Uterul bicorn este o malformatie uterina congenitala in care uterul are doua cavitati lipite, ceea ce face sa para in forma de inima. Aflati mai multe despre uter bicorn din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este uterul bicorn?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Uterul bicorn si sarcina
  5. Diagnostic
  6. Cum se trateaza
  7. Complicatii

Ce este uterul bicorn?

Un uter bicorn este un tip de malformatie uterina congenitala sau o anomalie a canalului mullerian in care uterul pare sa aiba forma de inima (anomalia mai poarta denumirea de uter in forma de inima). Uterul bicorn are doua cavitati lipite, in conditiile in care un uter normal are o singura cavitate.

Anomaliile canalelor lui Muller, printre care si uterul bicorn, apar devreme in timpul dezvoltarii prenatale. Sistemul reproducator al fatului de sex feminin se formeaza inca din uter. La inceput, fetusii au doua conducte mulleriene care se contopesc pentru a forma un uter. Acest lucru se poate intampla la femeile ale caror mame au luat un medicament numit dietilstilbestrol in timpul sarcinii sau din alte motive necunoscute.

Uter bicameral

Un uter bicorn este unul dintre mai multe tipuri de anomalii ale canalelor lui Muller. Exista si alte tipuri, cum ar fi:

  • uterul didelf (sau uterul dublu), in care femeia are doua utere separate
  • uter unicorn – unde este prezent un singur canal – rezultand un uter mai mic decat in mod normal
  • uter septat, in care uterul este despartit de un perete sau sept.

Uterul bicorn reprezinta cea mai frecventa anomalie a canalelor lui Muller.

De cele mai multe ori, femeile care au un uter bicorn isi duc la bun sfarsit sarcinile. Cu toate acestea, starea poate creste riscul de avort sau nastere prematura.

Cauze

Un uter bicorn este o anomalie congenitala. Acest lucru inseamna ca femeia se naste cu aceasta problema. Anomalia se produce atunci cand uterul unei fetite nu se dezvolta normal in pantec. Conductele speciale fuzioneaza doar partial, ceea ce duce la separarea celor doua parti superioare, sau coarne, ale uterului. Cand coarnele se lipesc doar putin sau partial, uterul pare sa aiba forma de inima. Aceasta conditie nu poate fi prevenita sau stopata.

Uterul bicorn este cauzat in principal de fuziunea anormala a canalelor mezonefrice (conductele lui Muller). Aceasta fuziune se produce in timpul embriogenezei in primele luni de sarcina, ceea ce duce la aceasta malformatie congenitala.

Dezvoltarea normala a canalelor mulleriene depinde de organogeneza, fuziune si resorbtie septala. Organogeneza se caracterizeaza printr-o fuziune a ambelor conducte, iar esecul in acest proces duce la ageneza uterina / hipoplazie sau uter unicorn.

Fuziunea si resorbtia septala – caracteristici

Fuziunea se caracterizeaza prin fuziunea canalelor pentru formarea uterului. Nereusita in acest proces duce la uter bicorn sau didelf. Resorbtia septala se produce odata ce fuziunea canalelor este completa. Esecul in acest proces duce la uter septat sau arcuat.

Ductul mezonefric Wolffian si conducta lui Muller joaca un rol important in dezvoltarea sistemului reproducator al femeii. Gradul de anormalitate al sistemului reproducator este determinat de momentul in care are loc problema in dezvoltare. Daca aceasta se produce in cea de-a 12-a saptamana de dezvoltare, iar canalele mulleriene nu fuzioneaza, acest lucru duce la duplicarea uterului. Daca fuziunea se intampla la scurt timp dupa aceasta perioada de gestatie, rezulta un uter bicorn.

Simptome

Femeile cu uter bicorn se nasc cu aceasta anomalie, insa ar putea sa descopere acest lucru abia dupa ce sunt supuse unei ecografii sau a unui alt test imagistic. Acest lucru este cauzat de faptul ca, de multe ori, problema nu provoaca niciun simptom vizibil.

Pe de alta parte, unele femei cu uter bicorn prezinta urmatoarele simptome:

  • sangerare vaginala neregulata
  • avorturi repetate
  • perioade menstruale dureroase
  • disconfort abdominal
  • durere in timpul actului sexual

Persoanele cu uter bicorn au avut aceasta anomalie inca de la nastere. De aceea, orice potential simptom ar putea parea foarte normal pentru acestea.

Cand este necesara vizita la medic

Solicitati sfaturi medicale daca aveti flux menstrual in ciuda folosirii unui tampon intern, daca aveti dureri severe in timpul menstruatiei sau ati suferit avorturi repetate.

Uterul bicorn si sarcina

Cel mai probabil, un uter in forma de inima nu va afecta fertilitatea femeii. Ba mai mult, studiile au aratat ca un uter bicorn nu reduce sansele unei femei de a ramane insarcinata. Cu toate acestea, unele cercetari mai vechi sugereaza ca aceasta anomalie este mai frecventa la femeile infertile.

Un uter bicorn ridica riscul ca femeia sa sufere un avort mai tarziu in sarcina si de a naste copilul mai devreme. Unii cercetatori sugereaza ca aceste probleme se intampla din cauza contractiilor uterine neregulate sau a capacitatii uterine reduse.

Uter bicorn sarcina – incidenta

Statisticile variaza cand vine vorba de procentajul de femei care se confrunta cu aceste probleme. De exemplu, un raport afirma ca prevalenta unui avort repetat la femeile cu defecte uterine variaza intre 1,8% si 37,6%.

Uter bicorn dupa sarcina

In plus, bebelusii nascuti din mame cu uter bicorn au riscuri mai mari de a dezvolta anumite defecte la nastere in comparatie cu cei nascuti de catre femei care nu au aceasta afectiune. De fapt, potrivit unui studiu, acest risc a fost de patru ori mai mare.

Daca o femeie are uter bicorn, sarcina va fi tratata ca fiind cu risc ridicat. Medicul va monitoriza cu atentie evolutia sarcinii. Este posibil ca doctorul sa efectueze ecografii frecvente pentru a verifica pozitia copilului.

Bebelusul se poate aseza intr-o pozitie (prezentatie) pelviana, ceea ce inseamna ca fundul sau picioarele sunt orientate in jos inainte de nastere. Este posibil ca viitoarea mamica sa fie supusa unor teste suplimentare si, cel mai probabil, va fi nevoita sa nasca prin cezariana.

Potentiale pericole

Uterul bicorn nu provoaca avorturi in primul trimestru. Insuficienta de col uterin si nasterea prematura ar putea provoca un avort spontan sau o pierdere de sarcina la nastere, daca fatul este nascut prea devreme – inainte de saptamana 24 sau 25 de sarcina, punctul in care un copil nascut prematur poate supravietui. Din cauza indentatiei din partea superioara a uterului, un fat aflat in curs de dezvoltare poate sa nu aiba suficient spatiu pentru a creste, ceea ce poate duce la o nastere prematura.

Cu toate ca aceste complicatii pot aparea, multe femei cu uter bicorn isi duc sarcinile la bun sfarsit fara probleme. Daca va preocupa faptul ca uterul bicorn poate produce complicatii ale sarcinii, adresati-va unui medic obstetrician sau specialist in fertilitate cu risc ridicat, care va poate evalua istoricul medical si riscurile personale.

Diagnostic

Uterul bicorn poate fi diagnosticat in timpul unui examen pelvian de rutina atunci cand medicul observa un col uterin dublu sau simte un uter cu forma anormala. Daca doctorul suspecteaza prezenta unei anomalii, poate recomanda oricare dintre urmatoarele teste:

Uter bicorn ecografie

Acest test presupune utilizarea undelor sonore de inalta frecventa pentru a crea imagini din interiorul corpului. Pentru a capta imaginile, un dispozitiv numit traductor fie este aplicat pe pielea abdominala, fie este introdus in vagin (ecografie transvaginala). Ambele tipuri de ecografii pot fi facute pentru a obtine o vizibilitate cat mai buna. In plus, acolo unde este disponibila, medicii pot folosi o ecografie 3-D.

Sonohisterografia

Sonohisterografia este o scanare cu ultrasunete. Aceasta este efectuata dupa ce specialistul injecteaza o substanta de contrast printr-un tub in uter, prin intermediul vaginului si al colului uterin. Cu ajutorul acestui test, medicul poate sa caute diverse probleme in forma uterului.

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN)

Aparatul RMN are forma unui tunel care are ambele capete deschise. In timpul testului, pacienta sta intinsa pe o masa mobila care este glisata in interiorul aparatului. Aceasta procedura nedureroasa foloseste un camp magnetic si unde radio pentru a crea imagini in sectiune din interiorul corpului.

Histerosalpingografie

In timpul unei histerosalpingografii, un colorant special este injectat in uter prin intermediul colului uterin. Pe masura ce colorantul se misca prin organele reproducatoare, specialistul foloseste razele X pentru a determina forma si dimensiunea uterului si daca tuburile uterine sunt deschise.

Histeroscopie uter bicorn

Histeroscopia este o procedura care ii permite doctorului sa priveasca in interiorul uterului, pentru a diagnostica si trata cauzele unei sangerari anormale. Histeroscopia este efectuata cu ajutorul unui histeroscop, un tub subtire, dotat cu o lumina, care este introdus in vagin pentru a examina colul uterin si interiorul uterului. Histeroscopia poate fi diagnostica sau operativa.

Cum se trateaza

In cele mai multe cazuri, medicii nu sugereaza tratament chirurgical, desi unii pot recomanda chirurgie laparoscopica reconstructiva. Daca sunteti gravida, este posibil sa aveti nevoie de un cerclaj cervical. Aceasta procedura presupune efectuarea unei cusaturi in colul uterin pentru a opri dilatatia prematura. Aceasta procedura previne nasterea prematura si posibilele pierderi de sarcina pe termen lung. Tratamentul depinde de medic si de circumstantele in care se afla sarcina.

Daca se confrunta cu avorturi repetate, este posibil ca femeia sa aiba uter septat, spre deosebire de uter bicorn. Cele doua malformatii uterine congenitale pot aparea similar in urma studiilor imagistice, cum ar fi histerosalpingografia sau ecografia. Un uter septat este rotund in partea superioara si are o singura cavitate, in timp ce un uter bicorn este lasat in partea superioara, rezultand un uter in forma de inima cu doua cavitati.

Operatia laparoscopica

S-ar putea ca un uter bicorn sa nu fie tratat, cu exceptia cazurilor in care doctorul va urmari eventualele semne de dilatatie a colului uterin. Daca se recurge la tratament chirurgical, reconstructia uterului se va face prin chirurgie laparoscopica. Un uter septat este de obicei tratat printr-o interventie chirurgicala histeroscopica. Un uter bicorn nu este de obicei considerat un factor de risc pentru avorturi repetate. In schimb, se stie ca un uter septat creste riscurile de avort.

Daca ati suferit avorturi recurente iar medicul a stabilit ca aveti uter bicorn, puteti cere o a doua opinie din partea unui specialist care sa va confirme diagnosticul si care sa discute despre planurile de tratament.

Complicatii

Femeile nici nu isi dau seama ca au un uter bicorn pana cand nu raman insarcinate. Femeile care au aceasta anomalie nu sunt infertile, insa ar putea aparea complicatii intr-o sarcina. In unele cazuri, le-ar putea fi greu sa ramana insarcinate. Gravitatea complicatiilor va depinde de severitatea malformatiei uterului.

Riscuri privind conceptia

De obicei, femeile cu uter bicorn intampina dificultati in a ramane insarcinate.

Avort

In cazurile in care femeile reusesc sa ramana gravide, exista un mare risc de avort. Acest lucru este cauzat de faptul ca nu exista suficient spatiu pentru ca bebelusul sa se dezvolte. Un uter normal se extinde pentru a gazdui un copil in crestere. In acest caz, insa, uterul nu se poate extinde suficient.

Nastere inainte de termen

Exista riscuri mari de nastere prematura.

Prezentatie pelviana

Bebelusul s-ar putea aseza intr-o pozitie pelviana, deoarece nu va avea suficient spatiu pentru a se aranja confortabil in pozitia normala cu capul in jos.

Placenta ar putea fi ramane in interior

Bebelusul ar putea avea defecte la nastere, deoarece uterul in forma diferita nu ii permite copilului sa se dezvolte normal. De asemenea, exista riscul ca bebelusul sa nu poata supravietui dupa nastere.

Avort spontan

Ar putea exista un avort spontan.

Nastere prin cezariana

In majoritatea cazurilor in care gravida are uter bicorn, medicii vor sugera o nastere prin cezariana, astfel incat dificultatile de nastere vaginala sa fie eliminate.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/double-uterus/symptoms-causes/syc-20352261
  2. https://www.healthline.com/health/womens-health/bicornuate-uterus
  3. https://www.verywellfamily.com/bicornuate-uterus-and-risk-of-miscarriage-2371689
  4. https://diseasesdic.com/bicornuate-uterus-definition-causes-and-treatment/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma