Acidul uric reprezinta un produs final din urma metabolismului purinelor, iar valorile prea mari sunt legate de anumite afectiuni renale si nu numai. Iata care sunt cauzele acidului uric marit.
1. Informatii generale
2. Cauze care duc la valori crescute ale acidului uric
3. Interpretarea valorilor mari
4. Interpretarea valorilor mici
5. Valori normale
6. Tratamentul acidului uric crescut
7. Alimente cu continut mare de purine
Ce este acidul uric? Acidul uric este un produs rezidual obisnuit care se produce atunci cand organismul descompune substante chimice numite purine. Purinele sunt substante gasite in propriile celule si, de asemenea, in unele alimente. Alimentele cu niveluri ridicate de purine includ ficat, hamsii, sardine, fasole uscata.
In general, acidul uric se dizolva in sange, apoi se duce la rinichi. De acolo, paraseste corpul prin urina. Daca organismul produce prea mult acid uric sau nu elibereaza suficient in urina, acesta poate produce cristale care se acumuleaza in articulatii. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de guta. Guta este o forma de artrita care provoaca inflamatii dureroase in interiorul si in jurul articulatiilor. Nivelurile ridicate de acid uric pot provoca si alte tulburari, inclusiv pietre la rinichi si insuficienta renala.
Testarea acidului uric este cel mai des folosita pentru:
Este posibil sa fie nevoie de un test de acid uric daca aveti simptome de guta. Acestea includ:
De asemenea, este posibil sa aveti nevoie de acest test daca aveti simptome de pietre de rinichi. Acestea includ:
In plus, este posibil sa aveti nevoie de acest test daca beneficiati de chimioterapie sau radioterapie pentru cancer. Aceste tratamente pot determina cresterea nivelului de acid uric. Testul va poate ajuta sa va asigurati ca sunteti tratat inainte ca nivelurile sa devina prea mari.
Un test de acid uric se poate face ca un test de sange sau ca un test de urina. In timpul unui test de sange, un medic va preleva o proba de sange dintr-o vena, folosind un ac mic. Dupa ce acul este introdus, o cantitate mica de sange va fi colectata intr-o eprubeta sau flacon.
Pentru un test de urina pentru acid uric, va trebui sa colectati toata urina produsa intr-o perioada de 24 de ore. Acest lucru se numeste un test de urina de 24 de ore. Pentru colectarea urinei se foloseste un urocultor, respectand o serie de instructiuni privind modul de colectare si stocare a probei. Se goleste vezica urinara dimineata si se colecteaza urina. Inregistrati ora. In urmatoarele 24 de ore, colectati urina in urocultor. Depozitati recipientul cu urina in frigider pana la predarea la laborator.
Daca rezultatele testelor arata acid uric crescut, pot fi mai multi factori implicati. Acid uric crescut cauze:
Acidul uric se produce din defalcarea naturala a celulelor corpului. De asemenea, este produs din alimentele pe care le consumati. Rinichii iau acidul uric din sange si acesta ajunge in urina pentru a fi eliminat din corp. In schimb, daca organismul produce prea mult acid uric, nivelul din urina poate deveni prea mare. De asemenea, daca rinichii nu functioneaza asa cum ar trebui, nivelul acidului uric in urina poate deveni prea scazut. Acidul uric marit poate determina formarea de cristale in articulatii. Aceasta provoaca o problema dureroasa numita guta. Daca guta nu este tratata, cristalele se pot forma si formeaza depuneri. Nivelurile ridicate de acid uric pot provoca, de asemenea, pietre la rinichi.
Nu toata lumea care are acidul uric mare inseamna ca are guta. Nivelurile ridicate de acid uric in sange nu duc intotdeauna la simptome. Aceasta afectiune, numita hiperuricemie asimptomatica, este destul de comuna. Se considera, in general, ca aceasta conditie nu necesita tratament, cu exceptia cazului in care persoana afectata prezinta un risc ridicat de complicatii. Persoanele cu membri ai familiei care au avut guta, pietre la rinichi sau boli de rinichi pot primi tratament chiar daca nu au simptome.
La femei, acid uric valori prea mari sunt > 5,7 mg/dL, iar la barbati se considera valori prea mari cele > 7 mg/dL. La copii sunt considerate prea mari valorile de > 5,5 mg/dL.
Acidul uric scazut in sange este mai putin frecvent si, de obicei, nu provoaca probleme. Se considera prea mici valorile de acid uric seric de < 2,4 mg/dL la femei si < 3,4 mg/dL la barbati, iar la copii < 2 mg/dL.
Cauzele pentru valori mici ale acidului uric includ:
Masurarea acidului uric seric se coreleaza cu o serie de valori standard – acid uric valori se referinta. Acidul uric valori normale:
Daca nu aveti simptome, nu aveti nevoie in mod necesar de tratament pentru hiperuricemie. Cand simptomele sunt prezente, o dieta scazuta in purine poate ajuta la reglarea nivelului de acid uric. Daca acest lucru nu este eficient, medicul va poate prescrie un medicament pentru a controla nivelul de acid uric.
Pentru un nivel crescut de acid uric tratament poate fi si schimbarea dietei, la indicatiile medicului. Medicul va poate recomanda o dieta saraca in purine. Produsele alimentare cu continut ridicat de purine, care trebuie limitate, includ:
Alimentele cu continut scazut de purine includ:
De asemenea, este important sa beti suficienta apa pe zi pentru a ajuta rinichii sa elimine acidul uric. Anumite modificari ale dietei pot ajuta la scaderea nivelului de acid uric din sange. Daca hiperuricemia este legata de guta, modificarile dietetice pot reduce riscul de atac de guta si pot incetini progresul oricaror leziuni ale articulatiilor.
Cand modificarile dietetice nu controleaza suficient hiperuricemia, medicul va poate prescrie medicamente pentru a mentine concentratiile de acid uric sub control. Acestea includ:
Daca ati suferit atacuri de guta, ar trebui sa aveti nivelurile de acid uric testate la fiecare 6 luni pentru a va asigura ca acestea raman la un interval optim – acid uric valori sub 6,0 mg / dl.
Tratamentul pentru hiperuricemie va depinde de cauza ei. Daca hiperuricemia este asimptomatica, tratamentul nu este recomandat. In aceasta situatie, nu exista niciun beneficiu dovedit pentru administrarea de terapii de scadere a acidului uric.
Daca hiperuricemia este legata de o afectiune care sta la baza, conditia va trebui tratata:
Guta este tratata cu unul sau mai multe dintre urmatoarele medicamente:
Daca aveti pietre la rinichi mai mici de 5 mm, medicul va poate sfatui sa beti multa apa si sa luati medicamente analgezice pana cand sunt eliminate pietrele. Pietrele la rinichi care sunt de 5 mm sau mai mari sunt mai putin susceptibile de a trece pe cont propriu. Unii medici prescriu medicamente precum tamsulosin pentru a va relaxa muschii din tractul urinar. Acest lucru poate face mai usoara si mai putin dureroasa trecerea pietrelor.
Pot fi necesare tehnici suplimentare. In cazul in care pietrele sunt mai mari de 10 mm, poate fi necesar sa le indepartati chirurgical.
Alimente care contin purine in cantitati mari sunt:
Guta apare atunci cand acidul uric se acumuleaza in sange. De obicei, acidul uric se dizolva in sange si este excretat prin urina. Insa, cand organismul produce prea mult acid uric sau rinichii nu il elimina suficient in urina, acesta se acumuleaza si duce la formarea de cristale de urat. Aceste mici cristale de acid uric in forma de ac se depun in articulatii si pot declansa umflarea brusca.
Daca este tratata imediat, guta nu se agraveaza. Daca nu este tratata, insa, poate duce la guta avansata sau guta tofica, care sunt depozite de cristale in jurul unei articulatii. In timp, acest lucru poate duce la deteriorari permanente ale articulatiilor. Guta netratata poate provoca, de asemenea, pietre la rinichi.
Purinele din plante sunt considerate mai sigure. Avand in vedere efectul protector al acestor alimente impotriva altor afectiuni periculoase cum ar fi boala cardiaca (un factor de risc pentru guta), acestea pot ajuta de fapt oamenii sa gestioneze guta, spre deosebire de agravarea acesteia, potrivit cercetatorilor. In plus, unele leguminoase bogate in purina contin, de asemenea, o cantitate crescuta de proteine, astfel incat acestea pot reduce in continuare simptomele de guta daca sunt consumate in locul surselor de proteine animale cu continut mare de purina.
Referinte:
(1) High uric acid level, link: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17808-high-uric-acid-level
(2) Uric acid test, link: https://medlineplus.gov/lab-tests/uric-acid-test/
(3) High uric acid level, link: https://www.mayoclinic.org/symptoms/high-uric-acid-level/basics/causes/sym-20050607
(4) Hyperuricemia, link: http://chemocare.com/chemotherapy/side-effects/hyperuricemia-high-uric-acid.aspx
(5) Hyperuricemia: Symptoms, Treatment, and More, link: https://www.healthline.com/health/hyperuricemia
(6) Foods to eat and avoid on a low-purine diet, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322590.php
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…