Transfuziile de sange reprezinta transferul de sange sau al componentelor din sange ale unei persoane in sangele unei alte persoane. Afla tot ce trebuie sa stii despre transfuzii de sange din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce sunt transfuziile de sange?
  2. Grupele sanguine
  3. Ce inseamna Rh pozitiv si Rh negativ?
  4. Transfuzia de sange: procedura
  5. Cand sunt necesare transfuziile de sange?
  6. Beneficii
  7. Riscuri

Ce sunt transfuziile de sange?

Transfuziile de sange reprezinta modalitatea prin care este adaugat sange in organism, in urma unei boli sau a unui accident. Acestea reprezinta, in mare masura, o metoda de salvare a vietii prin care sunt inlocuite celulele sanguine sau componentele din sange pierdute in urma unei sangerari puternice, in timpul unei interventii chirurgicale, atunci cand apare o pierdere de sange sau in cazul pacientilor cu anemie, care au mare nevoie de sange. In cele mai multe situatii, probabilitatea unei transfuzii de sange in urma unei interventii chirurgicale este mai putin frecventa, insa, uneori, pacientii pot avea nevoie de o astfel de procedura. Specialistii recomanda sa discutati cu doctorul daca aveti o nevoie speciala de transfuzie, precum si despre riscurile probabile ale transfuziei.

Sange autolog si sange donat

Optiunile dumneavoastra pot fi limitate de factorii de timp si de sanatate, deci este important sa luati o decizie cat mai curand posibil. De exemplu, daca prietenii sau membrii familiei vor sa doneze sange unui pacient, sangele lor trebuie recoltat cu cateva zile inainte de procedeu. Motivul este reprezentat de faptul ca e nevoie de un anumit timp suficient pentru ca sangele sa fie testat si etichetat. Protocoalele exacte sunt specifice spitalelor si donatorilor.

Sangele poate fi obtinut din doua surse:

  • sange autolog (folosind propriul sange)
  • sange donat (folosind sangele altcuiva)

Cel mai sigur sange este cel propriu, deci daca este necesara o transfuzie, aceasta este cea mai putin riscanta alegere. Din pacate, aceasta optiune este, de obicei, practica numai atunci cand pacientul se pregateste pentru o interventie chirurgicala. In cele mai multe cazuri, persoana nu poate sa-si doneze propriul sange din cauza naturii acute a nevoii de sange.

Sfaturi pentru situatii extreme

Desi aveti dreptul de a refuza o transfuzie de sange, aceasta decizie poate avea consecinte care va pot pune viata in pericol. Daca sunteti un parinte care trebuie sa hotarasca pentru copilul sau, dumneavoastra ca parinte sau ca tutore trebuie sa intelegeti ca intr-o situatie care pune viata in pericol medicii vor actiona in interesul copilului.

Pentru a va asigura ca veti avea parte de o transfuzie adecvata, asigurati-va ca medicul care incepe transfuzia va verifica numele si il potriveste cu sangele care urmeaza sa fie transfuzat. Pe langa numele dumneavoastra, un al doilea identificator personal folosit de obicei este ziua de nastere. Acest lucru asigura faptul ca sangele va fi administrat pacientului potrivit.

Daca in timpul transfuziei aveti simptome precum: respiratie scurta, mancarime, febra sau frisoane sau nu va simtiti bine cu totul, spuneti-i imediat persoanei care efectueaza transfuzia.

Grupele sanguine

Aproape toate celulele, inclusiv celulele rosii din sange, au molecule pe suprafata lor care au joaca roluri importante in interactiunea cu celulele sistemului imunitar.

O grupa de sange este una dintre trasaturile mostenite. De exemplu, doua serii de grupe de sange constituie un sistem de grup sanguin cunoscute sub denumirea de sistem Rh sau ABO.

Deoarece tipurile de sange sunt responsabile pentru interactiunile dintre celule, cum ar fi celulele rosii si sistemul imunitar, este important ca tipurile de sange ale donatorului si ale destinatarului sa se potriveasca. Daca tipurile de sange ale donatorului si ale destinatarului nu se potrivesc, sistemul imunitar al destinatarului va distruge celulele primite de la donator.

Tipuri de sange

Exista patru tipuri de sange:

  • A
  • B
  • AB
  • O

Care sunt partile componente ale sangelui

Chiar daca nu avem toti acelasi tip de sange, acesta este alcatuit din aceleasi componente. Sangele este format din parti solide si lichide. Partea solida contine celule rosii si celulele albe din sange si trombocitele. Celulele rosii transporta oxigen. Celulele albe din sange ajuta la combaterea infectiilor. Trombocitele ajuta la coagularea sangelui.

Partea lichida se numeste plasma si contine apa, proteine si saruri.

Daca aveti nevoie de transfuzie, puteti primi doar anumite parti ale sangelui. De exemplu, persoanele cu siclemie, cunoscuta si sub denumirea de anemie cu celule in secera, pot avea nevoie doar de celulele rosii din sange. O persoana care sufera de leucemie poate necesita transfuzii de trombocite.

Ce inseamna Rh pozitiv si Rh negativ?

Fiecare persoana are una dintre cele patru grupe de sange de mai sus. In plus, sangele fiecarei persoane este incadrat intr-una dintre aceste grupe:

  • Rh pozitiv
  • Rh negativ

De exemplu, daca o persoana are grupa de sange A, poate avea fie A pozitiv, fie tip A negativ.

Grupa de sange 0 – donatori universali

Tipul de sange negativ 0 este sigur pentru aproape toti pacientii. Persoanele cu grupa de sange negativ de tip 0 sunt denumite donatori universali. Grupa de sange 0 negativ este folosita pentru situatii de urgenta in care nu exista timp pentru a verifica grupa de sange a altei persoane.

Grupa de sange AB – destinatari universali

Persoanele care se incadreaza in grupa de sange AB pozitiv sunt denumite destinatari universali. Aceasta inseamna ca pot primi orice tip de sange.

Rh-pozitiv si Rh-negativ

Persoanele care au sange Rh-pozitiv pot primi sange Rh-pozitiv sau Rh-negativ.

Daca o persoana are sange Rh negativ, ar trebui sa primeasca doar sange Rh-negativ.

Sangele Rh-negativ este folosit pentru situatii de urgenta atunci cand nu exista timp pentru a testa tipul de Rh al unei persoane.

Transfuzia de sange: procedura

La ce sa va asteptati inainte de o transfuzie de sange

Inainte de transfuzia de sange, un specialist va va analiza sangele pentru a afla ce grupa de sange aveti (adica, A, B, AB sau 0 si Rh-pozitiv sau Rh-negativ). Acesta va va intepa in deget cu un ac pentru a lua cateva picaturi de sange sau va va recolta sangele direct din vene.

Tipul de sange de care e nevoie in transfuzia dumneavoastra trebuie sa corespunda cu tipul dumneavoastra de sange. Daca nu, anticorpii (proteinele) din sange pot ataca noul sange, imbolnavindu-va.

Unii oameni au reactii alergice chiar si atunci cand sangele transfuzat este propriul sange. Pentru a preveni acest lucru, medicul va poate administra un medicament care sa impedice manifestarea reactiilor alergice.

Daca aveti alergii sau ati avut o reactie alergica in timpul unei transfuzii anterioare, medicul specialist se va asigura ca veti fi in siguranta pe parcursul procedurii.

E nevoie de anumite schimbari in stilul de viata pentru efectuarea unei transfuzii?

Majoritatea oamenilor nu au nevoie sa-si schimbe dietele sau activitatile zilnice inainte sau dupa o transfuzie de sange. Medicul va va informa daca e nevoie de o astfel de modificare a stilului de viata inainte de a incepe procedura.

La ce sa va asteptati in timpul unei transfuzii de sange

Transfuzia de sange are loc fie intr-un cabinet medical, fie intr-un spital. Uneori sunt facute chiar la domiciliul persoanei, insa acest lucru se intampla foarte rar. Transfuziile de sange se fac, de asemenea, in timpul interventiilor chirurgicale si in camerele de urgenta.

Un ac este folosit pentru a introduce o linie intravenoasa (IV) intr-unul din vasele de sange. Prin aceasta linie este furnizat sange sanatos. Procedura dureaza de obicei intre 1 si 4 ore. Durata depinde de cat de mult sange aveti nevoie si de ce componenta din sangele pe care il primiti.

In timpul transfuziei de sange, o asistenta va supravegheaza cu atentie, in special in primele 15 minute. In acest interval exista riscul cel mai mare ca reactiile alergice sa apara. Insa asistenta va continua sa va urmareasca pe toata durata procedurii.

La ce sa va asteptati dupa o transfuzie de sange

Dupa o transfuzie de sange, semnele vitale sunt verificate (cum ar fi temperatura, tensiunea arteriala si frecventa cardiaca). Linia intravenoasa (IV) este eliminata. E posibil sa ramaneti cu cateva vanatai sau dureri timp de cateva zile in locul in care a fost introdusa linia intravenoasa.

Este posibil sa aveti nevoie de teste de sange care sa arate modul in care organismul dumneavoastra reactioneaza la transfuzie. Medicul va va informa despre semnele si simptomele pe care trebuie sa le urmariti si sa le raportati.

Cand sunt necesare transfuziile de sange?

Transfuziile de sange sunt foarte frecvente. In fiecare an, aproape 5 milioane de americani au nevoie de transfuzii de sange. Aceasta procedura este utilizata pentru persoanele de toate varstele.

Multi oameni care sufera o interventie chirurgicala au nevoie de transfuzii de sange pentru ca pierd lichid vital in timpul operatiilor. De exemplu, aproximativ o treime din toti pacientii care sufera o operatie la inima au nevoie de o transfuzie.

Unii oameni care sufera rani grave, cum sunt cele produse in urma unor accidente auto, a razboiului sau a dezastrelor naturale, au nevoie de transfuzii de sange pentru a reface cantitatea necesara de sange care a fost pierduta in timpul accidentului.

Bolnavi care pot avea nevoie de transfuzii de sange

Anumite persoane au nevoie de sange sau de componente ale sangelui din cauza unor boli.

Exista posibilitatea sa aveti nevoie de transfuzii de sange daca suferiti de una dintre urmatoarele afectiuni:

  • O infectie severa sau o boala hepatica care opreste organismul sa produca sange sau anumite parti ale sangelui.
  • O boala care provoaca anemie, cum ar fi bolile renale sau cancerul. Medicamentele sau radiatiile utilizate pentru tratarea unei afectiuni medicale pot, de asemenea, provoca anemie. Exista multe tipuri de anemie, printre care: anemia aplastica, Fanconi, hemolitica, anemia prin carenta de fier, pernicioasa, siclemie si talasemie.
  • O tulburare de sangerare, cum ar fi hemofilia sau trombocitopenia.

Beneficii

Daca in organismul dumneavoastra nu se regaseste o cantitate suficienta a componentelor sangelui, puteti dezvolta complicatii serioase care va pot pune viata in pericol. Cu ajutorul tranfuziilor de sange se pot compensa urmatoarele:

  • Celulele rosii din sange transporta oxigenul in corp catre inima si creier. Cantitatea adecvata de oxigen este extrem de importanta pentru a ramane in viata.
  • Trombocitele ajuta la prevenirea sau controlarea hemoragiilor si sangerarilor care pot aparea.
  • Plasma si crioprecipitatul, care sunt factori de coagulare de substitutie, contribuie, de asemenea, la prevenirea sau controlarea sangerarii.

Riscuri

Care sunt riscurile unei transfuzii de sange?

Reactii alergice

Reactiile alergice usoare, cum sunt urticaria sau mancarimea, sunt frecvente, aparand la aproximativ 1 din 300 de cazuri. Aceste reactii sunt usor de tratat. Reactiile alergice severe sunt extrem de rare.

Reactii de febra

Exista o sansa de 1 la 100 sa faceti febra dupa o transfuzie de sange. Acest lucru este destul de frecvent la pacientii care au mai fost transfuzati sau la pacientele gravide. Reactia nu este, in general, severa si este usor de tratat. Pacientii care au avut reactii severe de febra in urma unor transfuzii pot fi tratati pentru aceasta inainte de transfuzie. Trebuie sa-l anuntati pe medic daca ati mai avut episoade de febra severa in urma unor transfuzii, in trecut.

Reactii hemolitice

In cazuri foarte rare, sangele pacientului distruge celulele rosii ale sangelui donat. Aceasta conditie poarta numele de hemoliza. Sansa unei reactii hemolitice acute este de 1 la 25.000. Acest lucru poate fi grav si poate duce la sangerare si la insuficienta renala. Cu toate acestea, complicatiile pot fi, de obicei, prevenite prin tratament medical.

Infectii transmisibile

Riscul sa obtineti o infectie cronica sau riscul de deces din cauza unei infectari din timpul transfuziei este foarte mic. Cu toate acestea, aceste riscuri nu poate fi complet eliminate in urma analizelor disponibile. In plus, donatorii sunt supusi unor teste pentru a stabili daca sunt sau nu eligibili pentru a dona. Sangele donat este testat pentru hepatita, HIV si alti agenti infectiosi. Numai sangele care a obtinut calificativul ”negativ” in urma analizelor este apt pentru utilizare.

Referinte:

  1. https://www.medicinenet.com/blood_transfusion/article.htm
  2. https://www.healthline.com/health/transfusion-reaction-hemolytic
  3. https://www.healthline.com/health/transfusion-therapy
  4. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/blood-transfusion-what-to-know#1
  5. https://medlineplus.gov/blood.html
  6. https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/14755-a-patients-guide-to-blood-transfusions/risks–benefits
  7. https://www.mountsinai.on.ca/patients/your-hospital-stay/preparing_for_surgery/blood-transfusions/blood-transfusion-and-conservation-risks-and-benefits
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma