Cateterizarea este o procedura utilizata pentru diagnosticarea si tratarea anumitor afectiuni. Aflati din materialul urmator ce inseamna si cand e necesara o cateterizare.

Cuprins:

  1. Ce inseamna cateterizare?
  2. Cand este indicata aceasta procedura?
  3. Cum se realizeaza cateterizarea?
  4. Recomandari dupa interventie
  5. Riscuri si complicatii dupa cataterizare

Ce inseamna cateterizare?

Cateterizarea se refera la orice procedura in cadrul careia se introduce un cateter – un tub lung, flexibil – in corp. Uneori se utilizeaza termenul de angiografie ca sinonim al frazei “cateterizare a cordului si a vaselor de sange” (cateterism cardiac). Angiografia se refera la injectarea unei substante de contrast printr-un cateter, astfel incat se pot vizualiza cordul si vasele de sange pe imaginile radiologice.

Unele catetere cardiace au si dispozitive in miniatura la varf care pot masura oxigenarea sangvina, fluxul sangvin si presiunile din vasele sangvine. In plus, unele catetere sunt prevazute pentru a lua o proba de tesut (biopsie) dintr-un vas sangvin sau din cord pentru a trata suferinta.

Cateterele sunt utilizate si in alte situatii. De exemplu, cateterele urinare sunt utilizate pentru a drena urina din vezica urinara atunci cand o persoana nu poate urina.

Ce presupune aceasta procedura?

Cateterizarea este o procedura utilizata pentru a diagnostica si trata anumite afectiuni. In timpul cateterizarii cardiace, un tub subtire si lung, denumit cateter, este introdus intr-o artera sau vena din zona inghinala, gat sau brat si este impins prin vasele de sange catre inima.

Folosind acest cateter, medicii pot efectua apoi teste prin care pot diagnostica anumite afectiuni ca parte a unei cateterizari cardiace. In plus, cu ajutorul cateterismului cardiac pot fi implementate si unele tratamente pentru boli de inima, cum ar fi angioplastia coronariana si implantarea stenturilor coronariane.

De obicei, pacientul ramane treaz in timpul cateterizarii cardiace, insa i se vor administra medicamente care sa-l ajute sa se relaxeze. Timpul de recuperare pentru o cateterizare cardiaca este scurt, iar riscul de complicatii este extrem de scazut.

Cand este indicata aceasta procedura?

Cateterizarea presupune utilizarea sau introducerea unui cateter (prin vezica, trahee sau inima).

Cateterizarea cardiaca

Cateterizarea cardiaca se face pentru a verifica o eventuala problema cardiaca. De asemenea, poate fi efectuata ca parte a unei proceduri de corectare si vindecare a unei probleme la inima.

Diagnosticarea unor boli de inima

Daca pacientul trece printr-un cateterism cardiac de verificare a unor boli de inima, medicul poate sa:

  • Localizeze ingustarea sau blocajele din vasele de sange care ar putea provoca dureri in piept (angiograma)
  • Masoare nivelul presiunii si al oxigenului in diferite parti ale inimii (evaluare hemodinamica)
  • Verifice functia de pompare a inimii (ventriculograma dreapta sau stanga)
  • Ia o mostra de tesut din inima (biopsie)
  • Diagnosticheze defectele cardiace prezente inca de la nastere (defecte cardiace congenitale)
  • Caute eventuale probleme ale supapelor inimii

Tratarea unor boli cardiace

Cateterismul cardiac este de asemenea utilizat ca parte a unor proceduri de tratare a bolilor de inima. Printre aceste proceduri se numara:

  • Largirea unei artere ingustate (angioplastie) cu sau fara plasarea unui stent
  • Inchiderea unor gauri din inima si tratarea altor defecte congenitale
  • Repararea sau inlocuirea supapelor cardiace
  • Largirea valvelor ingustate ale inimii (valvuloplastie cu balon)
  • Tratarea ritmurilor cardiace neregulate cu ablatie
  • Inchiderea unei parti a inimii pentru a preveni formarea cheagurilor de sange

Alte tipuri de cateterizare

Cateterizarea urinara

Un alt tip de procedura extrem de folosit este cateterizarea urinara.

Un cateter urinar este un tub flexibil folosit pentru eliminarea urinei din vezica. Cateterul urinar este de cele mai multe ori folosit de catre persoanele care au dificultati in a elimina urina in mod natural.

Un medic poate recomanda un cateter urinar unei persoane care nu poate urina natural. Printre motivele pentru care poate fi nevoie de un cateter urinar se numara: un blocaj in uretra (care este organul prin care urina este eliminata din vezica), leziuni la nivelul uretrei, o prostata marita la barbati, defecte din nastere care afecteaza tractul urinar, pietre la rinichi, ureter sau la vezica urinara, o vezica urinara slabita, nervi afectati si tumori in tractul urinar sau in organele de reproducere.

Utilizari

Plasarea unui cateter intr-o anumita parte a corpului poate permite:

  • Drenarea urinei din rinichi prin intermediul unei nefrostomii percutanate (prin piele)
  • Eliminarea unui fluid acumulat, de ex. un abces abdominal
  • Eliminarea aerului din jurul plamanului (pneumotorax) prin intermediul unui cateter special
  • Administrarea de lichide intravenoase, medicamente sau alimentatie parenterala cu un cateter venos periferic
  • Angioplastie, angiografie, septostomie cu balon, sinuplastie cu balon, teste de electrofiziologie cardiaca, ablatie de cateter. Adesea se foloseste tehnica Seldinger pentru o astfel de procedura.
  • Masurarea directa a tensiunii arteriale dintr-o artera sau vena
  • Masurarea directa a presiunii intracraniene
  • Administrarea de medicamente anestezice in spatiul epidural, in spatiul subarahnoidian sau in jurul unui grup de nervi majori, cum ar fi plexul brahial
  • Administrarea de oxigen, agenti anestezici volatili si alte gaze respiratorii in plamani cu ajutorul unui tub traheal

Avantaje pentru pacientii cu diabet

  • Administrarea subcutanata a insulinei sau a altor medicamente, prin utilizarea unui set de perfuzie si a unei pompe de insulina
  • Introducerea in artera pulmonara a unui tip special de cateter, denumit cateter Swan-Ganz, folosit pentru masurarea presiunilor din inima.

Tipuri speciale de cateter

  • Cateterul pentru transferul de embrioni este conceput pentru a introduce in uter embrionii fertilizati in vitro. Pot fi de diferite lungimi, de la aproximativ 150 pana la 190 mm.
  • Linia ombilicala este un cateter folosit in unitatile de terapie intensiva neonatala care ofera acces rapid la circulatia centrala a sugarilor nascuti prematur.
  • Un adaptor Tuohy-Borst este un dispozitiv medical folosit pentru atasarea cateterelor la diferite alte dispozitive.
  • Un cateter Quinton este un cateter extern dublu sau triplu, folosit pentru efectuarea hemodializei.

Cum se realizeaza cateterizarea?

In functie de tipul procedurii, cateterizarea se bazeaza pe principii si practici diferite.

Cateterizarea cardiaca (sau cateterism)

In timpul cateterismului cardiac, pacientul este, de obicei, treaz, insa sedat. In schimb, anumite proceduri, cum ar fi ablatia, repararea sau inlocuirea supapei, pot fi efectuate sub anestezie generala.

Apoi, o linie intravenoasa este introdusa in mana pentru a se administra medicamentele suplimentare necesare in timpul procedurii. De asemenea, vor fi montati pe piept electrozi de monitorizare pentru a fi verificate bataile inimii in timpul testului.

Inainte de introducerea cateterului in artera, medicul va injecta anestezic pentru a amorti zona respectiva. In scurt timp veti simti o durere rapida si intepatoare inainte de amorteala.

Dupa ce zona a fost amortita, cateterul urmeaza sa fie introdus. Medicul executa o incizie mica pentru a accesa o artera. In taietura va fi introdus un manson de plastic care va permite introducerea cateterului.

Pasii urmatori depind de cauza efectuarii cateterismului cardiac.

Angiograma coronariana

Acest test se face pentru a verifica prezenta blocajelor in arterele care duc la inima. In cadrul acestuia, un colorant este injectat prin cateter, iar arterele inimii vor fi vizualizate cu ajutorul razelor X. Intr-o angiograma coronariana, cateterul este introdus, de obicei, intr-o artera din zona inghinala sau a incheieturii mainii.

Cateterismul cardiac drept

Aceasta procedura verifica presiunea si fluxul de sange in partea dreapta a inimii. Un cateter este introdus printr-o vena din gat sau zona inghinala. Cateterul are senzori speciali care masoara presiunea si fluxul de sange din inima.

Biopsie cardiaca

In cazul unei biopsii cardiace, cateterul este de obicei introdus printr-o vena din zona gatului si mai rar in zona inghinala. Proba de tesut cardiac este recoltata cu ajutorul unui cateter cu un varf mic.

Angioplastie cu balon, cu sau fara montarea unui stent

Aceasta procedura este folosita pentru a largi o artera ingustata a inimii. In cadrul acestei proceduri, cateterul poate fi introdus fie prin incheietura mainii, fie inghinal.

Un cateter lung si flexibil este impins prin artere catre portiunea ingustata. Apoi, un cateter cu un balon mai mic este introdus prin cateterul flexibil si umflat in zona ingustata. In multe cazuri, medicul poate monta si un stent in zona ingustata pentru ca artera sa ramana largita.

Valvuloplastie cu balon

Aceasta procedura se face pentru a deschide valvele ingustate ale inimii. Amplasarea cateterelor depinde de problema supapei. Un cateter este infiletat de-a lungul valvei. Un balon este apoi umflat pentru a face ca valva sa se deschida mai usor.

Inlocuirea valvei inimii

Aceasta procedura este similara cu valvuloplastia cu balon, cu exceptia faptului ca in inima va fi implantata o supapa artificiala pentru a inlocui o supapa ingustata.

Ablatia inimii

Aceasta procedura este un pic mai complexa. Medicii monteaza mai multe catetere in arterele si venele inghinale sau ale gatului, astfel incat energia de radiofrecventa sa poata fi directionata catre partea inimii care produce batai cardiace anormale.

Cateterizare urinara

Cateterele urinare sunt, de asemenea, de mai multe tipuri, in functie de cauza afectiunii.

Catetere uretrale sau suprapubice

Un astfel de cateter este introdus in vezica, fiind cunoscut si sub denumirea de cateter Foley. Acest tip poate fi util pentru perioade scurte si lungi de timp. De obicei, cateterul este introdus de o asistenta medicala prin uretra. In unele cazuri, poate fi inserat si printr-o gaura minuscula facuta in abdomen. Un balon minuscul aflat la capatul cateterului este umflat cu apa pentru a preveni iesirea tubului din corp. Balonul se poate dezumfla atunci cand cateterul este eliminat.

Catetere externe (prezervative urinare)

Un prezervativ urinar este plasat in afara corpului. Acesta este necesar in cazul barbatilor care nu au probleme de retentie urinara, insa sufera de dizabilitati functionale sau psihice grave, cum ar fi dementa. Un dispozitiv care arata ca un prezervativ acopera capul penisului. Un tub face legatura intre prezervativ si o punga de scurgere.

Catetere de scurta durata (catetere intermitente)

O persoana poate avea nevoie de cateterizare doar pentru o perioada scurta de timp dupa o interventie chirurgicala, pana ca vezica urinara se goleste.

Recomandari dupa interventie

Cel mai probabil, dupa procedura veti petrece cateva ore intr-o sala de recuperare, pana cand trece efectul anesteziei. Dupa indepartarea cateterului, asistenta sau specialistul va aplica putina presiune pe zona de insertie. Daca procedura a fost efectuata in zona inghinala, va trebui sa ramaneti intinsi timp de cateva ore dupa cateterizare pentru a evita o hemoragie puternica si pentru a permite vindecarea arterei.

Dupa procedura nu veti avea nicio restrictie in materie de alimentatie. Durata sederii in spital va depinde de starea pacientului. Exista posibilitatea sa va intoarceti acasa in aceeasi zi sau poate fi necesar sa ramaneti peste noapte sau mai mult daca mai trebuie sa treceti printr-o alta procedura, cum ar fi angioplastia si plasarea stentului.

Riscuri si complicatii dupa cataterizare

Riscuri ale cateterismului cardiac

La fel ca in cazul altor interventii efectuate pe inima si vase de sange, o cateterizare cardiaca prezinta anumite riscuri. Cu toate acestea, complicatiile majore sunt rare.

Riscurile cateterismului cardiac sunt:

  • Vanatai
  • Hemoragii
  • Infarct
  • Accident vascular cerebral
  • Deteriorarea arterei, inimii sau a zonei in care a fost introdus cateterul
  • Ritmuri cardiace neregulate (aritmii)
  • Reactii alergice la colorant sau medicamente
  • Afectarea rinichilor
  • Infectie
  • Cheaguri de sange

Daca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, spuneti-i medicului inainte de a face procedura.

Complicatii ale cateterizarii urinare

Conform unui articol din BMC Urology, cateterele urinare uretrale sunt principala cauza a infectiilor tractului urinar asociate unor interventii sau proceduri medicale. Prin urmare, este important ca aceste dispozitive sa fie curatate si dezinfectate inainte de folosire.

Simptomele unei infectii urinare sunt:

  • febra
  • frisoane
  • dureri de cap
  • urina tulbure din cauza puroiului
  • arsuri pe uretra sau in zona genitala
  • scurgerea de urina din cateter
  • sange in urina
  • urina cu miros neplacut

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cardiac-catheterization/about/pac-20384695
  2. https://www.webmd.com/heart-disease/guide/cardiac-catheterization1#1
  3. https://www.healthline.com/health/urinary-catheters
  4. https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/catheterization
  5. https://www.healthywa.wa.gov.au/Articles/U_Z/What-is-a-catheter
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma