Categori: SportStil de viata

Tenis – beneficii ale practicarii sportului alb

Tenisul este unul dintre cele mai iubite sporturi la nivel mondial. Aflati din materialul urmator informatii generale despre tenis si care sunt beneficiile practicarii sportului alb.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre tenis
  2. Beneficii pentru sanatate ale tenisului
  3. Tenisul la copii
  4. Performanta in tenis
  5. Dezavantaje si riscuri ale practicarii tenisului

Informatii generale despre tenis

Tenisul este, intr-adevar, un sport nobil, un sport al elegantei, dar si unul dintre sporturile care te tin cu sufletul la gura. Privind la marile meciuri jucate de-a lungul istoriei si la adevaratii magicieni ai rachetei, cum ar fi Ilie Nastase, Roger Federer, Pete Sampras, Novak Djokovic, Simona Halep sau Serena Williams, realizam foarte usor ca tenisul inseamna arta. Arta de a te bucura de joc, de miscare si de trairi intense…

Tenis informatii

In primul rand, tenisul este un sport de racheta care poate fi jucat unu-la-unu (simplu) sau intre doua echipe de cate doi jucatori (dublu). Fiecare jucator foloseste o racheta de tenis cu mai multe corzi pentru a lovi o minge goala de cauciuc acoperita cu pasla. Obiectivul jocului este de a lovi mingea in asa fel incat adversarul sa n-o mai poata retrimite in teren.

Tenisul este un sport olimpic practicat de oameni din toate paturile societatii si aflati la toate varstele. Acest sport poate fi jucat de oricine poate tine in mana o racheta, inclusiv de persoanele aflate in scaun cu rotile. Jocul modern de tenis a fost inventat in Birmingham, Anglia, la sfarsitul secolului 19 ca tenis pe gazon sau tenis pe iarba.

Despre tenis de camp

Tenisul este jucat de milioane de persoane pasionate de acest sport in timpul liber si atrage, de asemenea, milioane de spectatori la nivel mondial. Cele patru turnee de Grand Slam (denumite si „Majore”) sunt deosebit de populare: Australian Open este jucat pe suprafata dura, Open-ul francez (Roland Garros) este jucat pe terenuri de zgura, Wimbledon se disputa pe terenuri de iarba, iar Open-ul american (US Open) pe suprafete dure.

Adevaratele origini ale tenisului

Se spune ca sportul isi are originile in secolele XII-XIII, cand nobilii francezi practicau un sport denumit jeu de paume (”jocul palmei”), de la care a derivat un joc complex cu rachete si mingi si care se disputa in interior (indoor). Acest joc poarta numele de adevaratul tenis si inca este practicat mai restrans. Jocul poarta denumirea de tenis real in Marea Britanie, tenis de curte in Statele Unite si tenis regal in Australia.

Beneficii pentru sanatate ale tenisului

La ce e bun tenisul?

Beneficiile tenisului de camp sunt nenumarate, de la arderea caloriilor si grasimilor pana la imbunatatirea capacitatii cerebrale si a starii de spirit.

Antrenament perfect pentru intregul corp

Spre deosebire de unele sporturi, jocul de tenis este un antrenament genial pentru intregul corp. Iti folosesti partea de jos a corpului pentru a alerga, pentru a te opri si a sprinta. Si actiunea de a lovi mingea de tenis, fie ca este lovita cu o mana sau cu ambele, presupune miscarea trunchiului, in special a umerilor si a spatelui superior.

O mai buna miscare aeroba si anaeroba

Aportul de oxigen creste in timpul unui meci de tenis. In plus, creste si ritmul cardiac, iar sangele este ajutat sa furnizeze oxigen si nutrienti tuturor muschilor. De asemenea, ajuta la dezvoltarea a numeroase capilare din interiorul muschilor, astfel incat acestia sa beneficieze de un aport si un flux mai mare de sange. Acest lucru face ca muschii sa atinga un nivel mai ridicat, iar oboseala unul mai scazut. De asemenea, ajuta la mentinerea sanatatii anaerobe, ceea ce le permite muschilor sa foloseasca oxigenul intr-un mod mai eficient si sa produca zvacniri de energie pentru a avea miscari explozive si reactii rapide.

Arde calorii si grasimi

Datorita sprinturilor, pivotarilor si nu numai, tenisul poate fi un adevarat antrenament daca ai in fata adversarul potrivit. Este un sport cu beneficii pentru tot corpul si poti arde o multime de calorii, deoarece esti constant in miscare. De fapt, pentru multi oameni, jocul de tenis poate arde mai multe calorii decat alte activitati fizice mult mai populare, cum ar fi mersul cu bicicleta, ridicatul greutatilor, dansul sau jocul de volei. Drept urmare, tenisul practicat in mod regulat ajuta la reducerea grasimilor corporale. Tenisul la simplu poate arde intre 400-600 de calorii pe ora. Nu este rau pentru un sport de agrement, care este atat de distractiv si care poate fi practicat de oricine.

Imbunatateste sanatatea oaselor

Tenisul nu este bun doar pentru muschi. Are un impact pozitiv si asupra oaselor. Practicarea regulata a acestui sport poate creste densitatea osoasa si poate combate pierderea masei osoase in timp. Potrivit specialistilor, masa osoasa creste in jurul varstei de 30 de ani si incepe sa scada dupa aceea. Densitatea osoasa poate fi intarita inainte de aceasta varsta prin exercitii fizice, iar practicarea in continuare a miscarii dupa varsta de 30 de ani poate incetini pierderea densitatii osoase. Specialistii spun ca tenisul este una dintre activitatile potrivite pentru construirea unor oase puternice.

O inima mai sanatoasa

Marele tenismen Bjorn Borg a caracterizat cu exactitate un meci de tenis drept ”o partida cu o mie de sprinturi.” Un meci de tenis normal poate dura una, doua sau chiar trei ore si la intervale care sunt ideale pentru imbunatatirea sanatatii cardiovasculare. Acest lucru este esential pentru reducerea riscului de boli cardiace, atac de cord si accident vascular cerebral.

Imbunatateste flexibilitatea, echilibrul si coordonarea

O partida de tenis necesita cooperarea intregului corp. Picioarele va mentin in pozitia corecta, bratele si mainile pozitioneaza racheta pentru a lovi mingea, iar trunchiul si picioarele ofera puterea necesara pentru a trimite mingea peste fileu. Toti acesti factori se aliaza de fiecare data cand lovesti mingea, iar fiecare lovitura presupune flexibilitate, coordonare si echilibru. Flexibilitatea este necesara pentru ca miscarea sa fie cat mai ampla si diversificata. O persoana flexibila se poate feri astfel de accidentari si tensiune musculara.

Imbunatateste capacitatea cerebrala

Tenisul ii cere creierului sa fie creativ si implica planificarea, gandirea tactica, agilitatea si coordonarea diferitelor parti ale corpului. Deci, cu cat joci mai mult tenis, cu atat conexiunile neuronale devin mai bune si mai puternice. Pe langa imbunatatirea conexiunilor neuronale si dezvoltarea de noi neuroni, studiile arata ca activitatile care necesita multa gandire – cum ar fi tenisul – pot imbunatati de fapt functia creierului. In acest fel, sunt dezvoltate functii importante cum ar fi memoria, invatarea, abilitatile sociale si comportamentul.

Este un bun antrenament si pentru alte sporturi

Tenisul implica schimbari rapide de directie la viteza maxima in timp ce alergi in jurul terenului pentru a returna servele si voleurile. Potrivit cercetatorilor, acest lucru presupune 300 – 500 explozii de energie pe meci. In plus, in timpul unui meci, sportivul alearga intre 6 si 8 km. Efectul? Un meci de tenis este o modalitate excelenta de a-ti imbunatati sprintul si rezistenta fizica.

Perfectioneaza disciplina si imbunatateste abilitatile sociale

Tenisul te face mai disciplinat, deoarece abilitatile necesare pentru a disputa o partida presupun rabdare, timp si daruire. Tenisul implica mult timp petrecut practicand si concentrandu-te pe imbunatatirea abilitatilor. Tenisul te ajuta sa socializezi mai bine, deoarece trebuie sa interactionezi cu diferiti jucatori in cadrul competitiilor sau turneelor.

Imbunatateste starea de spirit

Jucatorii de tenis sunt mai optimisti, au o mai mare stima de sine si sunt mai putin anxiosi, suparati si deprimati decat cei care practica alte sporturi sau sunt sedentari, potrivit oamenilor de stiinta din Connecticut.

Tenisul te poate ajuta sa traiesti mai mult?

Potrivit unor cercetari, persoanele care practica tenis traiesc cu 9,7 ani mai mult decat cele sedentare! Badminton-ul se afla pe locul doi, adaugand 6,2 ani la speranta de viata. Celelalte rezultate: fotbal 4,7 ani, ciclism 3,7 ani, inot 3,4 ani, jogging 3,2 ani, in timp ce activitatile specifice salilor de forta, cum ar fi banda de alergare si bicicletele stationare au adaugat 1,5 ani.

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca sporturile sociale care necesita un partener sau o echipa ofera cele mai multe beneficii pentru sanatate.

Tenisul la copii

Varsta ideala pentru tenis

Cel mai probail, esti un mare pasionat al tenisului si ai vrea ca si copilul sa joace si sa se bucure de acest sport. Iar intrebarea logica este: la ce varsta trebuie sa inceapa cel mic sa joace tenis? Potrivit specialistilor si antrenorilor de tenis, varsta potrivita pentru a incepe tenisul este de 4 ani. Daca incepe mai devreme de 4 ani, nu exista niciun beneficiu. Copilul este prea mic pentru a intelege ce se intampla pe teren. Daca invata tenis dupa varsta de 5 ani, poate sa ajunga in continuare un jucator excelent. In opinia antrenorilor, daca un copil incepe sa invete tenis dupa varsta de 10 ani, acesta va avea un mare dezavantaj in fata celorlalti care au inceput mai devreme. Situatia este asemanatoare cu a celor care invata sa scrie, sa citeasca sau o limba straina mai tarziu decat ceilalti. Cu cat invatam mai devreme, cu atat ne este mai usor.

Beneficiile tenisului

Tenisul este unul dintre cele mai bune si apreciate sporturi pentru ca il ajuta pe cel mic sa-si dezvolte abilitati importante in viata, cum ar fi respectul, munca in echipa, fair play-ul si concentrarea.

Tenisul este o modalitate excelenta pentru copii sa deprinda aceste abilitati, precum si elementele de baza ale jocului, astfel incat sa devina din ce in ce mai increzatori pe teren in timpul competitiilor, in timp ce se bucura intr-un mediu sigur.

Sfaturi pentru parinti

Daca esti antrenor de tenis, atunci poti incepe sa-l inveti pe cel mic de la bun inceput tehnica de forehand (dreapta) si backhand (rever). Totusi, sansele sa nu fii antrenor sunt foarte mari. In acest caz, este bine sa apelezi la un antrenor de tenis profesionist cu experienta care sa-l pregateasca pe cel mic. Este foarte important sa gasesti de la inceput un instructor bun.

Este esential ca antrenorul sa aiba echipamentul potrivit pentru a lucra cu cei mici. Acest lucru inseamna sa foloseasca mingi de tenis rosii, portocalii sau verzi.

Cat de importanta e alegerea antrenorului

Urmeaza un sfat mai important privind angajarea unui antrenor de tenis. Daca instructorul nu il invata pe copil sa joace corect, cel mic nu va deprinde tehnica potrivita si nu se va bucura de tenis.

Daca banii nu reprezinta un impediment, iar copilul iubeste tenisul, cel mai bun loc pentru a invata este o academie de tenis. Cei mai multi jucatori profesionisti de astazi (indiferent ca sunt barbati sau femei) au petrecut o buna parte din anii lor de formare invatand la academiile de tenis. Sunt scumpe, dar ii vor oferi copilului cele mai bune antrenamente, cu o multime de instrumente de predare si ajutoare de formare. Copilul va fi parte a unui mediu ideal din care fac parte si alti copii de varsta si nivelul sau, ceea ce face ca jocul sa fie competitiv si distractiv.

Performanta in tenis

Urmeaza aceste sfaturi pentru a-ti imbunatati performantele in timpul unui joc:

Asigura-te ca ai echipamentul adecvat

Poarta incaltaminte de tenis adecvata. Foloseste o racheta de tenis cu o prindere adecvata care sa nu fie prea grea.

Incalzeste-te inainte de a intra pe teren

Incalzirea ajuta la lubrifierea articulatiilor, permitandu-le sa se miste mai liber si mai usor. Muschii incalziti sunt, de asemenea, mai flexibili si se contracta mai rapid. Exercitiile de incalzire trebuie sa fie usoare si sa se creasca treptat in intensitate. Poti face o plimbare rapida, poti pedala o bicicleta stationara. Inaintea unui meci, incalzeste-te timp de 5-10 minute folosind lovituri, serve si voleuri usoare.

Fa stretching

Muschii trebuie intinsi intotdeauna dupa incalzire. Fa un usor stretching muscular timp de 15-20 de secunde. Nu te intinde niciodata daca ai dureri. Efectueaza trei repetari.

Fa cateva sprinturi si schimbari de directie

Tenisul necesita multa miscare rapida si schimbari de directie. Fa cateva sprinturi si miscari de agilitate pentru a fi pregatit de fiecare lovitura.

Lucreaza la rezistenta si conditia fizica

Meciurile de tenis pot dura cateva ore. O conditie fizica buna iti va imbunatati performanta pe teren si va reduce riscurile de accidentare. Incepeti exercitii de aerobic, cum ar fi alergarea sau mersul pe bicicleta timp de 20-30 de minute, de trei ori pe saptamana, crescand timpul si intensitatea treptat, pe masura ce conditia fizica se imbunatateste.

Stabileste-ti centrul de greutate

Un centru de greutate bun este important pentru toate loviturile de tenis. Acest lucru se traduce prin capacitatea de a controla si stabiliza trunchiul in raport cu membrele inferioare. Centrul de greutate functioneaza, de asemenea, pentru a permite transferul de forte de la corpul inferior la corpul superior si racheta. Exercitiile care se concentreaza pe musculatura abdominala, partea inferioara a spatelui si a soldului ar trebui sa faca parte din antrenamentul de baza.

Pregateste-ti din timp racheta

Racheta trebuie sa fie in pozitia corecta pentru a evita suprasolicitarea articulatiilor umarului, cotului si ale incheieturii.

Relaxeaza-te dupa meciuri

Fa un pic de stretching dupa partide si foloseste gheata timp de 10-15 minute de mai multe ori pe zi daca intampini dureri.

Dezavantaje si riscuri ale practicarii tenisului

Dezavantaje fizice

Tenisul este un sport cu ritm rapid, iar corpul poate fi suprasolicitat. Jucatorii trebuie sa aiba forta, agilitate si rezistenta pentru a juca meciuri lungi in orice fel de conditii. Daca jucatorii nu s-au antrenat corespunzator pentru a-si pregati corpul sau nu au o mecanica corecta a lovirii mingii, repetitivitatea miscarilor poate pune stres nejustificat asupra articulatiilor si muschilor. Printre posibilele leziuni se numara cotul jucatorului de tenis, tendinita la incheietura mainii, inflamatia articulatiilor umarului si genunchiului si contracturi sau rupturi musculare.

Dezavantaje privind cheltuielile

Costurile pot reprezenta un dezavantaj, in functie de situatia, bugetul si obiectivele fiecaruia. Daca nu aveti acces la un club de stat, la care cursurile sunt gratuit sau taxe sunt foarte mici, va trebui sa va alaturati unui club particular, unde taxele pot fi mari. Echipamentul poate fi la fel de scump. Rachetele pentru incepatori sunt accesibile, disponibile la multe magazine locale de articole sportive. Jucatorii avansati prefera, totusi, rachete costisitoare. Daca obiectivul este sa fii un jucator de succes, trebuie sa stii ca exista o multime de cheltuieli pentru practicarea acestui sport.

 

Referinte:

  1. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/tennis-health-benefits
  2. https://www.britannica.com/sports/tennis
  3. https://www.healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-tennis/
  4. https://www.focusforhealth.org/can-tennis-help-you-live-longer/
  5. https://www.sportsrec.com/tennis-equipment-sponsors-5681714.html
  6. https://www.hss.edu/conditions_tips-tennis-optimizing-performance-health.asp
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma