Taieturile sunt rani deschise ale pielii. Multi oameni se taie accidental cu obiecte de uz casnic sau de lucru. Aflati din materialul urmator care sunt metodele de prim ajutor in cazul taieturilor.
Taietura este o ruptura clara, o plaga deschisa a epidermei, provocata in mod accidental de un obiect ascutit (cutit, brici, sarma ghimpata). O intepatura intensa este simtita, in timp ce sangele incepe sa se scurga din rana.
Aceste taieturi pot fi provocate de o cadere, de primirea unei lovituri cu un obiect dur sau de taierea cu un obiect ascutit.
Cu totii ne-am confruntat de-a lungul timpului cu taieturi, insa unii oameni sunt mai predispusi decat altii la acest tip de accidentari. Copiii, de exemplu, au aproape intotdeauna semne minore pe piele, insa acestea apar in urma activitatii de joaca. O alta categorie de persoane sensibile si predispuse la taieturi si zgarieturi sunt persoanele in varsta si persoanele care au o piele delicata din cauza anumitor boli sau medicamente.
Taietura poate deveni periculoasa din doua motive. Nu doar epiderma este afectata, ci si derma, partea profunda a pielii, poate fi deteriorata. Urmarind locul in care taietura s-a produs, de exemplu mana, nu trebuie ca ea sa fie profunda pentru a fi grava: pielea fiind fina pe articulatii, tendoanele sunt usor ranite. Este de preferat consultarea unui medic, caci articulatia poate fi atacata in cateva zile. Pe de alta parte, exista pericolul unei infectii.
Taieturile sunt rani deschise care apar la nivelul pielii. In mod normal, pielea se afla intr-o tensiune usoara, constanta, deoarece acopera corpul.
O taietura poate reprezenta o leziune puternica a pielii. Multe dintre taieturi si zgarieturi au aparut in mod absolut accidental. O multima de persoane s-au ranit cu obiecte de uz casnic sau cele folosite in timpul muncii, unelte de gradinarit sau in momentul manevrarii anumitor utilaje.
Copiii se aleg foarte des cu taieturi pe maini in timpul jocurilor si activitatilor sportive, sau din cauza cazaturilor aparute in urma plimbarilor cu tot felul de vehicule cu roti, cum ar fi bicicletele, scuterele sau skateboard-urile. Cele mai multe dintre taieturi sunt minore iar tratamentul la domiciliu este de obicei mai mult decat suficient.
Unele tipuri de taieturi sunt mai grave si pot necesita evaluare si tratament medical. Printre aceste taieturi mai grave se numara:
Leziunile la nivelul pielii pot, de asemenea, sparge vasele mici de sange aflate sub piele si pot provoca mai multe inflamatii si vanatai decat v-ati astepta.
Autoflagelarea este un act prin care o persoana produce daune in mod deliberat propriului corp, in special prin taiere. De obicei, nu este o tentativa de suicid. Mai degraba, acest tip de autovatamare este o modalitate daunatoare si dureroasa prin care aceste persoane incearca sa faca fata durerii emotionale, furiei intense si frustrarii.
Desi aceasta metoda de autoflagelare poate produce un senzatie temporara de calm si o eliberare de tensiune, este de obicei urmata de vinovatie si rusine. In plus, emotiile dureroase revin la scurt timp dupa acest moment. Desi aceste persoane nu vor sa-si puna viata in pericol, aceasta autovatamare prezinta riscuri mari privind eventualitatea unor actiuni mai grave si chiar letale de autoagresiune.
Daca aveti un prieten sau o ruda care se autoflageleaza, ideea va poate soca si speria. De aceea, trebuie sa tratati aceste discutii cu maxima seriozitate pentru ca aceasta este o problema prea mare pentru a fi ignorata sau tratata de unul singur. Mai jos aveti cateva modalitati de ajutor:
Principalele simptome ale taieturilor sunt:
Oricine poate suferi o taietura sau o zgarietura si asta se poate intampla oricand. Cu toate acestea, persoanele care se afla in situatii combative si cele care umbla cu obiecte ascutite prezinta mai multe riscuri. Zgarieturile sunt de obicei accidentale.
Copiii sunt mai predispusi la taieturi si zgarieturi decat adultii, deoarece sunt mai activi si au mai putin control asupra corpurilor lor aflate in crestere.
Urmatoarele sfaturi va pot ajuta sa ingrijiti cat mai eficient taieturile:
Acest lucru ajuta la evitarea infectiilor.
In cazul taieturilor minore, de obicei, sangerarea se opreste de la sine. Daca este nevoie, aplicati pe zona afectata o presiune usoara cu un bandaj sau cu o carpa curata si tineti ridicata zona taiata, pana la oprirea sangerarii.
Clatiti rana cu apa. Tineti zona afectata sub apa de la robinet pentru a reduce riscul de infectare. Spalati rana cu sapun, insa nu permiteti ca acesta sa patrunda in rana. Si nu utilizati peroxid de hidrogen sau iod pentru ca pot fi iritante. Indepartati orice murdarie sau resturi cu o penseta curatata cu alcool. Consultati un medic daca nu puteti elimina toate resturile.
Aplicati un strat subtire de unguent cu antibiotic sau vaselina medicinala pentru a mentine suprafata umeda si pentru a preveni formarea cicatricilor. La unii oameni se poate dezvolta o eruptie usoara din cauza ingredientelor continute de anumite unguente pentru taieturi. Daca apare o eruptie cutanata, nu mai utilizati unguentul. De asemenea, pentru evitarea unei infectii, puteti aplica betadina sau rivanol pe plaga.
Aplicati un bandaj, un tifon simplu sau un plasture. Acoperirea ranii mentine curata zona afectata. Daca taietura este minora si nu exista motive de ingrijorare, lasati-o descoperita.
Faceti acest lucru cel putin o data pe zi sau ori de cate ori bandajul devine umed sau murdar.
Efectuati un vaccin antitetanos daca nu ati facut unul in ultimii cinci ani, iar rana este profunda sau murdara.
Mergeti la medic daca observati semne de infectie pe piele sau in apropierea plagii, cum ar fi:
Daca nu puteti controla sangerarea aparuta in urma unei taieturi, solicitati asistenta medicala. Orice taietura care trece de stratul superior al pielii sau este suficient de adanca incat se poate vedea prin ea, ar putea avea nevoie de suturi. In aceste cazuri, e nevoie de o deplasare la medic cat mai curand posibil.
In general, cu cat rana este inchisa mai repede, cu atat riscul de infectare este mai mic. In mod normal, aceste rani ar trebui rezolvate in termen de sase ore de la producerea ranii.
Persoanele cu sisteme imunitare slabite (printre care persoanele cu diabet zaharat, pacientii cu cancer carora li se administreaza chimioterapie, persoanele care iau tratamente cu corticosteroizi, cum ar fi prednisonul, pacientii care primesc dializa sau persoanele cu HIV) au un risc mai mare de a dezvolta o infectie la nivelul plagilor.
De aceea, ingrijirea medicala imediata este foarte importanta. De asemenea, la medic trebuie sa se prezinte si persoanele care iau medicamente de subtiere a sangelui si care nu-si pot opri hemoragia.
Rana este o bresa in protectia organismului. Trebuie, deci, aparat de microbi. In caz contrar, acestia se inmultesc rapid prin aceasta deschidere. O plaga profunda trebuie vazuta de un medic, dar va puteti ingriji voi insiva o plaga superficiala daca respectati regulile asepsiei. Asepsia este un ansamblu de masuri care impiedica patrunderea microbilor in organism.
Tratamentul se bazeaza pe aceleasi principii ca ale primului ajutor. Curatare, dezinfectare, protejare: astfel si in aceasta ordine se ingrijeste o plaga.
La inceput, ne spalam mainile cu grija, apoi spalam cu apa si sapun leziunea si o clatim cu apa din abundenta. Urmeaza dezinfectarea cu un antiseptic bine ales cum ar fi alcoolul la 60°, apa de Javel diluata sau cu hexomedina.
Urmeaza protejarea taieturii cu un pansament adecvat. Compresele sunt recomandate pentru plagile mai grave. In niciun caz nu trebuie folosite materiale plusate, ca bumbacul, de exemplu.
Principala complicatie a unei plagi deschise este riscul de infectare. Adresati-va imediat medicului daca ati suferit o taietura profunda si aveti o sangerare puternica sau o infectie semnificativa.
O hemoragie care nu raspunde presiunii directe poate fi o complicatie serioasa. Este posibil sa aveti o infectie daca rana prezinta:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…