Iata ce beneficii pentru sanatate poate avea consumul de suc de sfecla rosie, ce proprietati are, recomandari de consum, posibile efecte adverse.
1. Ce nutrienti contine sucul de sfecla rosie?
2. Ce beneficii are sucul de sfecla rosie?
3. Efecte adverse posibile
4. Recomandari de consum
Sfecla rosie este un aliment cu multiple beneficii pentru sanatate. Aceasta poate fi consumata si sub forma de suc. Inca din vechi timpuri, sfecla rosie a fost folosita ca tratament pentru o varietate de probleme, in special boli legate de digestie si sange.
Sucul de sfecla rosie este dulce si este bogat in nutrienti esentiali precum acid folic, potasiu, vitamina C, vitamina B6, calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor. Este o sursa buna de nitrati, nutrienti gasiti si in legumele cu frunze verzi. Deoarece sucul de sfecla are o aroma intensa, este de obicei combinat cu alte sucuri, precum suc de morcov, mar, lamaie etc.
O portie de 250 ml de suc de sfecla rosie furnizeaza cam 110 calorii, dintre care majoritatea provin din carbohidrati si o cantitate mica din proteine. Sucul de sfecla nu contine grasimi. Consumul de suc de sfecla rosie este una dintre cele mai bune modalitati de detoxifiere a organismului – stimuland functia tuturor sistemelor corpului. Sucul de sfecla rosie contine si antioxidanti ce reduc stresul oxidativ. Substantele fitochimice dau culoarea si aroma specifica. De asemenea, stimuleaza sistemul imunitar, reduc la minimum inflamatia si reduc stresul oxidativ. Betalaina este responsabila pentru culoarea rosie intensa a sfeclei rosii. Acest pigment are proprietati antioxidante, antiinflamatorii si antitoxice.
Citeste pe larg despre: Sucuri naturale – beneficii pentru sanatate
Iata cateva dintre beneficiile consumului de suc de sfecla rosie:
In timp ce inflamatia este un raspuns imunitar sanatos, inflamatia cronica in organism poate avea consecinte grave si este legata de afectiuni precum boli hepatice, cancer, boli de inima si obezitate. Sfecla este bogata in pigmenti naturali numiti betalaine, care ajuta la reducerea inflamatiei. Sfecla rosie contine si elemente cu efecte antiinflamatorii. Majoritatea fructelor si legumelor viu colorate, cum ar fi sfecla rosie, ofera proprietati antiinflamatorii, deoarece sunt bogate in antioxidanti. Consumul de alimente antiinflamatoare ar putea ajuta la reducerea riscului de boli cronice.
Nitratii prezenti in sfecla rosie ar putea ajuta la cresterea performantei sportive si a nivelului de energie. Corpul transforma nitratii naturali in nitriti, care cresc nivelul de oxid nitric – acest proces ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la cresterea fluxului sangvin, imbunatatind astfel performanta sportiva si nivelul de energie. Sucul de sfecla este, de asemenea, o sursa de antioxidanti care reduc efectele oboselii cauzate de exercitii fizice, oferind mai multa energie.
Sfecla rosie poate sa reduca nivelul de colesterol „rau” LDL in timp ce poate creste colesterolul „bun” HDL. De asemenea, poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la scaderea riscului de aparitie a cheagurilor de sange. Sucul de sfecla poate imbunatati, de asemenea, sanatatea cardiovasculara prin imbunatatirea fluxului sangvin, ceea ce reduce riscul de atac de cord si accident vascular cerebral.
Sfecla rosie este in mod natural bogata in compusi numiti nitrati. Nitratii ajuta la imbunatatirea fluxului sangvin prin relaxarea vaselor de sange, reducand rigiditatea arteriala si favorizand dilatarea, ceea ce poate scadea tensiunea arteriala. O scadere a tensiunii arteriale este benefica pentru reducerea bolilor de inima si a riscului de accident vascular cerebral.
Betaina poate ajuta la prevenirea sau reducerea depozitelor de grasime din ficat. De asemenea, betaina din sfecla poate ajuta la protejarea ficatului de toxine. Sfecla rosie este si o sursa de acid folic, ce protejeaza celulele de deteriorare, reducand in acelasi timp nivelul de homocisteina din sange. Nivelurile crescute de homocisteina sunt asociate cu boli hepatice, boala Alzheimer, boli de inima si alte boli cronice. De asemenea, ajuta ficatul sa elimine toxinele si deseurile. Sucul de sfecla rosie contine antioxidanti, vitamina A, vitamina B6 si fier. Acesti compusi ajuta la protejarea ficatului de inflamatie si stres oxidativ, imbunatatind in acelasi timp capacitatea acestuia de a elimina toxinele din organism.
Sfecla rosie este bogata in fier, o componenta esentiala a globulelor rosii. Fara fier, globulele rosii nu pot transporta oxigenul in corp. Persoanele care au un nivel scazut de fier pot dezvolta uneori o afectiune numita anemie cu deficit de fier. Adaugarea de surse de fier in dieta poate reduce riscul acestei afectiuni. Simptomele anemiei cu deficit de fier includ oboseala, ameteala, dificultati de respiratie, dureri de cap, palpitatii.
Antioxidantii din sucul de sfecla ajuta la combaterea radicalilor liberi care pot contribui la deteriorarea pielii, la linii fine si hiperpigmentare. Sucul de sfecla poate preveni, de asemenea, imbatranirea prematura a pielii, protejand-o de daunele UV.
Sfecla contine o serie de fitonutrienti si antioxidanti puternici care pot sa reduca riscul pentru anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon, de plamani sau de san. Sfecla rosie contine, de asemenea, acid glutamic, ce poate ajuta la detoxifierea organismului de substantele chimice si metalele grele care pot contribui la cancer. Pigmentul vegetal care ii confera sfeclei rosii culoarea sa intensa, rosie-purpurie, este betacianina, un element despre care se crede ca ajuta la suprimarea dezvoltarii unor tipuri de cancer.
Sucul de sfecla poate contribui la producerea de noi celule cerebrale si le poate proteja pe cele existente de deteriorare. Sfecla este o sursa de acid folic, element esential pentru functionarea corecta a creierului. Acidul folic sustine, de asemenea, producerea de noi celule nervoase si contribuie la dezvoltarea normala a creierului. Sucul de sfecla rosie poate proteja, de asemenea, celulele existente ale creierului de deteriorare prin reducerea inflamatiei din creier cauzata de radicalii liberi.
Vezi si: Dieta ayurvedica – recomandari si sfaturi
Alergiile la sfecla rosie sunt rare. Insa, uneori pot sa apara.
Culoarea rosie naturala a sucului de sfecla poate oferi temporar o nuanta roz sau rosiatica urinei (beturie) si scaunului. Aceste schimbari de culoare sunt temporare si nu un motiv de ingrijorare. Consumul crescut de suc de sfecla rosie poate duce la hemocromatoza, in care exista un exces de fier acumulat in organism – iar sucul de sfecla rosie este o sursa buna de fier. Prin urmare, este important sa nu consumati in exces.
Nitratii din sfecla rosie pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale la persoanele care au hipertensiune arteriala. Insa, consumul crescut poate fi periculos pentru persoanele care au deja tensiune arteriala scazuta.
Sucul de sfecla rosie poate fi uneori contraindicat persoanelor cu tensiune arteriala foarte scazuta sau pietre la rinichi. Persoanele cu antecedente de pietre la rinichi ar trebui sa evite consumul excesiv de alimente bogate in oxalat, cum ar fi sfecla rosie. In plus, sucul de sfecla poate interactiona cu anumite medicamente, inclusiv medicamente pentru diluarea sangelui si medicamente pentru diabet.
Sucul de sfecla rosie poate fi consumat in orice moment al zilei, dar de obicei se recomanda dimineata. Consumul de suc de sfecla imbunatateste oxigenarea si fluxul sangvin, ceea ce la randul sau ar putea imbunatati functia musculara si creste nivelul de energie. Prin urmare, cel mai bun moment pentru a consuma suc de sfecla rosie este dimineata.
In general se recomanda un consum de maximum 200 ml de suc de sfecla rosie pe zi. Persoanelor sensibile si celor care nu au consumat niciodata suc de sfecla, li se recomanda sa inceapa cu 50 ml pe zi sau sa il amestece cu alte sucuri si sa bea in forma diluata.
Acest tip de suc se obtine folosind un storcator de fructe si legume sau un blender (puteti scurge ulterior sucul pentru a-l separa de pulpa). Sfecla se spala, se curata de coaja si se taie inainte de a pregati sucul. Poate fi preparat suc doar din sfecla rosie sau in asociere cu alte legume, fructe etc. – de exemplu in asociere cu lamaie, portocale, grapefruit, telina, castravete, ghimbir, morcov, afine, mar, menta, busuioc, miere etc.
Pudra de sfecla rosie este convenabila si usor de adaugat in smoothie, shake, iaurt, cereale, budinci, clatite etc. Insa, multi nutrienti se pot pierde in timpul procesului de prelucrare. Deoarece beneficiile nutritionale tind sa scada din cauza oxidarii si a depozitarii mai lungi, cel mai bun mod de a consuma sfecla este in forma cruda si proaspata. Pudra contine de obicei mai putin oxid nitric fata de suc, dar un continut mai mare de zaharuri.
In timpul procesului de stoarcere pentru a obtine suc de sfecla se pierde continutul de fibre. De cealalta parte, sucul are o concentratie mai mare de minerale ca potasiu si magneziu fata de sfecla intreaga, precum si vitamine ca vitamina C si folat, dar si nitrati si zaharuri. De asemenea, prin gatirea sfeclei se pierd unii nutrienti, mai ales antioxidanti, vitamine si minerale.
Referinte:
(1) https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-11-106
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32292042/
(3) https://www.webmd.com/food-recipes/features/truth-about-beetroot-juice
(4) https://www.verywellfit.com/beet-juice-what-should-i-know-about-it-89698
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/324898
(6) https://www.healthline.com/health/food-nutrition/beetroot-juice-benefits
Surse foto: Pixabay, Pexels
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…