Transplantul de cornee este o procedura chirurgicala prin care se inlocuieste o parte a corneei cu un tesut cornean donat. Afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta procedura din materialul urmator.
Corneea este fereastra limpede a ochiului. Ajuta la focalizarea luminii in ochi, facand astfel vederea posibila. Corneea este alcatuita din mai multe straturi de celule. Aceste straturi colaboreaza pentru a va proteja ochiul si pentru a oferi o vedere clara.
Corneea trebuie sa fie clara, neteda si sanatoasa pentru ca vederea sa fie cat mai buna. Daca este cicatrizata, umflata sau deteriorata, lumina nu este focalizata in mod corect in ochi. Drept urmare, vederea devine neclara.
Medicul oftalmolog poate recomanda un transplant de cornee in cazul in care corneea nu poate fi vindecata sau reparata. In cadrul acestei proceduri, corneea bolnava este inlocuita cu o cornee clara si sanatoasa provenita de la un donator uman.
Transplantul de cornee poate reface vederea dupa traumatisme severe sau cicatrice ale corneei. In orice caz, transplantul de cornee nu este o optiune atat timp cat exista o infectie in ochi.
Corneea de transplantat se obtine de la o persoana decedata care, inainte de a muri, a facut formalitatile de a deveni donator. Analizarea tesutului poate fi facuta in scopul de a asigura o buna potrivire intre donator si primitor. Analizarea tesutului identifica proteinele de la suprafata leucocitelor care servesc ca markeri unici de distingere a unei persoane de alta.
Respingerea este o problema mai mica in transplantul de cornee spre deosebire de transplantul de alte organe deoarece corneea are putine vase de sange. Oricum, daca apar semne de respingere in urma procedurii, picaturile cu corticosteroizi controleaza de obicei problema.
Operatia se face prin indepartarea portiunii centrale a corneei cicatrizate cu un instrument de taiere circular. Apoi, o grefa de aceeasi marime este croita din corneea donatorului, grefa este plasata peste portiunea decupata a corneei primitorului si cusuta cu copci foarte fine (suturi).
Chirurgul ofera instructiuni detaliate despre ingrijirea ochiului dupa operatie si urmareste atent aparitia unor eventuale semne de reject al corneei transplantate.
Aceste semne includ:
O cornee sanatoasa si clara este esentiala pentru ca vederea sa fie cat mai buna. O cornee afectata de anumite boli ale corneei sau vatamari se poate umfla, cicatriza sau deforma intr-un mod grav si poate distorsiona vederea.
Poate fi necesar un transplant de cornee daca ochelarii sau lentilele de contact nu pot restabili vederea functionala sau daca umflatura dureroasa nu poate fi ameliorata de medicamente sau de lentile de contact speciale.
Anumite conditii pot afecta claritatea corneei si va pot expune la risc de insuficienta a corneei. Printre aceste afectiuni se numara:
Un transplant de cornee este efectuat pentru a imbunatati functia corneei si pentru a reda vederea. Daca durerea este cauzata de o boala sau o deteriorare a corneei, transplantul poate ameliora acest simptom.
Avand in vedere acesti factori, ar trebui sa luati in considerare cateva intrebari importante inainte de a va decide sa efectuati un transplant de cornee:
Cele mai multe cornee folosite in transplanturile provin de la donatori decedati. Spre deosebire de alte organe cum ar fi ficatul si rinichii, persoanele care au nevoie de transplanturi de cornee nu vor trebui sa suporte asteptari indelungate. Acest lucru se datoreaza faptului ca multi oameni solicita in mod specific ca membranele lor oculare sa fie disponibile pentru donare dupa ce mor, cu exceptia cazului in care au avut anumite afectiuni. De aceea, mai multe cornee sunt disponibile pentru transplant.
Nu pot fi utilizate corneele de la donatori care au avut mai multe conditii, cum ar fi anumite afectiuni ale sistemului nervos central, infectii si interventii chirurgicale anterioare la ochi sau boli oculare, sau de la persoane care au murit dintr-o cauza necunoscuta.
In ziua transplantului de cornee, veti primi un sedativ care va va ajuta sa va relaxati si un anestezic local care sa va amorteasca ochiul. Nu veti dormi in timpul interventiei chirurgicale, insa nu trebuie sa simtiti nicio durere.
In timpul celui mai frecvent tip de transplant de cornee (keratoplastia penetranta), chirurgul taie intreaga grosime a corneei anormale sau bolnave pentru a indeparta un mic tesut cornean. Un instrument circular de taiere (trefin) este folosit pentru a face aceasta taietura precisa in forma de cerc.
Corneea donatorului, taiata pentru a se potrivi la fix, este plasata in deschizatura. Chirurgul utilizeaza apoi un fir fin pentru a coase noua cornee in acea pozitie. Cusaturile pot fi indepartate in timpul unei vizite ulterioare la oftalmolog.
In unele cazuri, daca oamenii nu sunt eligibili pentru un transplant de cornee provenita de la un donator, medicii pot apela la o cornee artificiala (keratoproteza).
In cazul anumitor tipuri de probleme legate de cornee, transplantul nu reprezinta cea mai buna varianta. Exista alte tipuri de transplanturi prin care pot fi eliminate numai anumite straturi ale tesutului cornean sau numai tesutul afectat de boala. Printre aceste tipuri de proceduri se numara:
Aceasta procedura elimina tesutul bolnav din spatele straturilor corneene, inclusiv endoteliul, impreuna cu membrana Descemet, un strat subtire de tesut care protejeaza endoteliul de leziuni si infectii. Tesutul donat este implantat cu grija pentru a inlocui tesutul indepartat.
Exista doua tipuri de keratoplastie endoteliala. Cel mai utilizat tip, numit keratoplastie endoteliala Descemet (DSEK), presupune folosirea tesutului donat pentru a inlocui aproximativ o treime din cornee. Un nou tip de procedura, denumita keratoplastia endoteliala a membranei Descemet (DMEK), utilizeaza un strat mult mai subtire de tesut donat. Deoarece tesutul folosit in DMEK este extrem de subtire si fragil, aceasta procedura este mai dificila decat DSEK.
Aceasta procedura indeparteaza tesutul bolnav din straturile corneene din fata, printre care epiteliul si stroma, insa pastreaza stratul endotelial din spate.
Tipul de keratoplastie lamelara anterioara este ales in functie de cat de adanc este afectata corneea. Keratoplastia lamelara anterioara superficiala inlocuieste numai straturile frontale ale corneei, lasand endoteliul sanatos intact. Se utilizeaza o procedura profunda de transplantare lamelara atunci cand deteriorarea s-a extins mai adanc in stroma.
In cadrul acestei proceduri, se face o mica incizie in partea laterala a ochiului pentru a permite indepartarea straturilor din fata si mediane ale corneei fara a afecta straturile din spate. Tesutul bun donat este apoi atasat (grefat) pentru a inlocui portiunea indepartata.
Majoritatea persoanelor care trec printr-un transplant de cornee vor avea parte de o recuperare partiala a vederii.
Riscul de complicatii si respingere a corneei continua timp de ani de zile dupa transplantul de cornee. Din acest motiv, trebuie sa mergeti anual la consult. Eventualele reactii pot fi gestionate cu medicamente.
Initial, vederea poate fi mai proasta decat inainte de operatie, deoarece ochiul se adapteaza la noua cornee. Poate dura cateva luni pentru ca vederea sa-si revina.
Odata ce stratul exterior al corneei s-a vindecat – dupa cateva saptamani pana la cateva luni dupa interventia chirurgicala – medicul oftalmolog va face anumite ajustari care va pot imbunatati vederea, cum ar fi:
Transplantul de cornee este o procedura relativ sigura. Cu toate acestea, procedura de acest tip prezinta un risc mic de complicatii grave, cum ar fi:
In unele cazuri, sistemul imunitar poate ataca in mod gresit corneea donata. Acest lucru poarta denumirea de rejectie si poate necesita tratament medical sau un alt transplant de cornee.
Mergeti la oftalmolog daca observati semne si simptome de rejectie, cum ar fi:
Rejectia are loc in aproximativ 10% din transplanturile de cornee.
Probabil cel mai cunoscut centru din tara unde sunt efectuate anual transplanturi de cornee este Spitalul Militar Central din Bucuresti. 30 de transplanturi de cornee au fost facute anul trecut la unul dintre cele mai cunoscut unitati spitalicesti din Romania.
Un alt centru in care se efectueaza transplanturi de cornee este Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi.
De asemenea, exista si alte cateva clinici din tara unde pot fi realizate astfel de proceduri.
Dupa ce transplantul de cornee a fost finalizat, este recomandat sa:
In urma cu un deceniu, era obisnuit ca un astfel de transplant sa nu reuseasca la persoanele peste 65 de ani. Mai nou, insa, s-a ajuns la concluzia ca la persoane cu varste cuprinse intre 34 si 71 de ani corneele pot sa ramana sanatoase si functionale. Astfel, cei mai multi oameni au beneficiat de acestea chiar si dupa 10 ani de la transplant, cu o rata de succes de 75%.
Tranplant de cornee pret
Un transplant de cornee costa peste 2000 de euro, in unele cazuri sarind chiar de suma de 3000 de euro.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…