Specialistii sustin ca zincul poate impiedica inmultirea virusurilor si poate intari sistemul imunitar. Zincul si Covid-19 – aflati din materialul urmator daca acest mineral ne apara de infectarea cu noul coronavirus.
Zincul este un mineral esential care are o multime de roluri in corpul uman, printre care sustinerea functiei a peste 300 de enzime. Organismul are nevoie de zinc pentru a efectua metabolismul normal si pentru a asigura functia corecta a sistemului de reproducere, sistemului cardiovascular si sistemului nervos.
Alimentele bogate in zinc sunt produsele de origine animala, cum ar fi carnea de porc, crustacee, pui, dar si cerealele fortificate pentru micul dejun. Cu toate acestea, zincul se regaseste si in fasole, nuci si seminte. Fitatii din legume si cereale pot reduce absorbtia zincului si, prin urmare, vegetarienii si veganii trebuie sa consume cu 50% mai mult zinc.
Deficitul de zinc poate provoca unele probleme, precum cresterea intarziata la copii. In plus, poate ridica riscul de infectie. De asemenea, deficitul de zinc este un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea pneumoniei, care poate fi o consecinta a COVID-19.
”Conform estimarilor actuale, riscul carentei de zinc este observat la peste 1,5 miliarde de oameni din intreaga lume”, explica prof. Anatoly Skalny, cel care conduce Laboratorul de Dietetica Moleculara din cadrul Universitatii Sechenov din Moscova.
Deficitul de zinc poate provoca:
Deficitul de zinc este greu de stabilit intr-un laborator, deoarece se regaseste la nivelul intregului corp in proteine si acizi nucleici. Uneori, deficitul de zinc poate fi prezent chiar daca rezultatele de laborator sunt normale.
In timpul pandemiei de COVID-19, interesul pentru suplimentele alimentare care sprijina functia sistemului imunitar s-a intensificat. Cu toate ca nu exista alimente sau suplimente specifice care sa impiedice o persoana sa contracteze COVID-19, anumiti nutrienti pot ajuta la sustinerea functiei sistemului imunitar.
O analiza a dovezilor asupra zincului sugereaza ca acest mineral poate proteja organismul impotriva COVID-19 prin stimularea imunitatii anti-virale. In plus, zincul poate reduce inflamatiile frecvente la pacientii cu Covid-19.
Dieta si starea de sanatate se afla intr-o stransa legatura. O alimentatie buna sustine functionarea sistemului imunitar. O nutritie corecta sprijina sistemul imunitar in lupta impotriva agentilor patogeni si ajuta la evitarea inflamatiilor cronice care pot aparea in urma unei infectii.
Multi oameni stiu ca vitamina C imbunatateste in mod semnificativ sistemul imunitar. De asemenea, este cunoscut faptul ca persoanele cu deficit de vitamina C au un risc mai mare de a se confrunta cu infectii, cum ar fi pneumonia.
O analiza recenta s-a concentrat pe beneficiile administrarii zincului in lupta cu COVID-19. Zincul este un mineral care se gaseste in mai multe tipuri diferite de alimente.
Rezultatele sugereaza ca zincul ar putea avea efecte de protectie impotriva COVID-19. Potrivit cercetarilor, zincul poate sustine imunitatea anti-virala si reduce inflamatia. O echipa de cercetatori de la Universitatea Sechenov din Moscova, Rusia, a condus analiza si a publicat-o in Jurnalul International de Medicina Moleculara.
Zincul sustine productia si maturizarea globulelor albe din sange, acestea fiind actorii principali ai sistemului imunitar. Exista mai multe tipuri de celule albe ale sangelui. Dintre acestea, unele produc anticorpi, capteaza si distrug agentii patogeni si readuc sistemul imunitar la normal in urma unei infectii.
Zincul ajuta, de asemenea, la reglarea inflamatiei. Cu toate ca inflamatia este absolut necesara pentru a combate infectia, daca apare o supraproductie de citokine pro-inflamatorii devreme in infectie, pacientul se poate confrunta cu unele dintre cele mai grave simptome ale COVID-19.
Potrivit analizei, exista dovezi care arata ca zincul poate avea un efect antiinflamator in cazul pneumoniei, limitand deteriorarea tesutului pulmonar. De zeci de ani, oamenii de stiinta au stiut ca zincul poate bloca inmultirea rinovirusurilor responsabile de infectiile respiratorii la oameni, printre care si raceala comuna.
Daca se gaseste in cantitati mai mari in celule, zincul ajuta la blocarea reproducerii rinovirusurilor si stimuleaza productia de interferon alfa. Aceasta molecula de semnalizare le solicita celulelor din apropiere sa-si initieze apararea anti-virala.
Studiul a descoperit, de asemenea, dovezi specifice si in cazul coronavirusurilor. Un studiu a aratat ca zincul blocheaza enzima responsabila de replicarea coronavirusului care a dus la aparitia focarului SARS din 2002.
Au fost facute sute de studii care au investigat efectele zincului in cazul racelii comune. Teoria este ca zincul ar putea inhiba atasarea virusului racelii de celulele din mucoasa nazala. In plus, acest mineral poate suprima inflamatia. Cu toate ca au existat rezultate contradictorii, in general, zincul pare a fi benefic in anumite forme sau circumstante.
O analiza a 18 studii realizata de Cochrane a descoperit ca pastilele cu zinc (cel putin 75 mg / zi) administrate in 24 de ore de la debutul simptomelor au redus durata semnelor de raceala la persoanele sanatoase. Nu au putut sa spuna, insa, daca suplimentele cu zinc au redus riscul de a dezvolta o raceala. Gluconatul de zinc (13,3 mg) a ameliorat simptomele de raceala obisnuita cu mai mult de trei zile in cazul a 100 de angajati din Cleveland.
COVID-19 este o boala noua, iar cercetatorii inca incearca sa afle mai multe despre aceasta maladie. Pana in prezent, nu au existat studii specifice privind zincul si Covid-19, de aceea, specialistii pot doar sa observe efectele sale in cazul altor afectiuni.
Corpul nostru nu are un sistem specializat de depozitare a zincului. De aceea, acest mineral trebuie luat in fiecare zi.
Specialistii au stabilit dozele zilnice recomandate pentru zinc elementar, in functie de varsta. Retineti ca alimentele bogate in fitati, precum cerealele, nucile si leguminoasele, pot reduce absorbtia mineralelor, cum ar fi zincul.
Interesant este faptul ca clorochina – pe care unii specialistii au recomandat-o ca optiune de tratament pentru Covid-19 la inceputul pandemiei – creste absorbtia zincului in celule, ceea ce poate sta la baza unora dintre efectele sale pozitive.
Potrivit unui studiu realizat in 2020, atunci cand medicii i-au tratat pe pacienti cu zinc si hidroxiclorochina, mai multi pacienti au fost externati si mai putine persoane au murit din cauza COVID-19.
Cu toate acestea, cercetarile care sugereaza ca hidroxiclorochina sau clorochina ar putea trata COVID-19 au devenit controversate. Potrivit celor mai recente recomandari emise de Food and Drug Administration (FDA) din SUA, specialistii se declara impotriva utilizarii oricaruia dintre aceste medicamente din cauza riscului de reactii adverse severe.
De asemenea, cercetatorii subliniaza faptul ca, desi cercetarile arata ca zincul reduce riscul de boli respiratorii si complicatiile acestora, nu exista date suficiente pentru a face recomandari cu privire la aportul de zinc si COVID-19.
Pe de alta parte, trebuie remarcat faptul ca zincul consumat in exces poate avea efecte adverse, cum ar fi greata, pierderea poftei de mancare si crampe stomacale. Pe termen lung, prea mult zinc poate reduce activitatea sistemului imunitar.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…