Amarant sau „mancarea zeilor” – beneficii si recomandari de consum

Amarant – iata ce beneficii are aceasta pseudocereala, ce nutrienti contine, cateva recomandari de preparare si consum, precum si efecte secundare posibile.

Cuprins:

1. Ce este amarantul?
2. Beneficii pentru sanatate
3. Recomandari de consum
4. Efecte secundare posibile

Ce este amarantul?

Exista peste 60 de specii diferite de amarant (amaranth), fiind considerat aliment de baza al civilizatiei aztece. Se crede ca a fost cultivat inca de acum 8000 de ani, denumirea provenind din grecescul „amaranthos” ce inseamna „cel ce nu se vestejeste”. E numit adesea si „mancarea zeilor”, iar in Grecia Antica era considerat planta sacra – simbolul nemuririi.

Amarantul este considerat o pseudocereala, ceea ce inseamna ca nu este din punct de vedere tehnic cereala, cum ar fi graul sau ovazul, dar impartaseste un set de nutrienti si este utilizat in moduri similare. Pe langa faptul ca este un aliment versatil, este si nutritiv, nu contine gluten si este bogat in proteine, fibre, micronutrienti si antioxidanti.

Este bogat in proteine si carbohidrati. De asemenea, contine cantitati crescute de mangan (doza zilnica recomandata la o cana de amaranth gatit), magneziu, fosfor, fier, seleniu, cupru. Contine si o cantitate crescuta de antioxidanti. Antioxidantii sunt compusi naturali care ofera protectie impotriva radicalilor liberi daunatori din organism. Radicalii liberi pot provoca daune la nivelul celulelor si pot contribui la dezvoltarea bolilor cronice. Amarantul contine acizi fenolici, care sunt compusi vegetali ce actioneaza ca antioxidanti. Acestia includ acidul galic, acidul p-hidroxibenzoic si acidul vanilic, ce ofera protectie impotriva unor boli.

Beneficii pentru sanatate

Amarantul ofera satietate

Amarantul este bogat in proteine ​​si fibre, putand favoriza scaderea in greutate. Alimentele bogate in proteine pot reduce nivelul de grelina, hormonul care stimuleaza foamea, insa nu exista date concrete privind consumul specific de amarant. De asemenea, fibrele din amarant ofera senzatie de satietate. Sunt necesare insa cercetari suplimentare pentru a analiza efectele amarantului asupra pierderii in greutate. Amarantul este, de asemenea, o sursa excelenta de proteine, care mentin senzatia de satietate si cresc nivelul de rezistenta.

Amarantul nu contine gluten in mod natural

Glutenul este un tip de proteina care se gaseste in cereale precum graul, orzul si secara. Pentru cei cu boala celiaca, consumul de gluten declanseaza un raspuns imun in organism, provocand leziuni si inflamatii in tractul digestiv. Cei cu sensibilitate la gluten pot prezenta, de asemenea, simptome digestive, inclusiv diaree, balonare si gaze. In timp ce multe dintre cele mai frecvent consumate cereale contin gluten, amarantul nu contine gluten in mod natural si poate fi consumat si de cei care urmeaza o dieta fara gluten. Alte cereale si produse asemanatoare naturale fara gluten includ quinoa, mei, ovaz, hrisca si orez brun. Faina de amarant poate fi utilizata ca optiune de faina fara gluten pentru a ingrosa supele, sosurile etc., dar si pentru aluaturi si prajituri.

Poate combate inflamatia

Proprietatile antiinflamatorii ale amarantului pot reduce inflamatia. Amarantul poate reduce inflamatia, care este asociata cu aproape orice problema de sanatate. Cand toxinele din alimente si din mediu se acumuleaza in organism, sistemul imunitar devine hiperactiv si stimuleaza celulele de aparare si hormonii care afecteaza tesuturile. Atunci cand sistemul imunitar incepe sa atace tesuturile sanatoase ale corpului, vorbim de o tulburare autoimuna. Acesta este si cazul simptomelor din artrita, fibromialgie, dar si boala celiaca si intestin iritabil.

Intrucat cerealele si alimentele bogate in proteine ​​ajuta la combaterea inflamatiei, amarantul poate fi util in acest scop, desi mai sunt necesare cercetari in acest sens. Un beneficiu major al alimentelor antiinflamatoare pentru sanatate este modul in care acestea amelioreaza durerea indusa de artrita si guta. Artrita este o boala articulara care provoaca umflaturi si dureri la nivelul articulatiilor. Un tip de artrita este osteoartrita, care apare atunci cand cartilajul dintre articulatii se uzeaza si provoaca inflamatii si durere. Acest tip de artrita apare in general in articulatiile pe care le folosim cel mai frecvent, cum ar fi genunchii, soldurile, coloana vertebrala si mainile.

Sursa de proteine vegetale

Amarantul este o sursa bogata de proteine ​​si aminoacizi esentiali. De fapt, o ceasca de amarant contine aproximativ 10 g proteine. De asemenea, proteinele din amarant sunt mai usor de digerat decat proteinele din alte seminte si cereale. Proteinele sunt utilizate de fiecare celule din corp si sunt esentiale pentru construirea masei musculare, pentru sustinerea functiei neurologice, pentru digestie, pentru a ajuta la echilibrarea hormonilor in mod natural si pentru a mentine starea de spirit. Alimentele bogate in proteine ​​sunt, de asemenea, benefice pentru prevenirea cresterii in greutate, deoarece ofera satietate.

Sanatatea digestiei datorita continutului de fibre

Consumul insuficient de fibre ar putea duce la constipatie, balonare si chiar la cresterea stocarii grasimilor. Amarantul este un aliment bogat in fibre. Contribuie, astfel, la sanatatea digestiva, poate regla colesterolul, tensiunea arteriala si incetineste absorbtia zaharurilor. Fibrele solubile sunt vitale pentru o digestie adecvata, deoarece se dizolva intr-o masa lipicioasa si capteaza grasimile, zaharurile, bacteriile si toxinele.

Recomandari de consum

Amarantul este usor de preparat si poate fi folosit in multe feluri de mancare diferite. Inainte de a gati amarantul, il puteti lasa la inmuiat in apa sau puteti lasa boabele la germinat. Acest proces face ca boabele sa fie mai usor de digerat si se descompun antinutrientii, care pot afecta absorbtia mineralelor. Pentru a gati amarantul, combinati apa cu amarant intr-un raport de 3: 1. Incalziti-l pana ajunge la punctul de fierbere, apoi reduceti focul si lasati-l sa fiarba aproximativ 20 de minute.

Se poate consuma amarant ca garnitura (fiert la fel ca orezul, de exemplu), in salate, in smoothie-uri pentru a creste continutul de fibre si proteine, in diferite feluri de mancare in loc de paste, in iaurt, orez sau cuscus, in supe sau tocanite pentru a creste consistenta. Puteti gati si chiftelute de amarant, lapte cu amaranth, turtite cu amarant, clatite cu amaranth, prajituri sau budinci cu amaranth etc. Se poate folosi si faina de amarant pentru aluaturi si prajituri.

Pentru a pastra amarantul pentru o perioada lunga de timp, cel mai bine este sa-l tineti intr-un recipient inchis etans. Daca doriti sa folositi amarantul ca faina, puteti macina boabele chiar acasa intr-un robot de bucatarie.

Se poate folosi si ulei de amarant in cosmetica – pentru ingrijirea parului si a fetei. Uleiul de amarant hraneste pielea, fiind bogat in tocoferoli naturali (vitamina E) si acizi grasi, inclusiv acid linoleic – un acid gras esential cu beneficii pentru pielea uscata, deteriorata sau imbatranita.

Efecte secundare posibile

Consumul de amarant este sigur in cantitati moderate si nu exista efecte secundare cunoscute. Daca observati ca amarantul este greu de digerat, incercati sa-l lasati inainte la inmuiat sau la incoltit. Amarantul contine o serie de factori anti-nutritivi, cum ar fi compusii fenolici, saponinele, nitratii si oxalatii. Prin urmare, fierberea semintelor de amarant in apa si apoi aruncarea apei poate reduce efectele toxice ale boabelor.

Alergia la amarant este foarte rara. Daca aveti boala celiaca sau o sensibilitate non-celiaca la gluten, este posibil sa puteti include amarantul in dieta, deoarece este un produs alimentar fara gluten. Cu toate acestea, ar trebui sa verificati eticheta de pe alimentele alese, deoarece contaminarea incrucisata este intotdeauna o posibilitate.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/nutrition/amaranth-health-benefits
(2) https://www.medicinenet.com/what_is_amaranth_good_for/article.htm
(3) https://draxe.com/nutrition/amaranth/
(4) https://www.medicinenet.com/is_amaranth_safe_to_eat/article.htm

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma