Telemedicina – avantaje si dezavantaje – In contextul pandemiei COVID-19, multe centre medicale, cabinete si companii private de telemedicina iau toate masurile pentru ca evaluarile si consultatiile medicale online sa fie disponibile pentru cat mai multe persoane.
1. Ce este telemedicina?
2. Telemedicina si tele-sanatate
3. Forme de servicii de telemedicina
4. Telemedicina – avantaje
5. Telemedicina – dezavantaje
6. Telemedicina in perioada pandemiei – servicii de telemedicina in Romania
Telemedicina este aplicarea serviciilor medicale folosind tehnologia pentru a oferi ingrijire la distanta. Un medic dintr-o locatie foloseste o retea de telecomunicatii pentru a oferi ingrijiri unui pacient aflat intr-o alta locatie. Se refera practic la furnizarea de servicii medicale la distanta, prin comunicare in timp real in doua sensuri – intre pacient si furnizorul de asistenta medicala. Se folosesc mijloace electronice audio si vizuale. Nu inlocuieste consultatiile fata in fata 100%, ci le completeaza. Monitorizarea la distanta este un alt aspect al telemedicinei.
Termenul de tele-sanatate (telehealth) include o gama larga de tehnologii si servicii folosite pentru a oferi ingrijiri pacientilor si pentru a imbunatati sistemul de asistenta medicala in ansamblu. Se refera la o gama mai larga de servicii de asistenta medicala la distanta decat telemedicina. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, telehealth include „functii de monitorizare, sustinere a a sanatatii si sanatate publica”. Telehealth este un subset de e-Sanatate (eHealth), care include si furnizarea de informatii medicale pentru profesionistii din domeniul sanatatii si pentru pacienti. Include si educatia si instruirea personalului din sanatate si gestionarea sistemelor de sanatate prin internet si telecomunicatii.
Telemedicina este un subset de telehealth care se refera la furnizarea de servicii de asistenta medicala la distanta, prin utilizarea tehnologiei de telecomunicatii. Tehnologia aceasta este frecvent utilizata pentru controale de monitorizare, managementul afectiunilor cronice. Este folosita si pentru recomandarea medicamentelor, consultatii de specialitate si o serie de alte servicii clinice care pot fi furnizate de la distanta prin conexiuni video si audio sigure.
Astfel, telemedicina se refera in mod special la serviciile clinice la distanta, in timp ce telehealth se poate referi si la servicii non-clinice la distanta.
Medicii si pacientii pot utiliza telemedicina pentru urmatoarele:
Cel mai cunoscut tip de serviciu de telemedicina utilizat astazi este consultatia online. Implica o consultatie online pe diferite platforme, audio si video, care are loc intre medic si pacientul care solicita ingrijiri. Se evita vizitele la cabinet din diferite motive. Poate ajuta la furnizarea de servicii de asistenta medicala in zone care nu au la fel de multe optiuni de asistenta medicala, cum ar fi zonele rurale.
Este folosita mai ales in randul pacientilor care se confrunta cu afectiuni cronice. Personalul medical poate colecta, analiza si monitoriza datele medicale ale pacientului in timp real. Se folosesc diferite dispozitive de colectare a datelor, cu senzori.
Presupune folosirea de dispozitivele inteligente, cum ar fi tablete, ceasuri inteligente si smartphone-uri impreuna cu aplicatiile software pentru a sprijini asistenta medicala continua. Exista o gama larga de dispozitive si aplicatii medicale care pot monitoriza diferiti parametri, de la aportul zilnic nutritional al unei persoane pana la nivelul glicemiei la persoanele diabetice. Organizatia Mondiala a Sanatatii a definit mHealth drept „utilizarea tehnologiilor mobile si wireless pentru a sprijini atingerea obiectivelor de sanatate”.
Diferenta dintre mHealth si telehealth este ca telehealth se refera la toate formele de asistenta medicala prin utilizarea tehnologiei moderne, in timp ce mHealth se refera la conceptul de auto-ingrijire cu ajutorul unor tehnologii de consum precum aplicatiile pentru smartphone si tableta. Acestea le permit utilizatorilor sa capteze date medicale proprii, fara asistenta sau interpretarea unui medic. Asadar, spre deosebire de telehealth, care cuprinde interactiunea medic-pacient, mHealth este limitata din acest punct de vedere.
Astfel, mHealth este mai mult o tehnologie orientata spre utilizator, care se incadreaza de obicei in categoriile de sport, fitness, nutritie si wellness.
Rolul real al telemedicinei in prezent consta in comoditatea pe care o ofera pacientilor si medicilor prin oferirea de servicii medicale la distanta. Este extrem de utila in monitorizarea pacientilor cu boli cronice precum diabetul. Astfel de pacienti nu au probleme medicale imediate, dar necesita sprijin pentru ajustarea dozelor de medicamente, regimuri de viata, reinnoiri de retete si scrisori medicale etc.
De asemenea, timpul de asteptare este mai mic pentru o consultatie. La aceasta se adauga accesul pe care il ofera la diagnostic si tratament medical de inalta calitate si costul mai mic al majoritatii consultatiilor. Consultatiile de telemedicina pot fi programate astfel incat sa urmeze dupa toate investigatiile de laborator necesare sau monitorizarea semnelor vitale. Beneficiul cel mai mare este in domeniile teleradiologie, tele-psihiatrie si psihoterapie online, tele-cardiologie, tele-ingrijire (telecare) si tele-dermatologie.
Unele dintre provocarile si limitarile telemedicinei includ:
Aceasta criza globala cu care ne confruntam a obligat intr-un fel unii furnizori de servicii medicale sa apeleze la modalitati alternative de a oferi asistenta medicala, limitand, in acelasi timp, expunerea la noul coronavirus. Telemedicina se prezinta ca solutia ideala pentru aceste situatii, prin limitarea deplasarii pacientilor la spitale, alocarea capacitatii spitatelor pentru cazuri importante, reducand raspandirea bolii.
In contextul pandemiei, telemedicina aduce medicii mai aproape de pacienti si faciliteaza acordarea de servicii medicale in anumite cazuri. Telemedicina este o optiune convenabila pentru persoanele care nu pot merge la cabinetul medicului si cei care e mai bine sa nu iasa din casa. Desi consultatiile online nu sunt de obicei la fel de eficiente ca cele fata in fata, pot face diferenta in multe situatii.
E cert ca pandemia de COVID -19 va facilita intr-un anumit fel trecerea catre alte forme de servicii medicale, ca cele la distanta. Desi tara noatra este inca la inceput din acest punct de vedere si telemedicina este inca un concept relativ nou, exista diferite platforme si companii care ofera astfel de servicii. Serviciile de telemedicina sunt acum folosite pentru consultatii online, pentru a evita aglomerarile din cabinete si pentru a nu expune pacientii si personalul medicului la riscul de infectare. Telemedicina este foarte utila in astfel de situatii, dar nu inlocuieste 100% necesitatea consultatiilor fata in fata, de multe ori. Este o completare si o solutie in unele cazuri. Organizatia Mondiala a Sanatatii mentioneaza telemedicina printre serviciile necesare pentru a consolita raspunsul sistemelor medicale la pandemia de COVID-19.
Iata cateva exemple de servicii de telemedicina din Romania:
Spitalul Clinic Colentina ofera servicii online gratuite de consultatii medicale la distanta, in parteneriat cu Lite Microsystems si Medicentrum. De asemenea, Institutul National de Endocrinologie „C.I. Parhon” ofera servicii online gratuite de consiliere medicala.
Mentionam si:
Referinte:
(1) https://www.who.int/goe/publications/goe_telemedicine_2010.pdf
(2) https://www.aafp.org/media-center/kits/telemedicine-and-telehealth.html
(3) https://www.who.int/sustainable-development/health-sector/strategies/telehealth/en/
(4) https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30818-7/fulltext
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…