Tomografia computerizata – totul despre computer tomograf (CT)

Tomografia computerizata este una dintre cele mai utilizate investigatii imagistice folosite la ora actuala. Cu ajutorul razelor X si procesarea computerului, CT-ul produce imagini detaliate ale structurilor din interiorul corpului. Aflati totul despre computer tomograf (CT) din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre tomografia computerizata
  2. Tipuri de tomografie
  3. Cand este necesara scanarea CT
  4. Cum se realizeaza procedura
  5. Riscuri si beneficii
  6. Informatii utile

Informatii generale despre tomografia computerizata

Ce inseamna CT

O tomografie computerizata (CT) combina o serie de imagini facute cu raze X, luate din diferite unghiuri din jurul corpului si foloseste procesarea computerului pentru a crea imagini in sectiune transversala ale oaselor, vaselor de sange si tesuturilor moi din interiorul organismului. Imaginile facute de computerul tomograf ofera informatii mai detaliate decat radiografia simpla.

Tomografia are multe utilizari, insa este deosebit de utila pentru examinarea rapida a persoanelor care au suferit leziuni interne in urma unor accidente de masina sau alte tipuri de traumatisme. O scanare CT poate fi utilizata pentru a vizualiza aproape toate partile corpului si este folosita pentru a diagnostica boli sau leziuni, precum si pentru a stabili planul de tratament medicamentos, chirurgical sau cu radiatii.

Tipuri de tomografie

Exista multe tipuri de scanari CT. Acestea au fost impartite pe categorii cu instructiuni separate pentru fiecare.

Scanari CT care nu necesita pregatire

Urmatoarele scanari CT nu sunt facute niciodata cu substanta de contrast si nu necesita nicio pregatire din partea pacientului:

  • CT oase temporale / CT canal auditiv intern / CT mandibula / CT oase faciale / CT orbite – sunt utilizate pentru a detecta fracturi, tumori, traumatisme, infectii si alte anomalii la nivelul mastoidelor, urechii medii si interne si a maxilarului / fetei
  • CT sinusuri – sunt realizate frecvent pentru a verifica existenta unei deviatii de sept, sinuzite sau a polipilor nazali
  • CT glezna / CT picior / CT cot / CT clavicula si articulatii / CT mana / CT sold / CT genunchi / CT sacrum si coccis / CT incheietura – cel mai adesea realizate pentru a diagnostica fracturi, leziuni si luxatii la nivelul ligamentelor

Computer tomograf cu substanta de contrast intravenoasa

In aceste cazuri, pacientii trebuie sa verifice daca medicamentele pe care le iau interfereaza cu substanta de contrast. Materialul de contrast este pe baza de iod si ofera o imagine mai detaliata asupra vaselor de sange si tesuturilor moi. Este deosebit de util in izolarea patologiilor precum cancerul.

Urmatoarele scanari CT sunt efectuate uneori sau intotdeauna cu substanta de contrast IV si vor necesita pregatire:

  • Computer tomograf cerebral – de obicei facut pentru a detecta infarctul, sursa durerilor de cap, convulsiile, ametelile, tumorile, accidentul vascular cerebral, accidentul ischemic tranzitor (TIA), hemoragie si traumatisme la nivelul oaselor
  • CT tesuturi moi de la nivelul gatului – realizat pentru a detecta tumori, obiecte straine, leziuni ale glandelor, infectii sau abces.
  • CT extremitati – cel mai adesea sunt efectuate pentru a diagnostica fracturi, leziuni ale ligamentelor si luxatii.

CT la nivelul coloanei vertebrale – utilitati

  • CT coloana vertebrala – este facut pentru a evalua leziunile sau anomaliile la nivelul coloanei vertebrale cervicale, toracice sau lombare
  • CT toracic – este de obicei efectuat pentru a detecta modificari acute si cronice la plamani, cum ar fi fibroza, emfizemul si tumorile
  • Urograma CT (CT rinichi) – evalueaza rinichii, ureterele si vezica urinara pentru a descoperi eventualele pietre, blocaje, cancere sau stenoza.
  • Angiografia CT – este un tip de CT special conceput pentru a privi vasele de sange dintr-o anumita regiune a corpului.

Scanari CT cu substanta de contrast orala sau intravenoasa

In aceste cazuri, pacientii trebuie sa verifice daca medicamentele pe care le iau interfereaza cu substanta de contrast. Materialul de contrast este pe baza de iod si ofera o imagine mai detaliata asupra vaselor de sange si tesuturilor moi. Este deosebit de util in izolarea patologiilor precum cancerul.

Bariul (Sulfatul de bariu) este substanta de contrastul administrata oral pentru a evidentia tractul digestiv. Urmatoarele scanari CT sunt efectuate uneori sau intotdeauna cu substanta de contrast IV si / sau oral si necesita pregatire:

  • Tomografie abdominala – cel mai frecvent utilizat pentru a diagnostica si monitoriza cancerul, durerile abdominale si obstructia intestinala.
  • CT pelvis – cel mai frecvent utilizat pentru a diagnostica si monitoriza cancerul, durerile pelvine si obstructia intestinului.

Cand este necesara scanarea CT

Este utila pentru obtinerea de imagini asupra:

  • tesuturilor moi
  • pelvisului
  • vaselor de sange
  • plamanilor (CT plamani)
  • creierului (tomografie cap)
  • abdomenului
  • oaselor

Tomografia computerizata este in cele mai multe cazuri modalitatea preferata de a diagnostica multe tipuri de cancer, cum ar fi cel hepatic, pulmonar si pancreatic. Cu ajutorul imaginilor, medicul poate sa confirme prezenta si localizarea unei tumori, dimensiunea acesteia si cat de mult a afectat tesutul din apropiere.

O scanare la nivelul capului poate oferi informatii importante despre creier, de exemplu, daca exista hemoragii, inflamatii ale arterelor sau tumori.

De asemenea, tomografia computerizata poate dezvalui o tumoare in abdomen si inflamatiile din organele interne aflate in apropiere. Poate prezenta laceratii ale splinei, rinichilor sau ficatului.

Planificarea tratamentelor

Tomografia computerizata poate detecta tesuturile anormale. De aceea, cu ajutorul ei, medicii pot descoperi zonele unde trebuie efectuate radioterapiile si biopsiile. De asemenea, poate furniza date valoroase despre fluxul sanguin si alte afectiuni vasculare.

In plus, il poate ajuta pe medic sa evalueze bolile osoase, densitatea osoasa si starea coloanei vertebrale a pacientului.

De asemenea, poate furniza date vitale despre leziunile mainilor, picioarelor si altor structuri ale scheletului. Chiar si oasele mici sunt clar vizibile, precum si tesutul inconjurator.

CT versus RMN

Principalele diferente intre CT si RMN sunt:

  • Scanarea CT foloseste raze X, spre deosebire de RMN, care foloseste magneti si unde radio.
  • Spre deosebire de RMN, scanarea CT nu prezinta imagini asupra tendoanelor si ligamentelor.
  • RMN-ul este mai bun pentru examinarea maduvei spinarii.
  • Tomografia computerizata este mai potrivita pentru detectarea cancerului, pneumoniei, hemoragiilor cerebrale, in special in urma unui accident.
  • O tumora cerebrala este vizibila mai clar pe RMN.
  • O scanare CT dezvaluie mult mai bine rupturile si leziunile organelor, deci poate fi mai potrivita in cazul traumatismelor.
  • Oasele si vertebrele rupte sunt mult mai vizibile pe un tomograf.
  • Scanarile CT ofera o imagine mai buna a plamanilor si a organelor din cavitatea toracica dintre plamani.

Cum se realizeaza procedura

Pregatire tomografie

Specialistul poate avea anumite solicitari in functie de partea corpului care trebuie scanata. Astfel, medicul va poate cere sa:

  • Renuntati la o parte sau la toate hainele si sa purtati un halat de spital
  • Indepartati obiectele metalice, cum ar fi cureaua, bijuteriile, protezele si ochelarii, care ar putea interfera cu rezultatele imaginii
  • Va abtineti de la mancat sau baut timp de cateva ore inainte de scanare

Tomografia computerizata cu material de contrast

Pentru a evidentia zonele corpului care trebuie scanate, in unele situatii, specialistul foloseste un colorant special numit material de contrast. Materialul de contrast blocheaza razele X si apare sub o culoare alba pe imagini. Acest material ajuta la accentuarea vaselor de sange, a intestinelor sau a altor structuri.

Substanta de contrast poate fi administrata in urmatoarele moduri:

Oral

Aceasta metoda este necesara in cazul unei scanari la nivelul esofagului sau stomacului. Pacientul este indemnat sa ingereze un lichid care contine material de contrast. Aceasta bautura poate avea un gust neplacut.

Prin injectare (intravenos)

Materialul de contrast poate fi injectat in vena bratului pentru ca vezica biliara, tractul urinar, ficatul sau vasele de sange sa iasa in evidenta pe imagini. Este posibil sa simtiti caldura in timpul injectiei sau un gust metalic in gura.

Prin clisma

Materialul de contrast poate fi introdus si prin rect pentru a ajuta la vizualizarea intestinelor. Aceasta procedura il poate face pe pacient sa se simta umflat si inconfortabil.

Pregatirea copilului pentru tomografia computerizata

In cazul in care pacientul este un copil, medicul poate recomanda un sedativ pentru a-l mentine pe cel mic calm si nemiscat. Miscarea afecteaza imaginile, iar acest lucru poate produce rezultate inexacte. Intrebati-l pe medic cum va puteti pregati copilul.

La ce sa va asteptati

Tomografia computerizata poate fi facuta intr-un spital sau intr-un centru ambulatoriu. Scanarile CT sunt nedureroase si, cu ajutorul aparaturilor mai noi, dureaza doar cateva minute. Intreaga procedura dureaza de obicei aproximativ 30 de minute.

In timpul procedurii

Scaner-ele CT au forma unei gogosi mari. La inceputul procedurii, pacientul trebuie sa se intinda pe o masa ingusta, motorizata, care aluneca prin deschizatura aparatului intr-un tunel. Pentru a ramane nemiscat, persoana poate fi asigurata cu ajutorul unor cure si perne. In timpul unei scanari la nivelul capului, masa poate fi prevazuta cu un suport special care sa-i tina nemiscat capul pacientului.

In timp ce masa aparatului il introduce pe pacient in scaner, detectoarele si tubul cu raze X se rotesc in jurul acestuia. Fiecare rotatie produce mai multe imagini in ”felii” subtiri ale corpului. In timpul procedurii, aparatura poate emite anumite zgomote specifice.

In tot acest timp, pacientul poate discuta, prin intermediul interfonului, cu specialistul aflat intr-o camera separata. De asemenea, specialistul ii poate solicita acestuia sa-si tina respiratia in anumite momente pentru a evita afectarea imaginilor.

Dupa procedura

Persoanele scanate prin tomografia computerizata isi pot relua fara probleme activitatile normale dupa examinare. Cei carora li s-a administrat material de contrast ar putea primi instructiuni speciale. In unele cazuri, li se poate cere sa mai astepte putin timp inainte de a parasi unitatea pentru ca medicii sa se asigure ca se simt bine dupa examen. Dupa scanare, pacientilor li se va cere sa bea multe lichide pentru a ca rinichii sa elimine materialul de contrast din corp.

Riscuri si beneficii

Tomografia computerizata presupune aplicarea unei doze mici de radiatii catre o anumita zona a corpului. Cu toate acestea, aceste niveluri de radiatii, chiar si la persoanele care au trecut prin mai multe scanari, s-au dovedit a nu fi daunatoare. Se crede ca riscul de a dezvolta cancer in urma unei tomografii este mai mic de 1 la 2.000.

Scanarea CT este recomandata numai daca exista un motiv medical clar pentru a face acest lucru. In urma rezultatelor, specialistii stabilesc planul de tratament pentru afectiuni care ar putea fi grave. Cand iau decizia de a efectua o scanare, medicii se asigura ca beneficiile depasesc orice risc.

Principalele probleme care ar putea aparea in urma expunerii la radiatii sunt cancerul si afectarea tiroidei.

Riscurile privind expunerea la radiatii a copiilor

Acest lucru este extrem de putin probabil la adulti, dar si la copii. Cu toate acestea, cei mici sunt mai sensibili la efectele radiatiilor. Acest lucru nu inseamna ca vor aparea neaparat probleme de sanatate, insa orice tomografie efectuata trebuie sa fie consemnata in fisa medicala a copilului.

In unele cazuri, e nevoie doar de o scanare CT pentru a avea parte de rezultatele dorite. In alte conditii, pot fi necesare o ecografie sau un RMN.

”Pot efectua o tomografie computerizata daca sunt insarcinata?”

Orice femeie care crede ca ar putea fi insarcinata trebuie sa-i transmita acest lucru medicului in prealabil, deoarece exista riscul ca razele X sa afecteze fatul.

Expertii in domeniu subliniaza ca ”nicio radiografie unica nu contine o doza de radiatie suficient de mare pentru a provoca efecte adverse unui embrion sau fat aflat in plin proces de dezvoltare”.

Cu toate acestea, specialistii sustin ca tomografia computerizata nu este recomandata femeilor insarcinate, „cu exceptia cazului in care beneficiile depasesc clar riscurile.”

Scanarile CT si alaptarea

Daca o mama care alapteaza este supusa unei tomografii computerizate cu substanta de contrast, ar trebui sa evite alaptarea copilului timp de aproximativ 24 de ore dupa scanare, pentru ca substanta poate ajunge in laptele matern.

”Am claustrofobie: pot fi supus unui examen cu computer tomograf?”

Un pacient care sufera de claustrofobie trebuie sa-i transmita acest lucru medicului sau radiografului in prealabil. Pacientului i se poate administra un calmant inainte de scanare.

Informatii utile

Tomografia computerizata este un tip de imagistica des intalnita in unitatile medicale din Romania, in general.

Computer tomograf Bucuresti

In Capitala exista o multime de spitale si clinici medicale unde pacientii pot efectua o tomografie computerizata.

Computer tomograf pret

In functie de zona care trebuie examinata, pretul pentru o scanare CT poate incepe de la 230 de lei si poate ajunge pana la 1000 de lei.

Computer tomograf abdominal pret

De exemplu, un CT abdomen+pelvis nativ poate costa aproape 600 de lei.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/ct-scan/about/pac-20393675
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/153201.php
  3. https://www.webmd.com/cancer/what-is-a-ct-scan
  4. https://ipmcmed.com/radiology/ct-scan/types-of-ct-scan/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma