Micile leziuni sub forma de ulceratii intalnite la nivelul cavitatii bucale se numesc afte bucale. Iata din ce cauze apar aftele si care sunt solutiile pentru a scapa cat mai repede de ele.
Aftele bucale sunt niste leziuni albe mici, care pot aparea oriunde in interiorul gurii, incluzand gingiile, limba si interiorul buzelor.
In plus, aftele reprezinta o afectiune comuna caracterizata prin formarea repetata a ulcerelor benigne si necontagioase. Ele pot fi insa dureroase si pot face dificila mancatul si vorbirea.
Aftele pot aparea in gura, pe limba, pe gingie si la nivelul buzelor.
Cauza exacta a acestei boli nu este cunoscuta. Cu toate acestea, exista numerosi factori care sunt considerati a fi implicati in dezvoltarea si aparitia acestei leziuni, incluzand:
Aceste leziuni ale gurii pot aparea in urma consumarii anumitor alimente sau bauturi acide sau picante, fie aveti vreo deficienta de vitamine, ori aveti anumite dereglari hormonale. De asemenea, stresul sau tulburarile autoimune sunt alti factori declansatori de afte bucale.
Aftele bucale sunt printre cele mai frecvente tipuri de leziuni orale, care afecteaza aproximativ 20% dintre persoane. Femeile sufera de aceste afectiuni mai frecvent decat barbatii, iar la copiii si adolescenti se intalneste cel mai des acest tip de afectiune.
Aceste mici ulceratii nu sunt contagioase si nu pot fi raspandite de la o persoana la alta, insa sunt bine demarcate, superficiale, ovoide sau rotunde si au un centru necrotic cu o pseudomembrana gri-galben.
Fiecare persoana poate simti simptomele in mod diferit. Semnele si simptomele de afte bucale pot include:
Aftele bucale se vindeca, de obicei, fara tratament. Cu toate acestea, exista multe schimbari in ceea ce priveste stilul de viata utile pe care le puteti face pentru a trata acest tip de leziuni.
Durerea poate fi uneori severa. Puteti reduce disconfortul prin gargara cu apa de gura sau apa sarata. Se poate simti inconfortabil la inceput, dar va ajuta la reducerea durerii. Iata ce spun medicii specialisti: “Trebuie sa cunoastem faptul ca bacteriile din gura transforma, de asemenea, zaharul in acid. Aceasta este una dintre cele mai importante cauze ale cariilor dentare, dar poate prelungi si prezenta aftelor bucale, accentuand simptomele de usturime, arsura sau chiar durere”.
Acizii din sucurile sau alimentele, precum sunt lamaile, portocalele sau grapefruitul va irita peretii cavitatii bucale, astfel provocand rani grave, o senzatie inconfortabila asociata cu arsura in interiorul gurii.
Anumite paste de dinti contin in componenta lor sulfat de sodiu, care poate declansa aparitia aftelor bucale la anumite persoane mai sensibile.
Iata ce spun medicii specialisti despre pasta de dinti: “Pastele de dinti care contin ingredienti nocivi precum sulfatul de sodiu pot cauza aparitia aftelor bucale sau pot accentua simptomele aftelor deja existente din cauza altor factori. Aceste efecte sunt diferite, in functie de sensibilitatea tesuturilor de la nivelul gurii, insa un medic poate spune cu exactitate daca exista un risc sau nu in acest caz”.
Apa sarata este un remediu eficient care va ajuta la vindecarea de afte bucale, deoarece aceasta are rolul de a curata rana din interiorul gurii si o ajuta sa se vindece mult mai repede. Atentie, amestecul nu trebuie inghitit, ci se va elimina imediat dupa ce ati clatit gura.
Iata ce spun medicii specialisti despre folosirea apei sarate in tratarea aftelor: “Sarea curata si deshidrateaza rana pentru a ajuta ca aceasta sa se vindece si amorteste temporar durerea si arsurile create de aftele bucale. Insa, trebuie sa stii ca la inceput se va produce o durere destul de mare, insa va fi de scurta durata, pana ce zona va fi amortita. Amestecul nu trebuie inghitit, ci dupa folosire se elimina si se clateste gura ulterior”.
Exact la fel ca in amestecul de mai sus cu apa si sare, de data aceasta puteti adauga in locul sarii, bicarbonat de sodiu pentru a va clati gura. Acest amestec cu bicarbonat de sodiu este printre cele mai utile si eficiente tratament in ceea ce priveste tratarea rapida de afte bucale.
Iata ce spun medicii specialisti despre folosirea bicarbonatului de sodiu in tratarea aftelor: “Bicarbonatul de sodiu este un alcalin, astfel ajuta la neutralizarea acizilor din gura care irita si inflameaza tesuturile si, de asemenea, este un amestec care ajuta la curatarea si linistirea zonelor. O lingurita de bicarbonat de sodiu dizolvat intr-o cescuta cu apa calduta are efecte benefice in tratarea aftelor bucale”.
Medicii mai recomanda pentru tratarea leziunilor provocate de aftele in gura sa folositi o data la cateva zile apa oxigenata. Puteti sa o diluati cu apa, fie puteti lua o cantitate mica si sa va clatiti gura, in special locul cu leziunea, apoi sa eliminati lichidul. Gustul va fi unul foarte neplacut, insa specialistii din domeniu spun ca apa oxigendata este un remediu foarte bun si are efecte imediate pentru tratarea rapida a aftelor. Iata ce spun medicii specialisti despre clatirea gurii cu apa oxigenata: “Peroxidul de hidrogen este un antiseptic, deci curata inflamatia si ajuta ca vindecarea sa aiba loc mult mai repede, dar, desi are un gust neplacut, amestecul cu sare este mult mai eficient. Apa oxigenata calmeaza durerea si relaxeaza zona afectata, dar pentru scurt timp. Aceasta se poate folosi simpla sau in amestec cu apa, in functie de gravitatea problemei”.
Laptele de magneziu este un alt remediu ajutator in ceea ce priveste tratarea de afte. In lupta cu leziunile de la nivelul gurii, laptele de magneziu are rolul de a curata si dezinfecta zona si ajuta sa se refaca mult mai repede.
Iata ce spun medicii specialisti despre rolul laptelui de magneziu in tratarea aftelor bucale: “La fel ca bicarbonatul de sodiu, laptele de magneziu este un alcalin, care neutralizeaza acidul gastric sau, in acest caz, acidul care irita si inflameaza tesuturile gurii. Laptele de magneziu formeaza un scut care ajuta temporar si protejeaza zona de substante iritante. Acesta se poate folosi la clatirea gurii, daca aftele bucale s-au extins sau numai la tamponare, daca acestea sunt in numar mic”.
Medicul specialist va poate prescrie un supliment nutritional daca consumati cantitati mici de substante nutritive importante, cum ar fi acidul folic, vitamina B-6, vitamina B-12 sau zinc.
Nu exista studii fiabile care sa abordeze rolul dietei in tratarea leziunilor aftoase. Substantele la care majoritatea pacientilor declara ca declanseaza frecvent aftele bucale trebuie evitate, mai ales daca pacientul in cauza a observat o asociere cu anumite produse. In general, trebuie evitate substante tari, acide si sarate, cum ar fi sucurile de fructe, fructele citrice, rosiile si mirodeniile, cum ar fi piperul, boia de ardei si curry, precum si bauturile alcoolice si carbogazoase. Evitarea produselor de ingrijire dentara cu sulfat de laurii de sodiu este, de asemenea, de dorit. Utilizarea unei paste de dinti fara sulfat de sodiu a redus in mod semnificativ perioada de vindecare si durerea de afte bucale.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…