Sarbatoarea de Craciun este una dintre cele mai indragite, pe care atat copiii, cat si adultii o asteapta, de obicei, cu nerabdare. Craciunul trece repede, dar putem anticipa sarbatoarea si intra in atmosfera ei prin activitati diverse inca de la inceputul lunii decembrie.
1. Pregatirea cadourilor pentru cei dragi
2. Calendarul de Advent
3. Decorarea casei intr-o atmosfera cat mai craciunistica
4. Activitati in exterior in asteptarea Craciunului
5. Implicarea in campanii de ajutorare
6. Curatenia pentru sarbatori
7. Filme si animatii de Craciun
8. Pregatirea de prajituri, aluaturi si alte bunatati
9. Secret Santa la serviciu
10. Cina sau petrecere cu prietenii in asteptarea Craciunului
Craciunul si perioada lunii decembrie este incarcata cu traditii si ritualuri, pe care le putem imbogati cu unele noi, astfel incat sa intram mai bine in atmosfera de Craciun.
Craciunul este si o sarbatoare a familiei impreuna si a cadourilor pe care le facem celor dragi. Daca nu ai obiceiul de a pregati cu mult inainte lista de cadouri si a face cumparaturile propriu-zise, in luna decembrie aceasta activitate devine o prioritate. Incearca sa faci din aceasta o activitate cat mai placuta, pentru tine si pentru ceilalti, in care sa pui mai mult accent pe experiente, timp impreuna si lucruri simbolice, mai degraba decat pe consumerism si cheltuieli foarte mari. Organizeaza-te din timp daca ai de trimis cadouri persoanelor cu care nu vei reusi sa te intalnesti fata in fata si trimite-le astfel incat sa ajunga la ele in timp util.
Calendarul de Advent devine o traditie tot mai populara si la noi, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Daca la inceput era un calendar cu 24 de mici ferestre in spatele carora copiii gaseau cate o surpriza (cicolata in diverse forme), astazi gasim pe piata calendar de Advent cu o diversitate de produse (produse cosmetice; dulciuri; ceaiuri; jucarii; bauturi; bijuterii etc.) Pe langa aceste calendare care pot fi achizitionate, iti poti confectiona propriul calendar cu produse sau activitati, il poti darui cuiva drag, pregati pentru copii sau sa il folositi in cuplul vostru (cu activitati si mici cadouri/surprize pentru voi). Ideea acestui calendar este de a face asteptarea Craciunului mai placuta si mai incarcata cu surprize.
Pe langa impodobirea bradului, daca vrei sa creezi o atmosfera cat mai calda si primitoare, in ton cu sarbatorile de iarna, decoreaza si pregateste decoratiuni pentru mai multe colturi si zone ale casei: coronita pe usa de la intrare; decoratiuni de masa; fulgi de zapada si ghirlande agatate; geamuri decorate cu casute sau simboluri ale Craciunului sau iernii etc. De asemenea, colindele pe fundal si mirosul de bunatati specifice iernii (vin fiert, scortisoara, prajituri) vor intregi acest cadru in care asteptam sarbatorile. In plus, daca vei aprinde cateva lumanari in locul becurilor, vei obtine un efect foarte cald sau ceea ce danezii numesc „hygge„. Iar daca lumanarile au si un miros specific de iarna sau Craciun, efectul este cu atat mai puternic.
Zilele scurte si vremea rece ne fac de obicei sa ne petrecem marea parte a timpului acasa. Dar luna decembrie ne ofera si numeroase oportunitati de a petrece timpul afara, mai ales daca suntem persoane active: plimbari in orasul impodobit cu instalatiile de sarbatori; mersul la patinoar; joaca in zapada (daca avem noroc sa ninga); excursii la munte; sedinte foto de Craciun cu intreaga familie, intr-un studio sau in natura; participarea la concerte cu colinde; vizite la rude si prieteni, cu seri de jocuri sau filme de Craciun; participarea la targuri de Craciun, in orasul in care locuiesti sau in altele pe care le vizitezi; vizionarea de filme sau animatii de Craciun la cinema.
In sezonul rece avem de obicei tendinta de a sta mai mult la caldura si de a ne misca mai putin. Frigul de afara, intunericul sau vremea mohorata, straturile de haine pe care trebuie sa le punem pe noi fac mult mai putin atractiv iesitul. Dar si iarna avem nevoie sa ne miscam si sa respiram aer curat, asa ca orice iesire este binevenita.
In luna decembrie se organizeaza numeroase campanii care au ca scop daruirea de cadouri, haine, obiecte, produse de igiena, jucarii, mese calde pentru cei mai putin norocosi. Chiar daca ideal ar fi sa facem acest lucru in orice perioada a anului, nu doar de Craciun, chiar si acum ajutorul nostru este binevenit. Sunt campanii care se desfasoara in toate orasele mari, dar si unele in care te poti implica la nivel national. Alege cauze cu care rezonezi sau daca ai identificat deja persoane pe care le poti ajuta direct, nu ezita sa o faci. Iar daca nu ai timp sa te implici in a cumpara cadouri pentru cei care au nevoie, donarea sau trimiterea unui sms, acolo unde e posibil, sunt la fel de eficiente.
Daca ti-ai propus sa te indrepti mai mult catre stilul minimalist sau pur si simplu ai adunat prea multe lucruri si vrei sa faceti ordine in casa, pana la sarbatorile de iarna, zilele din decembrie pot fi cele mai potrivite pentru aceste actiuni. Mobilizeaza intreaga familie, inclusiv copiii si stabeste un plan pentru a sorta si apoi a recicla sau a dona, eventual a arunca, acele lucruri care nu iti mai sunt utile, dar pe care le-ai tot adunat.
Despre beneficiile unui stil de viata mai minimalist gasesti mai multe informatii in acest articol.
Exista o paleta larga de filme din care poti alege; fie ca te uiti singur, cu partenerul, cu copiii sau intreaga familie. De asemenea, poti organiza seri de film cu tematica de Craciun, la care sa iti inviti si prietenii sau familia extinsa. O iesire la cinema pentru a vedea un film sau o animatie de Craciun este iarasi un mod prin care sa marchezi aceasta perioada si sa iesi din rutina zilnica.
Sarbatorile de iarna sunt asociate si cu mirosurile de bunatati culinare specifice acestei perioade. Fie ca e vorba de paine sau prajituri, acestea aduc o stare de bine prin actiunea in sine de a lucra cu aluatul, care aduce relaxare; dar si prin faptul ca ne trezeste amintiri din familie si copilarie si ca aduc un miros extrem de placut in intreaga casa.
Turta dulce, placinte, vin fiert, biscuiti cu scortisoara sau ghimbir, ciocolata calda – sunt doar cateva exemple de preparate care vor raspandi o aroma placuta in casa. In plus, este o activitate pe care o poti face cu cei mici, contribuind astfel la crearea unor amintiri in familie. Daca sunt produse pe care le mancai in copilarie, pregatite de mama sau bunici si vreti sa le readuceti in traditia familiei voastre, este un bun prilej de a le suna si de a le cere reteta, pentru a o pregati la randul tau.
Putem aduce atmosfera Craciunului si a anticiparii sarbatorii si la serviciu, in echipa in care lucram, prin participarea la „Secret Santa”. Ideea este ca intr-un grup sa trageti la sorti destinatarul cadoului pe care fiecare fiecare coleg il va oferi. Pentru a pipera si mai mult atmosfera, se poate introduce ca regula ca pana la oferirea cadourilor, fiecare sa ii faca „protejatului” sau mici surprize (servicii, cadouri); dar cu atentie, astfel incat sa nu isi dezvaluie identitatea.
Craciunul trece repede si de obicei, incercam sa fim alaturi de familie si de oamenii cei mai apropiati. Daca vrei sa sarbatoresti in avans cu grupul de prieteni, organizeaza o cina sau o petrecere de Craciun intr-una din serile de decembrie, in care sa va bucurati de toate traditiile care va plac (colinde pe fundal, o masa cu bunatati, cadouri pe care vi le oferiti etc.). In acest fel, veti prelungi mai mult atmosfera de sarbatoare si de timp petrecut cu persoanele dragi.
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…