Spondilolisteza – cauze, simptome si tratament

Afla din articolul de mai jos de ce apare spondilolisteza si cum se manifesta, ce metode de diagnostic se folosesc si ce implica tratamentul acestei afectiuni.

Cuprins:

1. Ce este spondilolisteza?
2. Cauze si tipuri
3. Simptome
4. Diagnostic
5. Tratament

Ce este spondilolisteza?

Spondilolisteza este o afectiune a coloanei vertebrale ce se caracterizeaza prin modificarea pozitiei unei vertebre prin alunecare fata de cea de dedesubt – ceea ce afecteaza stabilitatea coloanei. Aceasta pozitionare deficitara poate pune presiune asupra maduvei spinarii, precum si asupra nervilor. Presiunea aceasta poate duce la durere in partea inferioara a spatelui si a piciorului. In general, apare in zona inferioara a coloanei lombare. Mai exact, nivelul L5-S1 al coloanei vertebrale este cel mai frecvent afectat de spondilolisteza, urmat de nivelul L4-5. Afectiunea variaza ca severitate de la pacient la pacient, iar severitatea va determina cursul tratamentului.

Spondilolisteza este diferita de hernia de disc, desi cele doua pot coexista. In cazul spondilolistezei, alunecarea este a vertebrei osoase. In caz de hernie de disc, interiorul moale al discului este cel care „aluneca” in stratul exterior al discului.

De asemenea, spondilolisteza este diferita de spondiloza si spondiloliza. Spondiloza este o afectiune caracterizata de degenerarea coloanei vertebrale, numita si osteoartrita spinala. Procesul degenerativ al spondilozei poate afecta regiunile cervicale, toracice sau lombare ale coloanei vertebrale. Spondiloliza este o fractura de stres a zonei dintre fatetele inferioare si superioare, un mic segment osos ce leaga doua vertebre – zona numira pars interarticularis. Spondiloliza poate duce la spondilolisteza. Asta din cauza faptului ca fractura la nivelul pars interarticularis poate diminua stabilitatea coloanei vertebrale si poate duce la alunecare.

Cauze si tipuri

Daca problema a fost prezenta la nastere, se numeste spondilolisteza congenitala. Daca a aparut mai tarziu in viata, se numeste spondilolisteza dobandita. Spondilolisteza are mai multe cauze posibile, dintre care cele mai frecvente includ:

  • degenerarea coloanei vertebrale – modificarile degenerative ale articulatiilor vertebrale si cartilajelor din cauza inaintarii in varsta sau a suprasolicitarii – spondilolisteza degenerativa;
  • defecte congenitale – persoanele mai tinere pot prezenta spondilolisteza cauzata de un defect congenital la nivelul fatetei vertebrei – spondilolisteza displazica;
  • traumatism al coloanei vertebrale – cum ar fi o accidentare sportiva sau un accident de masina – spondilolisteza traumatica, si poate aparea la persoane de toate varstele;
  • suprasolicitare sau accidentare sportiva.

Tipuri de spondilolisteza

Diferitele tipuri de spondilolisteza includ:

  • Spondilolisteza congenitala – apare atunci cand un defect congenital face ca oasele coloanei vertebrale sa creasca anormal, iar coloana vertebrala nealiniata exercita presiune asupra discului, ceea ce duce la alunecare. Apare in primul rand la copii si adolescenti, in special in timpul unei etape de crestere rapida.
  • Spondilolisteza istmica – poate fi declansata de anumite sporturi care pun mult stres pe spate, cum ar fi fotbal, gimnastica si ridicarea greutatilor.
  • Spondilolisteza degenerativa – apare atunci cand uzura naturala din cauza inaintarii in varsta si a artritei face ca o vertebra sa alunece. Aceasta forma de spondilolisteza apare de obicei la persoanele peste 40 de ani.
  • Spondilolisteza traumatica – este data o leziune acuta, traumatica, precum un accident de masina.
  • Spondilolisteza patologica – apare atunci cand o boala a coloanei vertebrale, cum ar fi tumora sau infectie, slabeste vertebrele, ducand la cresterea presiunii si la alunecare.
  • Spondilolisteza post-chirurgicala – este foarte rara si apare atunci cand un disc aluneca in urma unei interventii chirurgicale.

Simptome

Durerea de spate este un simptom comun al spondilolistezei. Simptomele pot varia ca severitate, de la lipsa completa a simptomelor (asimptomatica) pana la simptome severe.

Unele dintre cele mai comune simptome includ:

  • dificultati la mers sau alergare;
  • sensibilitate in apropierea vertebrei afectate;
  • durere in partea inferioara a spatelui sau a feselor;
  • durere care se deplaseaza de la spate in jos pe unul sau ambele picioare;
  • slabiciune in unul sau ambele picioare;
  • furnicaturi, durere sau amorteala in coapse si fese;
  • rigiditate;
  • durere in partea inferioara a spatelui si a picioarelor care este agravata de miscare sau rasucire;
  • curbura anormala spre interior a coloanei vertebrale, cunoscuta sub numele de lordoza;
  • spasme musculare in zona spatelui sau gatului.

Uneori, spondilolisteza nu provoaca deloc simptome.

Diagnostic

Examenele fizice sunt primul pas in diagnosticarea acestei afectiuni, impreuna cu analiza istoricului medical si a simptomelor. Ulterior se vor recomanda investigatii imagistice – radiografii, CT, RMN, scanari osoase.

Grade de severitate

Severitatea spondilolistezei este gradata in functie de cat de departe aluneca un corp vertebral pe celalalt:

  • Gradul 1: alunecare sub 25%;
  • Gradul 2: alunecare 25 – 50%;
  • Gradul 3: alunecare 50 – 75%;
  • Gradul 4: alunecare 75-100%;
  • Gradul 5: alunecare completa.

Nu toti pacientii prezinta simptome, iar interventia chirurgicala este recomandata doar daca apar simptome severe. La aproximativ 30% dintre pacientii cu spondilolisteza, gradul de alunecare va progresa, de aceea este importanta monitorizarea prin investivatii RMN chiar daca sunt asimptomatici.

Tratament

Daca simptomele lipsesc sau sunt minime, atunci de obicei nu trebuie facut nimic pentru spondilolisteza. Cand apar simptome, tratamentele variaza in functie de aceste simptome. Tratamentul pentru spondilolisteza depinde de severitatea durerii si de gradul de alunecare a vertebrelor. Tratamentele nechirurgicale pot ajuta la ameliorarea durerii. Este important sa evitati sporturile de contact in timpul procesului de vindecare. Tratamentul initial este intotdeauna nechirurgical. In general, durerile de spate sunt principalul simptom. La fel ca in cazul multor cauze ale durerii de spate, simptomele spondilolistezei pot fi adesea gestionate cu terapii conservatoare, cum ar fi:

  • analgezice si medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
  • steroizi;
  • odihna in functie de caz si modificarea activitatilor – incat sa preveniti sau sa reduceti durerile;
  • antrenamente pentru cresterea flexibilitatii si de dezvoltare a fortei musculare;
  • orteza pentru coloana vertebrala;
  • fizioterapie, kinetoterapie;
  • hidroterapie.

Aceste tratamente au rolul de a gestiona starea si de a controla simptomele, de corectare a posturii si a miscarilor corpului pentru a reduce solicitarea spatelui, dar si de imbunatatire a flexibilitatii si a fortei. In caz de exces de greutate corporala este esential sa reduceti kilogramele in plus ce pun presiune asupra coloanei si pot intensifica simptomele. Uneori ajuta si masajul, acupunctura, osteopatia si chiropractica.

Vezi si: Cum putem avea o postura corecta?

Cand este necesara operatia?

In cele mai multe cazuri, interventia chirurgicala este luata in considerare numai daca simptomele nu s-au ameliorat dupa 6 – 12 luni de terapie folosind masurile de mai sus. Cea mai frecventa procedura chirurgicala este o laminotomie. In timpul acestei proceduri, medicul indeparteaza o portiune a zonei de deasupra vertebrei pentru a crea mai mult spatiu pentru nervii spinali, ceea ce poate reduce iritatia si inflamatia. Aceasta este adesea combinata cu o fuziune lombara pentru a ajuta la prevenirea progresului spondilolistezei.

Spondilolisteza se agraveaza treptat in timp. Poate cauza probleme serioase daca este lasata negestionata. Este foarte important sa mergeti la controale de monitorizare si sa respectati recomandarile medicului.

Referinte:
(1) https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=tp23255spec
(2) https://www.healthdirect.gov.au/spondylolisthesis
(3) https://www.healthline.com/health/spondylolisthesis
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430767/
(5) https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/spondylolysis-and-spondylolisthesis
(6) https://www.spineuniverse.com/conditions/spondylolisthesis
(7) https://www.webmd.com/back-pain/guide/pain-management-spondylolisthesis

Surse foto: Pixabay, Pexels

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma