Tulburarea bipolara sau tulburarea maniaco-depresiva este o afectiune mentala ce duce la schimbari majore si extreme de dispozitie. Iata cum se manifesta si care sunt solutiile.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Factori de risc si mod de manifestare
3. De cate tipuri este tulburarea bipolara?
4. Simptomele tulburarii bipolare
5. Dezechilibrul chimic in creier
6. Diagnostic
7. Tratament

Informatii generale

Ce inseamna tulburare bipolara? Tulburarea bipolara este o boala mentala care provoaca schimbari de dispozitie, energie si afecteaza capacitatea de a functiona – cuprinde episoade depresive si episoade maniacale. Schimbarile severe de dispozitie care apar, in general dureaza de la cateva saptamani pana la cateva luni la un moment dat. Pot afecta relatiile si sunt asociate cu un risc semnificativ de vatamare din cauza unui comportament imprudent sau impulsiv.

Se manifesta prin experimentarea a doua stari de dispozitie extrem de contrastante – mania si depresia. Episoadele de manie din bipolaritate pot duca la stari de euforie, cu multa energie – gandurile sunt foarte intense, persoana poate vorbi foarte repede si starea se poate duce pana la iritabilitate sau agresivitate. In timpul episodului depresiv apare o stare de pesimism, lipsa de energie, se trece de la insomnie la somnolenta excesiva, ganduri lente, plans fara motiv, putere slaba de concentrare etc.

Daca suspectati ca aveti semne si simptome de manie sau depresie, consultati medicul. Afectiunea poate fi gestionata eficient – puteti invata cum sa gestionati starile emotionale si sa aveti o viata productiva, si in special sa intelegeti ce este tulburarea bipolara. Tulburarea bipolara nu va disparea de la sine si este probabil sa persiste pentru tot restul vietii. Cu toate acestea, cu un plan adecvat de tratament, o persoana bipolara poate duce o viata sanatoasa si productiva.

Factori de risc si mod de manifestare

Desi cauzele tulburarii bipolare nu sunt pe deplin cunoscute, o combinatie de factori genetici si nu numai e de obicei asociata cu dezvoltarea acesteia. Ca si in cazul altor afectiuni de sanatate mintala, un istoric familial de tulburare bipolara poate creste riscul ca cineva sa dezvolte afectiunea la un moment dat in viata.

Sunt mai multi factori diferiti care pot contribui la dezvoltarea problemelor de sanatate mintala precum tulburarea bipolara. Acesti factori includ:

  • influente biologice (de exemplu, genetica);
  • factori psihologici sau sociali (de exemplu, traume si evenimente de viata stresante, cum ar fi destramarea relatiilor sau dificultati financiare).

S-a descoperit ca persoanele bipolare prezinta un dezechilibru al substantelor chimice din creier, motiv pentru care boala poate fi controlata adesea cu medicamente.

Persoanele cu tulburare bipolara pot avea depresie sau manie sau o combinatie a ambelor. Nu trebuie sa aiba depresie pentru a fi diagnosticati cu tulburare bipolara. Copiii si tinerii cu tulburare bipolara au modificari de dispozitie care par adesea sa se intample fara avertisment. Copiii si tinerii pot fi speriati si afectati de schimbarile de dispozitie pe care nu le pot controla.

La ce varsta apare in general tulburarea bipolara?

Tulburarea bipolara este o afectiune destul de obisnuita de sanatate mintala, aproximativ 1 din 100 de adulti fiind diagnosticati cu ea la un moment dat in timpul vietii. In timp ce tulburarea poate aparea atat la barbati, cat si la femei in mod egal si la orice varsta, este foarte probabil sa observati simptome in timpul adolescentei, fiind rar diagnosticata la varsta mijlocie sau la varsta a treia.

De obicei, incepe in adolescenta tarzie pana la inceputul varstei de 20 ani. Simptomele tulburarii bipolare pot fi subtile sau extreme. Simptomele bipolare usoare pot fi uneori confundate cu „crizele adolescentei” – de retinut ca aceste „crize” normale din adolescenta nu sunt factor de risc pentru bipolaritate.

Tulburarea bipolara – factori declansatori

In timp ce tulburarea poate avea cauze ereditare, nu se cunosc genele specifice asociate cu riscul de a dezvolta afectiunea. Exista unele dovezi ca varsta paterna avansata la conceptie poate creste posibilitatea unor noi mutatii genetice care stau la baza vulnerabilitatii.

Se considera ca evenimentele de viata, inclusiv diverse tipuri de traume din copilarie, ca si in alte tulburari mintale – cum e depresia la copii, pot influenta riscul.

Factorii declansatori care pot favoriza aparitia tulburarii bipolare includ:

  • nivel ridicat de stres;
  • evenimente traumatizante;
  • abuzuri fizice sau sexuale;
  • neglijare;
  • decesul unui membru al familiei sau al unei persoane apropiate;
  • pierderea unui loc de munca, probleme la locul de munca, burnout;
  • terminarea unei relatii de iubire;
  • probleme cu somnul – lipsa somnului;
  • anumite afectiuni fizice ce perturba calitatea vietii;
  • abuz de substante;
  • probleme severe in viata de zi cu zi ce afecteaza grav persoana in cauza.

De cate tipuri este tulburarea bipolara?

Iata care sunt tipurile de tulburare bipolara:

Tulburare bipolara tip I

In cazul acestei forme, oamenii fluctueaza intre stari de deprimare si episoade maniacale. Tulburarea bipolara I este atunci cand experimentati cel putin un episod maniacal sau un episod mixt. Majoritatea persoanelor care au tulburare bipolara I, de asemenea, se confrunta cu episoade de depresie. Episoadele maniacale dureaza cel putin o saptamana si episoadele depresive cel putin doua saptamani, dar ambele pot continua mai multe luni. Tulburarea bipolara I este cea mai severa forma a bolii.

Tulburare bipolara tip II

Episoadele maniacale contin mai multe episoade depresive si episoade hipomaniacale. Tulburarea bipolara II este mai frecventa decat tulburarea bipolara I. Este atunci cand aveti mai ales episoade de depresie, plus ocazional episoade hipomaniacale. Hipomania este o forma mai usoara si mai scurta de manie care dureaza de obicei doar cateva zile, dar poate afecta in continuare functionarea. Intre episoade, exista de obicei perioade fara probleme.

Riscul de sinucidere este mai mare pentru acest tip de tulburare bipolara fata de tipul anterior. Poate fi greu de facut diferenta dintre hipomanie si o „buna dispozitie”, astfel incat de multe ori persoana cu tulburare tip II nu este recunoscuta la fel de usor ca o persoana cu tulburare tip I.

Tulburarea ciclotimica – ciclotimia

Tulburarea ciclotimica este atunci cand starile de spirit se schimba constant si rapid, de la perioade de hipomanie la depresie si este rara o dispozitie „normala”. Tulburarile ciclotimice incep de obicei la inceputul vietii, iar simptomele sunt atat de constante incat sunt adesea confundate ca fiind doar o parte a personalitatii. Aceste schimbari ale dispozitiei pot afecta viata si pot crea haos, deoarece persoana se poate simti extrem de energica intr-o zi si deprimata a doua zi. Unele persoane cu ciclotimie continua sa dezvolte o forma mai severa de tulburare bipolara, in timp ce pentru altii, ea continua ca o afectiune cronica.

Rapid cycling si episodul mixt

Rapid Cycling este atunci cand persoana are 4 sau mai multe episoade de depresie, manie sau hipomanie in decurs de 12 luni, iar episodul mixt presupune manifestarea simultana a simptomelor de depresie si manie sau hipomanie.

Tulburarea bipolara simptome

Tulburarea bipolara poate provoca schimbari dramatice de dispozitie – de la sentimentul de epuizare si iritabilitate la perioade de tristete intensa si lipsa de speranta, adesea cu perioade de dispozitie normala intre ele. Cand vorbim de bipolaritate simptome pot fi mai des simptome de depresie decat episoade de manie sau invers. Intre episoade, poate sa fie vorba de perioade in care aveti o dispozitie „normala”. Tiparele nu sunt intotdeauna aceleasi. Perioadele maxime si minime se numesc episoade de manie si respectiv depresie.

Episodul maniacal

Caracteristicile sau simptomele unei faze maniacale includ:

  • stare de spirit foarte buna, sentiment de fericire absoluta;
  • iritabilitate excesiva, furie – uneori agitatie severa;
  • energie crescuta si neliniste;
  • nu simte nevoia de somn;
  • ganduri intense, rapide si necontrolate;
  • comportament impulsiv si riscant – cheltuieli excesive, comportament sexual anormal pentru personalitatea sa etc.;
  • luarea de decizii rapide deseori fara sa le gandeasca;
  • vorbit foarte intens si foarte repede fata de obicei;
  • durata de atentie extrem de scurta;
  • vede sau aude lucruri pe care alte persoane nu le experimenteaza;
  • credinte nerealiste – se poate simti invincibil sau ca are puteri speciale etc.

Episodul depresiv

Iata prin ce se caracterizeaza episodul depresiv sau ce inseamna depresie bipolara simptome:

  • tristete sau disperare intensa;
  • pierderea interesului sau a placerii pentru lucruri de care se bucura anterior;
  • lipsa de energie, oboseala intensa;
  • probleme de somn – doarme prea mult sau prea putin;
  • modificari de apetit;
  • probleme de concentrare, probleme de memorie sau de luare a deciziilor;
  • evitarea altor oameni;
  • sentimente de lipsa de valoare;
  • ganduri despre moarte sau suicid;
  • lipsa de speranta.

Simptomele psihozei – similare cu mania, dar mai extreme

Psihoza ia de obicei forma unei exagerari a unor simptome, de exemplu gandurile pot rula atat de repede incat discursul este de neinteles. Supraactivitatea si distragerea usoara pot duce la dezorganizare totala. Persoana adesea simte ca poate controla evenimentele din lume sau are un destin de a salva lumea. Uneori, aceste credinte sau voci pot lua o forma paranoica.

In cazuri grave de manie sau depresie, pot aparea simptome psihotice. In depresie, acestea pot fi false credinte ferme de inutilitate sau vinovatie, sau chiar ca o parte a corpului a incetat sa functioneze sau nu mai exista. In manie, credintele pot fi ca persoana are puteri speciale sau are o misiune speciala si unica. Uneori, oamenii aud voci care vorbesc cu ei sau despre ei.

Dezechilibrul chimic in creier

Se considera ca tulburarea bipolara este partial cauzata de o problema de baza cu anumite circuite cerebrale specifice si cu functionarea substantelor chimice ale creierului numite neurotransmitatori. Trei substante chimice de la nivelul creierului – noradrenalina (norepinefrina), serotonina si dopamina – sunt implicate atat in functiile creierului, cat si in cele corporale.

Noradrenalina si serotonina pot fi legate de tulburari psihice, cum ar fi depresia si tulburarea bipolara. Caile nervoase din zonele creierului care controleaza placerea si rasplata emotionala sunt reglate de dopamina. Afectarea circuitului dopaminei poate fi legata de psihoza si schizofrenie. Serotonina este legata de multe functii ale corpului, cum ar fi somnul, trezirea, alimentatia, activitatea sexuala, impulsivitatea, invatarea si memoria. Se considera ca functionarea anormala a circuitelor creierului ce implica serotonina ca mesager chimic poate contribui la tulburarile de dispozitie (depresie si tulburare bipolara).

Diagnostic tulburarea bipolara

Deoarece nu exista teste medicale pentru a stabili acest diagnostic, un profesionist in sanatate mintala va diagnostica tulburarea bipolara pe baza istoricului si a simptomelor unei persoane. Diagnosticul nu se bazeaza doar pe simptomele actuale, ci tine cont si de problemele si simptomele aparute de-a lungul vietii.

Persoanele cu tulburare bipolara au in general tendinta de a solicita ajutor in timpul episodului depresiv. Discutati cu psihologul daca v-ati confruntat si cu episoade maniacale sau hipomaniacale. Se va tine cont si de alte medicamente sau afectiuni care pot influenta simptomele aparute.

Inainte de a putea fi diagnosticat cu tulburare afectiva bipolara, trebuie sa fi fost simptome de manie timp de cel putin o saptamana. Daca ati avut anterior depresie, tulburarea afectiva bipolara este diagnosticata doar daca ati avut un episod de manie la un moment dat.

Tratament

Optiunile de tratament bipolaritate includ adesea medicatie si psihoterapie. Psihoterapia poate fi de ajutor in limitarea si gestionarea episoadelor maniacale si depresive si a consecintelor acestora, care pot afecta grav persoana si pe cei din jur.

Psihoterapia pentru tulburarea bipolara

Tulburarea bipolara este adesea gestionata cu terapie cognitiv comportamentala, pe langa medicamente. Poate ajuta pacientul sa inteleaga ce ii declanseaza episoadele, cum ii influenteaza gandurile si cum sa le controleze si sa le gestioneze. Pacientul trebuie sa invete ce inseamna boala sa si ce poate face pentru a preveni episoadele si pentru a le controla.

Daca pacientul poate identifica si recunoaste factorii declansatori cheie, acesta poate fi capabil sa minimizeze efectele secundare ale problemei sale. Persoana poate invata sa recunoasca primele simptome care indica debutul unui episod si sa lucreze asupra factorilor care ajuta la mentinerea perioadelor „normale” cat mai mult timp.

Medicamente pentru tulburarea bipolara

Medicamentul de prima linie utilizat pentru tratament tulburare bipolara este adesea un stabilizator de dispozitie. Aceasta clasa include litiu si diverse anticonvulsive, care sunt in general eficiente in tratarea simptomelor maniacale si in scaderea frecventei si gravitatii episoadelor maniacale si a celor depresive. Alte medicamente pot fi prescrise pentru a trata simptome precum psihoza (antipsihotice) sau probleme cu somnul (medicamente anti-anxietate). Daca un stabilizator de dispozitie nu e util pentru simptomele depresive, se poate prescrie un antidepresiv. Acest lucru trebuie facut insa cu precautie extrema si aproape intotdeauna in combinatie cu un stabilizator de dispozitie, deoarece antidepresivele pot declansa un episod maniacal.

Terapii complementare

Termenul de terapie complementara este utilizat, in general, pentru a indica terapii si tratamente care difera de medicina conventionala si care pot fi folosite pentru a completa si sustine aceste terapii. Anumite terapii complementare pot imbunatati viata si starea de bine. Astfel de terapii includ yoga, exercitiile fizice, tehnici de relaxare, masaj, aromaterapie etc.

Tulburarea bipolara – Sfaturi pentru pacienti

Recidivele pot fi declansate de lucruri care se intampla in viata de zi cu zi. Exemple ar fi situatii stresante, lipsa somnului sau prea mult somn, consum de alcool etc. Prin urmare, este important sa se stabileasca modalitati de a evita factorii declansatori. Stilul de viata si obiceiurile zilnice pot avea un impact semnificativ asupra starilor de spirit si pot chiar reduce nevoia de medicamente.

  • Informeaza-te cat mai mult despre tulburarea bipolara.
  • Adopta un stil de viata activ. Miscarea are un impact benefic asupra starii de spirit si poate reduce numarul de episoade depresive sau maniacale pe care le resimti.
  • Tine stresul sub control! Evita situatiile de stres ridicat, mentine un echilibru sanatos intre viata profesionala si cea personala si apeleaza la tehnici de relaxare, cum ar fi meditatia, yoga sau respiratia profunda.
  • Solicita ajutor – fie ca vorbim de prieteni, terapeuti sau grupuri de suport, dar mai ales familie.
  • Alege o alimentatie sanatoasa si ai grija sa dormi suficient.
  • Monitorizeaza-ti starile de spirit. Urmareste simptomele si starile sufletesti.

Referinte:
(1) Bipolar disorder, link: https://www.nhs.uk/conditions/bipolar-disorder/symptoms/
(2) Bipolar Disorder, also called: Manic-depressive illness, link: https://medlineplus.gov/bipolardisorder.html
(3) What Are Bipolar Disorders?, link: https://www.psychiatry.org/patients-families/bipolar-disorders/what-are-bipolar-disorders
(4) Bipolar affective disorder, link: https://www.mentalhealth.org.nz/get-help/a-z/resource/1/bipolar-affective-disorder
(5) Bipolar disorder, link: https://adaa.org/understanding-anxiety/related-illnesses/bipolar-disorder
(6) Bipolar Disorder Signs and Symptoms, link: https://www.helpguide.org/articles/bipolar-disorder/bipolar-disorder-signs-and-symptoms.htm

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma