Spirometria este un test ce masoara capacitatea respiratorie pentru a ajuta la diagnosticarea si monitorizarea unor afectiuni pulmonare. Iata ce presupune testarea, cand e indicata si care sunt pasii.

Cuprins:

1. Ce este spirometria?
2. Ce masoara spirometria?
3. Indicatiile testarii
4. Procedura de testare
5. Rezultate
6. Riscuri sau reactii adverse

Ce este spirometria?

Spirometria este un test de respiratie ce examineaza functia pulmonara, fiind utilizat pentru a diagnostica astmul, BPOC si alte boli pulmonare. Permite detectarea primelor simptome ale problemelor pulmonare, inainte de aparitia simptomelor. Cu cat pacientul este diagnosticat mai devreme, cu atat mai repede poate fi initiat un plan de tratament.

Testul masoara cat de mult aer puteti sa deplasati in interiorul si in afara plamanilor si cat de repede puteti scoate aerul din plamani.

Ce masoara spirometria?

Un test de spirometrie masoara fluxul de aer in timp. Testul ofera doua valori care sunt utile in determinarea rezultatelor, capacitatea vitala fortata (CVF) si volumul expirator fortat masurat peste o secunda (FEV1). CVF este cantitatea totala de aer care poate fi expirata si FEV1 este fluxul de aer in prima secunda a testului. FEV1 impartit la CVF determina proportia de aer din plamanii unei persoane care poate fi expirata intr-o secunda.

Astfel, spirometria ofera cateva masuri importante, inclusiv:

  • Volumul expirator fortat intr-o secunda (FEV1) – volumul expirat in prima secunda dupa inspiratie profunda si expirare fortata;
  • Capacitatea vitala fortata (CVF) – volumul total de aer pe care pacientul il poate expira fortat intr-o respiratie;
  • FEV1 / CVF – raportul dintre FEV1 si CVF exprimat in procente

Valorile FEV1 si CVF sunt exprimate ca procent din valoarea normala prevazuta pentru o persoana de acelasi sex, varsta si inaltime.

Indicatiile testarii

Testele de spirometrie sunt utilizate pentru a diagnostica urmatoarele afectiuni:

  • BPOC;
  • astm;
  • boala pulmonara restrictiva (cum ar fi fibroza pulmonara interstitiala);
  • bronsita cronica;
  • emfizem;
  • alte tulburari care afecteaza functia pulmonara.

De asemenea, medicul foloseste testul pentru a monitoriza afectiunile pulmonare cronice pentru a verifica daca tratamentul actual este eficient. Spirometria este adesea facuta ca parte a unui grup de teste cunoscute sub numele de teste ale functiei pulmonare.

Spirometria poate fi folosita pentru a ajuta la diagnosticarea unei afectiuni pulmonare daca aveti simptome ale unei probleme sau daca medicul crede ca aveti un risc crescut de a dezvolta o anumita afectiune pulmonara. De exemplu, poate fi recomandat daca aveti o tuse persistenta sau respiratie suieratoare, sau daca aveti peste 35 de ani si fumati. Spirometria este, de asemenea, un test standard pentru persoanele care pot fi luate in considerare pentru o interventie chirurgicala sau pentru a verifica starea de sanatate generala a persoanelor care au alte afectiuni, cum ar fi artrita reumatoida.

Boala obstructiva vs restrictiva

O boala obstructiva a cailor respiratorii este aceea in care restrangerea cailor respiratorii afecteaza capacitatea unei persoane de a respira rapid, dar acestea sunt in continuare capabile sa mentina o cantitate normala de aer in plamani. Acest lucru este comun in cazul celor cu astm si BPOC. In caz de boala pulmonara restrictiva, aportul de aer este redus, deoarece plamanii nu sunt in masura sa se extinda complet, cum ar fi in fibroza pulmonara.

Daca se constata ca o persoana are un model restrictiv, trebuie efectuate o serie completa de teste ale functiei pulmonare. Acestea ar avea loc pentru a confirma o boala pulmonara restrictiva si ce forma are aceasta.

Procedura de testare

Un test de spirometrie este simplu. Pacientul va fi asezat pe un scaun in cabinet. Nasul se va prinde cu o clama pentru a tine ambele nari inchise. Medicul sau asistenta va va recomanda sa inspirati adanc, sa va tineti respiratia cateva secunde, apoi sa expirati cat mai tare in masca sau tubul de respiratie. Testul implica astfel inspir complet si expir fortat intr-un tub atasat la dispozitiv. Testul dureaza de obicei 10 minute si va fi repetat de 3 ori in acest timp.

Daca apar semne ale unei tulburari de respiratie, medicul va poate oferi apoi un medicament inhalator cunoscut sub numele de bronhodilatator pentru a va deschide plamanii dupa prima runda de teste. Va va cere apoi sa asteptati 15 minute inainte de a face un alt set de masuratori. Ulterior, medicul va compara rezultatele celor doua masuratori pentru a vedea daca bronhodilatatorul a ajutat la cresterea fluxului de aer.

Atunci cand este utilizat pentru a monitoriza tulburarile de respiratie, un test de spirometrie este de obicei efectuat o data pe an pana la o data la 2 ani pentru a monitoriza modificarile respiratiei la persoanele cu BPOC sau astm bine controlate. Celor cu probleme mai severe de respiratie sau cu probleme de respiratie care nu sunt bine controlate, li se recomanda sa faca teste de spirometrie mai frecvent.

Pregatire inainte de testare

Cum sa va pregatiti pentru test:

  • Nu fumati cu o ora inainte de testare.
  • Nu consumati alcool cu 4 ore inainte de test.
  • Evitati mesele grele cu 2 ore inainte de test.
  • Purtati haine lejere.
  • Nu faceti exercitii intense cu 30 minute inainte de test.

Daca folositi medicamente administrate prin inhalator, vi se poate cere sa nu folositi medicamentul inainte de testare. Discutati cu medicul despre acest aspect.

Rezultate

Rezultatele trebuie sa fie analizate de un specialist. Un spirometru masoara cantitatea de aer pe care o poti respira intr-o secunda si volumul total de aer pe care il poti expira intr-o respiratie fortata. Aceste masuratori vor fi comparate cu un rezultat normal pentru o persoana de varsta, inaltimea si sexul pacientului, pentru a vedea daca plamanii functioneaza corect. Masuratorile vor arata, de asemenea, daca o eventuala problema cu plamanii este „obstructiva”, „restrictiva” sau o combinatie a celor doua:

  • boala obstructiva a cailor respiratorii – in cazul in care capacitatea de a respira rapid este afectata de ingustarea cailor respiratorii, dar cantitatea de aer pe care o puteti tine in plamani este normala (cum ar fi astmul sau BPOC);
  • boala pulmonara restrictiva – in care cantitatea de aer pe care o puteti inspira este redusa, deoarece plamanii nu sunt in masura sa se extinda complet (cum ar fi in fibroza pulmonara).

Rezultatul este considerat normal daca scorul este de 80% sau mai mult din valoarea prevazuta. Spirometria masoara doi factori cheie: capacitatea vitala fortata expiratorie (CVF) si volumul expirator fortat intr-o secunda (FEV1). De asemenea, medicul analizeaza un numar combinat cunoscut sub numele de raport FEV1 / CVF. Daca aveti cai respiratorii obstructionate, cantitatea de aer pe care o puteti expira rapid din plamani va fi redusa. Aceasta se traduce printr-un raport mai mic FEV1 si FEV1 / CVF.

Masurare CVF

Una dintre principalele masuratori ale spirometriei este CVF, care este cea mai mare cantitate totala de aer pe care o poti respira fortat dupa ce respirati cat mai profund. Daca valoarea CVF este mai mica decat in mod normal, inseamna ca ceva restrange respiratia. Rezultatele normale sau anormale sunt evaluate diferit la adulti si copii:

Pentru copii cu varste cuprinse intre 5 si 18 ani:

  • 80% sau mai mare – normal
  • mai putin de 80% – anormal

Pentru adulti:

  • CVF mai mare sau egal cu limita inferioara a normalului – normal
  • CVF mai mic decat limita inferioara a normalului – anormal

Masurarea FEV1

A doua masuratoare cheie a spirometriei este volumul expirator fortat (FEV1). Aceasta este cantitatea de aer pe care o puteti elimina fortat din plamani intr-o secunda. O citire FEV1 mai mica decat normalul arata ca este posibil sa aveti o obstructie semnificativa a respiratiei.

Procentul valorii anticipate FEV1:

  • 80% sau mai mare – normal
  • 70 -79% – usor anormal
  • 60 -69% – moderat anorma
  • 50 -59% – moderat pana la sever anormal
  • 35 -49% – sever anormal
  • mai putin de 35% – foarte sever anormal

Raport FEV1 / CVF

Deseori medicii analizeaza separat CVF si FEV1 si apoi calculeaza raportul FEV1 / CVF. Raportul FEV1 / CVF este un numar care reprezinta procentul din capacitatea pulmonara pe care o puteti expira intr-o secunda. Cu cat este mai mare procentul derivat din raportul FEV1 / CVF, in absenta unei boli pulmonare restrictive care determina un raport FEV1 / CVF normal sau ridicat, cu cat sunt mai sanatosi plamanii.

Raport FEV1/CVF in functie de varsta:

  • 5-18 ani – raport mai putin de 85%
  • adulti – mai putin de 70%

Spirometria produce un grafic care arata fluxul de aer in timp. Rezultatele normale ale testelor de spirometrie variaza de la o persoana la alta. Rezultatele medii depind de o varietate de factori, inclusiv varsta, inaltimea, sexul si rasa.

Dupa testare

Daca medicul constata ca rezultatele sunt anormale, va efectua alte teste pentru a determina daca respiratia afectata este sau nu cauzata de o tulburare de respiratie. Acestea ar putea include radiografii toracice si sinusale sau analize de sange. Afectiunile pulmonare primare care vor provoca rezultate anormale ale spirometriei includ boli obstructive precum astmul si BPOC si boli restrictive, cum ar fi fibroza pulmonara interstitiala. De asemenea, medicul poate verifica afectiunile care apar in mod obisnuit impreuna cu tulburarile de respiratie care va pot agrava simptomele. Acestea includ arsurile la stomac, febra fanului si sinuzita.

Riscuri sau reactii adverse

Spirometria este un test simplu si, in general, este considerat foarte sigur. Uneori pacientul se poate simti usor ametit sau obosit pentru o perioada scurta dupa aceea. Majoritatea oamenilor sunt capabili sa faca un test de spirometrie in siguranta. In cazuri foarte rare, testul poate declansa probleme de respiratie severe.

Spirometria este un test nedureros. Daca aveti boli de inima sau ati suferit recent o interventie chirurgicala, consultati medicul pentru a va asigura ca spirometria nu va fi o problema.

Referinte:
(1) Spirometry: What to Expect and How to Interpret Your Results, link: https://www.healthline.com/health/spirometry
(2) Spirometry, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/spirometry/about/pac-20385201
(3) Spirometry, link: https://www.nhs.uk/conditions/spirometry/
(4) Spirometry: What to expect, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317268.php
(5) Spirometry, link: https://www.webmd.com/lung/what-is-spirometry

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma