Trombocitopenia este o boala caracterizata de insuficiente trombocite, celulele sanguine care ajuta la formarea cheagurilor. Aflati mai multe despre trombocitopenie din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce reprezinta trombocitopenia?
  2. Trombocitopenie clasificare
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament trombocitopenie
  7. Complicatii
  8. Prevenire

Ce reprezinta trombocitopenia?

Sangele este format din mai multe tipuri de celule. Aceste celule plutesc intr-un lichid numit plasma. Tipurile de celule sanguine sunt:

Persoanele care sufera de trombocitopenie au un numar scazut de trombocite.

Ce sunt trombocitele?

Trombocitele sunt celule sanguine incolore care ajuta la formarea cheagurilor de sange. Trombocitele opresc sangerarea prin aglomerare si prin formarea unor dopuri in dreptul leziunilor produse la nivelul vaselor de sange.

Trombocitopenia apare adesea ca urmare a unei tulburari separate, cum ar fi leucemia sau o problema a sistemului imunitar. Sau poate fi un efect secundar al anumitor medicamente. Afecteaza atat copiii, cat si adultii.

Trombocitopenia poate fi usoara si poate cauza putine semne sau simptome. In cazuri rare, numarul de trombocite poate fi atat de scazut incat poate aparea o hemoragie interna periculoasa. Pacientii au la dispozitie, insa, mai multe variante de tratament.

Trombocitopenie clasificare

Purpura trombocitopenica idiopatica

Purpura trombocitopenica idiopatica (PTI) este o boala a copilului si adultului tanar caracterizata prin trombocitopenie izolata si functie medulara normala, in absenta altor cauze de trombocitopenie.

Se descrie o forma acuta ce apare de obicei dupa un episod infectios acut si care se remite in aproximativ 2 luni si o forma cronica care persista peste 6 luni fara o cauza specifica.

Purpura trombocitopenica idiopatica acuta

Debutul este brusc in plina stare de sanatate. De obicei, primele manifestari sunt cele cutanate (petesii, echimoze) dispuse la orice nivel – aspect de ”copil batut”. Apar sangerari spontane cu sedii foarte variate: gingivoragii, epistaxis, menometroragii, melena, hematurie. In cazurile foarte grave, hemoragiile pot avea cele mai variate sedii: oculare, meningeene, cerebrale etc.

Nu apar niciodata hemartroze si hematoame intramusculare.

Rareori se descrie splenomegalie usoara (prezenta splenomegaliei pune sub semnul intrebarii diagnosticul de purpura trombocitopenica idiopatica).

Manifestarile clinice se remit spontan intr-un interval de timp variabil de pana la 6 luni. Masurile terapeutice nu influenteaza evolutia naturala a bolii. Mai putin de 1% din cazuri dezvolta hemoragie intracraniana. Scopul terapeutic este de a creste numarul de trombocite si astfel de a preveni instalarea hemoragiei intracraniene.

Purpura trombocitopenica idiopatica cronica

Debutul este de obicei insidios si evolueaza in pusee.  Manifestarile hemoragice sunt mai usoare decat in forma acuta, iar tabloul clinic este dominat de elementele cutanate.

Practic, diferenta dintre cele doua forme de purpura trombocitopenica idiopatica, acuta si cronica, se face in timp – persistenta simptomatologiei peste 6 luni.

Trombocitopenie esentiala

Acest tip de boala se caracterizeaza printr-o productie in exces de trombocite.

Trombocitopenie secundara

Trombocitopenia secundara este cauzata de o afectiune care sta la baza, cum ar fi o infectie.

In caz de trombocitopenie severa, interventia medicului este absolut necesara pentru a se evita alte complicatii care pot pune viata in pericol.

Cauze

Daca, din orice motiv, numarul de trombocite din sange scade sub nivelul normal, conditia poarta denumirea de trombocitopenie. In mod normal, oamenii au intre 150.000 si 450.000 de trombocite pe microlitru de sange circulant. Deoarece fiecare placheta (trombocit) traieste doar aproximativ 10 zile, corpul reinnoieste in mod continuu alimentarea cu trombocite, producand noi plachete in maduva oaselor.

Trombocitopenia poate fi mostenita sau poate fi cauzata de o serie de medicamente sau afectiuni. Oricare ar fi cauza, numarul trombocitelor circulante este redus de unul sau mai multe dintre urmatoarele procese: blocarea trombocitelor in splina, scaderea productiei de trombocite sau distrugerea in masa a trombocitelor.

Blocarea trombocitelor

Splina este un organ mic de dimensiunea unui pumn, fiind situat chiar sub cutia toracica, in partea stanga a abdomenului. In mod normal, splina are importanta functie de a lupta impotriva infectiilor si de a filtra materialele nedorite din sange. O splina marita – care poate fi cauzata de o serie de tulburari – poate adaposti prea multe trombocite, determinand o scadere a numarului de trombocite din circulatie.

Scaderea productiei de trombocite

Trombocitele sunt produse in maduva osoasa. Daca productia este redusa, pacientul poate dezvolta trombocitopenie. Factorii care pot reduce productia de trombocite sunt:

  • leucemia
  • trombocite scazute oboseala
  • unele tipuri de anemie
  • infectiile virale, cum ar fi hepatita C sau HIV
  • medicamentele pentru chimioterapie (trombocite scazute cancer)
  • consumul puternic de alcool

Defalcarea trombocitelor

Unele afectiuni pot impulsiona organismul sa utilizeze sau sa distruga trombocitele mai rapid decat sunt produse. Acest lucru duce la un deficit de trombocite in fluxul sanguin al pacientului. Printre aceste stari se numara:

Sarcina

Trombocitopenia cauzata de sarcina este de obicei usoara si se amelioreaza sau dispare curand dupa nastere.

Trombocitopenie autoimuna

Acest tip este cauzat de boli autoimune, cum ar fi lupusul si artrita reumatoida. Sistemul imunitar al organismului ataca in mod eronat trombocitele, distrugandu-le. In cazul in care cauza exacta a acestei afectiuni nu este cunoscuta, forma poarta denumirea de purpura trombocitopenica idiopatica. Acest tip afecteaza mai des copiii.

Bacterii in sange

Infectiile bacteriene severe care afecteaza sangele (bacteriemia) pot duce la distrugerea trombocitelor.

Purpura trombocitopenica trombotica

Aceasta este o afectiune rara care apare atunci cand in tot corpul se formeaza brusc mici cheaguri de sange, folosind un numar mare de trombocite.

Sindromul uremic hemolitic

Aceasta tulburare rara determina o scadere brusca a numarului de trombocite, distrugerea globulelor rosii si afectarea functiei renale. Uneori, poate aparea in asociere cu o infectie bacteriana cu Escherichia coli (E. coli), care poate fi contractata in urma consumului de carne cruda sau insuficient gatita.

Medicamente

Anumite medicamente pot reduce numarul de trombocite din sange. Uneori, un medicament poate induce in eroare sistemul imunitar si il determina sa distruga trombocitele. Principalele exemple sunt heparina, chinina, antibioticele care contin sulfati si anticonvulsivantele.

Simptome

Aparitia simptomelor va depinde de numarul de trombocite. Cazurile usoare, cum ar fi trombocitopenia cauzata de sarcina, de obicei nu provoaca niciun simptom. Cazurile mai severe pot produce hemoragii incontrolabile, aceasta fiind o situatie care necesita ingrijiri medicale imediate.

Daca aveti un numar scazut de trombocite, puteti prezenta:

  • vanatai de culoare rosie, mov sau maro, care poarta denumirea de purpura
  • o eruptie cu mici puncte rosii sau purpurii numite petesii
  • epistaxis
  • sangerari gingivale
  • sangerari din rani care dureaza prea mult sau care nu se opresce de la sine
  • sangerare menstruala puternica
  • sangerare din rect
  • sange in scaun
  • sange in urina (hematurie)

Simptome hemoragie interna

In cazuri mai grave, pot aparea sangerari interne. Printre simptomele sangerarilor interne se numara:

  • sange in urina
  • sange in scaun
  • varsaturi sangeroase sau de culoare inchisa

Luati imediat legatura cu medicul daca aveti semne de sangerare interna.

Rareori, aceasta afectiune poate provoca o hemoragie in creier (hemoragie cerebrala). Daca aveti un numar scazut de trombocite si dureri de cap sau probleme neurologice, spuneti-i imediat doctorului.

Valori normale

Hemoleucograma (numarul de trombocite) masoara concentratia de trombocite din sange. Testul este efectuat de un tehnician in laborator.

Numarul normal de trombocite este de aproximativ 140.000 pana la 450.000 pe microlitru (μl) de sange. Cand numarul de trombocite este mai mic, aceasta concentratie se reduce.

In mod normal, femeile au un numar de trombocite care variaza usor in timpul ciclului menstrual si poate scadea aproape de sfarsitul sarcinii.

Riscul de sangerare creste odata cu scaderea numarului de trombocite, dar este putin probabil ca problemele de sangerare sa apara daca numarul de trombocite nu scade sub 80.000-100.000 per μl.

Riscul de sangerare grava este mare daca numarul de trombocite este:

  • Intre 20.000 si 50.000 per μl: Exista un risc mai mare de sangerare in timpul unor accidentari sau leziuni.
  • Mai putin de 20.000 per μl: Sangerarea apare chiar si fara leziuni.
  • Sub 10.000 trombocite per μl: Sangerarea spontana poate fi severa si poate pune viata persoanei in pericol.

Diagnostic

Medicul poate utiliza urmatoarele teste si proceduri pentru a determina daca aveti trombocitopenie:

Analize de sange

Hemoleucograma (numar total de celule din sange) determina numarul de celule sanguine, printre care si al trombocitelor, in urma recoltarii unei probe de sange. La adulti, numarul normal de trombocite este de 150.000 pana la 450.000 de trombocite pe microlitru de sange. Daca in urma hemoleucogramei se constata ca aveti mai putin de 150.000 de trombocite, se pune diagnosticul de trombocitopenie.

Examen fizic, inclusiv un istoric medical complet

Medicul va cauta eventualele semne de hemoragie sub piele si va palpa abdomenul pentru a vedea daca splina este marita. De asemenea, doctorul va intreba ce boli a avut pacientul si ce tipuri de medicamente si suplimente a luat recent.

Medicul poate recomanda efectuarea altor teste si proceduri pentru a determina cauza afectiunii, in functie de semnele si simptomele pacientului.

Tratament trombocitopenie

Este posibil ca persoanele cu trombocitopenie usoara sa nu aiba nevoie de tratament. De exemplu, este posibil ca o persoana sa nu aiba simptome sau ca starea sa se vindece de la sine.

In schimb, unele persoane dezvolta trombocitopenie severa sau de lunga durata (cronica). Tratamentul se recomanda in functie de cauza numarului scazut de trombocite:

Tratarea cauzei de baza a trombocitopeniei

Daca medicul descopera ca trombocitopenia este cauzata de o afectiune sau un medicament, abordarea acestei cauze poate vindeca afectiunea.

De , daca aveti trombocitopenie indusa de heparina, medicul va va sfatui sa nu mai utilizati heparina si va va prescrie un alt medicament care subtiaza sangele. Chiar si in aceasta situatie, boala poate persista o saptamana sau mai mult, in ciuda renuntarii la tratamentul cu heparina.

Transfuzii de sange sau trombocite

Daca nivelul de trombocite devine prea mic, doctorul poate apela la transfuzii pentru a inlocui sangele pierdut.

 

Medicamente

Daca afectiunea este produsa de o problema a sistemului imunitar, medicul va poate prescrie medicamente care sa stimuleze numarul de trombocite. Cel mai probabil, prima varianta aleasa de doctor va fi un corticosteroid. Daca acest tratament nu da roade, medicul poate incerca medicamente mai puternice care sa suprime sistemul imunitar.

Interventie chirurgicala

Daca alte variante de tratament nu dau rezultate, doctorul poate recomanda interventia chirurgicala de indepartare a splinei (splenectomia).

Inlocuirea plasmei

Purpura trombocitopenica trombotica se poate transforma intr-o urgenta medicala care necesita inlocuirea plasmei.

Dieta

Exista o serie de alimente care ajuta la stimularea si regenerarea trombocitelor. Printre acestea se numara:

  • fructele intregi
  • legumele (in special cele cu frunze verzi)
  • carnea de pasare fara piele, cum ar fi pieptul de pui sau de curcan
  • pestele gras, cum ar fi somonul
  • grasimile sanatoase, printre care uleiul de avocado si de masline
  • semintele de in
  • nucile si untul de nuci (in cantitati mici)
  • cerealele integrale
  • painea si pastele din faina integrala
  • ouale
  • produsele lactate cu continut scazut de grasimi (cu moderatie)

Alimente interzise in trombocitopenie

Alimentele care trebuie evitate sunt:

  • carnea rosie
  • grasimile saturate gasite in produsele lactate intregi
  • uleiurile non-vegetale, cum ar fi untul si margarina
  • fructele care au efecte naturale de subtiere a sangelui, cum ar fi rosiile si fructele de padure (mancati in cantitati limitate)
  • mancarea de tip fast food
  • produsele congelate
  • alimentele la conserva
  • usturoiul si ceapa (acestea au si efecte de subtiere a sangelui)

Trombocitopenie tratament naturist

Clorofila

Clorofila este un pigment verde care le permite plantelor sa absoarba lumina de la soare. Unele persoane cu trombocitopenie au sustinut ca anumite simptome s-au ameliorat, cum ar fi oboseala, dupa ce au luat clorofila. Cu toate acestea, niciun studiu clinic nu a evaluat eficacitatea acesteia.

Melatonina

Melatonina este produs in mod natural de organism, insa poate fi gasita si sub forma lichida, de pastile sau lotiuni in multe magazine alimentare de sanatate.

Desi este in mod frecvent folosita pentru ca imbunatateste somnul, s-a descoperit ca stimuleaza nivelul trombocitelor. Cu toate acestea, studiul care a stabilit aceasta legatura a fost foarte mic, de aceea este nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege pe deplin efectul sau asupra numarului de trombocite.

Complicatii

Daca numarul de trombocite scade sub 10.000 pe microlitru, poate aparea o hemoragie interna periculoasa. Desi se intampla rar, trombocitopenia severa poate provoca hemoragii cerebrale (in creier), situatie care poate fi fatala.

Prevenire

Desi trombocitopenia nu poate fi prevenita in majoritatea cazurilor, exista anumite lucruri pe care le puteti face pentru a reduce efectele bolii, cum ar fi:

  • Limitati consumul de alcool, deoarece alcoolul incetineste productia de trombocite si provoaca leziuni hepatice.
  • Daca luati medicamente care pot scadea numarul de trombocite (inclusiv medicamente fara reteta), discutati cu medicul despre trecerea la un alt medicament.
  • Evitati medicamentele care pot subtia sangele, cum ar fi aspirina, naprosinul si ibuprofenul.
  • Incercati sa evitati activitatile care v-ar putea rani sau invineti.
  • Daca aveti o infectie, luati legatura cu medicul.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thrombocytopenia/symptoms-causes/syc-20378293
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/314123.php
  3. https://www.healthline.com/health/thrombocytopenia
  4. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/thrombocytopenia-causes-treatment#1
  5. https://www.netdoctor.co.uk/conditions/heart-and-blood/a1177/thrombocytopenia-reduced-platelet-count/
  6. https://www.healthline.com/health/itp/foods-to-eat-and-avoid
  7. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14430-thrombocytopenia/prevention
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma