Micile leziuni sub forma de ulceratii intalnite la nivelul cavitatii bucale se numesc afte bucale. Iata din ce cauze apar aftele si care sunt solutiile pentru a scapa cat mai repede de ele.

Cuprins:

1. Ce sunt aftele bucale?

2. Cauze

3. Simptome

4. Afte bucale tratament

5. Masuri de preventie

Ce sunt aftele bucale?

Aftele bucale sunt niste leziuni albe mici, care pot aparea oriunde in interiorul gurii, incluzand gingiile, limba si interiorul buzelor.

In plus, aftele reprezinta o afectiune comuna caracterizata prin formarea repetata a ulcerelor benigne si necontagioase. Ele pot fi insa dureroase si pot face dificila mancatul si vorbirea.

Aftele pot aparea in gura, pe limba, pe gingie si la nivelul buzelor.

  • in cele mai multe cazuri, aftele bucale pot reveni o data sau de 2 ori pe an
  • nu sunt contagioase
  • aftele pot fi indici pentru diferite boli sau afectiuni precum: intoleranta la gluten, boala Crohn, boala Behcet, boli autoimune, SIDA
  • se vindeca si fara tratament (dar mai greu), fara a lasa cicatrici

Cauze

Cauza exacta a acestei boli nu este cunoscuta. Cu toate acestea, exista numerosi factori care sunt considerati a fi implicati in dezvoltarea si aparitia acestei leziuni, incluzand:

  • Sistem imunitar slabit
  • Alergii la alimente cum ar fi cafea, ciocolata, branza, nuci si fructe citrice
  • Virusi si bacterii
  • Trauma (rani, zgarieturi) la nivelul gurii
  • Nutritie slaba – absenta vitaminelor si a multivitaminelor din alimentatia zilnica
  • Anumite medicamente

Aceste leziuni ale gurii pot aparea in urma consumarii anumitor alimente sau bauturi acide sau picante, fie aveti vreo deficienta de vitamine, ori aveti anumite dereglari hormonale. De asemenea, stresul sau tulburarile autoimune sunt alti factori declansatori de afte bucale.

Aftele bucale sunt printre cele mai frecvente tipuri de leziuni orale, care afecteaza aproximativ 20% dintre persoane. Femeile sufera de aceste afectiuni mai frecvent decat barbatii, iar la copiii si adolescenti se intalneste cel mai des acest tip de afectiune.

Aceste mici ulceratii nu sunt contagioase si nu pot fi raspandite de la o persoana la alta, insa sunt bine demarcate, superficiale, ovoide sau rotunde si au un centru necrotic cu o pseudomembrana gri-galben.

Simptome

Fiecare persoana poate simti simptomele in mod diferit. Semnele si simptomele de afte bucale pot include:

  • Ulceratii in gura, de obicei in buze, pe obraji sau pe limba, ori gingii
  • Ulceratii care sunt acoperite cu un strat galben si au o baza rosie
  • Nu aveti febra (in majoritatea cazurilor)
  • Leziunile se vindeca de obicei in 7 pana la 14 zile
  • Leziunile au tendinta de a se repeta

Afte bucale tratament

Aftele bucale se vindeca, de obicei, fara tratament. Cu toate acestea, exista multe schimbari in ceea ce priveste stilul de viata utile pe care le puteti face pentru a trata acest tip de leziuni.

  • Periati in mod regulat dintii pentru a preveni o infectie bacteriana.
  • Evitati alimentele picante pentru a accelera procesul de vindecare.
  • Consumul de lapte sau consumul de iaurt sau inghetata poate, de asemenea, ajuta la reducerea durerii.
  • Gargara cu musetel dupa fiecare masa principala, timp de 4 ori pe saptamana.

Durerea poate fi uneori severa. Puteti reduce disconfortul prin gargara cu apa de gura sau apa sarata. Se poate simti inconfortabil la inceput, dar va ajuta la reducerea durerii. Iata ce spun medicii specialisti: “Trebuie sa cunoastem faptul ca bacteriile din gura transforma, de asemenea, zaharul in acid. Aceasta este una dintre cele mai importante cauze ale cariilor dentare, dar poate prelungi si prezenta aftelor bucale, accentuand simptomele de usturime, arsura sau chiar durere”.

Remedii naturale pentru afte bucale

  • Evitati consumul de alimente acide

Acizii din sucurile sau alimentele, precum sunt lamaile, portocalele sau grapefruitul va irita peretii cavitatii bucale, astfel provocand rani grave, o senzatie inconfortabila asociata cu arsura in interiorul gurii.

  • Schimbati pasta de dinti

Anumite paste de dinti contin in componenta lor sulfat de sodiu, care poate declansa aparitia aftelor bucale la anumite persoane mai sensibile.

Iata ce spun medicii specialisti despre pasta de dinti: “Pastele de dinti care contin ingredienti nocivi precum sulfatul de sodiu pot cauza aparitia aftelor bucale sau pot accentua simptomele aftelor deja existente din cauza altor factori. Aceste efecte sunt diferite, in functie de sensibilitatea tesuturilor de la nivelul gurii, insa un medic poate spune cu exactitate daca exista un risc sau nu in acest caz”.

  • Clatiti-va gura cu apa sarata

Apa sarata este un remediu eficient care va ajuta la vindecarea de afte bucale, deoarece aceasta are rolul de a curata rana din interiorul gurii si o ajuta sa se vindece mult mai repede. Atentie, amestecul nu trebuie inghitit, ci se va elimina imediat dupa ce ati clatit gura.

Iata ce spun medicii specialisti despre folosirea apei sarate in tratarea aftelor: “Sarea curata si deshidrateaza rana pentru a ajuta ca aceasta sa se vindece si amorteste temporar durerea si arsurile create de aftele bucale. Insa, trebuie sa stii ca la inceput se va produce o durere destul de mare, insa va fi de scurta durata, pana ce zona va fi amortita. Amestecul nu trebuie inghitit, ci dupa folosire se elimina si se clateste gura ulterior”.

  • Folositi bicarbonat de sodiu

Exact la fel ca in amestecul de mai sus cu apa si sare, de data aceasta puteti adauga in locul sarii, bicarbonat de sodiu pentru a va clati gura. Acest amestec cu bicarbonat de sodiu este printre cele mai utile si eficiente tratament in ceea ce priveste tratarea rapida de afte bucale.

Iata ce spun medicii specialisti despre folosirea bicarbonatului de sodiu in tratarea aftelor: “Bicarbonatul de sodiu este un alcalin, astfel ajuta la neutralizarea acizilor din gura care irita si inflameaza tesuturile si, de asemenea, este un amestec care ajuta la curatarea si linistirea zonelor. O lingurita de bicarbonat de sodiu dizolvat intr-o cescuta cu apa calduta are efecte benefice in tratarea aftelor bucale”.

  • Folositi apa oxigenata

Medicii mai recomanda pentru tratarea leziunilor provocate de aftele in gura sa folositi o data la cateva zile apa oxigenata. Puteti sa o diluati cu apa, fie puteti lua o cantitate mica si sa va clatiti gura, in special locul cu leziunea, apoi sa eliminati lichidul. Gustul va fi unul foarte neplacut, insa specialistii din domeniu spun ca apa oxigendata este un remediu foarte bun si are efecte imediate pentru tratarea rapida a aftelor. Iata ce spun medicii specialisti despre clatirea gurii cu apa oxigenata: “Peroxidul de hidrogen este un antiseptic, deci curata inflamatia si ajuta ca vindecarea sa aiba loc mult mai repede, dar, desi are un gust neplacut, amestecul cu sare este mult mai eficient. Apa oxigenata calmeaza durerea si relaxeaza zona afectata, dar pentru scurt timp. Aceasta se poate folosi simpla sau in amestec cu apa, in functie de gravitatea problemei”.

  • Lapte de magneziu

Laptele de magneziu este un alt remediu ajutator in ceea ce priveste tratarea de afte. In lupta cu leziunile de la nivelul gurii, laptele de magneziu are rolul de a curata si dezinfecta zona si ajuta sa se refaca mult mai repede.

Iata ce spun medicii specialisti despre rolul laptelui de magneziu in tratarea aftelor bucale: “La fel ca bicarbonatul de sodiu, laptele de magneziu este un alcalin, care neutralizeaza acidul gastric sau, in acest caz, acidul care irita si inflameaza tesuturile gurii. Laptele de magneziu formeaza un scut care ajuta temporar si protejeaza zona de substante iritante. Acesta se poate folosi la clatirea gurii, daca aftele bucale s-au extins sau numai la tamponare, daca acestea sunt in numar mic”.

Suplimente nutritive

Medicul specialist va poate prescrie un supliment nutritional daca consumati cantitati mici de substante nutritive importante, cum ar fi acidul folic, vitamina B-6, vitamina B-12 sau zinc.

Masuri de preventie

Nu exista studii fiabile care sa abordeze rolul dietei in tratarea leziunilor aftoase. Substantele la care majoritatea pacientilor declara ca declanseaza frecvent aftele bucale trebuie evitate, mai ales daca pacientul in cauza a observat o asociere cu anumite produse. In general, trebuie evitate substante tari, acide si sarate, cum ar fi sucurile de fructe, fructele citrice, rosiile si mirodeniile, cum ar fi piperul, boia de ardei si curry, precum si bauturile alcoolice si carbogazoase. Evitarea produselor de ingrijire dentara cu sulfat de laurii de sodiu este, de asemenea, de dorit. Utilizarea unei paste de dinti fara sulfat de sodiu a redus in mod semnificativ perioada de vindecare si durerea de afte bucale.

Alte masuri de preventie

  • Urmariti ce mancati. Incercati sa evitati alimentele care par sa va irita gura. Acestea pot include nuci, chipsuri, covrigi, anumite condimente, alimente sarate si fructe acide, cum ar fi ananasul, grapefruitul si portocalele. Evitati orice alimente pentru care sunteti sensibil sau alergic.
  • Alegeti sa mancati numai alimente sanatoase. Pentru a ajuta la prevenirea deficientelor nutritionale, mancati o multime de fructe, legume si cereale integrale.
  • Urmati obiceiurile de igiena orala bune. Periajul obisnuit dupa mese si folosirea atei dentare o data pe zi poate mentine gura curata si fara alimente care ar putea declansa o durere. Utilizati o perie moale pentru a preveni iritarea anumitor tesuturi ale gurii si pentru a evita provocarea anumitor rani sau leziuni la nivelul gingiilor, care pot provoca gingivita. Pentru o buna igiena orala folositi si ata dentara, dar si apa de gura cu regularitate.
  • Protejati-va gura. Daca aveti bretele sau alte aparate dentare, adresati-va medicului dentist despre cerurile ortodontice pentru a acoperi marginile ascutite.
  • Reduceti stresul. Invatati si utilizati tehnici de reducere a stresului, cum ar fi meditatia sau practicarea de yoga.

 

 

 

Referinte:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4215084/
  2. https://www.msdmanuals.com/professional/dental-disorders/symptoms-of-dental-and-oral-disorders/recurrent-aphthous-stomatitis
  3. https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=aphthous-stomatitis-90-P01843
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/canker-sore/symptoms-causes/syc-20370615
  5. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/canker-sore/diagnosis-treatment/drc-20370620
  6. https://www.medicinenet.com/canker_sores/article.htm#what_causes_canker_sores
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma