Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si simptomele, cauze asociate, metode de diagnostic si tratament.
1. Ce este steatoreea?
2. Simptomele steatoreei
3. Care sunt cauzele?
4. Diagnostic si tratament
Steatoreea se refera la prezenta grasimilor in scaun. O crestere a continutului de grasimi din scaune poate avea ca rezultat scaune deschise la culoare, de volum mare, urat mirositoare si moi. Astfel, steatoreea este o problema gastro-intestinala frecventa care implica un continut in exces de grasime in scaun.
Deseurile solide din organism sunt eliminate sub forma de scaune sau materii fecale, care sunt in general compuse din apa, grasimi, fibre, proteine, saruri, bacterii si alte resturi celulare si tisulare, cu o proportie moderata de substante grase in conditii normale. Insa, in caz de steatoree, in materia fecala care este eliminata din organism este prezent un surplus de grasime – scaun foarte voluminos, cu miros neplacut, de culoare galben deschis.
Ocazional, grasimea in scaun este normala, mai ales dupa o masa foarte bogata in grasimi. Cu toate acestea, scaunele grase persistente nu sunt normale si pot indica un anumit tip de tulburare intestinala. Deoarece simptomele scaunelor grase indica de obicei incapacitatea de a absorbi grasimile si, prin urmare, vitaminele liposolubile, problema trebuie abordata pentru a preveni deficienta de nutrienti.
Simptomele steatoreei includ:
Steatoreea in sine nu este o urgenta, dar malabsorbtia grasimilor va cauza mai multe probleme in timp. Este important sa fiti diagnosticat, astfel incat starea de baza sa poata fi abordata.
Prea multa grasime in scaun sugereaza ca sistemul digestiv nu descompune alimentele in mod adecvat.
Digestia si absorbtia grasimilor implica un mecanism complex. Absorbtia grasimilor necesita acizi biliari, enzime digestive si o mucoasa intestinala care sa functioneze normal. Prin urmare, orice probleme privind disponibilitatea sau functionarea acizilor biliari, a enzimelor digestive sau a vilozitatilor pot duce la steatoree. In general, daca apare o singura data sau dupa o masa bogata in grasimi, mai ales daca este insotita si de o cantitate moderata (sau crescuta) de alcool, atunci nu este un motiv de ingrijorare. Este din cauza faptului ca aportul mare de alimente grase poate suprasolicita tractul gastrointestinal si organismul nu reuseste sa le digere pe toate. Ca rezultat, o parte din acea grasime circula direct prin intestin si este eliminata in scaun, fara a fi digerata.
Alimentele si bauturile obisnuite despre care se stie ca provoaca steatoree includ:
Insa, daca problema persista si nu este legata de consumul de cantitati mari de grasimi si alcool, pot exista alte cauze. Una este malabsorbtia grasimilor. Malabsorbtia descrie incapacitatea intestinului subtire de a extrage in mod corespunzator o parte din nutrientii din alimentele pe care le consumam, fie ca sunt grasimi, carbohidrati, proteine, vitamine sau minerale.
Daca pancreasul nu poate produce enzime sau ficatul nu poate produce bila, intestinul subtire nu va avea materialele necesare pentru a descompune grasimile. In mod similar, acelasi lucru este valabil si daca pancreasul sau ficatul nu pot elibera enzimele sau bila prin caile biliare. De asemenea, daca intestinul subtire in sine nu functioneaza corect, nu va putea descompune si absorbi grasimile. Daca steatoreea este din cauza malabsorbtiei, cel mai adesea poate fi legata de probleme cu functia pancreasului. Sucurile pancreatice sunt importante in digestia continutului de grasimi. O alta cauza a malabsorbtiei care poate duce la steatoree este pancreatita cronica.
Astfel, unele dintre cele mai comune motive pentru malabsorbtie includ:
Simptomele severe sau pe termen lung ale steatoreei pot fi un semn al unei afectiuni medicale, cum ar fi o tulburare de malabsorbtie, deficit de enzime sau boli gastro-intestinale.
Unele conditii medicale cunoscute ce pot provoca steatoree includ:
Diagnosticul incepe cu analiza simptomelor, a istoricului medical si un examen fizic. Ulterior se analizeaza o proba de scaun – proba de digestie. Este important ca steatoreea sa fie diagnosticata corect. Steatoreea cronica sau severa poate fi asociata cu alte simptome de malabsorbtie. Acestea includ malnutritie, deshidratare, pierdere in greutate, probleme de crestere la copii, slabiciune musculara, oboseala cronica, scaderea densitatii osoase etc.
Pentru a trata steatoreea, trebuie mai intai sa identificati cauza de baza. In functie de cauza de baza, optiunile de tratament pot varia. Cazurile usoare sau acute de steatoree pot fi tratate acasa de obicei. Se recomanda odihna, hidratare corespunzatoare, dar si:
Daca steatoreea este asociata cu o afectiune care este tratata prin dieta, schimbarile alimentare pot ajuta. De exemplu, evitati alimentele si bauturile cu lactoza daca aveti intoleranta la lactoza. Daca sunteti diagnosticat cu boala celiaca, este important sa evitati toate alimentele si bauturile care contin gluten pentru a ajuta la scaderea simptomelor. Uneori, o combinatie de modificari ale dietei, impreuna cu medicamente si suplimente nutritive, este necesara pentru a trata afectiunile care provoaca steatoree.
Cazurile severe sau cronice de steatoree vor necesita in mod normal interventie medicala. Persoanele cu steatoree din cauza unei afectiuni medicale subiacente vor avea, de obicei, nevoie de tratament medical. Medicamentele utilizate pentru tratarea si prevenirea steatoreei includ fluide intravenos pentru a trata deshidratarea, medicamente antidiareice, terapie de substitutie a enzimelor pancreatice, inhibitori ai pompei de protoni. Este posibil sa aveti nevoie si de suplimente cu vitamine solubile in grasimi (A, D, E si K.)
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541055/
(2) https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-is-fecal-fat
(3) https://www.medicinenet.com/what_causes_steatorrhea/article.htm
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/320361
Surse foto: Pixabay
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…
Primavara este anotimpul renasterii si un moment potrivit pentru a ne imbunatati stilul de viata…