Balonarea in sarcina este una dintre cele mai frecvente neplaceri ale gravidelor. Ea poate aparea inca din primele saptamani de sarcina si poate deveni tot mai suparatoare pe masura ce burtica se mareste. Descopera in continuare care sunt cauzele balonarii si ce solutii poti adopta pentru a avea o sarcina usoara.

Cuprins:

1. Ce este balonarea?

2. Balonarea in primul trimestru de sarcina

3. Ce trebuie sa stii despre progesteron in sarcina?

4. Balonarea in al treilea trimestru de sarcina

5. Balonarea in sarcina, cauze generale

6. Constipatie si balonare in sarcina

7. Arsuri gastrice si balonare in sarcina

8. Remedii eficiente contra balonarii si altor tulburari digestive in sarcina

9. Alimente care previn balonarea

10. Exercitii fizice pentru reducerea balonarii in sarcina

11. Cand e cazul sa mergi la medic

Ce este balonarea?

Balonarea este o tulburare digestiva determinata de acumularea in exces a gazelor in tractul intestinal. Aceasta senzatie de disconfort abdominal poate afecta pe oricine, indiferent de varsta, cu mentiunea ca sarcina este o perioada predispozanta. Astfel, peste 50% dintre femeile insarcinate sunt afectate de balonare, asociata sau nu cu alte tulburari digestive.

Pe langa faptul ca balonarea este resimtita ca o senzatie de prea plin la nivelul abdomenului, care uneori devine mai proeminent decat de obicei, iar hainele nu te mai cuprind, disconfortul poate chiar sa se transforme in durere chinuitoare. Toate acestea pot fi prezente din primul trimestru de sarcina si se pot mentine pana la finalul celor 9 luni.

Vestea linistitoare este ca bebelusul nu este afectat de disconfortul abdominal resimtit de mama. Ba chiar sunt voci care afirma ca miscarile gazelor intestinale au un efect calmant asupra pruncului din burtica.

Balonarea in primul trimestru de sarcina

Pantalonii si fustele incep sa te stranga de indata ce testul de sarcina arata un rezultat pozitiv? Nu este deloc o senzatie imaginara. Balonarea isi face simtita prezenta de la inceputul sarcinii. Responsabile sunt modificarile hormonale survenite odata cu sarcina. Organismul tau incepe sa secrete mai mult progesteron, un hormon esential pentru mentinerea unei sarcini sanatoase. Acesta declanseaza si suita tulburarilor digestive specifice sarcinii.

De ce? Progesteronul este cel care determina relaxarea musculaturii netede in corpul femeii insarcinate, inclusiv in tractul gastro-intestinal. Ca urmare a acestui lucru, digestia este incetinita cu aproape 30% decat inainte de sarcina, totul spre binele bebelusului, pentru a permite mai mult timp pentru absorbtia nutrientilor necesari dezvoltarii fatului. Numai ca din cauza digestiei lente, alimentele fermenteaza mai mult in stomac, ceea ce favorizeaza acumularea de gaze. Iata de ce te vei simti mai tot timpul balonata.

Ce trebuie sa stii despre progesteron in sarcina?

Progesteronul este produs in mod normal de ovare, dar dupa primele doua luni de sarcina, placenta preia de la ovare productia acestui hormon, care va creste considerabil.

Initial, progesteronul ajuta la implantarea ovulului fecundat, iar mai apoi la mentinerea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea bebelusului. De asemenea, progesteronul in sarcina impiedica aparitia contractiilor uterine inainte de termen si pregateste sanii pentru a produce lapte.

Cu alte cuvinte, nivelul crescut de progesteron in sarcina este un lucru bun, chiar daca iti da batai de cap si dureri de burta aproape 9 luni.

Balonarea in al treilea trimetru de sarcina

Pe masura ce sarcina avanseaza, uterul care se extinde pune presiune din ce in ce mai mare asupra tractului gastro-intestinal, ceea ce poate favoriza balonarea.

In al treilea trimestru de sarcina intra in scena estrogenul, un alt hormon esential care este responsabil cu stimularea cresterii uterului. Dupa luna a saptea de sarcina, uterul incepe sa apese partea terminala a colonului si rectul, ceea ce provoaca, pe langa balonare, si tulburari de tranzit intestinal cum ar fi constipatia.

Balonarea in sarcina, cauze generale

Balonarea in sarcina poate fi cauzata si de factori generali, cum ar fi:

  • luarea unor mese abundente, urmate de distensie gastrica,
  • intolerante alimentare (la gluten, lactoza, fructoza sau altele),
  • sindromul de intestin iritabil,
  • diverticuloza,
  • boli digestive existente inainte de sarcina,
  • administrarea unor medicamente si/sau suplimente alimentare, chiar daca sunt permise sau recomandate in sarcina.

Constipatie si balonare in sarcina

Numeroase femei insarcinate se plang de balonare si constipatie. Asocierea celor doua tulburari digestive nu este deloc intamplatoare. Ambele sunt cauzate de modificarile hormonale prezentate mai sus, dar si de modificarile fizice induse de sarcina. Relaxarea musculaturii din zona tractului gastro-intestinal si presiunea uterului asupra rectului duc la o evacuare dificila a materiilor fecale.

O cauza frecventa a constipatiei in timpul sarcinii o reprezinta administrarea de fier, care se recomanda mai ales in al treilea trimestru de sarcina. Pe langa suplimentele prenatale, uneori, medicul recomanda o doza suplimentara de fier pentru a preveni anemia feripriva atat la mama, cat si la bebelus dupa nastere. Din pacate, un efect advers al suplimentelor cu fier il reprezinta constipatia, scaunele foarte inchise la culoare si greu de eliminat.

Citeste mai jos despre cum poate fi remediata aceasta problema.

Arsuri gastrice si balonare in sarcina

O alta problema comuna la gravide sunt arsurile gastrice, manifestate prin senzatie de usturime la nivelul zonei dintre stomac si gat (esofag), durere in capul pieptului, eructatii, reflux gastro-esofagian. La capatul esofagului, spre stomac, se afla un sfincter, care in mod normal nu permite alimentelor nedigerate si acidului din stomac sa se intoarca in sens invers spre gura. Insa, in timpul sarcinii, progesteronul destinde toti muschii din corp, inclusiv acest sfincter. Cum acesta devine mai relaxat, resturi alimentare si acid gastric pot urca inapoi spre esofag. Acesta este refluxul gastro-esofagian care provoaca neplacutele arsuri gastrice. Exista metode pentru a tine sub control si acest disconfort. Detaliem in continuare.

Remedii eficiente contra balonarii si altor tulburari digestive in sarcina

Dupa cum bine stii, sarcina este o perioada in care trebuie sa fii foarte atenta cu tratamentele pe care le iei. Indiferent ca este vorba despre medicamente disponibile fara reteta medicala sau suplimente alimentare, este bine sa te gandesti de doua ori inainte de a apela la ele, chiar daca in prospect scrie ca pot fi utilizate in timpul sarcinii. In orice caz, este absolut necesar sa discuti cu farmacistul sau cu medicul tau inainte de a lua orice produs.

Insa poti adopta o serie de masuri sigure si eficiente, care se refera la stilul de viata si care te pot ajuta sa tii sub control balonarea, constipatia si arsurile gastrice in sarcina.

  • Bea multa apa. Hidratarea suficienta faciliteaza digestia. Evita apa carbogazoasa, sucurile acidulate. In schimb, poti bea zilnic un pahar cu suc de fructe proaspat stoarse sau apa cu lamaie. O regula importanta este sa nu bei apa in timpul mesei, ci in intervalul dintre mese.
  • Mananca putin si des. Nu este nevoie sa mananci pentru doi, iar mesele trebuie sa fie mai degraba sub forma unor gustari.
  • Mesteca incet si intr-o atmosfera linistita. Atunci cand mananci pe fuga, in picioare sau in stare de tensiune, mancarea nu-ti prieste nici tie, nici bebelusului. Pe langa nervi, vei inghiti mult aer odata cu alimentele, si atunci nu-i de mirare sa te simti rau dupa masa.
  • Evita alimentele care provoaca balonare: fasole, mazare, varza, broccoli, cartofi, porumb. La fel si ceapa calita, prajelile, alimentele grase in general, dulciurile cu zahar si faina alba, guma de mestecat, indulcitorii artificiali.
  • Limiteaza consumul de carne rosie, pe care o poti inlocui cu peste si carne de pasare (preferabil pasari crescute in mod natural).
  • Renunta la consumul de cofeina, alcool, tutun (aceasta regula e valabila si necesara in sarcina chiar daca nu ai probleme digestive!).
  • Poarta haine lejere si comode, din materiale naturale.
  • Invata sa iti asculti corpul si observa ce anume iti face bine si ce nu.

Alimente care previn balonarea

Iata o serie de alimente care te pot ajuta sa previi balonarea:

Merele – sunt pline de fibre benefice pentru digestie, abunda in vitamine si minerale atat de necesare in sarcina. Mananca in fiecare zi un mar in intervalul dintre mesele principale.

Prunele – sunt usor de digerat, contin fibre si sunt un remediu natural impotriva constipatiei.

Portocalele – sunt surse importante de vitamina C, vin in sprijinul imunitatii, dar si al digestiei prin continutul mare de fibre. In plus, ajuta la asimilarea fierului in organism.

Iaurtul – contine probiotice (bacterii benefice pentru flora intestinala) si enzime active care ajuta la reglarea tranzitului intestinal. Alege insa iaurt natural, fara adaos de fructe, zahar, coloranti.

Legumele verzi – sunt surse pretioase de acid folic si alte vitamine, iar fibrele din spanac, salata verde, ruccola, castraveti sunt excelente pentru digestie. Cateva frunze de patrunjel proaspat mestecate imediat dupa masa sau adaugate in mancare ajuta de asemenea la prevenirea balonarii.

Exercitii fizice pentru reducerea balonarii in sarcina

Pentru cresterea motilitatii intestinale, obisnuieste-te sa faci o plimbare zilnica de cel putin 30 de minute, in ritm normal si in zone cat mai putin poluate (in parcuri mari, pe malul unui lac, la marginea unei paduri).

Exercitiile Keigel sunt actiuni simple, recomandate gravidelor pentru antrenarea muschilor pelvini. Exercitiile constau in incordarea muschilor pubococcigieni (incordezi ca si cum ai vrea sa retii urinarea) timp de cateva secunde, urmate de relaxare de 10 secunde. Poti executa cateva reprize zilnic. Este bine sa ceri si parerea medicului tau despre aceste exercitii. Oricum, antrenarea muschilor pelvini te va ajuta nu numai la combaterea constipatiei, ci si in timpul travaliului.

Alte activitati fizice de intensitate moderata pe care le poti incerca sunt sedintele de inot sau unele posturi de yoga. Acestea iti vor da o stare de bine care te va ajuta sa treci mai usor peste micile dificultati ale sarcinii si sa astepti cu seninatate momentul in care iti vei strange pruncul in brate.

Cand e cazul sa mergi la medic

Daca remediile de mai sus nu iti sunt de ajutor, iar balonarea si alte tulburari digestive devin tot mai grave, este bine sa vorbesti cu medicul tau despre acestea. De asemenea, este bine sa iti avertizezi medicul cu privire la eventuale afectiuni dinainte de sarcina, cum ar fi intolerantele alimentare, alergiile, sindromul intestinului iritabil, diverticuloza.

Consulta medicul in cazul in care balonarea este insotita de: dureri abdominale puternice, dureri de spate si de burta, diaree, voma, ameteli sau urme de mucus sau sange in scaun.

Daca tulburarile digestive apar dupa administrarea de medicamente sau suplimente alimentare, ar trebui de asemenea sa anunti imediat medicul. Laxativele sunt de evitat in timpul sarcinii, dar discuta cu medicul si despre acestea.

Ceaiurile din plante te pot ajuta, dar intreaba-ti medicul ce poti alege.

Fii optimista! Totusi, nu uita ca sarcina este o stare normala, nu este o boala. Pastreaza-ti calmul si atitudinea optimista si vei trece mai usor peste orice neplacere.

Referinte:

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/bloating.aspx

http://www.doctissimo.fr/html/grossesse/petits_troubles/gr_3987_constipation.htm

https://www.healthline.com/health/pregnancy/home-remedies-for-gas-during-pregnancy

https://momlovesbest.com/bloating-during-pregnancy

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma