din alimente conservate in mod necorespunzator sau conservate in mod necorespunzator, uleiuri infuzate cu plante, sosuri ambalate etc.

Miere la sugari? De ce e interzisa?

Mierea poate fi contaminata cu sporii de Clostridium botulinum si este singurul aliment implicat in botulismul infantil. Studiile internationale au aratat ca aproximativ 2 – 7% dintre probele de miere contin spori de C. botulinum. Nu trebuie sa li se dea miere copiilor cu varsta mai mica de un an. Mierea nu trebuie adaugata niciodata la mancarea pentru bebelusi, nici administrata pentru a calma o tuse si nici miere pe suzeta. In general copiii de peste 2 ani pot sa consume miere. Retineti insa ca mierea, fiind un indulcitor, are multe calorii, la fel ca si alte zaharuri naturale.

Mama care alapteaza poate sa manance miere. Botulismul nu se transmite prin laptele matern.

Botulismul si alimentele conservate

Aveti grija cand pregatiti alimente conservate acasa. Botulismul a fost asociat cu alimente in conserve si, mai recent, cu legume conservate in ulei si cu alte alimente. Aruncati toate alimentele crude sau din conserve care arata orice semne de deteriorare.

Cand conservati sau depozitati alimente la domiciliu, acordati o atentie deosebita igienei, timpului de gatit, presiunii, temperaturii, refrigerarii si depozitarii. Gatitul sub presiune este singura metoda recomandata pentru conservarea alimentelor precum carnea, fructele de mare si majoritatea legumelor.

Asigurati-va ca utilizati echipamentul corect, sterilizati corect recipientele si respectati intotdeauna recomandarile de timp, presiune. Nu gustati mancare din recipiente umflate sau alimente „spumoase” sau care au un miros neplacut.

Cum se face diagnosticul?

Simptomele copilului sunt analizate de medic pentru a diagnostica botulismul la copii. Diagnosticul poate fi confirmat cel mai adesea prin identificarea toxinelor in scaun, in probele gastrice sau alimentele consumate. Pentru a diagnostica botulismul plagilor, probe de tesut pot fi examinate in laborator.

Tratament botulismul la copii

Botulismul este o urgenta medicala. Cel mai important tratament pentru botulism este ingrijirea de sustinere, inclusiv respiratia asistata folosind un ventilator pentru probleme de respiratie si lichide intravenos, daca persoana nu poate inghiti. Antitoxina impotriva botulismului trebuie administrata din timp, daca este disponibila, pentru a reduce severitatea simptomelor. Tratamentul poate include:

  • tratamentul cu antitoxina pentru botulismul alimentar si al ranilor (diagnosticat precoce);
  • indepartarea alimentelor contaminate in intestin prin varsaturi induse sau prin clisme in botulism alimentar;
  • tratamentul chirurgical pentru ranile infectate (pentru a elimina sursa de toxina) in botulismul plagilor;
  • asistenta respiratorie pentru pacientii care au nevoie de acest lucru;
  • ingrijire medicala intensiva si de sustinere, inclusiv antibiotice in rare cazuri.

O mare parte din tratamentul pentru botulism este de sustinere si de reducere a simptomelor. Aproape toti copiii vor trebui spitalizati. Copiii trebuie hraniti corespunzator, se mentin deschise caile respiratorii si se monitorizeaza problemele de respiratie. In circumstante speciale, medicul pediatru poate sa ii ofere copilului o antitoxina intravenoasa care blocheaza activitatea toxinei din fluxul sau de sange. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea simptomelor atunci cand sunt administrate la timp in procesul infectios. Medicamentele antibiotice nu sunt utile in tratarea majoritatii cazurilor de botulism, desi pot fi utilizate in tratarea botulismului plagilor. Antibioticele, in general, nu trebuie utilizate in cazurile de botulism infantil.

Prognostic

Majoritatea copiilor se recupereaza complet de la botulism, desi poate dura cateva saptamani pana la luni. In cazurile in care afectiunea este netratata, simptomele botulismului alimentar progreseaza uneori intr-o etapa in care muschii respiratiei devin paralizati, provocand moarte chiar, prin insuficienta respiratorie.

Prevenire

In majoritatea cazurilor, botulismul este usor de prevenit. Puteti reduce riscul cu urmatoarele masuri preventive:

  • Folositi tehnicile adecvate de gatire, conservare si asigurati-va ca respectati regulile.
  • Fiti prudent cu privire la orice aliment fermentat – mai ales peste si fructe de mare.
  • Aruncati toate conservele deteriorate sau cu capacul curbat spre exterior.
  • Uleiurile infuzate cu usturoi sau ierburi trebuie pastrate la frigider.
  • Cartofii gatiti si inveliti in folie de aluminiu pot crea un mediu fara oxigen in care botulismul poate sa se dezvolte. Consumati cartofii imediat dupa coacere, nu ii lasati la temperatura camerei in folie.
  • Fierberea alimentelor timp de 10 minute va distruge toxina.
  • Nu dati miere copiilor mai mici de 1 an, si nici sirop de porumb, deoarece aceste alimente pot contine spori de Clostridium.
  • Aveti grija atunci cand pregatiti, manipulati si depozitati alimente solide pentru bebelusi.

La fel ca multi germeni, sporii Clostridium botulinum care provoaca botulism la sugari sunt peste tot in mediu. Sunt in praf si murdarie si chiar in aer. Nu se stie exact de ce unii sugari dezvolta botulism, in timp ce altii nu. O modalitate de a reduce riscul de botulism este de a nu le oferi copiilor miere sau orice fel de alimente procesate care contin miere inainte de varsta de 1 an. Mierea este o sursa dovedita de bacterii posibile si poate duce la botulism la sugari.

Preventie botulism infantil

Pentru a va proteja bebelusul de botulismul infantil:

  • Evitati expunerea la sol sau praf potential contaminate. Solul poate contine spori de C. botulinum, care pot circula in aer si pot fi inhalati in plamani. Expunerea la solul contaminat este cel mai probabil sa apara in apropierea constructiilor si a amplasamentelor agricole sau a altor zone in care solul este afectat.
  • Nu oferi miere bebelusilor. Mierea este o sursa potentiala de spori de C. botulinum. Evitati sa dati miere – chiar si un varf de lingurita  – copiilor cu varsta sub 1 an.
  • Pentru alimentele conservate se recomanda fierberea alimentelor timp de 10 minute inainte de a le consuma.
  • Recunoasteti semnele bolii, constipatia fiind adesea primul semn de botulism infantil, impreuna cu slabiciune, letargie, probleme de supt sau de hranire. Daca banuiti ca bebelusul ar putea avea botulism infantil, solicitati imediat ajutor medical. Asta pentru ca tratamentul prompt poate ajuta la prevenirea complicatiilor care pun viata in pericol.

Referinte:
(1) Botulism, link:https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/botulism
(2) Botulism, link: https://www.cdc.gov/botulism/
(3) Infant botulism, link: https://kidshealth.org/en/parents/botulism.html
(4) Botulism, link: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/infections/Pages/Botulism.aspx
(5) Botulism, link: https://www.nhs.uk/conditions/botulism/
(6) Infant botulism, link: https://www.aafp.org/afp/2002/0401/p1388.html

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma