Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) – tot ce trebuie sa stii

Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS – Middle East Respiratory Syndrome) este o boala cauzata de un tip de coronavirus – MERS-CoV. Iata care sunt simptomele, cum se transmite si ce se poate face pentru a preveni aceasta problema.

Cuprins:

1. Ce este Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS)?
2. Cauze
3. Transmitere
4. Care sunt simptomele MERS?
5. Diagnostic
6. Tratament
7. Preventie

Ce este Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS)?

Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) este o boala care afecteaza sistemul respirator. Este cauzata de un tip de virus numit coronavirusMERS-CoV in acest caz. Aceste virusuri provoaca boli respiratorii usoare pana la moderate. In unele cazuri, simptomele sunt severe si pot duce la deces. Perioada de incubatie este de 2 – 14 zile. In prezent, nu exista un tratament specific pentru boala. Tratamentul este de sustinere.

Majoritatea persoanelor infectate cu MERS-CoV dezvolta boli respiratorii acute severe cu simptome de febra, tuse, probleme de respiratie, pneumonie si tulburari respiratorii. Unele persoane au fost raportate ca avand o boala respiratorie usoara. Exista multe tipuri de boli care pot provoca aceste tipuri de simptome respiratorii.

MERS a fost raportat pentru prima data in 2012. Au fost depistate cazuri mai ales in tari din Orientul Mijlociu, cum ar fi Arabia Saudita, Iordania si Yemen. Au fost identificate unele cazuri si in Europa si la persoane care au calatorit in Orientul Mijlociu. MERS-CoV este de obicei transmis de la camile la oameni. Transmiterea de la o persoana la alta a avut loc numai in caz de contact strans, de obicei in mediul spitalicesc.

Citeste tot ce trebuie sa stii despre COVID-19 sau infectia cu noul coronavirus!

Cauze

Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri ce includ tulpini care pot provoca boli usoare precum racelile obisnuite, dar si boli grave, ca sindromul respirator acut sever (SARS) la om. Exista 3 subgrupuri principale de coronavirusuri: alfa (α), beta (β) si gamma (γ). Coronavirusul Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) este un coronavirus beta care nu a fost identificat la om inainte si este diferit de alte coronavirusuri (inclusiv coronovarisul responsabil de SARS) care s-au gasit la om sau animale. MERS-CoV a fost gasit la camile, dar nu se stie inca daca virusul se poate raspandi de la camile la oameni si, daca da, cum se intampla acest lucru.

Oamenii de stiinta cred ca virusul MERS se poate raspandi de la o persoana infectata la altele printr-un contact strans. Acest lucru este sustinut din cauza faptului ca virusul s-a raspandit de la persoanele infectate din spitale la alti pacienti. Acest lucru se poate intampla si daca o persoana locuieste cu sau are grija de o persoana infectata. Virusul responsabil de MERS nu pare sa se raspandeasca la fel de usor ca virusul responsabil de SARS.

Transmitere

MERS-CoV se poate raspandi la oameni printr-un contact strans, cum ar fi stransul mainilor sau ingrijirea unei persoane infectate cu MERS, si de asemenea, a fost descrisa raspandirea in mediul sanitar.

Care sunt simptomele MERS?

Simptomele MERS pot varia de la usoare pana la severe. Principalele simptome ale sindromului respirator din Orientul Mijlociu sunt asemanatoare gripei si se dezvolta intre 2 -14 zile de la expunere. Este posibil ca persoanele cu infectie usoara MERS sa nu primeasca un diagnostic corect. Simptomele mai frecvente includ:

  • febra;
  • tuse;
  • scurtarea respiratiei;
  • dureri musculare si durere in gat – uneori;
  • varsaturi si diaree – unele cauri.

Pacientii cu Sindromul respirator din Orientul Mijlociu pot dezvolta complicatii severe, cum ar fi pneumonia si insuficienta renala. Unele persoane au, de asemenea, simptome gastro-intestinale, inclusiv diaree si greata / varsaturi. Daca exista deficiente, boala poate avea o prezentare atipica. Unele cazuri de infectie MERS-CoV confirmate de laborator sunt raportate ca fiind asimptomatice.

Cele mai multe cazuri raportate au avut loc la persoane ce locuiau sau au calatorit in Orientul Mijlociu, sau care au avut contact cu o persoana bolnava care a calatorit recent in Orientul Mijlociu.

Dintre pacientii afectati de MERS care au murit, multi dintre ei aveau si alte afectiuni medicale, cum ar fi:

  • diabet;
  • boli de inima;
  • alte afectiuni pulmonare;
  • boli de rinichi.

Diagnostic

Pentru a diagnostica Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu, sunt necesare probe de secretie din nas si gat, testate pentru prezenta MERS-CoV. Probele trebuie colectate folosind precautie.

Daca medicul suspecteaza MERS, se va face o radiografie toracica, dar si analize de sange, teste ale functiei renale si teste respiratorii pentru evaluare.

Contactati imediat medicul daca ati calatorit recent in Orientul Mijlociu sau in alta tara cu un focar MERS si prezentati unele dintre simptomele enumerate in termen de 14 zile de la intoarcerea in tara.

Tratament

Deocamdata, nu exista un tratament specific pentru persoanele cu MERS. Asistenta medicala poate fi oferita pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor. Consultati medicul cat mai curand posibil daca suspectati ca puteti avea MERS. Cu cat primiti un tratament mai repede, cu atat sansele de recuperare sunt mai mari.

Majoritatea pacientilor cu boala usoara se recupereaza fara complicatii. Pacientii cu o forma mai usoara pot fi tratati acasa si pot lua medicamente pentru simptome precum febra si durere. Ei trebuie sa ramana izolati pentru a evita raspandirea bolii. In cazuri mai severe, pacientul poate dezvolta insuficienta pulmonara sau respiratorie, ceea ce necesita spitalizare. Medicii pot sugera utilizarea unui tub de respiratie, antibiotice si lichide intravenoase.

Preventie

In prezent, nu exista niciun vaccin care sa fie eficient impotriva MERS. Cea mai buna masura preventiva este mentinerea unei igiene personale si de mediu bune.

Igiena personala

Efectuati igiena mainilor frecvent, in special inainte de a va atinge gura, nasul sau ochii, dupa atingerea instalatiilor publice, cum ar fi balustrade, manere, butoane lift etc. Spalati cat mai des mainile cu apa si sapun lichid timp de cel putin 20 de secunde. Apoi, clatiti cu apa si uscati cu un prosop de hartie de unica folosinta sau uscator. In cazul in care instalatiile de spalare a mainilor nu sunt disponibile (cand mainile nu sunt vizibil murdare), igiena mainilor se poate face si cu geluri dezinfectante cu 70 – 80% alcool – fiind o alternativa eficienta.

Acoperiti-va gura si nasul cu servetele de hartie atunci cand stranutati sau tusiti. Aruncati servetelele murdare in cosul de gunoi, apoi spalati-va bine pe maini. Cand aveti simptome respiratorii, purtati o masca chirurgicala, ramaneti la domiciliu, evitati sa mergeti in locuri aglomerate si solicitati imediat sfaturi medicale.

Igiena de mediu

Desi coronavirusurile pot supravietui o anumita perioada de timp in mediu, ele sunt distruse cu usurinta de majoritatea detergentilor si agentilor de curatare.

  • Curatati si dezinfectati in mod regulat suprafetele atinse frecvent, cum ar fi mobilierul, jucariile si obiectele comune impartite cu o substanta pe baza de alcool sau clor, lasati  sa actioneze timp de 15-30 de minute si apoi clatiti cu apa si uscati. Pentru suprafata metalice, folositi o substanta pe baza de 70% alcool.
  • Utilizati prosoape de unica folosinta pentru a sterge contaminantii, cum ar fi secretiile respiratorii, apoi dezinfectati suprafata si zonele invecinate cu o substanta pe baza de clor, lasati timp de 15-30 de minute sa actioneze, apoi clatiti cu apa si uscati.
  • Evitati sa mergeti in locuri publice aglomerate sau cu ventilatie slaba.

Sfaturi pentru cei care calatoresc in Orientul Mijlociu

Orice persoana care se simte rau in termen de 14 zile de la intoarcerea din Orientul Mijlociu (sau care a fost intr-o unitate de ingrijire medicala ca pacient, muncitor sau vizitator – intr-o tara cu risc de MERS) ar trebui sa informeze medicul. Tarile din Orientul Mijlociu luate in coniderare sunt: Bahrain, Irak, Iran, Israel, Iordania, Kuweit, Liban, Oman, Qatar, Arabia Saudita, Siria, Emiratele Arabe Unite si Yemen.

Consultati medicul cu cel putin 6 saptamani inainte de calatorie pentru a examina riscul, deoarece conditiile medicale majore preexistente, inclusiv diabetul zaharat, boli pulmonare cronice, insuficienta renala preexistenta sau afectiuni imunosupresoare pot creste riscul unor probleme medicale, inclusiv MERS, in timpul calatoriei.

  • Evitati sa mergeti la ferme, hambare si piete cu camile.
  • Evitati contactul cu animalele, in special camilele, evitati sa participati la orice activitate care implica contactul cu camile.
  • Spalati-va mainile inainte si dupa atingerea animalelor in cazul vizitelor la ferme, hambare sau piete cu camile.
  • Evitati contactul strans cu persoanele bolnave, in special cu cei care sufera de infectii respiratorii acute si evitati vizita la centrele medicale cu pacienti MERS.
  • Respectati regulile de igiena si siguranta a alimentelor, cum ar fi evitarea consumului de carne cruda sau alte alimente de origine animala negatite, inclusiv lapte sau alimente care pot fi contaminate cu secretii de animale, excretii (cum ar fi urina) sau care au fost gatite, spalate sau decojite necorespunzator.
  • Daca va simtiti rau, puneti-va o masca chirurgicala si solicitati imediat asistenta medicala.

Referinte:
(1) https://www.who.int/csr/don/24-february-2020-mers-saudi-arabia/en/
(2) https://www.cdc.gov/coronavirus/mers/about/index.html
(3) https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/middle-east-respiratory-syndrome-coronavirus-(mers-cov)
(4) https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)33221-0/fulltext
(5) https://www.lung.org/lung-health-and-diseases/lung-disease-lookup/middle-eastern-respiratory-syndrome-mers/
(6) https://www.msdmanuals.com/professional/infectious-diseases/respiratory-viruses/coronaviruses-and-acute-respiratory-syndromes-covid-19,-mers,-and-sars
(7) https://www.medicinenet.com/mers_middle_east_respiratory_syndrome/article.htm

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma