Baia de padure inseamna petrecerea unui timp de relaxare si conectare cu natura cu scopul de a-ti imbunatati starea de sanatate. Afla mai multe despre beneficiile acestui minunat remediu disponibil in mijlocul naturii.
Baia de padure este un antidot puternic impotriva presiunilor si agitatiei lumii moderne. Baia de padure ofera beneficii de durata bunastarii fizice si mentale si creeaza in tine o legatura profunda cu natura. In timpul unei astfel de experiente, oamenii trec printr-o serie de activitati care presupun folosirea puterilor de vindecare ale padurii pentru a-si reechilibra mintea si corpul.
Originara din Japonia si denumita oficial shinrin yoku, baia de padure este o metoda de ingrijire preventiva datorita beneficiilor psihice, fizice si spirituale pe care le ofera. Acest tip de terapie se bazeaza pe mii de ani de cunostinte intuitive. Oamenii fac parte din natura si au o nevoie profunda de a simti aceasta legatura.
Aceasta practica a luat nastere in Japonia la sfarsitul anilor 1980 si a fost inventata de Ministerul Japonez al Agriculturii, Padurilor si Pescuitului sub numele de ”Shinrin-yoku”. Tradus cu aproximatie, conceptul inseamna ”baie de padure”.
Oamenii de stiinta de acolo continua sa efectueze o multime de cercetari asupra beneficiilor sale, ajungand la concluzia ca isi merita locul in sistemul japonez de ingrijire a sanatatii. Potrivit unor cercetari mai generale in domeniul conexiunilor cu natura, beneficiile reale si pe termen lung sunt, printre altele, reducerea stresului, imbunatatirea imunitatii, scaderea tensiunii arteriale si recuperarea accelerata in urma unor boli sau traume.
Cei mai multi dintre noi ne gandim la o drumetie intensa cand auzim de o baie de padure. In schimb, aceasta activitatea presupune plimbarea intr-un ritm mult mai lent, fiind concentrata pe observarea completa a naturii din jurul nostru. Nu este vorba de a parcurge o distanta stabilita, de a creste ritmul cardiac sau de exercitiu fizic.
O baie de padure nu are nicio legatura cu sapunul sau samponul, insa poate oferi relaxare, asa cum ne asigura un dus revigorant.
Practica japoneza de shinrin yoku, sau baie de padure, este excelenta pentru sanatatea fizica si psihica. S-a dovedit ca reduce productia de hormoni de stres, imbunatateste senzatia de fericire, stimuleaza creativitatea, scade ritmul cardiac si tensiunea arteriala, imbunatateste sistemul imunitar si accelereaza recuperarea in urma afectiunilor.
Organismul contine celule ucigase naturale (”natural killers”- NK). Aceste celule ucigase cauta si distrug selectiv celulele canceroase si infectiile bacteriene din organism. De asemenea, sunt suficient de inteligente incat pot aborda o infectie virala aparuta in interiorul uneia dintre celule, fara a distruge intreaga celula.
Un studiu japonez a demonstrat ca dupa un camping de trei zile in padure, participantii au aratat o crestere cu 50% a activitatii celulelor ucigase. S-a demonstrat ca plimbarile de relaxare prin padure cresc imunitatea, scad riscul de cancer si grabesc recuperarea in urma unor boli. Potrivit unui alt studiu, chiar si cei care doar s-au uitat la copaci pe fereastra spitalului s-au refacut mai repede dupa o operatie la vezica.
Baia de padure nu numai ca imbunatateste activitatea celulelor ucigase, dar creste si numarul lor si pentru o durata semnificativa de timp. Efectele pozitive au durat mai mult de o saptamana dupa o plimbare prin padure.
Mai multe studii privind efectele baii de padure au demonstrat capacitatea sa de a reduce semnificativ tensiunea arteriala, nivelul de stres si rata pulsului. O calatorie prin padure va creste, de asemenea, nivelul de adiponectina din corp. Acest hormon are un efect antiinflamator asupra celulelor vaselor de sange si s-a demonstrat ca scade riscul de atac de cord.
Adiponectina la un nivel ridicat poate, de asemenea, sa previna obezitatea si rezistenta la insulina. Substanta este secretata de celulele grase si regleaza metabolismul grasimilor, nivelul glucozei si cresterea in greutate. Baia de padure reduce nivelul glicemiei, chiar si la diabetici. Unii pacienti diabetici au facut o baie de padure la fiecare opt luni, timp de sase ani. Chiar daca timpul petrecut in padure a fost foarte distantat, nivelul glicemiei a prezentat in continuare imbunatatiri semnificative.
Multi dintre noi observam cat de revitalizant este sa respiram profund cand ne aflam in natura. Si lucrurile nu se petrec doar imaginatia noastra. S-a demonstrat ca baia de padure creste vigoarea si combate oboseala. In acelasi timp, stimuleaza productia de hormoni si procese din corp care imbunatatesc somnul. De asemenea, s-a demonstrat ca aceasta activitate reduce nivelul de dopamina si cortizol, ceea ce inseamna ca reduce stresul si calmeaza corpul si mintea.
Un mic studiu efectuat pe 19 barbati a aratat ca anxietatea, depresia si starea de confuzie au fost imbunatatite dupa o baie de padure. Specialistii i-au comparat pe acesti oameni cu alte persoane care s-au plimbat printr-o zona urbana. Chiar daca ambele grupuri au avut parte de beneficii pentru sanatate datorita faptului ca au facut miscare, cei care s-au plimbat prin padure au fost clar mai castigati. Acesta este doar un exemplu al numeroaselor studii care arata efectele benefice asupra starii de spirit ale baii de padure.
Aerul forestier este in mod evident mai proaspat decat aerul din oras, sau chiar si alte medii naturale, deoarece copacii au importantul rol de a transforma dioxidul de carbon (CO2) in oxigen proaspat pentru plamanii nostri. In padure nu numai ca aerul este mai rece, dar compusii eliberati in mod natural de copaci scad inflamatia. D-limonenul gasit in aerul de padure reduce inflamatiile pulmonare. Cei cu probleme de respiratie precum astmul si bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) au aratat imbunatatiri dupa o baie de padure, deoarece oxigenul este crescut si inflamatia se diminueaza.
Inflamatia este cauza a numeroase probleme aparute in organism, printre care si anumite afectiuni ale pielii. Potrivit cercetatorilor, cei cu eczeme si psoriazis isi pot imbunatati starea dupa o plimbare prin padure. Terpenele sunt unele dintre principalele componente antiinflamatoare emanate de copaci in aerul padurii si se gasesc in principal in conifere precum chiparosul, bradul si pinul.
Exista peste 40.000 de structuri cunoscute de terpene si au o mare varietate de efecte pozitive asupra organismului. Ameliorarea osteoartritei si a inflamatiei, reducerea durerilor articulare, de gat si de spate sunt doar cateva dintre beneficiile dovedite.
Doua grupuri de oameni cu dureri de gat au facut baie de padure, insa un grup a adaugat si exercitii de intindere si intarire a muschilor timp de patru ore. Cei care au facut si miscari de stretching si-au imbunatati semnificativ simptomele. Cu toate acestea, chiar si cei care nu au facut miscari suplimentare si-au ameliorat durerile, inflamatiile si si-au imbunatatit capacitatea de miscare.
Diferitele tipuri de terpene s-au dovedit, de asemenea, eficiente impotriva inflamatiei din creier, ficat si pancreas, mentinand aceste organe vitale sanatoase. Terpenul borneol protejeaza creierul si sistemul nervos si poate ajuta la protejarea impotriva bolilor degenerative ale creierului cauzate de inflamatii, precum boala Alzheimer.
Asa cum am mentionat anterior, baia de padure ajuta la lupta impotriva dezvoltarii celulelor canceroase si asta se datoreaza in parte terpenei D-limonen. Aceasta terpena are proprietati anti-tumorale si studiile au aratat ca este eficient impotriva cancerului de san, intestin, pancreas, ficat si colon.
Deci, exista o anumita metoda prin care putem face bai de padure? Sau este la fel de simpla ca o plimbare in padure?
Conectarea cu natura este simpla, spun specialistii. ”Tot ce trebuie sa facem este sa acceptam invitatia. Mama Natura se ocupa de restul.”
In functie de locul in care te afli, gaseste o sursa buna de natura. Nu trebuie sa patrundem adanc in padure pentru a avea parte de aceste beneficii. Trebuie doar sa cauti o zona cu verdeata. Poate fi un parc urban, o zona conservata sau o poteca prin padurile suburbane. Se considera ca padurile cu conifere sunt deosebit de benefice.
”Lasa-ti corpul sa te ghideze. Asculta unde vrea sa te duca”, spune doctorul japonez Qing Li. Unii oameni se vor simti mai bine in poienile insorite, altii in locurile mai intunecate. Asculta-ti propriul instinct. Persoanele care nu au acces la o padure sau nu pot iesi afara din anumite motive, pot folosi infuzii cu uleiuri esentiale de copac in casa si pot avea parte de aceleasi beneficii.
”Lasa natura sa patrunda prin urechi, ochi, nas, gura, maini si picioare”, spune Li. Asculta activ, miroase, atinge si priveste. ”Bea din aroma padurii si elibereaza-ti sentimentul de bucurie si calm”.
Pentru incepatori este recomandat mersul lent. Si este bine sa petrecem cat mai mult timp posibil. Vei observa efecte pozitive dupa douazeci de minute, spune Li, insa o vizita mai lunga, in mod ideal de patru ore, este mai buna.
Incearca sa faci yoga in padure, Tai Chi sau meditatie. Fa un picnic. Scrie o poezie. Studiaza plantele. Te poti aventura singur sau cu un insotitor. In Japonia, oamenii pot apela la serviciile unui terapeut de mers prin padure.
Unul dintre dezavantajele vietii urbane este zgomotul constant. Daca ai noroc, vei gasi o zona impadurita in care sa nu se auda sunete produse de om. Tacerea este revigoranta, iar o padure poate avea propriul sunet de vindecare: frunzele cazand, apa curgand, pasarile cantand. Petrece cateva momente in linistite langa un copac preferat. In acest fel, cand ne conectam cu natura, ni se aminteste ca facem parte dintr-un intreg mai mare. Si asta, remarca Li, ne poate face sa fim mai putin egoisti si sa ne gandim mai mult la altii.
Majoritatea studiilor au aratat ca beneficiile sunt mai mari daca facem astfel de excursii la fiecare patru saptamani. Cu cat poti merge mai des, cu atat mai bine. Cu toate acestea, rezultatele pozitive au fost inca observate chiar si la sapte zile dupa o calatorie in padure si chiar dupa 30 de zile.
Riscurile ca plimbarea prin padure sa fie perturbata de anumite lucruri sunt foarte mici. Cu toate acestea, posibilele neplaceri pot fi cauzate eventual de tantari sau capuse. De asemenea, trebuie sa fiti atenti si la accidentarile care pot aparea pe terenul denivelat din padure.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…