Virusul West Nile – totul despre virusul transmis de tantari

Virusul West Nile este responsabil de producerea unor infectii care in unele cazuri poate pune viata in pericol. Aflati ce boli provoaca virusul transmis de tantari si cum puteti actiona impotriva acestora.

Cuprins:

  1. Ce este virusul West Nile si cum se transmite?
  2. Ce boli provoaca virusul West Nile?
  3. Factori de risc
  4. Simptomele infectiei cu virusul West Nile
  5. Diagnostic
  6. Cum se trateaza infectia cu virusul West Nile?
  7. Riscuri si complicatii
  8. Prevenirea infectiei cu virusul West Nile

Ce este virusul West Nile si cum se transmite?

Cele mai multe cazuri de infectie cu virusul West Nile sunt provocate de un virus transmis de tantari. Majoritatea persoanelor infectate cu virusul West Nile nu dezvolta semne sau simptome sau se confrunta cu semne minore, cum ar fi febra si dureri de cap usoare. Cu toate acestea, unele persoane dezvolta o boala care le poate pune viata in pericol, principalul simptom fiind inflamatia maduvei spinarii sau a creierului.

Semnele si simptomele usoare ale unei infectii cu virusul West Nile (VWN) dispar de obicei de la sine. Dar semnele si simptomele severe – cum ar fi o durere de cap puternica, febra, dezorientare sau slabiciune brusca – necesita atentie imediata.

Tantarul West Nile

Expunerea la tantarii care transporta virusul West Nile creste riscul de infectare. Protejati-va de tantari folosind repelentele pentru tantari si purtati haine care va acopera pielea pentru a va reduce riscul.

Ce tantari transmit West Nile

VWN este un virus din familia Flaviviridae, care mai cuprinde si virusurile responsabile de encefalita japoneza si febra dengue.

Afecteaza in principal pasarile, dar poate aparea si la mamifere si reptile. De obicei, virusul West Nile se raspandeste la oameni si animale prin intepaturile tantarilor infectati. Tantarii se infecteaza atunci cand se hranesc cu sangele pasarilor infectate. Nu va puteti infecta in urma contactului ocazional cu o persoana sau cu un animal infectat.

Incubatia pentru virusul West Nile

Majoritatea infectiilor cu virusul West Nile apar in sezonul cald, cand tantarii sunt activi. Perioada de incubatie – perioada dintre momentul in care sunteti muscat de un tantar infectat si momentul in care apar semnele si simptomele bolii – variaza de la 2 la 14 zile.

Virusul West Nile a aparut in Africa, Asia, Europa si Orientul Mijlociu.

Alte metode posibile de transmitere

In cateva cazuri, virusul West Nile s-ar fi raspandit prin alte cai, cum ar fi transplantul de organe si transfuziile de sange. Cu toate acestea, donatorii de sange sunt verificati prin analize de sange, reducandu-se astfel substantial riscul de infectare in urma transfuziilor de sange.

Au fost raportate, de asemenea, posibile transmiteri ale virusului de la mama la copil in timpul sarcinii sau alaptarii sau in urma expunerii la virus intr-un laborator, dar acestea sunt rare si nu sunt confirmate in mod concludent.

Ce boli provoaca virusul West Nile?

Virusul West Nile poate afecta oamenii in trei moduri diferite:

  • Infectie asimptomatica: in aproximativ 80 la suta dintre cazuri nu exista semne sau simptome.
  • Febra West Nile: Aproximativ 20% dintre oameni prezinta un usor sindrom febril.
  • Boli neuroinvazive: Aproximativ 1% dintre pacienti dezvolta complicatii la nivelul sistemului nervos central (SNC) care afecteaza creierul si coloana vertebrala.

Febra West Nile

Simptomele apar dupa 2-8 zile de la infectare. Aceasta este cunoscuta sub denumirea de perioada de incubatie. Printre simptome se numara:

  • dureri de spate si dureri musculare;
  • febra si transpiratie excesiva;
  • diaree, greata, varsaturi si pierderea poftei de mancare;
  • stare de somnolenta;
  • durere de cap;
  • eruptii cutanate;
  • ganglioni umflati.

Aceste simptome dispar dupa 7-10 zile. Oboseala poate dura cateva saptamani, in timp ce glandele pot ramane umflate pana la 2 luni.

Boli neuroinvazive

Aproximativ 1 la suta dintre persoanele infectate dezvolta infectii neurologice mai grave, iar aproximativ 10 la suta dintre aceste cazuri sunt fatale. Posibilele complicatii sunt:

  • Encefalita: inflamatia creierului.
  • Meningita: inflamatia tesuturilor din jurul creierului si al maduvei spinarii.
  • Mielita, sau poliomielita West Nile: inflamatia maduvei spinarii.
  • Paralizie acuta flasca: slabiciune brusca la nivelul bratelor, picioarelor si muschilor respiratori.

Semnele si simptomele sunt:

  • confuzie si dezorientare;
  • convulsii;
  • febra mare;
  • convulsii musculare;
  • durere;
  • simptome asemanatoare bolii Parkinson, cum ar fi tremuraturi;
  • slabiciune brusca, coordonare slaba si paralizie partiala;
  • dureri de cap severe;
  • gat intepenit;
  • coma.

Factori de risc

Chiar daca o persoana se infecteaza, riscul de a dezvolta o boala grava provocata de virusul West Nile este extrem de mic – mai putin de 1 la suta dintre persoanele infectate se imbolnavesc grav. In plus, majoritatea oamenilor care se imbolnavesc se recupereaza pe deplin. Riscul de a dezvolta o infectie grava sau chiar fatala este mai mare in cazul urmatoarelor categorii de persoane.

Varsta inaintata

Persoanele mai in varsta au un risc mai mare de a dezvolta afectiunea.

Anumite afectiuni medicale

Anumite boli, precum cancerul, diabetul, hipertensiunea arteriala si bolile de rinichi cresc, de asemenea, riscul. Situatia poate fi asemanatoare si in cazul celor care au fost supusi unui transplant de organe. De asemenea, unele efecte neurologice pot fi permanente.

Simptomele infectiei cu virusul West Nile

Majoritatea persoanelor infectate cu virusul West Nile nu prezinta semne sau simptome.

Semne si simptome de infectie usoara

Aproximativ 20 la suta dintre oameni dezvolta o infectie usoara numita febra West Nile. Semnele si simptomele frecvente ale acesteia sunt:

  • febra;
  • durere de cap;
  • dureri de corp;
  • varsaturi;
  • diaree;
  • oboseala;
  • eruptii cutanate.

Semne si simptome de infectie grava

La mai putin de 1 la suta dintre persoanele infectate, virusul provoaca o infectie neurologica grava, printre care inflamatia creierului (encefalita) si a membranelor din jurul creierului si maduvei spinarii (meningita).

Semnele si simptomele infectiilor neurologice sunt:

  • febra mare;
  • dureri de cap severe;
  • gat intepenit;
  • dezorientare sau confuzie;
  • coma;
  • tremuraturi;
  • convulsii;
  • paralizie partiala sau slabiciune musculara.

Semnele si simptomele febrei West Nile dureaza de obicei cateva zile, spre deosebire de semnele si simptomele encefalitei sau meningitei, care pot persista saptamani sau luni.

Cand se recomanda vizita la medic

Simptomele usoare ale febrei West Nile dispar de obicei de la sine. In schimb, daca semnele sau simptomele sunt grave, cum ar fi dureri de cap severe, gat rigid, dezorientare sau confuzie, solicitati imediat asistenta medicala. In general, o infectie grava necesita spitalizare.

Diagnostic

Pe langa efectuarea unui examen fizic, doctorul poate confirma prezenta virusului West Nile sau a unei boli provocate de acest virus, cum ar fi meningita sau encefalita, prin efectuarea unuia dintre urmatoarele teste:

Analize West Nile

In cazul persoanelor infectate, analizele de sange pot arata un nivel crescut de anticorpi impotriva virusului West Nile. Anticorpii sunt proteine ale sistemului imunitar care ataca substantele si microorganismele straine, cum ar fi virusurile.

Punctia lombara (robinetul vertebral)

Cel mai frecvent mod de a diagnostica meningita este de a analiza lichidul cefalorahidian care inconjoara creierul si maduva spinarii. Punctia medulara presupune introducerea unui ac intre vertebrele inferioare ale coloanei vertebrale. Acul este utilizat pentru a recolta o proba de lichid cu scopul de a fi analizat in laborator. Analiza poate arata daca exista un numar crescut de celule albe – un semnal ca sistemul imunitar lupta cu o infectie – si anticorpi impotriva virusului West Nile.

Analize pentru creier

In unele cazuri, o electroencefalografie (EEG) – o procedura care masoara activitatea creierului – sau o rezonanta magnetica (RMN) poate ajuta la detectarea inflamatiei creierului.

Cum se trateaza infectia cu virusul West Nile?

Deoarece este o afectiune virala, nu exista remediu pentru infectia cu virusul West Nile. In schimb, puteti lua calmante fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofenul sau aspirina, pentru a usura simptomele virusului West Nile, cum ar fi durerile musculare si durerile de cap.

Daca pacientul are encefalita (inflamatie a creierului) sau alte simptome severe, medicul ii poate administra lichide intravenoase si medicamente pentru a reduce riscul de infectii.

Terapia cu interferon

In prezent se fac cercetari cu privire la terapia cu interferon pentru tratarea infectiei cu virusul West Nile. Terapia cu interferon are ca scop utilizarea substantelor produse de sistemul imunitar pentru a trata encefalita la persoanele infectate de virusul West Nile. Cercetarea nu este concludenta privind utilizarea acestor terapii pentru combaterea encefalitei, insa studiile sunt promitatoare.

Alte tratamente potentiale care sunt cercetate pentru encefalita provocata de virusul West Nile sunt:

Medicul poate oferi mai multe detalii despre unul sau mai multe dintre aceste tratamente daca pacientul are encefalita si simptomele sunt grave sau pot pune viata in pericol.

Riscuri si complicatii

In cazuri rare – mai putin de un procent – infectia poate produce complicatii grave, printre care meningita si encefalita. Meningita este infectia sau inflamatia membranelor din jurul creierului (meningele), in timp ce encefalita este inflamatia creierului in sine.

Odata ajuns in fluxul sanguin, virusul se inmulteste, apoi incalca bariera hematoencefalica (bariera sange-creier). Invazia virala afecteaza serios functionarea normala a sistemului nervos si poate duce la deces sau handicap grav.

Prevenirea infectiei cu virusul West Nile

In prezent, nu exista niciun vaccin disponibil care sa protejeze impotriva virusului West Nile. Oamenii nu pot transmite boala, asa ca tot ce trebuie sa faceti este sa evitati intepaturile de tantari.

Recomandari importante:

Imbracaminte

Acoperiti cat mai mult pielea. Purtati bluze cu maneci lungi, pantaloni lungi, sosete inalte si palarie. O multime de oameni prefera sa-si acopere pantalonii cu sosetele.

Repelente anti-tantari

Utilizati solutiile si spray-urile cu cel putin 10% concentratie de DEET. DEET nu trebuie utilizat de catre copiii mici, iar repelentul de insecte nu trebuie utilizat la sugarii sub 2 luni.

Capcane, plase si ecrane

Montati ecrane impotriva tantarilor pe usi si ferestre si folositi plase peste paturi si carucioarele copiilor. Asigurati-va ca nu exista gauri.

Miros

Evitati sapunurile si parfumurile extrem de parfumate, deoarece pot atrage tantarii.

Campare

Tratati in prealabil hainele, incaltamintea si echipamentul de campare cu permetrina, un cunoscut insecticid. Unele magazine comercializeaza haine deja tratate special.

Ora zilei

Tantarii sunt mai activi in zori si pe inserat.

Apa statatoare

Tantarii se dezvolta in apele curate si statatoare.

Reduceti riscul de VWN din cauza apei statatoare

Pentru a reduce riscul de infectare cu virusul West Nile din cauza apei statatoare:

  • Verificati si indepartati apa statatoare din jurul casei si evitati camparea langa lacuri si iazuri.
  • Depozitati recipientele intr-un loc adapostit pentru a preveni umplerea lor cu apa.
  • Indepartati apa din farfuriile ghivecelor cu plante sau, pe cat posibil, evitati utilizarea acestora.
  • Schimbati apa din vazele cu flori la fiecare doua zile si clatiti bine interiorul vazei de fiecare data.
  • Asigurati-va ca frunzele din jurul casei nu provoaca balti.

Alte recomandari

Pentru a indeparta ouale de tantar, curatati bine si frecati vasele, ghivecele si alte recipiente. Mentineti scurgerile deblocate si nu le acoperiti cu plante sau alte obiecte. Nu asezati recipiente sub sau deasupra unitatilor de aer conditionat.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/west-nile-virus/symptoms-causes/syc-20350320
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/187839
  3. https://www.healthline.com/health/west-nile-virus
  4. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/west-nile-virus
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma