Amigdalectomia – tot ce trebuie sa stii despre scoaterea amigdalelor

Amigdalectomia este o procedura chirurgicala de indepartare a amigdalelor. Aflati cand este necesara operatia de scoaterea amigdalelor si ce metode de amigdalectomie sunt disponibile in prezent.

Cuprins:

  1. Ce este amigdalectomia?
  2. Cand este indicata operatia de scoatere a amigdalelor?
  3. Tipuri de amigdalectomie
  4. Cum se realizeaza amigdalectomia?
  5. Recuperarea dupa operatia de amigdale
  6. Complicatii dupa amigdalectomie
  7. Contraindicatii

Ce este amigdalectomia?

Amigdalectomia este o operatie prin care sunt eliminate sau reduse amigdalele, doua glande de forma ovala aflate in spatele gatului – cate o amigdala pe fiecare parte a gatului.

Operatie amigdale – necesitate

In trecut, amigdalectomia era realizata in mod uzual pentru a trata infectia si inflamatia amigdalelor (amigdalita). In zilele noastre, aceasta interventie este o varianta de tratament in cazul in care amigdalita apare frecvent sau nu raspunde la tratamente, dar este efectuata si pentru a asigura respiratia la persoanele cu tulburari de somn.

Operatie amigdale copii

Scoaterea amigdalelor la copii poate fi necesara pentru a trata problemele de respiratie si alte probleme legate de amigdalele marite si pentru a trata bolile rare ale amigdalelor.

Timpul de recuperare in urma unei amigdalectomii este de obicei de cel putin 10 zile pana la 2 saptamani.

Cand este indicata operatia de scoatere a amigdalelor?

Medicii efectueaza aceasta procedura pentru a trata:

  • episoadele recurente, cronice sau severe de amigdalita;
  • complicatiile cauzate de marirea amigdalelor;
  • hemoragii amigdaliene;
  • alte boli rare ale amigdalelor.

Amigdalele si functia imunitara

Insa necesitatea amigdalectomiei trebuie atent evaluata de catre medic, intrucat amigdalele sunt implicate in functia imunitara. Amigdalele produc anumite tipuri de celule albe din sange, cunoscute pentru faptul ca lupta impotriva bolilor. Prin urmare, se considera ca amigdalele reprezinta prima linie de aparare a sistemului imunitar impotriva bacteriilor si virusurilor care intra in gura. De aceea, ele trebuie indepartate doar atunci cand nu exista alta solutie.

Aceasta functie le poate face deosebit de vulnerabile la infectii si inflamatii. Problema este mai frecventa la copii, deoarece functia sistemului imunitar a amigdalelor este cea mai activa inainte de pubertate. De asemenea, spre deosebire de sistemul imunitar al adultilor, sistemul unui copil se afla, in mod normal, in proces de dezvoltare a imunitatii la microorganismele invadatoare.

O amigdalectomie poate fi recomandata pentru a preveni episoadele frecvente si recurente de amigdalita. Scoaterea amigdalelor sau micsorarea amigdalelor se recomanda atunci cand exista:

  • peste sapte episoade de amigdalita pe an;
  • peste cinci episoade pe an in fiecare dintre ultimii doi ani;
  • peste trei episoade de amigdalita pe an in fiecare dintre ultimii trei ani.

Alte motive

Procedura poate fi, de asemenea, recomandata daca:

  • O infectie bacteriana care provoaca amigdalita nu dispare in urma tratamentului cu antibiotice.
  • O infectie care provoaca acumulare de puroi in spatele unei amigdale (abces) nu se amelioreaza dupa tratamentul medicamentos sau dupa efectuarea unui drenaj.

Complicatii cauzate de marirea amigdalelor

Amigdalele se pot mari in urma unor infectii frecvente sau persistente sau pot fi in mod natural mari. O operatie de micsorare a amigdalelor poate fi realizata pentru a trata urmatoarele probleme cauzate sau complicate de amigdalele marite:

  • respiratie dificila,
  • respiratie perturbata in timpul somnului,
  • dificultate la inghitire.

Alte boli ale amigdalelor

Specialistii pot recomanda, de asemenea, amigdalectomia pentru a trata alte anumite boli sau afectiuni rare ale amigdalelor, cum ar fi:

  • tesutul canceros intr-una sau in ambele amigdale;
  • sangerare repetata aparuta in vasele de sange de langa suprafata amigdalelor.

Tipuri de amigdalectomie

Amigdalectomia este o procedura destul de simpla, care se efectueaza in regim ambulatoriu.

Operatie cu bisturiu rece

Aceasta este cea mai veche forma de amigdalectomie. Nu, medicul nu ingheata instrumentele si nici amigdalele. ”Rece” se refera la metalul bisturiului. In cadrul acestei metode, amigdalele si / sau adenoizii sunt indepartati complet folosind un bisturiu. Pacientul se afla sub anestezie generala. Exista sangerari postoperatorii minime.

Disectie cu ultrasunete

Aceasta metoda implica folosirea unui bisturiu foarte special. Acest bisturiu vibreaza la o frecventa mare. Energia din vibratie este transferata de la lama la tesut. Vibratia este la o frecventa atat de mare (55.000 de cicluri pe secunda) incat tesutul este taiat si coagulat in acelasi timp. Specialistii in ORL prefera aceasta metoda datorita taierii foarte precise. Pacientul se afla sub anestezie generala si exista putine sangerari postoperatorii.

Electrocauterizare

Aceasta metoda presupune, pur si simplu, arderea amigdalelor. Medicul indeparteaza simultan amigdalele si cauterizeaza zona pentru a opri sangerarea. Aceasta metoda este sigura, eficienta si destul de frecventa. Exista, totusi, riscul de lezare a tesutului din jurul amigdalelor, iar din cauza acestui lucru, perioada de recuperare postoperatorie poate fi mai inconfortabila.

Amigdalectomie prin coblatie

Un strat salin ionizat este incarcat cu unde de radiofrecventa. Acest lucru rupe legaturile moleculare din tesut si il separa fara a provoca daune tesutului din jur.

Amigdalectomia prin coblatie poate fi utilizata pentru a reduce dimensiunile amigdalelor marite (micsoare amigdale) sau pentru a indeparta complet amigdalele. Aceasta metoda are dureri postoperatorii foarte putine, iar procesul de recuperare este mult mai usor.

Cum se realizeaza amigdalectomia?

Cel mai probabil, veti primi instructiuni de la spital despre cum sa va pregatiti singuri pentru o amigdalectomie. Veti fi nevoiti sa oferiti si cateva informatii absolut necesare pentru echipa medicala, cum ar fi:

  • Ce medicamente luati de obicei, de exemplu, medicamente fara reteta si suplimente alimentare.
  • Daca ati avut vreodata reactii adverse la anestezice.
  • Care este istoricul personal sau familial privind problemele de sangerare.
  • Daca aveti vreo alergie cunoscuta sau alte reactii adverse la medicamente, cum ar fi antibioticele.

Recomandari privind pregatirea pentru operatie

Printre instructiunile de pregatire pe care le veti primi se numara:

  • Nu luati aspirina sau alte medicamente care contin aspirina timp de cel putin doua saptamani inainte de operatie.
  • Nu mancati nimic dupa miezul noptii inainte de operatia programata. In plus, chirurgul ar trebui sa va spuna ce alimente si ce lichide puteti consuma inainte de a ajunge la spital.
  • Recuperarea va dura 10-14 zile sau chiar mai mult. Adultii pot avea nevoie de mai mult timp de recuperare decat copiii.

Idei de intrebari pentru echipa medicala

Printre intrebarile pe care i le puteti adresa medicului se numara:

  • Care sunt restrictiile alimentare inainte de operatie?
  • Cand ar trebui sa ajung la spital?
  • Pot sa iau alte medicamente pe baza de prescriptie medicala in zilele anterioare interventiei chirurgicale? Cand pot lua ultima doza?
  • Care este timpul de recuperare?
  • Voi avea restrictii privind diversele activitati sau alimentatia in timpul recuperarii?

Cum se va desfasura operatia?

Amigdalectomia se face de obicei in regim ambulatoriu. Acest lucru inseamna ca veti putea merge acasa in ziua operatiei. Internarea peste noapte se recomanda doar in cazul in care apar complicatii, daca persoana operata este un copil mic sau daca pacientul are o afectiune medicala complexa.

Amigdalectomia se efectueaza sub anestezie generala. De aceea, persoana nu va fi constienta in timpul procedurii si, implicit, nu va simti nicio durere in timpul operatiei.

Chirurgul ar putea taia amigdalele cu ajutorul bisturiului sau cu un instrument chirurgical specializat care utilizeaza temperaturi ridicate sau unde sonore pentru a indeparta sau distruge tesuturile si pentru a opri hemoragia.

Recuperarea dupa operatia de amigdale

Aproape toti cei care trec printr-o operatie de amigdalectomie se confrunta cu dureri dupa interventie, cu intensitati diferite. Durerea apare cel mai des in gat si frecvent in urechi, dar poate fi localizata si in maxilar sau in gat. Vestea buna este ca exista metode prin care puteti reduce durerile, puteti grabi recuperarea si puteti preveni complicatiile.

Recuperare operatie amigdale copii

Medicamente antialgice. Pot fi administrate medicamente pentru durere conform indicatiilor primite de la medicul chirurg sau de la personalul spitalului. Acelasi lucru este valabil si in cazul copiilor.

Hidratare. Este important sa consumati multe lichide, imediat ce medicul va permite dupa operatie, pentru a evita deshidratarea.

Odihna. Odihna la pat este esentiala timp de cateva zile dupa operatie, iar activitatile intense – cum ar fi alergarea si mersul pe bicicleta – ar trebui evitate timp de doua saptamani dupa operatie. Copiii sau adultii se vor putea intoarce la serviciu sau la scoala dupa ce vor putea sa manance normal, dupa ce vor dormi fara probleme noaptea si dupa ce nu vor mai avea nevoie de analgezice. Discutati cu medicul despre activitatile pe care ar trebui sa le evitati.

Ce ai voie sa mananci dupa operatia de amigdale?

Consumati alimente usor de inghitit, cum ar fi preparatele care pot fi pasate: supe, piureuri. De asemenea, adaugati in alimentatie budinci si compoturi. Alimentele usor de mestecat si de inghitit trebuie adaugate in dieta cat mai curand posibil. Evitati alimentele acide, picante, tari sau crocante, deoarece pot provoca dureri sau sangerare.

Cand trebuie sa mergeti la medic sau sa primiti ingrijiri de urgenta?

In urma unei amigdalectomii pot aparea anumite complicatii care necesita ingrijire medicala prompta. Luati legatura cu medicul daca apar urmatoarele simptome:

Sangerare. In situatiile normale veti observa mici pete de sange inchis din nas sau in saliva. Cu toate acestea, daca observati sange rosu aprins, trebuie sa mergeti la camera de garda pentru evaluare si tratament prompt. Poate fi necesara o noua interventie chirurgicala pentru a opri sangerarea.

Febra. Luati legatura cu medicul daca aveti febra de 38,9 C sau mai mare. Faceti acelasi lucru si in cazul copiilor.

Deshidratare. Apelati medicul daca observati semne de deshidratare, cum ar fi urinarea redusa, sete, slabiciune, cefalee sau ameteli. Un copil este deshidratat in momentul in care urineaza de mai putin de doua sau trei ori pe zi sau plange fara lacrimi.

Probleme de respiratie. Sforaitul sau respiratia zgomotoasa sunt frecvente in prima saptamana de recuperare. Cu toate acestea, daca respirati cu dificultate, solicitati ingrijiri medicale de urgenta.

Complicatii dupa amigdalectomie

Amigdalectomia, ca si alte interventii chirurgicale, prezinta anumite riscuri:

Reactii adverse la anestezic

Medicamentele care induc somnul in timpul operatiei cauzeaza adesea probleme minore, pe termen scurt, cum ar fi dureri de cap, greata, varsaturi sau dureri musculare. Problemele grave, pe termen lung, sunt rare, desi anestezia generala nu exista fara riscul de deces.

Umflaturi si inflamatii

Limba si cerul gurii (bolta palatina) se pot umfla in urma amigdalectomiei si pot cauza probleme de respiratie, in special in primele cateva ore dupa procedura.

Sangerare in timpul operatiei

In cazuri rare, poate aparea o hemoragie grava in timpul operatiei, iar acest lucru necesita tratament suplimentar si o sedere mai lunga in spital.

Sangerare in timpul procesului de vindecare

Sangerarea poate aparea in timpul procesului de vindecare, in special in cazul in care coaja care acopera rana este dislocata prea devreme.

Infectie

Rareori, operatia poate duce la o infectie care necesita tratament suplimentar.

Contraindicatii

Contraindicatiile pentru amigdalectomie sunt urmatoarele:

  • diateza hemoragica;
  • risc privind anestezia sau boala necontrolata;
  • anemie;
  • infectie acuta.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/tonsillectomy/about/pac-20395141
  2. https://www.healthline.com/health/tonsillectomy
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/15605-tonsillectomy
  4. https://scentmd.com/blog/5-types-of-tonsil-surgery
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma