Relaxare acasa – Dupa zile incarcate, in care jonglam cu viata profesionala si cea personala, avem nevoie sa ne si relaxam, ca sa ne mentinem in echilibru. Ce activitati si tehnici de relaxare acasa putem face si cum sa avem mai multa grija de noi – pe larg in acest articol.
1. Informatii generale despre relaxare acasa
2. Relaxarea psihica si relaxarea fizica
3. Activitati si metode de relaxare acasa
4. Tehnici de relaxare pentru somn
La finalul unei zile epuizante, in weekend, in pauzele de la serviciu (daca lucram de acasa), avem nevoie sa ne relaxam ca sa ne incarcam bateriile. Cu atat mai mult, in contextul epidemiologic in care ne aflam, in care stresul la care suntem supusi a crescut considerabil, avem nevoie sa ne relaxam; sa le dam ocazia corpului si mintii noastre sa ia o pauza.
De la crearea unui spatiu linistit si relaxant acasa, pana la tehnici simple pe care le putem pune in aplicare sau activitati care ne destind si ne linistesc dupa o zi incarcata, avem la indemana o gama larga de variante pe care sa le incercam.
Pentru buna noastra functionare, e important sa avem pauze pentru noi, intre viata de familie si cea profesionala. In perioade de stres foarte ridicat, momentele de relaxare si de linistire sunt cu atat mai importante pentru sanatatea noastra. Pe termen lung, daca stresul devine cronic, poate contribui la anxietate, insomnie, afectarea sistemului imun.
Avem la indemana mai multe posibilitati de a ne relaxa, unele menite sa ne relaxeze corpul, altele mintea, iar altele au efect asupra corpului si mintii deopotriva. Important este sa testam cat mai multe si sa vedem care functioneaza mai bine in cazul nostru.
Pe termen lung, vom avea o serie de beneficii:
Acestea ne ajuta sa ne relaxam si le putem practica oricand pe parcursul zilei, chiar si atunci cand ne simtim coplesiti de emotii intense. Iata cateva exemple:
Ne ajuta sa ne distragem de la emotiile care ne coplesesc. Iata cateva exemple:
Tehnicile de relaxare ne pot ajuta sa facem fata mai bine stresului de zi cu zi, dar s-au dovedit de mare ajutor si in stresul asociat unor probleme de sanatate sau in tratarea unor tulburari de natura psihologica.
Puteti folosi inregistrari video, articole unde sunt descrise tehnicile, podcasturi sau aplicatii specializate.
Cateva exemple de aplicatii pentru relaxare: Ananda, Calm, Pause, Essence, Colorfy, Personal Zen, Happify, Headspace, Aura, Insight Timer, Pacifica.
Informatii despre metode si tehnici de relaxare – in acest articol.
Mindfulness este practica prin care in mod intentionat ne concentram atentia pe aici si acum. Se refera la a fi complet implicat in activitatea desfasurata, constient de ganduri, emotii, senzatii corporale si stimuli din mediul exterior, fara a le judeca sau evalua, ci acceptandu-le asa cum sunt. Cu atat mai mult cu cat mintea noastra este bombardata de informatii din social media, de sarcinile si termenele limita pe care le avem la locul de munca, de activitati cu copiii si legate de casa etc.
Exista mai multe tehnici de mindfulness, exemple si descrierea lor – in acest articol.
Puteti incerca si cateva aplicatii pe telefon pentru mindfulness. Iata cateva exemple: Breethe, Buddhify, Calm, Headspace, Insight Timer, Mindfulness Daily, Omvana, Sattva, 10% Happier, Simply Being, Smiling Mind.
O serie de activitati placute ne ajuta mult sa ne relaxam:
Alte activitati cu efect de relaxare pot fi:
Contactul cu natura si timpul petrecut in natura sunt foarte benefice pentru sanatatea si starea noastra de bine. Daca nu locuim la casa si nu avem curte sau gradina sau daca de la fereastra nu avem privelisti cu natura, putem aduce elemente din natura in casa: plante verzi, flori proaspete, flori uscate, acvarii cu pesti, seminee cu lemne. De asemenea, opteaza pentru cat mai multe materiale naturale in design-ul si decoratiunile casei.
Fie ca lucram de acasa, fie ca revenim acasa dupa o zi de lucru incarcata, amenajarea unor locuri din casa cat mai relaxante ne poate ajuta sa reducem mai rapid stresul pe care il resimtim.
Camerele luminoase si prezenta plantelor au o influenta benefica asupra dispozitiei. Dar sunt si alte elemente care tin de design, de materialele alese si alte aspecte care contribuie la a ne relaxa, a ne ajuta sa ne destindem si sa functionam mai bine.
Mici zone sau elemente care ne relaxeaza si ne redau calmul pot fi zona balconului unde avem multe plante de care ne ingrijim periodic; un fotoliu sau divan confortabil, unde obisnuim sa citim; o camera pe care am amenajat-o pentru un hobby etc.
Daca locuinta este aglomerata si dezorganizata, poate fi o sursa de stres suplimentara. De aceea, renuntarea la lucrurile care nu ne mai folosesc (haine, obiecte, dispozitive electronice, decoratiuni, piese de mobilier) ne ofera mai mult spatiu si ordine, care implicit au efect pozitiv asupra starii noastre de bine.
Telefonul, laptopul, televizorul sau alte dispozitive pe care le utilizam in mod frecvent, fie pentru ca lucram cu ele, fie pentru ca asa luam o pauza de la ce facem, cu cat le utilizam mai mult, cu atat interfereaza cu capacitatea noastra de a ne relaxa, de a ne concentra, de a fi productivi si eficienti. Pauzele de la aceste dispozitive ne dau posibilitatea de a ne relaxa mai mult.
Este o metoda de relaxare eficienta, in special atunci cand locuim cu familia, cand avem copii si cu atat mai mult in aceasta perioada, in care pentru multe familii casa a devenit si locul de munca si gradinita/scoala. Insa cateva minute de timp petrecute tu cu tine te ajuta sa te detasezi de responsabilitatile si sarcinile de zi cu zi. Sunt eficiente chiar si cateva minute dimineata devreme, inainte ca ceilalti sa se trezeasca sau in timpul zilei, cand iti iei cateva minute intr-o camera libera sau facand o baie.
Puzzle-uri, board games, jocuri alaturi de copii – sunt doar cateva idei de activitati ludice care ne ajuta sa ne relaxam in familie sau alaturi de prieteni.
Tehnicile de relaxare, mindfulness, exercitiile de respiratie practicate inainte de somn reduc nivelul anxietatii si al gandurilor/grijilor care impiedica adormirea.
Ce mai putem face pentru a ne relaxa inainte de culcare:
(1) Stress Management: Relaxing Your Mind and Body – https://www.uofmhealth.org/health-library/uz2209
(2) Relaxation Techniques for Stress Relief – https://www.helpguide.org/articles/stress/relaxation-techniques-for-stress-relief.htm
(3) Relaxation – https://www.goodtherapy.org/blog/psychpedia/relaxation
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…