Anasonul este o planta aromatica folosita atat in gastronomie, cat si in medicina naturista. Afla din urmatorul articol ce contine anasonul, care sunt beneficiile si proprietatile acestui condiment, cum se consuma corect, dar si care pot fi contraindicatiile.
3. Anason – beneficii si proprietati
6. Riscuri si contraindicatii ale anasonului
Anasonul este o planta cu flori, cunoscuta stiintific sub denumirea de Pimpinella anisum. Fructul acestei plante este destul de mic si seamana foarte mult cu semintele de floarea-soarelui. Uleiul esential extras din aceste seminte este extrem de puternic si poate oferi o serie de beneficii pentru sanatate.
Anasonul poate fi gasit si in forma stelara, asimetrica, avand o culoare rosiatica, iar in interiorul formei se gasesc semintele cafenii care pot fi utilizate in condimentarea preparetelor culinare.
Semintele de anason au o aroma puternica si dulce, avand un gust dulceag – amarui care se resimte foarte puternic. Aceasta aroma a condimentului ii confera autenticitate cand vine vorba de preparatele culinare cu specific chinezesc. In plus, anasonul, in ciudat aromei sale puternice, se combina foarte bine si cu alte condimente, cum ar fi ghimbirul, cuisoarele si scortisoara.
Cultivat inca din Antichitate, planta de anason este cel mai bine cunoscuta de popoarele tarilor est-meditareneene. In Europa, acest condiment a fost adus de catre romani, sub denumirea de anes, iar in secolul al XII-lea a inceput sa fie cultivat in Spania, iar Anglia in secolul al XVII-lea.
Feniculul si anasonul nu sunt acelasi condiment, desi aromele lor sunt foarte similare.
Exista multe beneficii importante pentru sanatate, care pot fi obtinute prin utilizarea acestei plante, inclusiv o mai buna digestie, ameliorarea simptomelor premenstruale, protectia antioxidanta si ajutorul in eforturile de pierdere in greutate. Aceste beneficii se datoreaza in mare parte antioxidantilor prezenti in aceasta planta, cum ar fi anetolul.
Se beau 2-3 cani cu ceai pe zi.
A nu se administra continuu o perioada mai lunga de 3 luni. Daca aveti in continuare nevoie de acest ceai, puteti relua administrarea dupa o pauza de o luna.
Mod de preparare: Peste 1/2 – 1 lingurita de planta se toarna 200 ml apa clocotita si se lasa 10-15 minute acoperit, apoi se strecoara.
Iata cateva retete delicioase de ceai cu anason.
Ingrediente
Mod de preparare: Prima data trebuie sa pui scortisoara si anasonul stelat intr-un vas si apoi vei turna deasupra apa fierbinte. Amesteca si lasa la infuzat pentru 2 minute. Strecoara infuzia si toarna lichidul intr-un ceainic, apoi adauga si ceaiul verde. Dupa 2-3 minute, ceaiul poate fi servit cu o lingurita de miere.
Ingrediente:
Mod de preparare: Zdrobeste cardamomul, apoi adauga-l intr-un vas sau direct intr-un ceainic, alaturi de ceaiul negru, scortisoara, anason stelat si lamaie. Toarna apoi apa fiarta si lasa amestecul la infuzat timp de aproximativ 4-5 minute, apoi serveste-l cu o lingurita de miere sau zahar brun.
Ingrediente:
Mod de preparare: Zdrobeste usor frunzele de menta. Apoi, taie lamaia in bucati si pune-le intr-un recipient, apoi adauga si celelalte ingrediente, inclusiv apa fierbinte. Lasa ceaiul la infuzat timp de aproximativ 5 minute, apoi indulceste-l dupa gust cu miere sau zahar brun si savureaza-l din plin.
Ingrediente:
Mod de preparare: Prima data se incinge cuptor la 100 de grade Celsius. Apoi, separat, vei taia in jumtate firele de usturoi verde si se vor aseza pe fundul unei tavi de cuptor care sa aiba marimea potrivita pentru cele doua pulpe de rata. Apoi, se pune usturoiul verde si rondelele de portocale. Se pune si sarea cu piperul pe pulpele de rata. Separat, se curata cateii de usturoi si se vor las intregi, insa daca unii catei de usturoi sunt prea mari, ii poti taia pe jumatate, dar nu feliute. Apoi, se presara usturoiul peste pulpele de rae, se adauga apoi si foile de dafin impreuna cu celelalte mirodenii.
Se acopera tava cu pulpele cu o folie de aluminiu si se pun la cuptorul incalzit. Se lasa la gatit timp de circa 3 ore la foc foarte mic pana cand pulpele vor fi fragede. Atentie, caci timpul de gatit poate sa difere in functie de modul de functionare a cuptorului si de dimenisiunea pulpelor de rata. Dupa ce timpul a trecut, se vor scoate pulpele din cuptor si se lasa la racit timp de 5 – 10 minute, iar apoi se pot servi cu garnitura de cartofi fierti, orez fier sau cuscus si legume. Sa ai pofta!
Inca din cele mai vechi timpuri, anasonul a fost folosit ca un condiment pentru multe alimente si bauturi. De asemenea, uleiul de anason este un alt ingredient obtinut din aceasta planta aromata, care este extras prin distilarea cu abur a semintelor de anason.
Uleiul de anason poate fi folosit:
Deoarece uleiul esential de anason are un efect narcotic si sedativ, acesta poate calma atacurile epileptice prin calmarea palpitatiilor, reglarea circulatiei si respiratiei.
Uleiul de anason calmeaza durerile reumatice si artritice prin stimularea circulatiei sanguine, reducand astfel durerile in zonele afectate.
Acest ulei esential are, de asemenea, proprietati anti-septice care ofera ranilor un strat protector eficient impotriva infectiilor, ajutand in acest fel la vindecarea mai rapida a ranilor.
Spasmele sunt o contractie excesiva a cailor respiratorii, a muschilor, nervilor, vaselor de sange si a organelor interne care duc la tusea cronica (severa), crampele stomacale sau durerile de stomac. Prin urmare, acest ulei esential are proprietati relaxante si antispastice.
Acest ulei are proprietati purgative usoare. Spre deosebire de alte purgative sintetice sau dure, nu lasa stomacul si ficatul epuizat in urma efectului laxativ. Prin urmare, daca uleiul este luat in doze mici, vindeca constipatia si indigestia.
Acest ulei este intr-adevar remarcabil ca expectorant si aceasta proprietate i-a castigat o reputatie impresionanta. Elibereaza mucusul sau flegma depusa in plamani si tractul respirator si confera alinare in caz de tuse, greutati in piept, probleme de respiratie, astm, bronsita, congestie si alte afectiuni respiratorii.
Datorita efectelor sale sedative, uleiul poate fi folosit pentru tratarea crizelor de anxietate, a afectiunilor nervoase, episoadelor de depresie, furie, stres, precum si pentru ameliorarea simptomelor de insomnie, inducand o stare de relaxare si calm. Acest efect este vizibil in special atunci cand uleiul este utilizat in doze mari, deoarece in doze mici, acesta actioneaza ca un stimulent.
Uleiul are efect vermifug, avand puterea de a distruge viermii intestinali.
Pentru bebelusi se vor administra pana la 6 lingurite cu ceai pe zi, la nevoie.
Mod de preparare: peste un varf de lingurita de planta se toarna 100 ml apa clocotita si se lasa 10-15 minute acoperit, apoi se strecoara.
Pe langa faptul ca ceaiul de anason aduce numeroase beneficii pentru organism, acesta poate fi utilizat pentru netezirea ridurilor faciale.
Ingrediente:
Mod de preparare: Pune apa la fiert, apoi da-o deoparte si adauga semintele, apoi lasa-le la infuzat timp de aproximativ 10 – 15 minute. Ceaiul trebuie sa fie acoperit cat timp este la infuzat pentru ca uleiurile volatile sa nu se evapore. Dupa ce ceaiul s-a racit, strecoara-l si pune-l intr-un borcan de sticla. Foloseste acest ceai, spalandu-ti tenul atat dimineata, cat si seara. Ridurile fine nu vor intarzia sa dispara.
Nu se recomanda in caz de hipersensibilitate la aceasta planta.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…