Alimente cu calorii negative – cum te ajuta sa slabesti

Alimente cu calorii negative – includ alimente care, in timpul digestiei, consuma mai multa energie decat cea pe care o furnizeaza. In aceasta categorie predomina fructele si legumele, care au un indice glicemic mic si un continut ridicat de fibre. Iata o lista de alimente cu calorii negative si cum ajuta acestea la slabire.

Cuprins:

  1. Ce sunt caloriile negative?
  2. Top 10 alimente cu calorii negative
  3. Diete cu alimente cu calorii negative
  4. Mituri si controverse

Ce sunt caloriile negative?

Caloriile reprezinta sursele de energie necesare pentru functionarea organismului. Necesarul caloric rezulta din raportul calorii ingerate – calorii consumate. Mentinerea unui echilibru intre aportul de calorii si consumul de calorii asigura nu doar o greutate corporala in limite normale, dar si o stare de sanatate optima. Sursele de calorii sunt macronutrientii: lipide, proteine, glucide si alcoolul. Cea mai mare cantitate de calorii este furnizata de lipide (grasimi): 1 g lipide = 9 kcal, iar 1 g proteine = 4 kcal si 1 g glucide = 4 kcal.

Stiati ca… Desi nu este un aliment, pentru ca nu contine substante nutritive, alcoolul trebuie luat in calculul aportului caloric, avand in vedere puterea sa energetica. Un gram de alcool furnizeaza 7 kilocalorii (kcal), mai mult decat un gram de zahar, care furnizeaza 4 kilocalorii.

Ce trebuie sa stii despre calorii negative?

Conceptul de calorii negative se refera la balanta energetica negativa care poate fi obtinuta in urma consumului anumitor alimente. Este vorba despre alimente cu putine calorii si multe fibre. Pentru a metaboliza nutrientii din aceste alimente, organismul arde mai multe calorii decat cele pe care le aduc produsele respective. Aceste calorii pentru care organismul are nevoie de mai multa energie au fost denumite „calorii negative”. De aceea, acestea sunt considerate alimente care ajuta la slabire.

Exista doua mari grupe de alimente care contin calorii negative:

  • alimentele de origine vegetala – fructe si legume;
  • alimente bogate in proteine – carne si oua.

Proteine negative

Spre exemplu, in cazul proteinelor, aportul caloric este de 4 calorii pe gram, iar pentru a le digera organismul consuma 8 calorii. Un calcul simplu arata ca balanta energetica este de –4 calorii. Asa se explica de ce dietele hiperproteice (care contin proteine negative) duc la obtinerea unor rezultate rapide si vizibile in reducerea greutatii.

Fructele si legumele care contin multe fibre sunt si ele considerate alimente cu calorii negative, pentru ca organismul arde mai multe calorii pentru a le digera decat aportul lor caloric. Poate cel mai bun exemplu in acest sens este telina: o portie de telina (100 g) furnizeaza doar 17 calorii, iar organismul foloseste 30 de calorii pentru digestie.

Top 10 alimente cu calorii negative

Pentru alimentele prezentate in urmatoarea lista alimente cu calorii negative, organismul arde cel putin de doua ori mai multe calorii decat cele furnizate. Dupa cum am aratat mai sus, acest lucru se intampla atat cand vine vorba despre carne, cat si despre fructe si legume. Dar sunt importante cateva conditii ce trebuie respectate:

  • carnea trebuie sa fie de calitate si cu un procent cat mai scazut de grasimi (piept de pui, curcan, muschi de porc, vita);
  • produsele din carne vor fi gatite in mod sanatos (la cuptor, gratar electric sau de aragaz, la abur);
  • fructele si legumele vor fi mancate crude, pe cat posibil, fara adaos de zahar, respectiv grasimi.

Iata detalii despre fiecare superfood din urmatoarea lista alimente cu calorii negative.

Telina

Indiferent daca se consuma telina radacina sau tulpini (apio – denumirea telinei in spaniola), aportul caloric este de 17-18 calorii. Asadar, este o sursa saraca de calorii, dar extrem de bogata in fibre. Tocmai de aceea este nevoie de mai multa energie pentru a fi digerata. Principala fibra din telina este celuloza, implicata in prevenirea cancerului de colon si a bolilor cardiovasculare. In plus, telina vine la pachet cu vitamina C, potasiu si fosfor si este o sursa vegetala foarte buna de calciu si fier.

Castravetii

Peste 95% din compozitia castravetelui este reprezentata de apa. Atunci este lesne de inteles de ce in 100 g de castraveti se gasesc doar 12 calorii. Aceste legume, care pot fi adaugate in orice salata, devin aliati de nadejde pentru persoanele care doresc sa slabeasca.

Andivele

Bogate in fibre, vitamina B9 (acid folic), vitamina C, seleniu, andivele contin 15 calorii la 100 g. Andivele sunt o alegere buna intr-un plan alimentar de slabire, asigurand satietatea pentru mult timp si regland digestia.

Dovleceii

Dovlecelul face parte familia castravetilor si contine, de asemenea, 95% apa. Cantitatea de calorii (20/100 g) este scazuta, in schimb, includ multe fibre, vitamina A, vitamina B3, vitamina C. Pot fi consumati in stare cruda (in salate asortate) sau gatiti la gratar, cuptor sau la abur.

Rosiile

Sunt unele dintre cele mai populare legume in intreaga lume. Pe cat sunt de consumate, pe atat sunt de benefice pentru sanatate si silueta. Rosiile contin doar 20 de calorii la 100 g (rosii calorii). Citeste despre dieta cu rosii. Dar rosiile nu ajuta doar la slabit. Contin un puternic antioxidant numit licopen, cu rol in prevenirea imbatranirii precoce, a unor forme de cancer si a bolilor cardiovasculare. Licopenul ramane activ chiar daca rosiile sunt consumate sub forma de suc sau pasta de rosii.

Fasolea verde

Este o sursa bogata de vitamina A, acid folic, vitamina K si fibre, care asigura senzatia de satietate. Un bol cu fasole verde (100 de grame), putin usturoi si patrunjel inseamna doar 28 de calorii. Atentie! Fasolea verde se consuma doar gatita (fiarta sau la abur). In stare cruda, din cauza continutului crescut de lectine, devine indigesta si potential toxica, provocand reactii alergice si probleme digestive.

Spanacul

Cea mai cunoscuta planta cu frunze verzi, spanacul este renumit pentru continutul de fier, dar vine la pachet si cu vitamina A, acid folic, vitamina K, potasiu, calciu, magneziu. In 100 de grame de spanac (crud sau gatit) se afla doar 23 de calorii.

Conopida

Este saraca in calorii (27 kcal/100 g), in schimb, fiind o sursa buna de fibre, vitamina C, fitochimicale si apa. Prin fierbere, cantitatea de calorii si substante nutritive nu se modifica semnificativ. Nutritionistii au descoperit ca in conopida se afla o gama speciala de sulforafani asociati cu prevenirea cancerului si bolilor cardiovasculare. Evita insa prepararea conopidei cu cantitati generoase de branzeturi si smantana, ceea ce o transforma intr-un aliment neprietenos.

Sparanghelul

Cu doar 27 de calorii/100 de grame, sparanghelul furnizeaza o mare cantitate de fibre si antioxidanti. Are un efect detoxifiant si diuretic foarte bun, mai ales daca il consumi preparat simplu la abur sau la gratar, cu putin ulei de masline. Evita prajirea sau adaugarea de sosuri, maioneza.

Marul

Este unul dintre fructele cele mai sanatoase si frecvent consumate. Nu intamplator a devenit celebru dictonul „Un mar pe zi tine medicul departe!”. Dar merele tin departe si kilogramele in plus. Pentru a digera un mar de 50 de calorii, organismul poate consuma o cantitate de energie cu 150% mai mare (mere calorii negative). Mai trebuie stiut ca merele contin fibre speciale numite pectine, care au proprietatea de a absorbi si elimina grasimile din sange. Se recomanda a fi consumate crude si cu coaja, pentru ca imediat sub coaja se concentreaza majoritatea nutrientilor.

De retinut! Lista prezentata nu este exhaustiva, ci are rol de exemplificare. Majoritatea fructelor si legumelor au un aport caloric scazut/relativ scazut, ceea ce le transforma in alimente cu calorii negative. Potrivit nutritionistilor, exista peste 100 de alimente cu calorii negative.

Diete cu alimente cu calorii negative

Desi nu exista, la propriu, o dieta cu calorii negative, pot fi incluse in aceasta categorie:

  • dietele hiperproteice (bogate in proteine) si
  • dietele bazate pe un stil de viata sanatos si un consum crescut de fructe si legume.

Diete hiperproteice

Dieta Atkins si dieta Dukan isi datoreaza faima si eficienta in slabire consumului crescut de proteine si evitarea carbohidratilor. Aceste diete functioneaza pe principiul caloriilor negative. Aportul crescut de proteine obliga organismul sa depuna mai mult efort pentru digestia hranei. Alimentele permise includ carne slaba (pui, curcan, porc, vita), peste, iaurt fara grasime, tofu, oua, anumite legume (telina, ardei, sparanghel, ciuperci, broccoli, conopida, castraveti, spanac, salata verde).

Atentie! Dietele bogate in proteine nu sunt recomandate pe termen lung, pentru ca pot produce dezechilibre metabolice ireversibile. Atunci cand se consuma doar proteine, metabolismul este biciuit si creste cu pana la 30%.

Diete echilibrate

Dieta mediteraneana si dieta MIND sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase diete. Ele reprezinta insa mai mult decat o dieta, ci un stil de viata sanatos, care poate fi mentinut pe termen lung. Ambele diete sunt cunoscute pentru beneficiile lor asupra reducerii greutatii corporale, precum si a riscului de boli cardiovasculare, diabet, boli neurodegenerative si multe altele. Ambele promoveaza un plan alimentar bazat pe fructe, legume cat mai variate si colorate, nuci, seminte, leguminoase, proteine de buna calitate, peste, ulei de masline, cereale integrale. Sunt limitate alimente precum carnea rosie, mezelurile, dulciurile si produsele de patiserie, prajelile, sucurile imbuteliate.

Mituri si controverse

Intrebarea daca exista cu adevarat alimente cu calorii negative graviteaza in lumea nutritionistilor. Sunt voci care sustin conceptul asa cum l-am detaliat in cuprinsul articolului, dar exista si controverse. Unii afirma ca aceste calorii negative sunt doar un mit.

Intr-adevar, nu exista alimente cu zero calorii. Toate alimentele contin calorii, in cantitati variabile, in functie de compozitia lor nutritionala. Totusi, a fost dovedit faptul ca alimentele cu aport caloric scazut si alimentele bogate in proteine stimuleaza arderea mai multor calorii decat contin ele.

Cu toate acestea, teoria este privita cu scepticism de unii nutritionisti. „Teoretic este posibil. In realitate, nu exista niciun aliment cu calorii negative”, sustine Tim Garvey, seful departamentului de nutritie de la Universitatea din Alabama. La randul sau, nutritionistul David Grotto subliniaza faptul ca oricum nimeni nu mananca doar telina cruda sau doar castraveti. Pe de alta parte, astfel de alimente bogate in fibre si apa umplu stomacul si dau senzatia de satietate, ceea ce ajuta pana la urma la slabit. Insa nu prin ardere de calorii, cat prin faptul ca te impiedica sa consumi altele.

Oricum, cheia in orice program de slabire este sa ingerezi mai putine calorii decat poti arde. Iar pentru aceasta, pe langa dieta, este important sa faci miscare. Prin activitate fizica se pot arde pana la 25% din caloriile consumate zilnic.  

 

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma