Terapia florala Bach este o forma de medicina alternativa ce se bazeaza pe o serie de esente derivate din flori. Aceste produse sunt indicate adesea pentru gestionarea stresului psihologic.

Cuprins:

1. Ce este terapia florala Bach?
2. Cum se obtin aceste remedii?
3. Indicatii ale acestei forme de terapie
4. Utilizare si dozaj
5. Eficienta

Ce este terapia florala Bach?

Terapia florala Bach (se citeste „baci”) este o forma de medicina complementara sau alternativa, dezvoltata in anii 1930 de catre medicul britanic Dr. Edward Bach. Bach si-a dedicat viata descoperirii a 38 de remedii care corespund celor 38 de stari emotionale negative, acesta fiind adeptul unei stari holistice de vindecare emotionala, vindecare prin asigurarea unei stari emotionale pozitive care sa duca la restabilirea unui echilibru sanatos.

Remediile au la baza o anumita cantitate, foarte mica, de material floricol intr-o solutie de alcool si apa 50:50 si se spune ca functioneaza prin transmiterea unei vibratii energetice, similare homeopatiei.

Se considera ca esentele din terapia florala Bach ajuta la reducerea emotiilor negative si la eliminarea starilor neplacute, inducand calmul si relaxarea. Ajuta la combaterea stresului, anxietatii, depresiei, furiei, fricii, vinovatiei, ingrijorarii si a multor alte sentimente negative. Esentele ne pot ajuta sa ne imbunatatim starea emotionala si mentala, echilibrand astfel corpul si mintea.

Potrivit sustinatorilor remediilor pentru flori, modul lor de actiune nu depinde de mecanismele moleculare sau farmacologice, ci de energia subtila care este transmisa din flori in acest remediu, motiv pentru care multi oameni de stiinta sustin ca este efect placebo.

Cum se obtin aceste remedii?

Se folosesc doar flori crescute in mod natural, care sunt ulterior procesate prin doua metode: metoda folosirii florilor cand sunt complet deschise, proaspete si se lasa sa pluteasca intr-un vas, in apa, cateva ore, si a doua metoda, de fierbere, pentru alte parti ale plantei. La final, materia vegetala este indepartata si, conform lui Bach, apa retine vibratiile sau energia florilor. Lichidul, numit tinctura mama, este filtrat si amestecat cu alcool, care actioneaza ca un conservant. Remediile pot fi administrate oral intr-un pahar cu apa sau aplicate direct pe punctele de puls, cum ar fi incheieturile, templele si spatele urechilor. Pot fi utilizate individual sau in combinatie cu pana la alte sapte tincturi.

Indicatii ale acestei forme de terapie

Principalele indicatii ale acestor remedii sunt:

• frica;
• incertitudine;
• lipsa interesului;
• singuratate;
• sensibilitate la influente si idei;
• deznadejde;
• suprasolicitare;
•teroare;
• ingrijorare excesiva;
• indiferenta, nepasare;
• indecizie;
• neincredere;
• confuzie;
• slabiciune;
• nerabdare etc.

Pot fi indicate in stari de stres, in perioade stresante de scurta durata ca vorbitul in public, calatorii cu avionul, interviuri, examene, nastere, primirea unei vesti proaste, soc etc. Pentru copii sunt valabile formele pe baza de glicerina.

Fiecare tip de remediu, in functie de planta folosita, are diferite indicatii, cum ar fi pentru stari excesive de ingrijorare, ganduri repetitive, ruminatie, stari de stres excesiv etc.
<

Utilizare si dozaj

Se folosesc 4 picaturi de esenta, dizolvate intr-un pahar cu apa sau direct sub limba. De asemenea, se pot picura pe incheieturi, masand usor.

Doza recomandata este 3 pana la 4 picaturi de 4-6 ori pe zi, atat timp cat este necesar, timp de pana la aproximativ 6 saptamani maximum. Remediile sunt in intregime compatibile atat cu medicatia prescrisa, cat si cu homeopatia.

Eficienta

Studiile privind eficienta acestor remedii nu sunt clare si concludente. Cele mai fiabile studii nu au aratat nicio diferenta intre remediile florale si placebo.

Terapia florala Bach nu trebuie sa inlocuiasa terapia psihologica sau terapia medicala de specialitate. Administrarea acestor remedii trebuie facuta doar dupa consultarea medicului. De asemenea, se recomanda ca acestea sa fie luate doar la indicatiile unui specialist.

Referinte:
(1) http://www.bachflower.org/
(2) Bach Flower Remedies, link: https://www.britishhomeopathic.org/charity/how-we-can-help/articles/homeopathic-medicines/b/an-introduction-to-the-bach-flower-remedies/
(3) Bach flower remedies, link: https://sciencebasedmedicine.org/bach-flower-remedies/
(4) Bach Flower Remedies for psychological problems and pain: a systematic review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695424/
(5) The Study of Bach Flower Remedies as Premedication, link: https://www.epistemonikos.org/documents/85892268f786e64fc3151f0e21f3559c242f5c61/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma