Tulburari de personalitate – cauze, simptome, tratament

Tulburarile de personalitate reprezinta un tip de tulburare mintala manifestata printr-un model  nesanatos de gandire, functionare si comportament. Mai multe despre tulburarile de personalitate puteti afla din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce sunt tulburarile de personalitate?
  2. Clasificare
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Tratament
  6. Sfaturi si stil de viata

Ce sunt tulburarile de personalitate?

Personalitatea reprezinta felul in care gandim, simtim si ne comportam. Personalitatea este ceea ce deosebeste o persoana de alta.

Personalitatea unui individ este influentata de:

  • experientele de viata
  • mediu (imprejurimi, situatii de viata)
  • caracteristici mostenite

Mod de gandire si de comportament care cauzeaza suferinta

Personalitatea unui om ramane de obicei aceeasi odata cu trecerea timpului. O tulburare de personalitate reprezinta un mod de gandire si de comportament care se abate de la cutumele societatii si ale culturii, cauzand suferinta sau probleme de functionare care dureaza in timp.

In unele cazuri, este posibil sa nu realizati ca aveti o tulburare de personalitate deoarece modul dumneavoastra de gandire si comportare vi se pare natural. Si, din aceasta cauza, ii puteti invinui pe ceilalti pentru provocarile si problemele cu care va confruntati.

Tulburarile de personalitate incep, de obicei, in anii adolescentei sau in timpul vietii de adult. Exista multe tipuri de tulburari de personalitate. Unele tipuri pot deveni mai putin evidente pe parcursul varstei de mijloc.

Clasificare

Exista 10 tipuri specifice de tulburari de personalitate recunoscute de medicina de specialitate. Tulburarile de personalitate sunt modele de comportament pe termen lung si experiente interioare care difera semnificativ. Tipurile de tulburari de comportament debuteaza in perioada adolescentei tarzii sau in anii de inceput ai maturitatii si cauzeaza stres sau probleme de functionare pentru persoana afectata. Daca nu sunt tratate, tulburarile de personalitate pot fi de lunga durata.

Tipuri de tulburari de personalitate

O tulburare de personalitate se refera la trairile afective si comportamentale ce deviaza semnificativ de la standardele culturii din care face parte respectivul individ. Are debutul in adolescenta sau in prima parte a vietii adulte, este stabil in timp, generalizat si inflexibil si duce la dizabilitate.

Trairea afectiva negativa poate aparea legat de boala si reactiile celor din jur vis a vis de ea si poarta numele de egodistonie sau persoana respectiva nu accepta existenta bolii, insa poate trai o stare de distres din cauza neacceptarii lui de ceilalti, situatie numita egosintonie.

Caractere asemanatoare

De obicei, tulburarile de personalitate se grupeaza dupa caracterele asemanatoare:

  1. Grupa A – include tulburarile de personalitate de tip paranoid, schizoid si schizotipal. Trasatura comuna a acestora este excentricitatea.
  2. Grupa B – include tulburarile de personalitate de tip antisocial, borderline, histrionic si narcisic. Trasaturile comune ale acestora sunt teatralitatea, emotivitatea, extravaganta.
  3. Grupa C – include tulburarile de personalitate de tip evitant, dependent, obsesiv-compulsiv. Trasaturile comune ale acestora sunt anxietatea, teama.

Grupa A

Tulburarea de personalitate de tip paranoid

Tulburarea de personalitate de tip paranoid are o prevalenta de 0.5-2.5% in populatia generala, constatandu-se ca factorul ereditar are un rol major (rudele persoanelor cu schizofrenie si tulburari delirante au predispozitie crescuta).

Cum trebuie sa actioneze terapeutul in acest caz? Pentru terapeut acest tip de tulburare a personalitatii este o piatra de incercare deoarece trebuie sa dovedeasca un bun autocontrol, sa fie atent in alegerea cuvintelor, foarte clar in oferirea informatiilor, dar si tolerant, fara a adopta un comportament submisiv sau, dimpotriva, un aer de prea mare autoritare si prestigiu.

Teama paranoidului de a nu-si pierde independenta si puterea de a domina evenimentele trebuie manevrata cu mare abilitate de terapeut.

Tulburarea de personalitate de tip schizoid

Tulburarea de personalitate de tip schizoid apare mai frecvent la rudele pacientilor cu schizofrenie sau tulburare de personalitate de tip schizotipal.

Tulburarea de tip schizotipal

Tulburarea de tip schizotipal debuteaza la inceputul perioadei adulte si se manifesta prin incapacitatea de a stabili relatii interpersonale.

Grupa B

Tulburarea de personalitate de tip antisocial

Tulburarea de personalitate de tip antisocial debuteaza in adolescenta si atinge o prevalenta de 3% in populatia generala. Se manifesta prin desconsiderarea si incalcarea drepturilor celorlalti.

Ce solutii are la indemana terapeutul in acest caz? Este de preferat ca acestor pacienti sa li se ofere posibilitatea de a-si formula propriile lor opinii. Terapeutul poate sa le ofere sugestii indirecte de continuare a tratamentului. De asemenea, este important ca descrierile, exemplele si formulele sugestive oferite de terapeut sa concorde cu ideile si nevoile reale ale pacientului. Numai in acest mod, pacientul obstructiv va fi pregatit sa coopereze.

Tulburarea de personalitate de tip borderline

Tulburarea de personalitate de tip borderline este un teren propice pentru aparitia schizofreniei. S-a observat ca este de 5 ori mai frecventa la rudele pacientilor care au aceasta afectiune. In populatia generala prevalenta este de 2%, cu o frecventa crescuta la femei.

Tulburarea de personalitate de tip histrionic

Tulburarea de personalitate de tip histrionic se evidentiaza prin polarizarea atentiei celorlalti, avand pulsiuni irezistibile de a se plasa in centrul atentiei grupului.

Tulburarea de personalitate de tip narcisic

Tulburarea de personalitate de tip narcisic prezinta o prevalenta crescand in ultimii ani, dintre persoanele diagnosticate cu aceasta tulburare, 50%-75% fiind barbati. Uneori se asociaza cu tulburarea de personalitate de tip histrionic.

Pentru a motiva bunul mers al terapiei, medicul curant ar trebui sa-i trateze intr-o maniera curtenitoare si plina de respect. El trebuie sa-i asculte cu mare interes si sa respecte modul in care s-au descurcat pana in momentul de fata. Propunerile si sfaturile pentru schimbare vor fi prezentate intr-o asemenea maniera incat sa li se ofere mereu posibilitatea de a face o alegere.

Grupa C

Tulburarea de personalitate de tip evitant

Persoana cu tulburarea de personalitate de tip evitant sufera de inhibitie sociala, sentiment de inadecvare si hipersensibilitate la evaluari negative.

Recomandari pentru terapeuti. Reprezinta un caz delicat si terapeutul poate deveni descurajat si iritat din cazua pesimismului si modelului comportamental rigid adoptat de pacient. Este foarte important ca terapeutul sa manifeste rabdare, intelegere, interes fata de pacient si sa nu fixeze obiective terapeutice prea inalte. Terapeutul trebuie sa ramana empatic, prietenos si intelegator, sa se abtina sa insufle prea multa speranta dimpotriva poate adopta un stil chiar mai pasiv decat pacientul sau. Important este sa sugereze, intr-o maniera indirecta, modul in care schimbarea terapeutica este posibila, chiar daca pacientul nu este inca pregatit pentru aceasta schimbare.

Tulburarea de personalitate de tip dependent

Tulburarea de personalitate de tip dependent apare mai frecvent la femei si este deseori asociata cu tulburarea de personalitate de tip evitant.

Trebuie instituit un mediu cald si suportiv. Increderea de sine poate fi intarita prin cat mai multe feedback-uri pozitive oferite de psihoterapeut. Prin urmare, terapeutul ar trebui sa puncteze in permanenta aspectele care merg bine in terapie, dar si circumstantele care au dus la esecurile pacientului, pentru a-l responsabiliza.

Tulburarea de personalitate de tip obsesiv-compulsiv

Persoana prezinta o inalta valorizare a regulilor si reglementarilor, ordinelor, disciplina fiind principiul de existenta. Sunt oameni perfectionisti, iar lucrurile pe care le fac ii satisfac rar.

Cauze

Personalitatea este o combinatie de ganduri, emotii si comportamente care va fac unici. Este modul in care vedeti, intelegeti si relationati cu lumea exterioara, precum si modul in care va percepeti pe sine. Personalitatea se formeaza in timpul copilariei, modelata in marte parte de mediul inconjurator. Acesta implica imprejurimile in care ati crescut, evenimentele la care ati asistat si tipul de relatii cu membrii familiei si cu alte persoane.

Genele nu influenteaza personalitatea oamenilor

Puteti da vina pe gene pentru felul in care aratati sau pentru situatia sanatatii dumneavoastra, dar in ceea ce priveste personalitatea, se pare ca genele nu au nimic de-a face cu acest aspect. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de oameni de stiinta de la Universitatea din Michigan, SUA, in care au fost examinate 6.148 de persoane ce traiesc in insula Sardinia, regiune cunoscuta pentru faptul ca majoritatea locuitorilor sai sunt inruditi.

In cadrul studiului, s-a constatat ca genele determina in proportie de 51% inaltimea, greutatea si forma generala a corpului unei persoane. Ele mai influenteaza cu 25% functiile cardiovasculare si cu 40% anumite caracteristici ale sangelui, precum nivelul de zahar si colesterol. Anumite trasaturi de caracter precum neuroticismul, sociabilitatea, constiinciozitatea si amabilitatea tin de gene doar in proportie de 19%.

Simptome tulburari de personalitate

Tulburarea de personalitate de tip paranoid

De obicei, debuteaza la inceputul perioadei adulte si se manifesta prin:

  • Sunt neincrezatori si suspiciosi fata de ceilalti, au impresia ca sunt inselati, exploatati si raniti.
  • Are mereu suspiciuni neintemeiate legate de fidelitatea partenerului de viata.
  • Nu au incredere in altii pentru ca se tem de faptul ca informatiile vor fi folosite impotriva lor.
  • Este razbunator, nu uita insultele sau injuriile.
  • Considera ca in remarcile sau evenimentele neutre se ascund ameninteri la adresa sa.
  • Are impresia ca-i sunt puse la indoiala reputatia si caracterul, fara motiv intemeiat, si reactioneaza agresiv.
  • Manifesta o dorinta excesiva de a fi independenti, mergand pana la culmea egocentrismului si a importantei de sine exagerate.
  • Vrea sa detina in permanenta controlul fiind o persoana cu puternice veleitati persuasive, cu un discurs logic si bine argumentat.

Tulburarea de personalitate de tip schizoid

Debuteaza la inceputul perioadei adulte si se manifesta prin:

  • Este un tip solitar, introvertit, nedorindu-si realtii sociale apropiate, nici macar cele de familie
  • Nu este interesat de relatiile sexuale cu alta persoana
  • Nu are hobby-uri, prieteni
  • Pare indiferent la opiniile celorlalti in ceea ce-l priveste
  • Este rece, lipsit de emotii, detasat, neimplicat in cotidian

Tulburarea de tip schizotipal

Caracteristici

  • Nu are prieteni
  • Sufera de anxietate sociala excesiva
  • Are o afectivitate limitata, idei paranoide
  • Comportamentul este ciudat, excentric, particular
  • Are slabe capacitati de reactie la situatii stresante, psihotramatizante sau frustrante.
  • Are impresia ca poseda isusiri rare, ilustrate prin clarviziune, capacitate de premonitie, telepatie sau superstitie.

Tulburarea de personalitate de tip antisocial

Aceasta tulburare a fost cunoscuta si sub denumirea de sociopatie.

Simptome:

  • Are o conduita insensibila, aroganta si dispretuitoare la drepturile, sentimentele si suferintele celorlalti
  • Nu se conformeaza la norme sociale si prezinta dezinteres pentru respectarea legilor
  • Prezinta tendinta de a-i insela, minti si pacali pe ceilalti pentru profit personal sau placere
  • Iritabilitate, impulsivitate si agresivitate la contraziceri, opozitie, incitare
  • Nu e capabil sa invate din experientele negative si din sanctiunile primite, ceea ce determina continua repetare a actelor reprobabile
  • Este nepasator pentru siguranta proprie sau a celor din jur
  • Nu are remuscare fata de ranirea, bruscarea sau deposedarea celuilalt manifestata prin indiferenta sau rationalizari.

Tulburarea de personalitate de tip borderline

Caracteristici:

  • Relatiile sociale sunt intense, dar foarte schimbatoare sub aspectul continutului afectiv, care poate trece de la o extrema la alta fara motive reale si in mod rapid
  • Traieste un setimentul de vid interior, ca un sentiment de zadarnicie sau imensa plictiseala, negasire de sine.
  • Face eforturi disperate de a evita abandonul real sau imaginar
  • Sufera de tulburari de identitate, imagine de sine si sentiment de sine instabile
  • Este impulsiv in cel putin doua domenii cu potential autodistructiv (ex., comportament sexual, consum de substante ilicite, alimentare compulsiva etc.);
  • Are comportament suicidal recurent, insotit de gesturi, amenintari, automutilare;
  • Sufera de schimbari frecvente in dispozitie
  • Are izbucniri de furie intense si inadecvate sau dificultati de a-si controla furia
  • Sufera de ideatie paranoida tranzitorie, asociata cu stresul sau simptome disociative severe

Tulburarea de personalitate de tip histrionic

Simptome:

  • In situatii afectogene comune, persoana histrionica nu-si poate stapani tensiunea disproportionata, izbucnind intr-o descarcare dezordonata si demonstrativa a afectelor
  • Se simte inconfortabil in situatiile in care nu e in centrul atentiei
  • Are un comportament inadecvat, chiar cu tente sexuale in interactiunea cu ceilalti
  • Are o stare emotionala superficiala si care fluctueaza rapid
  • Prezinta manifestari de teatralitate si expresivitate emotionala exagerata
  • Percepe relatiile ca fiind mai intime decat sunt in realitate.

Tulburarea de personalitate de tip narcisic

Caracteristici:

  • Simte nevoia de a fi admirat si nu simte empatie
  • Prezinta un sentiment exagerat al propriei importante
  • Crede ca este unic si special si trebuie sa interactioneze doar cu alte persoane sau institutii puternice si deosebite
  • Pretinde admiratie excesiva si are impresia ca i se cuvine totul
  • Ii exploateaza pe cei din jur pentru a-si atinge scopurile
  • Are impresia ca este invidiat
  • Adopta o atitudine si un comportament arogant si condescendent.

Tulburarea de personalitate de tip evitant

Caracteristici:

  • Au teama de critici, dezaprobare sau respingere si de aceea evita relatiile interpersonale
  • Nu se implica in relatii daca nu are siguranta ca este placut
  • Se simte inhibat in situatiile interpersonale noi, din cauza sentimentelor de inadecvare
  • Se vede pe sine neatractiv si inferior celorlalti
  • Este extrem de precaut cand trebuie sa-si asume riscuri personale sau sa se implice in activitati noi de teama de a nu se face de ras.

Tulburarea de personalitate de tip dependent

Caracteristici:

  • Prezinta dificultati in luarea deciziilor in lipsa sfaturilor si sustinerii celorlalti
  • Pentru asumarea responsabilitatii pentru aspectele importante ale vietii sale are nevoie de aprobarea celorlalti
  • Ii este teama sa-si exprime dezacordul in relatie cu ceilalti de teama respingerii
  • Nu poate initia proiecte de unul singur din cauza autosuficientei
  • Ar face orice pentru a pastra sustinerea si protectia celorlalti, chiar si lucruri neplacute
  • Cand o relatie se destrama, cauta imediat o alta in care sa gaseasca protectie si sustinere.

Tulburarea de personalitate de tip obsesiv-compulsiv

Simptome:

  • Este preocupat de detalii, reguli, liste, ordine, organizare si astfel se pierde scopul principal al activitatii
  • Manifesta un perfectionism care interfera cu realizarea unei sarcini
  • Este obsedat de munca, de datorie pana la eliminarea activitatilor de recreatie si a relatiilor de prietenie
  • Prezinta o rigiditate in problemele de moralitate, etica sau valori
  • Este conservator, nu poate arunca obiectele vechi, chiar daca nu au nicio valoare sentimentala
  • Este zgarcit cu sine si ceilalti pentru ca banii sunt adunati pentru zile negre.

Schimbarile bruste de personalitate

Schimbarile bruste de personalitate pot aparea in cazul consumului de droguri sau in cazul unor tulburari psihice severe. O persoana linistita si cumpatata poate sa devina brusc dezorientata, deliranta sau violenta iar o persoana sociabila poate deveni retrasa, deprimata sau chiar cu tentativa de suicid.

Daca intalniti o persoana care se comporta sau vorbeste bizar, incepeti prin a vorbi calm persoanei respective. Incercati sa asigurati persoana respectiva ca vreti s-o ajutati. Ascultati-o si vorbiti-i cu blandete. Mentinand contactul vizual si actionand intr-o maniera neamenintatoare, incercati sa stabiliti o comunicare cu persoana respectiva.

Daca persoana a amenintat ca se sinucide sau ca vrea sa lezeze alte persoane, incercati sa stabiliti daca persoana este inarmata. Nu negociati cu cineva care are o arma si a amenintat ca o va folosi. In plus, nu incercati sa imobilizati o persoana violenta daca nu sunteti antrenat corespunzator.

Ce trebuie sa faceti in cazul persoanelor agitate din cauza consumului de droguri?

O persoana aflata intr-o stare modificata – in special daca este indusa de droguri – poate fi mai periculoasa si mai puternica decat va imaginati.

Chemati ajutor medical de urgenta sau politia daca persoana respectiva este dezorientata, agitata sau este periculoasa. De asemenea, cereti ajutor daca nu puteti sa comunicati cu persoana respectiva. O persoana care reactioneaza in acest fel necesita asistenta medicala imediata.

Tratament

Cel mai potrivit tratament depinde de tulburarea de personalitate, gravitatea si situatia pacientului. Deoarece tulburarile de personalitate sunt de lunga durata, tratamentul poate necesita luni sau ani.

De asemenea, pacientii trebuie sa fie tinuti sub observatie de medicul primar, dar si de:

  • psihiatru
  • psiholog sau alt terapeut
  • asistent psihiatric
  • farmacist

Psihoterapie

In cadrul sedintelor de psihoterapie puteti afla mai multe despre starea dumneavoastra si puteti vorbi despre starea dumneavoastra de spirit, sentimente, ganduri si trairi. Puteti invata sa faceti fata stresului si sa va gestionati tulburarea.

Medicatie

Exista mai multe tipuri de medicamente care pot ameliora simptomele. Printre acestea se numara:

  • antidepresive
  • medicamente antipsihotice
  • medicamentele anti-anxietate

Sfaturi si stil de viata

Impreuna cu tratamentul oferit, puteti urma aceste strategii de viata si de auto-ingrijire:

  • Participati in mod activ la ingrijirea dumneavoastra
  • Luati medicamentele conform instructiunilor
  • Aflati mai multe despre afectiunea dumneavoastra
  • Fiti activ
  • Evitati drogurile si alcoolul
  • Urmati ingrijirea medicala recomandata

Referinte:

  1. https://www.psychiatry.org/patients-families/personality-disorders/what-are-personality-disorders
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/personality-disorders/symptoms-causes/syc-20354463
  3. https://medlineplus.gov/personalitydisorders.html
  4. https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/personality-disorders/types-of-personality-disorder/#.XFwmSPkzbIU
  5. https://www.verywellmind.com/personality-disorder-1067103
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma