Sindromul Reye este o tulburare rara care provoaca leziuni la nivelul creierului si ficatului. Aflati mai multe despre sindromul Reye din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce reprezinta sindromul Reye?
  2. Cauze
  3. Cum se manifesta sindromul Reye?
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Prevenire

Ce reprezinta sindromul Reye?

Sindromul Reye este o afectiune rara, dar grava, care determina inflamarea ficatului si a creierului. Sindromul Reye afecteaza cel mai des copiii si adolescentii care se recupereaza in urma unei infectii virale, cel mai frecvent gripa sau varicela.

Este nevoie de tratament de urgenta daca pacientul se confrunta cu semne si simptome precum confuzie, convulsii si pierderea cunostintei. Diagnosticarea si tratarea precoce a sindromului Reye pot salva viata copilului.

Consumul de aspirina – printre factori?

Aspirina poate provoca sindromul Reye, deci trebuie sa aveti prudenta atunci cand dati aspirinei copiilor sau adolescentilor pentru a remedia febra sau durerile. Desi aspirina poate fi administrata copiilor mai mari de 3 ani, copiii si adolescentii care se recupereaza in urma varicelei sau a simptomelor asemanatoare gripei nu ar trebui sa ia niciodata aspirina.

Pentru a trata febra sau durerea, ii puteti administra copilului medicamente pentru febra si durere, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul, ca o alternativa mai sigura pentru aspirina. Discutati cu medicul daca intampinati anumite probleme.

Cauze

Nu se cunoaste cauza exacta a sindromului Reye. In plus, nu exista un remediu cunoscut. Cu toate acestea, se stie ca afecteaza cel mai frecvent copiii si adultii tineri care sunt in curs de recuperare dupa o infectie virala, cum ar fi raceala, gripa sau varicela.

Cazurile de sindrom Reye sunt raportate mai mult in lunile de iarna decat in ​​celelalte anotimpuri ale anului. Daca boala isi face aparitia, o cantitate anormala de grasime se acumuleaza in ficat, in timp ce presiunea asupra creierului creste. Daca nu este administrat tratamentul, sindromul poate fi fatal in doar cateva zile sau chiar in cateva ore.

Excluderea altor afectiuni

Medicii iau in considerare un diagnostic de excludere, ceea ce inseamna ca toate celelalte cauze posibile au fost excluse inainte de a se decide ca o persoana sufera de sindromul Reye.

Cu toate acestea, s-a demonstrat de la descoperirea sindromului Reye faptul ca exista unele tulburari metabolice mostenite care prezinta simptome similare.

Potrivit specialistilor, din cauza faptului ca afectiunea poate fi cauzata de consumul de aspirina, acest medicament nu trebuie utilizat niciodata pentru a trata boli virale, cum ar fi gripa sau varicela. Copiii si adolescentii nu trebuie sa ia aspirina decat in urma unor instructiuni speciale venite din partea medicului.

Factori de risc

Exista mai multe riscuri care au fost asociate cu debutul sindromului Reye.

Sindromul Reye aspirina

Cercetarile sugereaza ca exista o legatura intre sindromul Reye si administrarea aspirinei pentru combaterea unor boli virale, cum ar fi gripa sau varicela.

Desi legaturile nu sunt concludente, chirurgul general al Statelor Unite, Administratia pentru Alimente si Medicamente, Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), Academia Americana de Pediatrie si Fundatia Nationala a Sindromului Reye nu recomanda aspirina persoanelor cu varsta sub 19 ani care prezinta febra sau semne de boala virala.

Aspirina este utilizata in mai multe tipuri de medicamente, cum ar fi si medicamente eliberate fara prescriptie medicala. De aceea, este intotdeauna bine sa discutati cu medicul sau farmacistul inainte de a lua orice medicament.

Varicela

Varicela este o boala virala extrem de contagioasa, care dureaza de obicei in jur de 5 pana la 10 zile.

Simptomele apar sub forma unei eruptii cutanate care se transforma in basici pline cu lichid, care se transforma apoi in cruste. Majoritatea copiilor care fac varicela se vindeca totalmente, insa situatia poate deveni foarte periculoasa pentru persoanele care au un sistem imunitar slabit.

Pacientii care se recupereaza in urma varicelei prezinta un risc mai mare de sindrom Reye, iar aspirina nu trebuie utilizata ca tratament.

Sindromul Reye cauzat de infectia gripala

Inca o data, gripa nu trebuie tratata la copii si adolescenti cu niciun medicament care contine aspirina. Copiii cu varsta sub 6 ani nu trebuie tratati deloc cu medicamente care nu au nevoie de reteta medicala. In plus, copilul trebuie consultat de catre medic.

Cum se manifesta sindromul Reye?

Sindromul Reye se caracterizeaza printr-un nivel scazut al zaharului din sangele copilului. De obicei, in acelasi timp, nivelul de amoniac si aciditate din sange creste. In plus, ficatul se poate umfla si se pot acumula depozite de grasime. Inflamatia poate aparea si la nivelul creierului, ceea ce poate provoca pierderea cunostintei sau convulsii.

Semnele si simptomele sindromului Reye apar de obicei dupa aproximativ trei pana la cinci zile de la debutul unei infectii virale, cum ar fi gripa sau varicela, sau o infectie respiratorie superioara, cum ar fi o raceala.

Sindromul Reye simptome initiale

Sindromul Reye la bebelusi

In cazul copiilor mai mici de 2 ani, primele semne ale sindromului Reye pot include:

Sindromul Reye la copii

La copiii mai mari si la adolescenti, semnele si simptomele pot fi sub forma de:

  • Voma persistenta sau continua
  • Somnolenta neobisnuita sau letargie

Sindromul Reye la adulti

Criteriile de diagnostic sunt urmatoarele: prodrom viral urmat de varsaturi si encefalopatie fara semne neurologice focale, valori normale ale lichidului cefalorahidian, niveluri crescute de aminotransferaze serice (transaminaza), timp de protrombina prelungit, niveluri ridicate ale amoniacului in sange si modificari caracteristice microveziculare ale ficatului si ale mitocondriilor.

Semne si simptome suplimentare

Pe masura ce afectiunea progreseaza, semnele si simptomele se pot agrava, ducand la:

  • Comportament iritabil, agresiv sau irational
  • Confuzie, dezorientare sau halucinatii
  • Slabiciune sau paralizie la nivelul bratelor si picioarelor
  • Convulsii
  • Letargie excesiva
  • Scaderea nivelului de constienta

Aceste semne si simptome necesita tratament de urgenta.

Cand trebuie sa mergeti de urgenta la doctor

Diagnosticul precoce si tratamentul sindromului Reye pot salva viata unui copil. Daca banuiti ca micutul sufera de sindromul Reye, este important sa actionati cat mai rapid.

Cautati ajutor medical de urgenta daca micutul:

  • Are crize sau convulsii
  • Isi pierde cunostinta

Luati legatura cu medicul copilului daca cel mic intampina urmatoarele simptome, dupa o lupta cu gripa sau varicela:

  • Varsaturi repetate
  • Devine neobisnuit de somnoros sau letargic
  • Are schimbari bruste de comportament

Diagnostic

Nu exista un test anume de diagnosticare a sindromului Reye. Verificarea sindromului Reye incepe de obicei cu efectuarea unor analize de sange si urina, precum si cu testarea tulburarilor de oxidare a acizilor grasi si a altor tulburari metabolice.

Uneori, este nevoie de teste de diagnosticare mai invazive pentru a evalua alte cauze posibile ale problemelor hepatice, dar si alte anomalii neurologice. De exemplu:

Punctia lombara

Punctia lombara il poate ajuta pe medic sa identifice sau sa excluda alte boli cu semne si simptome similare, cum ar fi infectia invelisului (meninge) care inconjoara creierul si maduva spinarii (meningita) sau inflamatia sau infectia creierului (encefalita).

In timpul unei punctii lombare, medicul introduce un ac in partea inferioara a spatelui intr-un punct aflat sub capatul maduvei spinarii. Apoi, extrage o mica proba de lichid cefalorahidian pe care o trimite catre laborator pentru analiza.

Biopsia hepatica

Biopsia hepatica il poate ajuta pe medic sa identifice sau sa excluda alte maladii care pot afecta ficatul.

In timpul unei biopsii hepatice, un ac este introdus prin piele in partea dreapta superioara a abdomenului si in ficat. O mica proba de tesut hepatic este indepartata si trimisa catre laborator pentru a fi analizata.

Tomografie computerizata (tomografie) sau rezonanta magnetica (RMN)

Prin intermediul unui CT sau al unui RMN, medicul poate sa identifice sau sa excluda alte cauze ale modificarilor de comportament sau ale reducerii nivelului de constienta.

O scanare CT se face cu ajutorul unui aparat sofisticat conectat la un computer prin care se reproduc imagini detaliate in 2D ale creierului. O scanare RMN foloseste un camp magnetic puternic si unde radio pentru a genera imagini ale creierului.

Biopsia pielii

Testarea afectiunilor de oxidare a acizilor grasi sau a tulburarilor metabolice poate necesita efectuarea unei biopsii la nivelul pielii.

In timpul unei biopsii cutanate, medicul ia o mica proba de piele (biopsie) pentru a fi analizata intr-un laborator. O biopsie se poate face de obicei in cabinetul medicului folosind un anestezic local.

Tratament

Sindromul Reye este tratat in majoritatea cazurilor in spital. Cazurile grave ar putea fi tratate in sectia de terapie intensiva. In acest timp, personalul spitalului va monitoriza indeaproape tensiunea arteriala si alte semne vitale ale copilului. Tratamentul specific poate cuprinde:

  • Administrarea de fluide intravenoase. Glucoza si solutiile cu electroliti pot fi administrate printr-o linie intravenoasa (IV).
  • Aceste medicamente pot fi utilizate pentru a reduce presiunea intracraniana si pentru a stimula eliminarea lichidelor prin urinare.
  • Medicamente pentru prevenirea hemoragiilor. Pentru a combate o hemoragie cauzata de anomalii hepatice, poate fi nevoie de tratament cu vitamina K, plasma si trombocite.
  • Dezintoxicante ale amoniacului: Acestea reduc nivelul de amoniac din organism.
  • Anticonvulsivante: aceste medicamente combat si mentin sub control convulsiile care pot aparea.
  • Paturi de racire. Aceasta interventie ajuta la mentinerea la un nivel sigur a temperaturii interne a corpului.

Daca cel mic are probleme cu respiratia, este posibil sa fie nevoie de asistenta respiratorie, acordata de un aparat de respiratie (ventilator).

Prevenire

Aveti mare grija cand le dati aspirina copiilor sau adolescentilor. Desi utilizarea aspirinei la copiii mai mari de 3 ani a fost aprobata, copiii si adolescentii care se afla in curs de vindecare pentru varicela sau au simptome asemanatoare gripei nu ar trebui sa ia niciodata aspirina. Acest lucru este valabil pentru aspirina simpla si pentru medicamentele care contin aspirina.

Pentru a determina care dintre bebelusi prezinta un risc mai mare de a dezvolta sindromul Reye, in unele spitale si unitati medicale sunt efectuate screening-uri ale nou-nascutilor pentru detectarea eventualelor tulburari de oxidare a acizilor grasi. Copiii cu tulburari cunoscute de oxidare a acizilor grasi nu trebuie sa ia niciodata aspirina sau produse care contin acest medicament.

Verificati intotdeauna eticheta inainte de a-i oferi medicamente copilului, inclusiv medicamente eliberate fara prescriptie medicala, remedii alternative sau produse pe baza de plante.

Alte nume pentru aspirina

Uneori, aspirina poate avea si alte nume, cum ar fi:

  • Acid acetilsalicilic
  • Acetilsalicilat
  • Acid salicilic
  • Salicilat

Pentru tratamentul febrei sau a durerilor provocate de gripa, varicela sau o alta boala virala, oferiti-le copiilor medicamente anti-durere si anti-febra, cum ar fi acetaminofen sau ibuprofen, ca o alternativa mai sigura la aspirina.

Cu toate acestea, exista si situatii exceptionale in privinta administrarii aspirinei. Copiii si adolescentii care au anumite boli cronice, cum ar fi boala Kawasaki, ar putea avea nevoie de tratament pe termen lung cu medicamente care contin aspirina.

Daca micutul are nevoie de tratament cu aspirina, asigurati-va ca este la zi cu vaccinarile – printre care doua doze de vaccin impotriva varicelei si un vaccin antigripal anual. Evitarea acestor doua boli virale poate ajuta la prevenirea sindromului Reye.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/reyes-syndrome/symptoms-causes/syc-20377255
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/317960.php
  3. https://www.healthline.com/health/reye-syndrome
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma