Autoexaminarea sanilor este o tehnica care permite unei femei sa-si examineze tesutul mamar pentru observa orice modificare fizica, palpabila sau vizibila.

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Cum se face autoexaminarea sanilor?

3. Semne ce pot fi descoperite

4. Boli ce pot fi depistate

5. Cancer la san simptome

6. Ecografia mamara si mamografia: cand sunt necesare?

Informatii generale

Autoexaminarea sanilor efectuata in mod regulat va poate salva viata, deoarece in cadrul acestui proces se poate depista un nodul mamar malign. Majoritatea nodulilor mamari – aproximativ 75% – sunt benigni, dar daca depistati unul, mergeti in cel mai scurt timp posibil la medic pentru a exclude varianta cancerului. Daca este malign, tratamentul poate fi eficient daca acesta este depistat intr-un stadiu incipient.

Toate femeile ar trebui sa-si examineze sanii o data pe luna. Daca nu ati ajuns la menopauza, cel mai bun timp este la cateva zile (3 sau 5 zile) dupa ciclul menstrual deoarece atunci sanii sunt cel mai putin sensibili sau umflati.

Daca sunteti la menopauza, alegeti o zi a lunii si examinati-va sanii lunar la acea data.

Autoexaminarea sanilor regulata poate fi o modalitate importanta de a depista din timp cancerul la san, atunci cand este mai probabil sa poata fi tratat cu succes. In timp ce nici un test individual nu poate detecta toate cancerele de san devreme, medicii specialisti cred ca efectuarea unei autoexaminari de sani in combinatie cu alte metode si teste de screening poate creste sansele de depistare precoce.

Studii autoexaminarea sanilor

De-a lungul anilor, a existat o dezbatere asupra faptului cat este de valoroasa si eficienta autoexaminare sanilor pentru a detecta cancerul de san din timp, dar si cresterea probabilitatii de supravietuire in acest caz.

De exemplu, un studiu realizat in anul 2008 de aproape 400.000 de femei din Rusia si China a raportat ca autoexaminarea sanilor nu are un impact semnificativ asupra ratei de supravietuire a cancerului la san si poate chiar provoca vatamari cauzand biopsii inutile (indepartarea si examinarea tesutului suspect).

Din cauza incertitudinii in curs de desfasurare ridicata de acest studiu si de alte studii, Societatea Americana pentru Cancer nu mai recomanda autoexaminarea sanilor ca instrument de screening pentru femeile cu risc mediu de cancer mamar.

Pe de alta parte, medicii specialisti inca mai cred ca autoexaminarea sanilor efectuata in mod regulat este ca un instrument util si important de screening, mai ales atunci cand este utilizat in combinatie cu examene fizice regulate realizate de catre un medic, care poate include o mamografie si, in unele cazuri, teste cu ultrasunete si / sau un RMN. Fiecare dintre aceste instrumente de screening functioneaza intr-un mod total diferit si are puncte forte si puncte slabe.

Autoexaminarea sanilor este un fel de instrument convenabil pentru toate persoanele, care nu implica costuri si pe care il puteti realiza in mod regulat si la orice varsta. Recomandam ca toate femeile sa efectueze in mod obisnuit autoexaminarile la sani, ca parte a strategiei globale de screening pentru depistarea cancerul de san.

Cum se face autoexaminarea sanilor?

Autoexaminarea sanului ia putin timp si nu este dificila. Iata cum se procedeaza:

Tehnica de autoexaminare a sanilor

  1. Asezati-va in fata oglinzii, dezbracata. Cu bratele pe langa corp priviti-va sanii in vederea depistarii cutelor, gropitelor sau schimbarilor de forma sau marime ale acestora. Doar daca nu aveti mameloanele in mod normal retractate, asigurati-va ca nu s-a intamplat acest lucru. Puneti-va mainile pe solduri, dupa care plasati-le dupa cap. Verificati aceleasi semne in fiecare pozitie.
  2. Apoi, intrati sub dus, udati-va si sapuniti-va sanii. Asezati-va mana stanga dupa cap si examinati-va sanul stang cu mana dreapta. Imaginati-va sanul ca fiind cadranul unui ceas si plasati-va mana dreapta la ora 1200, deasupra sanului, la aproximativ 1,5 cm de clavicula.

Cu palma intinsa, degetele lipite si folosind cele 3 degete de la mijloc, faceti o mica miscare circulara palpand in cautarea chisturilor. Aplicati o presiune usoara, apoi una moderata si una profunda pentru fiecare pozitie. Mutati-va mana la ora 1—, 2— si asa mai departe.

O autoexaminarea sanilor corecta

Cand va intoarceti la pozitia de la ora 12:00, mutati-va degetele aproape de mamelon (la aproximativ 1,5 cm ) si repetati aceleasi miscari, mergand in jurul ceasului intr-un cerc in primul cerc, apoi faceti un cerc si mai mic. Continuati sa utilizati acelasi model pana cand verificati fiecare zona a sanului, inclusiv mamelonul.

  1. Pentru a verifica scurgerile mamelonare, formati un V cu degetul mare si aratatorul si plasati-le la dreapta si stanga mamelonului. Apasati pe areola si usor trageti o data. Apoi schimbati pozitia V-ului astfel incat degetul mare si aratatorul sa stea pe areola, deasupra si langa mamelon. Apasati si usor trageti.
  2. In final, examinati aria adiacenta sanului, in axila, deoarece si ea contine tesut mamar si ganglioni limfatici care dreneaza canalele limfatice din tesutul mamar.
  3. Repetati intreaga procedura folosind mana stanga pentru sanul drept.
  4. Dupa ce ati terminat dusul, asezati-va pe spate si examinati-va din nou sanii. Pentru a examina sanul drept puneti o perna sub umarul drept, asezati bratul drept sub cap si apasati cu o miscare circulara in modul descris anterior. Pentru a va examina sanul stang asezati perna sub umarul stang si mana stanga sub cap si palpati-va in intregime sanul in vederea detectarii nodulilor.
  5. Daca aveti sanii in mod normal cu noduli datorita modificarilor fibrochistice, notati cati noduli aveti, unde sunt situati si aproximativ ce marime au. Lunar verificati schimbarile. O data ce aflati ce este normal pentru sanii dumneavoastra, daca descoperiti un nou nodul sau noduli care persista ca marime de-a lungul a 2 sau 3 cicluri menstruale, consultati medicul.

Semne ce pot fi descoperite

Multe femei gasesc modificari ale sanilor, deoarece unele dintre acestea sunt schimbari normale care apar in diferite momente ale ciclurilor menstruale. Gasirea unei modificari la san nu este un motiv de panica. Sanii se simt adesea diferit in diferite locuri, iar aspectul si simtul sanilor dupa o palpare se va schimba odata cu varsta.

Semne de alarma

Dupa efectuarea palparii, in cel mai rau caz puteti descoperi:

  • O tumefactie nou aparuta langa axila
  • Noduli la sani
  • Scurgere mamelonara
  • Modificari de mamelon (retractie, tumefactie, eroziune)
  • Eroziune a areolei mamare
  • O formatiune tip bulgare/chist tare la palpare oriunde in jurul sanului, mamelonului sau axilei
  • Modificarea formei sau volumului sanului (inflamarea sanului)
  • Modificarea aspectului sanului – piele mai rosiatica
  • Durere de sani (mastodinie)

Boli ce pot fi depistate

Abcesele

  • Abcesele – supuratii localizate la glandele mamare, care pot fi localizate subcutanat, subareolar, interlo-bular, retromamar sau central. In cele mai multe dintre cazuri, cea mai frecventa localizare a absceselor este cea subareolara. In acest caz, o femeie poate prezenta dureri mamare, tumefactie locala a sanului si hipertermie. Pentru a-l depista, trebuie sa stiti ca lichidul scurs din mamelon este de culoare galbena.

Galactocelul

  • Galactocelul – reprezinta o zona chistica care contine lapte. Aceasta zona se formeaza dupa incetarea alaptarii.

Mastoza fibrochistica

  • Mastoza fibrochistica este de cele mai multe ori caracterizata prin aparitia unor umflaturi dureroase, sub forma de noduli la nivelul sanului sau chiar a ambilor sani. Acesti noduli devin mai evidenti in special in perioada premenstruala. Acest tip de afectiune se mai numeste si modificare mamara ciclica, deoarece simptomele difera in intensitate de variatiile hormonale fiziologice de la persoana la persoana.

Simptomele sunt: inflamarea sanilor (cresterea in volum), sensibilitate crescuta, dureri mari la nivelul sanilor, noduli umflat care sunt usor evidentiati si se simt la o simpla palpare a sanilor, iar acestia isi pot modifica dimensiunile in functie de etapa ciclului menstrual.

Infectii ale sanilor

Cele mai multe tipuri de infectii aparute la nivelul sanilor sunt de cele mai multe ori determinate de anumiti paraziti numiti hidatioza.

Exemple de infectii:

  • tuberculoza glandei mamare – are forma unor noduli mici si bine delimitati. Aceasta infectia apare de cele mai multe ori in perioada de sarcina sau de alaptare
  • sifilisul mamar – tratamentul pentru acest tip de infectie este cel general pentru combaterea sifilisului
  • micozele – in functie de caz, aceste infectii pot fi profunde sau superficiale, se elimina puroi.
  • boala mondor – este o boala foarte rar intalnita de tromboflebita.

Formatiuni lipomatoase

  • lipoamele – reprezinta formatiuni grase si necanceroase ce pot fi de diminensiuni diferite. In general, o femeie poate sa aiba unul sau mai multe lipoame.

Cancer de san (cancer mamar)

Cancerul de san (cancerul mamar) – in acest caz,  dupa o palpare veti simti in jurul mamelonului un nodul tare, solid si dur, cu o forma neregulata, nu are forma si margini delimitate. Cancerul de san este rareori dureros si poate aparea fi la nivelul mamelonului, fie la nivelul sanului.

Cancer la san simptome

Cel mai frecvent simptom al cancerului de san este o masa noua (nodul tare si solid) pe care o simtiti in jurul sanului sau a mamelonului. O masa tare nedureroasa sau dureroasa dupa caz, care are marginile neregulate este mult mai probabil sa fie diagnosticat drept cancer.  Este important ca orice modificare a masei mamare (umflaturi, scurgeti, sangerari) sa fie verificata de un medic specialist cu experienta in diagnosticarea bolilor mamare.

Simptome cancer la san

Alte simptome posibile ale cancerului mamar includ:

  • Umflarea intregului sau a unei parti a sanului (chiar daca nu se simte o bucata distincta)
  • Iritarea pielii sau schimbarea aspectului pielii in jurul sanului (uneori aratand ca o coaja de portocala)
  • Sanii umflati sau dureri mari la nivelul mamelonului
  • Aparitia durerii la oricare dintre sani, la nivelul mamelonului sau in jurul axilei
  • Inrosirea sau ingrosarea pielii mamelonului sau a pieptului
  • Scurgeri aparute spontan (altele decat laptele matern, hemoragice)
  • Retragerea mamelonului spre interior

Ecografia mamara si mamografia: cand sunt necesare?

O mamografie este un test de screening pentru cancerul de san care utilizeaza imagini speciale cu raze X pentru a detecta cresteri anormale sau modificari ale tesutului mamar.

Riscul de a dezvolta cancer de san creste odata cu varsta. De aceea este foarte important pentru toate femeile care sunt in perioada de menopauza sa faca mamografii in mod regulat.

Mamografia este cea mai buna aparare impotriva cancerului de san, deoarece poate detecta boala in stadiile incipiente. Cercetarile au aratat ca mamografia poate creste rata de supravietuire a cancerului mamar.

Varsta potrivita pentru mamografie

Societatea Americana pentru Cancer recomanda ca femeile cu varsta cuprinsa intre 40 si 54 de ani ar trebui sa faca mamografiile anuale de screening o data pe an, iar femeile cu varsta de peste 55 de ani ar trebui sa continue sa faca mamografii la fiecare 1 pana la 2 ani.

Indiferent daca aveti nevoie de efectuarea unei mamografii este o decizie personala care va apartine. Daca aveti varsta de peste 40 de ani, discutati cu medicul ginecolog despre momentul in care trebuie sa incepeti examinarea mamografica. Unii medici recomanda inceperea si efectuarea unei mamografii inainte de implinirea varstei de 40 de ani.

Expertii sunt de acord ca femeile cu risc crescut de cancer de san, cum ar fi cele care au mame sau surori care au avut cancer la san, aici vorbind de genele mostenite din familie, ar putea dori sa inceapa sa faca mamografii chiar mai devreme de varsta de 40 de ani.

Concluzia este ca mamografiile au potentialul de a ajuta la detectarea mai devreme a cancerului de san. Cu toate acestea, la fel ca cele mai multe proceduri medicale, exista riscuri, precum si beneficii.

 

 

Referinte:

  1. https://www.breastcancer.org/symptoms/testing/types/self_exam
  2. https://www.maurerfoundation.org/about-breast-cancer-breast-health/how-to-do-a-bse-breast-self-exam/
  3. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/breast-exam/about/pac-20393237
  4. https://www.nationalbreastcancer.org/breast-self-exam
  5. https://www.webmd.com/menopause/guide/guide-mammogram-testing#1
  6. http://stopcancerfund.org/p-breast-cancer/update-when-should-women-start-regular-mammograms-40-50-and-how-often-is-regular/
  7. https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/about/breast-cancer-signs-and-symptoms.html
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma