Sange in scaun – cauze si solutii de tratament pentru sangerari rectale

Sangerarea gastrointestinala este un semn grav care apare in tractul digestiv si poate fi cauzata de numeroase afectiuni. Aflati mai multe despre simptomul de sange in scaun din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Din ce cauza poate aparea sange in scaun?
  3. Simptome
  4. Sange in scaun la copii
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Complicatii
  8. Metode de prevenire

Informatii generale

Observarea sangelui in scaun poate fi infricosatoare, indiferent daca este descoperit in timpul curatarii dupa eliminarea materiilor fecale sau in timpul unui test comandat de catre medic. Cu toate ca simptomul de sange in scaun poate semnala o problema grava, acest lucru nu este intotdeauna valabil.

Daca dupa ce ati mers la toaleta observati o cantitate mica de sange (a carui culoare poate varia de la rosu aprins pana la negru) in vasul de toaleta, pe hartia igienica sau in materiile fecale, va confruntati cu o sangerare anala.

Sangerarea rectala poate avea multe cauze si poate aparea ca urmare a unei zone mai slabite sau anormale de-a lungul tractului digestiv. Potrivit clinicii Cleveland, hemoroizii sunt cea mai frecventa cauza de sange in scaun (rectoragie).

Cat de grava poate fi rectoragia

Desi acestea, dar si alte cauze ale sangerarii rectale, pot reprezenta niste inconveniente minore, prezenta sangelui in scaun poate fi o problema serioasa daca pacientul pierde prea mult sange.

Din ce cauza poate aparea sange in scaun?

Exista o serie intreaga de afectiuni si factori de sanatate care pot provoca sau adauga sange in scaun. Unele dintre cele mai frecvente cauze sunt:

Sange in scaun hemoroizi

Hemoroizii sunt vase de sange inflamate din zona anala, fiind extrem de intalniti. Acestia se pot dezvolta la exterior sau in interiorul anusului, avand aspectul unor mici umflaturi care sangereaza ocazional in timpul eliminarii materiilor fecale sau al curatarii de dupa.

Hemoroizii pot afecta pe oricine, indiferent de varsta, dar sunt asociati cu cativa factori de risc, cum ar fi:

  • sarcina
  • constipatie cronica si incordare
  • diaree cronica
  • incordarea in timpul defecatiei sau statul pe vasul de toaleta pentru prea mult timp
  • obezitate
  • o alimentatie saraca in fibre sau o alimentatie dezechilibrata
  • imbatranire

Hemoroizii sunt tratati, in general, cu creme si supozitoare care contin hidrocortizon, acid hialuronic sau alte substante. In plus, disconfortul produs de hemoroizi poate fi redus cu ajutorul bailor calde, a unei diete bogate in fibre si a emolientilor. In cazul in care tratamentele initiale nu dau rezultate, medicul poate efectua o interventie chirurgicala minora pentru a elimina hemoroizii.

Fistule anale

O fistula este, de fapt, o deschizatura anormala care apare intre doua organe vecine. Fistulele care apar intre anus si rect, sau anus si piele, pot provoca eliminarea unui lichid alb si a sangelui.

Fistulele sunt uneori tratate cu antibiotice, dar si printr-o interventie chirurgicala, in cazul in care avanseaza.

Fisuri anale

Fisurile anale apar atunci cand tesuturile care acopera anusul, colonul sau rectul se rup, provocand astfel durere si sange in scaun.

Baile calde, alimentatia bogata in fibre si emolientii pot ajuta la reducerea simptomelor fisurilor. In cazuri grave, fisurile pot fi tratate cu ajutorul cremelor eliberate pe baza de prescriptie medicala sau al interventiei chirurgicale.

Diverticulita

Diverticuloza inseamna dezvoltarea unor pungute mici, numite diverticuli, pe peretii colonului in jurul unei zone slabite aflate in straturile musculare ale organului. Acesti diverticuli sunt extrem de intalniti. In unele cazuri, un diverticul poate incepe sa sangereze, insa aceasta sangerare de obicei se opreste de la sine.

De obicei, aceste pungute de mucoasa nu provoaca simptome sau nu necesita tratament decat daca se infecteaza, provocand aparitia unei afectiuni numite diverticulita.

Diverticulii infectati si inflamati produc adesea dureri si sange in scaun. Hemoragia rectala are loc cateva secunde.

Diverticulita este tratata cu antibiotice si, daca este severa, cu o interventie chirurgicala.

Proctita sau colita

Proctita apare atunci cand tesuturile care alcatuiesc rectul se inflameaza, ducand adesea la durere si sangerare.

Colita apare atunci cand tesuturile care captusesc colonul se inflameaza. Un tip de colita numita colita ulceroasa poate provoca, de asemenea, ulceratii, sau plagi deschise, progresive, care sunt predispuse la sangerare.

Tratamentele pentru proctita si colita variaza, in functie de cauze si pot fi sub forma de antibiotice sau operatie.

Cauzele frecvente ale proctitei si colitei sunt:

Gastroenterita

Infectiile bacteriene pot produce inflamatii ale colonului si stomacului, provocand diaree care poate contine mucus si pete de sange. Gastroenterita virala nu provoaca de obicei diaree sangeroasa.

Tratamentul pentru gastroenterita implica de obicei consum de lichide, repaus si antibiotice sau antivirale, in functie de cauza.

Infectii cu transmitere sexuala (ITS)

Relatiile sexuale neprotejate care implica zona anala pot raspandi o serie intreaga de boli virale si bacteriene. Acestea pot provoca inflamatii ale anusului si rectului. In cazul in care apare inflamatia, riscul de sangerare este mare.

Bolile cu transmitere sexuala (BTS) sunt tratate, de obicei, cu antibiotice, antivirale sau antifungice, in functie de cauza (bacteriana, virala sau fungica).

Prolapsul

Din cauza unor tesuturi rectale slabite, o portiune a rectului poate sa protruda (impinga), sa se deplaseze sau sa cada fata de pozitia sa normala. Acest lucru provoaca de obicei durere semnificativa si, aproape intotdeauna, sangerare.

Prolapsul este mai frecvent la adultii mai in varsta decat la tineri. Unele persoane cu aceasta afectiune pot avea nevoie de o interventie chirurgicala pentru a vindeca afectiunea.

Polipii

Polipii sunt formatiuni noncanceroase, anormale. Cand polipii se dezvolta pe mucoasa rectului sau a colonului, pot provoca iritatii, inflamatii si sangerari minore.

In multe cazuri, medicul indeparteaza polipii, astfel incat acestia sa fie testati pentru eventualele semne de cancer si pentru a evita riscul de a deveni canceroase.

Sange in scaun cancer de colon sau rectal

Cancerul care afecteaza colonul sau rectul poate provoca iritatii, inflamatii si sangerare. Pana la 48% dintre persoanele cu cancer colorectal au suferit hemoragii rectale. Cancerul de colon este o forma foarte frecventa de cancer si tinde sa progreseze lent, asa ca este adesea tratabil daca este descoperit mai devreme.

Cancerul rectal, desi este mult mai rar decat cancerul de colon, este de asemenea vindecabil daca este detectat si tratat la timp.

Unele cazuri de cancer de colon si de rect se dezvolta din polipi care sunt initial benigni. Toate cazurile de cancer gastro-intestinal necesita tratament, care implica de obicei o combinatie de chimioterapie, radioterapie si chirurgie.

Hemoragie interna

Leziuni majore produse la oricare dintre organele gastro-intestinale pot provoca sangerare interna care este eliminata prin rect. Boala gastrointestinala severa poate duce, de asemenea, la hemoragie interna.

Sangerarea interna necesita aproape intotdeauna spitalizare si interventie chirurgicala.

Simptome

Cel mai evident semn de sangerare rectala este sangele rosu pe hartia igienica sau sangele vizibil sau scaunul cu nuante rosii din vasul de toaleta. Cu toate acestea, este important sa fiti atenti la culoarea sangelui (si la culoarea scaunelor), deoarece pot indica diferite lucruri:

  • scaun cu sange si mucus
  • sange de culoare rosie in scaun – acest lucru indica prezenta unei hemoragii undeva in tractul gastrointestinal inferior, cum ar fi colonul sau rectul
  • sangele rosu inchis sau de culoarea vinului poate indica existenta unei sangerari in intestinul subtire sau la nivelul unei portiuni a colonului
  • scaunele negre pot indica prezenta unei sangerari in stomac sau in partea superioara a intestinului subtire
  • sangerari anale la fiecare scaun.

Alte semne asociate cu simptomul de sange in scaun sunt:

  • confuzia
  • lesinul
  • ametelile
  • durerile rectale
  • durerile sau crampele abdominale.

Cand trebuie sa cereti ajutor medical

Sangerarea rectala severa poate reprezenta o urgenta medicala. Mergeti la camera de urgenta a unui spital daca intampinati si unul dintre urmatoarele simptome:

  • piele rece si umeda
  • confuzie
  • sangerare rectala neintrerupta
  • lesin
  • crampe abdominale dureroase
  • respiratie rapida
  • dureri anale severe
  • greata extrema.

Faceti o programare pentru un consult medical daca prezentati o sangerare rectala mai putin severa, cum ar fi picaturi mici de sange care sunt eliminate din rect. Cautarea tratamentului in stadii incipiente este importanta deoarece o cantitate mica de sangerare rectala se poate transforma rapid intr-o cantitate mare.

Sange in scaun la copii

Sangele din scaunul copilului poate arata diferit in functie de cauza. Culoarea si intensitatea sangelui ii pot ajuta pe medici sa afle de unde poate sa provina hemoragia.

De cele mai multe ori, sangele rosu aprins este cauzat de o hemoragie la nivelul tractului gastrointestinal (GI) inferior, cum ar fi sangerarea rectala. In schimb, scaunul negru provine de obicei din stomac sau dintr-o alta parte a tractului gastrointestinal superior.

Alte simptome, cum ar fi durerea, sensibilitatea si scaunul cu aspect modificat il pot ajuta, de asemenea, pe medic sa determine din ce zona provine sangele.

Sangele din scaun poate fi:

  • rosu aprins si aflat deasupra materiilor fecale
  • maroniu inchis si amestecat in scaun
  • scaun negru.

Cauzele sunt aceleasi ca in cazul adultilor, de la fisuri anale, infectii sau sindromul intestinului iritabil.

Cand nu este vorba de hemoragie

Daca scaunul este rosu sau negru, nu inseamna intotdeauna ca este vorba de sange. O multime de alimente, bauturi si anumite medicamente pot schimba culoarea scaunului.

Scaunul rosu poate fi cauzat de:

  • bauturi de culoare rosie
  • fructe de padure
  • sfecla
  • inghetata care contine colorant alimentar rosu
  • antibiotice, cum ar fi amoxicilina si cefdinirul.

Scaunul negru poate fi cauzat de:

  • inghetata care contine colorant alimentar negru
  • dulceata neagra
  • suplimente cu fier
  • medicamente bazate pe bismut, cum ar fi Pepto-Bismol.

Ingerarea de obiecte straine, cum ar fi creioanele, poate schimba de asemenea culoarea scaunului copilului.

Diagnostic

In prima faza, medicul va pune intrebari despre simptome. Specialistul va poate intreba cand ati observat prima data sangerarea, ce alte simptome ati mai intampinat si ce culoare are sangele.

De cele mai multe ori, medicii efectueaza un examen vizual sau fizic pentru a verifica zona afectata. Examenul fizic presupune introducerea in anus a unui deget invelit intr-o manusa lubrifiata pentru a verifica daca exista anomalii, cum ar fi hemoroizii.

Sange in scaun analize

In unele cazuri, poate apela la endoscopie. In cadrul acestei proceduri, doctorul introduce prin anus un fir subtire, luminat si flexibil. Acest cablu special are o camera in varf, care ii permite medicului sa vizualizeze zona pentru a identifica semnele de sangerare.

Principalele proceduri endoscopice de verificarea a sangerarii rectale sunt sigmoidoscopia sau colonoscopia.

De asemenea, un medic poate comanda analize de sange, cum ar fi hemoleucograma (CBC), pentru a determina daca ati pierdut o cantitate semnificativa de sange.

Tratament

Tratamentul este acordat in functie de cauza si gravitate.

Sange in scaun tratament

Puteti ameliora durerea si disconfortul hemoroizilor cu ajutorul bailor calde. De asemenea, puteti ameliora iritatiile aplicand creme special destinate pe baza de reteta sau fara.

Medicul poate efectua mai multe tratamente invazive daca durerea produsa de hemoroizi este puternica sau daca acestia sunt foarte mari. Hemoroizii pot fi tratati prin ligaturarea lor cu benzi elastice, cu ajutorul laserului si prin indepartarea chirurgicala.

La fel ca hemoroizii, fisurile anale pot disparea de la sine. Emolientii pot rezolva problemele legate de constipatie si poate ajuta la vindecarea fisurilor anale. In schimb, infectiile pot fi anihilate cu antibiotice special concepute sa elimine bacteriile.

Tratarea cancerului de colon

Cancerul de colon poate necesita tratamente mai invazive si pe termen lung, precum chirurgia, chimioterapia si terapie cu radiatii. Aceste tratamente sunt necesare pentru a elimina cancerul si pentru a reduce riscul de reaparitie.

Tratamentele la domiciliu pentru a preveni constipatia pot reduce riscul de sangerare rectala. De exemplu:

  • consumati alimente bogate in fibre (cu exceptia cazului in care medicul recomanda altceva)
  • faceti sport in mod constant pentru a preveni constipatia
  • mentineti zona rectala curata
  • ramaneti bine hidratat

Complicatii

Sangerarea rectala poate produce anumite complicatii grave sau fatale, cum ar fi:

Metode de prevenire

In unele cazuri, nu exista o modalitate reala de a preveni cazurile minore de sange in scaun. Cu toate acestea, unii factori care cauzeaza, contribuie la sau agraveaza sangerarea rectala sunt cunoscuti.

Sfaturi de prevenire a sangerarii rectale:

  • Urmati o alimentatie echilibrata, bogate in fibre.
  • Ramaneti mereu hidratat.
  • Incercati sa nu va incordati cand mergeti la toaleta.
  • Curatati usor zona anala.
  • Tratati constipatia cronica sau prelungita cu ajutorul emolientilor.
  • Tratati diareea cronica sau prelungita.
  • Incercati sa nu ridicati obiecte grele decat daca este necesar.
  • Mentineti o greutate corporala sanatoasa.
  • Utilizati frecvent bai lungi si calde.
  • Incercati sa evitati alimentele picante, grase, extrem de procesate si rafinate.
  • Evitati medicamentele antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS).
  • Folositi prezervativul in timpul contactului sexual.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/rectal-bleeding
  2. https://www.webmd.com/digestive-disorders/blood-in-stool#1
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321023.php
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastrointestinal-bleeding/symptoms-causes/syc-20372729
  5. https://www.healthline.com/health/blood-in-toddler-stool
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma